Persoonlijk Kletsartikel: Hoe gaat het nu met mij? (ziek tijdens de zwangerschap)
22 mrt 2015 Mama Prenatale Depressie 16

Persoonlijk Kletsartikel: Hoe gaat het nu met mij? (ziek tijdens de zwangerschap)

Het is nu een aantal weken geleden dat ik voor het eerst vertelde op mijn blog over mijn ziek zijn tijdens de zwangerschap. En eerlijk: om dit te plaatsen heb ik heel moeilijk gevonden en ik moest mijzelf echt toespreken om het te plaatsen. Het is dat Vincent heel positief reageerde toen ik hem het artikel liet lezen; dit gaf voor mij de doorslag. Afgelopen weken heb ik wat meer informatie over de prenatale depressie geschreven op mijn blog. Ik zal zeker vaker bloggen over dit onderwerp omdat ik merk dat er behoefte aan is. Daarnaast werkt het voor mij verhelderend om over dit onderwerp te schrijven en hoop ik hier vrouwen mee te bereiken die mijn klachten herkennen. Vandaag vond ik het eens tijd om een blogje te schrijven hoe het de laatste weken met mij gaat. Lees je mee?

Prenatale depressie

Sinds ik een artikel online plaatste waarin ik vertelde over mijn prenatale depressie krijg ik regelmatig de vraag hoe het voelt nu ik er open over ben. Hierover kan ik vertellen dat het eigenlijk heel fijn voelt om open over mijn ziekte te kunnen schrijven. Ik ben hier altijd zo bang voor geweest terwijl ik nu juist het gevoel heb dit veel eerder te hebben moeten doen. Maar goed, dit is uiteindelijk natuurlijk allemaal achteraf. Het is ook goed geweest dat ik eerst alles voor mijzelf op een rij heb moeten krijgen voordat ik hier zo open over heb kunnen zijn. Accepteren zal ik het nooit maar ik ben wel beter gaan begrijpen dat dit iedere zwangere vrouw kan overkomen, en in dit geval ben ik dat toevallig. Ik moet daar wel bij vertellen dat ik schrijven veel makkelijker vind dan erover praten. Als mensen er met mij over willen praten klap ik nog steeds vaak dicht.

Ziek tijdens de zwangerschap

Ik heb namelijk vooral tijdens de zwangerschap van mijn zoontje gedacht dat het aan mijzelf zou liggen omdat ik zwak zou zijn. Het grappige daaraan is dat ik als verpleegkundige heel goed weet dat ook al zijn bepaalde klachten psychisch, dit niet met zwak of gek zijn te maken heeft. De een heeft suikerziekte en de ander heeft een depressie, het is jammer dat dit maatschappelijk niet altijd geaccepteerd wordt. En hoewel ik zelf nooit iemand met psychische klachten zou veroordelen, deed ik dit wel bij mijzelf. Wat kunnen mensen toch streng zijn voor zichzelf en het zichzelf moeilijk maken, ik weet er alles van.

Cognitieve therapie

Zoals ik eerder vertelde volg ik momenteel cognitieve therapie en als ik kijk naar de sessies die ik gevolgd heb ben ik al een heel stuk verder gekomen dan ik was. Wat ik tot nu toe het mooiste en fijnste is wat ik heb geleerd is om geen energie te steken in wat anderen van mij vinden. Ik ben heel angstig geweest van wat anderen van mijn zouden vinden nu ik zwanger en ziek was. Misschien vonden mensen mij wel een slechte moeder of vonden mensen mij gek en ondankbaar. Nu ben ik op een punt dat het mij vrij weinig interesseert, en dat geeft mij nu meer de ruimte om te richten op herstel.

Ik ben nu 29 weken zwanger en heb dus nog 11 weken. Het ergste heb ik dus hopelijk achter de rug! Nu we meer bezig zijn met de babykamer en voorbereidingen kan ik mij er ook beter op richten. Ik ben er nog niet en heb soms echte rotdagen maar het gaat steeds een stapje verder voorruit! Mocht je meer willen lezen over prenatale depressie, onder dit bericht zal ik de linkjes plaatsen.

Bedankt voor het lezen en een fijne zondag allemaal! Veel liefs Saskia

handtekening-saskia

Eerdere artikelen over prenatale depressie:

Persoonlijk: Prenatale Depressie

Prenatale Depressie: Wat is het eigenlijk? (klachten)

Prenatale Depressie: Behandeling (therapie en medicatie

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Maxine

  wat fijn om te lezen dat het nu beter met je gaat. Helaas is praten altijd moeilijker dan schrijven. Alleen dit komt nog wel. Geniet lekker van je zwangerschap. En ben benieuwd naar de kinder kamer. Laat je die een keer zien? X

  • Saskia Hardeman

   Ja hoor, zodra het klaar is zal ik eens foto’s plaatsen 🙂

 • Renske

  Wat heb je dit mooi onder woorden gebracht! Ik vind het kwalijk dat er in de maatschappij zo’n taboe heerst over psychische ziekten. Zelf heb ik ook een depressie gehad en ik heb ontzettend vaak gedacht ‘had ik maar een gebroken been’. Het is onzichtbaar en dus moeilijk te peilen en te begrijpen. Mij heeft de cognitieve therapie ook erg geholpen. Vooral inderdaad, om mij op mezelf te richten en niet op datgeen wat anderen denken en vinden. Het feit dat je er makkelijker over schrijft dan praat, is herkenbaar. En nog steeds – nu ik mezelf weer heb gevonden en de depressie heb overwonnen – is het iets waar ik niet makkelijk over praat. Ik ben momenteel bezig met een master gericht op onder andere de psychiatrie en psychologie bij jeugdigen / jongvolwassenen. Ik krijg regelmatig de vraag of dat wel kan, omdat ik een depressie heb gehad. Het blijft een moeilijk onderwerp. Ik vind het interessant om te lezen hoe jij het ervaart, wat het met je doet en hoe je er mee omgaat. Voor nu wens ik je heel veel sterkte met de therapie en de ‘pieeepdagen’, maar natuurlijk ook een hele fijne zwangerschap toe! Geniet ervan. Het geluk… Dat vind je terug! 🙂 Het kost tijd en gun dat het ook. Uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat het ook leermomenten en levenservaring met zich meebrengt. 🙂 Liefs Renske

  • Saskia Hardeman

   Hoi Renske, bedankt voor je fijne en lieve reactie. Fijn om te lezen dat jij ook veel hebt gehad aan cognitieve therapie. Ik ben er van overtuigd dat een ervaringsdeskundige juist heel goed kan werken in de psychiatrie/psychologie. Mensen die zelf geen depressie hebben meegemaakt kunnen niet alles goed plaatsen. Jij als ervaringsdeskundige wel. Knap dat je de master volgt, lijkt mij ook wel weer confronterend. Heel veel succes en liefs.

 • Sophie

  Wat fijn om te lezen dat je je blog kan gebruiken om het een plaatsje te geven en het te delen! Goed dat je minder tijd besteed in wat andere van jou denken! Daar mag ik een voorbeeld aan nemen!

 • Miranda

  wat kunnen we toch soms streng zijn voor onszelf hè! Fijn om te lezen dat je inmiddels kunt loslaten wat anderen van je vinden, heel goed. Mooi dat het allemaal iets beter lijkt te gaan!

 • Liset - Beautydagboek

  Ik ben blij dat je er met een goed gevoel op terug kan kijken dat je hier over geschreven hebt! Ik las je verhaal op de blog van Kelly, dus ik vind het heel knap van je dat je er meer bekendheid aan wilt geven. Natuurlijk is het voor jou ook een manier om het van je af te schrijven. En wat goed dat je je niks meer aantrekt vanwat een ander van je denkt. Dat is zo moeilijk om te bereiken, maar dat heb je gewoon gedaan! Echt super hoor Saskia! Dat scheelt al de helft :). Heel veel sterkte deze periode! Liefs Liset

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel lieve Liset!

 • Jess

  Wat heb je dit goed onder woorden gebracht. kan me voorstellen dat het heel heftig is. Zo stel je je zwangerschap niet voor. Fijn dat je in ieder geval op de goed weg zit.

 • Sas

  Wat een mooi artikel en vind het mooi dat je dit zo deelt. Heel veel sterkte in deze periode

 • beautifulday4makeup

  Ik wens je echt heel erg veel sterkte

 • Deisy

  Ik vind het nog steeds bijzonder om dit te lezen, ook omdat ik zelf weinig vrouwen ken in mijn omgeving die het is overgekomen. Het is inderdaad net alsof er een taboe op rust (net als op zoveel psychische klachten). Ik vind het wel ongelooflijk knap van jou hoe je e.e.a. opknapt en hoe je bepaalde dingen los kan laten; die energie heb je denk ik ook nodig. Ik vind je echt een ongelooflijke dappere vrouw in ieder geval en mooi dat je dit met ons deelt. X

  • Saskia Hardeman

   Wauw geweldig lief bericht. Dankjewel!

 • Iris

  Heel veel sterkte en beterschap.

 • Milou

  Dapper hoor… Dat je er over kunt en durft te schrijven. Ik vind dat heel moedig van je! Fijn dat het je ook een beetje helpt, dat je het een beetje kunt uiten in woorden op digitaal papier.
  Goed ook dat je dit bespreekbaar maakt, want er is inderdaad nog niet zoveel over te vinden als over een post natale depressie. En hoe moeilijk het ook is, blijf in jezelf geloof Saskia! Wat je al zegt, je bent niet gek of zwak, het is iets wat iedere zwangere kan overkomen. Sterkte meis!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel, ontzettend lief van je!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.