Tips voor een gezonde zwangerschap
18 jun 2016 Mama Zwangerschap 9

Tips voor een gezonde zwangerschap

Bij het bekend maken van een gezonde zwangerschap vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren. Bij mij tenminste. Ik heb mij er nooit veel van aangetrokken en gebruikte gewoon mijn gezonde verstand. Er zijn wel wat tips voor een gezonde zwangerschap die fijn zijn om te weten en ik deel deze graag met je. Lees je mee?

Foliumzuur bij zwangerschapswens

Het zal je misschien verbazen maar er zijn nog aardig wat vrouwen die er niet van op de hoogte zijn dat je foliumzuur moet gebruiken bij een zwangerschapswens. Begin er op tijd mee zodat je zeker weet dat mocht je zwanger raken, je voldoende foliumzuur binnen krijgt. Het advies is om minstens vier weken voor de zwangerschap te beginnen met het gebruik van foliumzuur. Zelf gebruikte ik altijd een multivitamine waar ook foliumzuur in zat. Zo kreeg ik alles in een keer binnen.

Beweeg voldoende

Door voldoende te bewegen blijf je fit en voorkom je complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Houd wel in de gaten dat je geen zware sport uitoefent. Wandelen en bijvoorbeeld zwangerschapsfitness zijn bijvoorbeeld prima om jezelf tijdens de zwangerschap gezond te houden. Ook zwemmen is een fijne sport die goed beoefend kan worden tijdens de zwangerschap. Wat betreft de dagelijkse beweging kan je indien je vaak de auto gebruikt, proberen om steeds vaker de fiets te pakken, of gewoon lekker te wandelen. Dit houdt je lichaam fit en zorgt er voor dat je lekker in je vel zit.

zwangerschap

Zoek contact met andere moeders of zwangere vrouwen

Door mijn prenatale depressie is dit juist iets dat ik zelf probeerde te vermijden, maar ik kan mij zo voorstellen dat  het wel ontzettend fijn kan zijn om eens met een andere moeder ervaringen uit te wisselen. Ik weet bijvoorbeeld nog dat toen ik zwanger was van Sophia ik eens zomaar een andere moeder sprak met twee kinderen. Ik vertelde haar er best een beetje tegenop te zien om straks de zorg te dragen voor twee kids. Zij kon deze zorgen goed weerleggen en door haar voelde ik mij best rustiger doordat ik eens een verhaal hoorde van een moeder waarbij het was meegevallen.

Neem voldoende rust

Vaak ontkom je er tijdens de zwangerschap niet aan dat je lichaam om rust vraagt. Geef hier ook gewoon aan toe. Er gebeurt zo veel in een vrouwenlichaam dat deze gewoon heel veel energie gebruikt. Met voldoende rust en slaap kan je er weer helemaal tegenaan. Zeker naarmate de zwangerschap vordert zal je merken dat je lichaam steeds meer energie verbruikt en dat je lijf steeds meer rust nodig heeft. Probeer bijvoorbeeld tussen de middag eens een uurtje extra om lekker even te liggen. Ook al slaap je niet, lichaam zal toch rusten. Ook op tijd naar bed gaan is tijdens de zwangerschap zeker aan te raden. Zelf merkte ik dat als ik niet goed sliep, ik erg labiel kon worden en probeerde ik voldoende rustmomenten te pakken.

zwangerschap

Eet goed en op tijd

Ik had nooit zo veel structuur in mijn voeding en toen ik dan ook in verwachting was merkte ik dat ik op tijd moest eten. Als ik dit niet deed kon ik mij ontzettend naar en misselijk gaan voelen. Ik zorgde er daarom ook altijd voor dat ik een snack in mijn tas had zitten mocht ik onderweg zijn en trek krijgen. Vooral de ochtenden waren voor mij ook heel belangrijk om niet te lang in bed te blijven maar om op tijd goed te eten. En ik had ook altijd nog iets naast mijn bed liggen voor het geval ik ineens trek zou krijgen. Sultana’s en koekjes zijn heel handig om bij de hand te hebben. En als je toch bezig bent, is een fles water ook zeker aan te raden. Op tijd eten én goed drinken is heel belangrijk tegen de zwangerschap en is zeker belangrijk om op te letten.

Vermijd contact met chemicaliën

Voor mijn zwangerschappen was ik hier nooit zo mee bezig. Toen ik tijdens mijn zwangerschap eens met een schoonmaak bezig was en achterop de fles keek besefte ik mij pas dat dit ook iets is om op te letten. Om gewoon zeker te zijn dat je geen schadelijke chemicaliën binnen krijgt is het verstandig om gebruik te maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen. En als je zwanger bent mag je dit best gewoon eens als excuus gebruiken hoor, laat je man bijvoorbeeld maar eens schoonmaken 🙂

zwangerschap

Zorg goed voor jezelf

Als zwangere vrouw mag je extra goed voor jezelf zorgen. Zorg er voor dat jij je prettig voelt zodat stress het beste vermeden kan worden. Je mag jezelf best weleens extra verwennen tijdens de zwangerschap! Neem bijvoorbeeld eens een lekkere zwangerschapsmassage of ga eens op stap met een vriendin. Wat ik zelf ook heel fijn vond was om af en toe een avond met Vincent uit eten te gaan. Gewoon even niet teveel aan mijn hoofd, alleen maar lekker eten en samen zijn. Soms is dat gewoon heel nodig en heel erg fijn.

Verzorg je lichaam

Naast bovenstaande tip om goed voor jezelf te zorgen, wilde ik het verzorgen van het lichaam toch nog even apart benoemen. Want juist het lichaam maakt zo veel door met een zwangerschap dat het best eens lekker verzorgd en vertroeteld mag worden. Smeer je huid eens in met een lekkere lotion of maak eens tijd voor een gezichtsmasker. Ik vond het zelf altijd rustgevend en fijn om mijn handen te verzorgen en mijn nagels te lakken. Een soort van mindfullness momentje :). In geval van zwangerschapsacne is het goed om eens op je verzorgingsroutine te letten en deze eventueel waar nodig aan te passen. Een goed tip bij (zwangerschaps) acne is bijvoorbeeld om te kiezen voor producten zonder alcohol.

Luister naar jezelf

Er wordt, en is, al zoveel over geschreven: de adviezen die je krijgt als je zwanger bent zijn soms niet niks. Mensen kunnen er een handje van hebben om ongevraagd van alles te vertellen waar je bang van zou kunnen worden. Ik heb altijd zo veel mogelijk geprobeerd om hier gewoon niet naar te luisteren. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan hoor, want er gebeurt zo veel in het lichaam als in het hoofd dat het moeilijk is om de goedbedoelde adviezen naast je neer te leggen. Onthoud dat jij de moeder bent en niemand beter aanvoelt wat haar kindje en lichaam nodig heeft dan jij. Simpelweg heeft een ander daar eigenlijk gewoon niets mee te maken en zorg het alleen maar voor negatieve energie. En dat heb je nu juist net niet nodig.

Ik ben benieuwd of er nog tips zijn die ik niet besproken heb. Wat zijn jouw tips voor een gezonde zwangerschap?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • Bregje

  Allemaal goede tips! Ik kon echt niet functioneren zonder mijn dutjes en inderdaad op tijd eten tegen de misselijkheid!

 • Charlotte

  Goeie tips! Ik vraag me ook altijd een beetje af of iedereen wel weet dat je foliumzuur al zo vroeg moet slikken…

 • Shannon Sheila

  Dat zijn hele goede puntjes! Ik kan je helaas niet aanvullen, want ik ben echt een hormoongestuurd monster tijdens de zwangerschap. Ik let dan op de gezondheid en het welzijn van mijn kids, maar dat van mezelf? Not so much. Ik vrat teveel, verzorgde m’n huid niet geweldig etc etc. Ik zal je lijstje er de volgende keer maar even bij pakken hihi.

  • Saskia Hardeman

   Hier ook zo’n hormonaal monster 🙂 Moeilijk is het dan he om goed voor jezelf te zorgen. Misschien helpt het je om van tevoren al die lekkere verzorgingsproducten te kopen en op je wastafel te zetten zodat je er elke dag aan herinnerd wordt. En structureel een momentje voor jezelf plannen, vaak werkt het beter om dat samen met een ander te plannen zodat je er niet meer onderuit kan 🙂

 • Leonie van Mil

  Goeie tips! Ik heb ook nog een aanvulling. Ik werkte in de kinderopvang waarbij er nogal wat “onschuldige” kinderziektes voorbij komen die zeer kwalijk kunnen zijn voor een zwangere vrouw. Ik heb mij dan ook laten testen op vijfde ziekte en waterpokken. Deze ziektes kunnen een miskraam of doodgeboorte veroorzaken als je die als zwanger vrouw krijgt. Als je het vroeger wel hebt gehad, dan ben je veilig en kunnen kinderen met die ziektes gewoon bij jou in de buurt komen. Dit moet je dus wel even laten testen bij de huisarts om zeker te weten dat je die ziektes hebt gehad.

 • Carlijn

  Heel compleet lijstje! Hier hebben mama’s to be heel veel aan, denk ik. Bewegen is heel belangrijk inderdaad, en op tijd en voldoende eten. Ik heb er eigenlijk weinig aan toe te voegen 🙂

 • Simone

  Ik kan me helemaal vinden in jouw lijstje. Ik ging ook graag uit eten met Thijs, gewoon om er even bij stil te staan wat er allemaal staat te gebeuren.

 • Leonie

  Goede tips hoor! Ik pas ze allemaal wel toe denk ik zo:) foliumzuur slik ik nu nog steeds!

 • Nina

  Ik ben het helemaal met jouw punten eens. Vooraf foliumzuur innemen was er voor mij niet bij, omdat mijn kindje een volslagen verrassing was. Maar vanaf de positieve test ben ik heel goed voor mijzelf gaan zorgen, nam gelijk een multivitamine voor zwangeren. En ja, je moet altijd wat te eten bij je hebben, kan mij herinneren dat ik uitgerekend bij het bezoek aan de verloskundige slap werd.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.