Drukker met een tweede kindje?
12 jan 2016 Lifestyle 22

Drukker met een tweede kindje?

Tijdens de zwangerschap van Sophia hoorde ik regelmatig om mij heen dat een tweede kindje toch wel erg pittig is. Nu moet ik eerlijk zeggen dat we aan Senna een heel makkelijk kind hebben. Natuurlijk heeft hij ook zijn grappen en grollen maar het kan altijd erger denk ik dan maar. Ik dacht er dan ook weleens aan dat het zomaar zou kunnen zijn dat het met een tweede kindje allemaal veel en veel zwaarder zou kunnen worden. 

Baby tijd

Nu Sophia zeven maanden oud is, vind ik dat ik op de vraag of een tweede kindje drukker is wel antwoord kan geven. Natuurlijk is de baby tijd vrij gemakkelijk en komt het echte werk pas als Sophia gaat leren lopen. Toch moet ik zeggen dat ik het moederschap met twee kindjes mij zwaarder had voorgesteld. Ik moet hier wel bij zeggen dat ik de babytijd vrij pittig vond. Natuurlijk is het voor het hele gezin wennen als er een kindje bijkomt. Senna had natuurlijk aandacht nodig en zelf zat ik in een heftige prenatale depressie. Dit waren allemaal factoren die voor ons als gezin soms even lastig waren, maar doordat Vincent en ik samen een goed team zijn hebben we dit toch redelijk kunnen handelen.

Aandacht verdelen tussen twee kinderen

Toen Sophia nog om de 2 a 3 uur voedingen kreeg vond ik het vrij pittig. Senna wilde natuurlijk ook zijn aandacht en dit vond ik erg moeilijk om te verdelen met een kind aan de borst. Vaak gebeurde het bijvoorbeeld dat ik Sophia net in slaap had en Senna met veel kabaal de slaapkamer binnen kwam stormen. Dan werd Sophia weer wakker en dit was natuurlijk net niet de bedoeling. Ik kon mij als moeder dan ook erg schuldig voelen naar beide kinderen toe als ik de een aandacht gaf en de ander duidelijk ook aandacht wilde. Het aandacht verdelen over twee kinderen vond en vind ik niet altijd even gemakkelijk, maar het wordt steeds makkelijker.

Nu Sophia iets ouder is en zichzelf ook aardig goed kan vermaken kan ik de aandacht over twee kindjes ook veel makkelijker verdelen. Daarnaast slaapt Sophia overdag nog vrij veel. Ik probeer het vaak zo te plannen dat tijdens de slaapjes van Sophia ik Senna extra aandacht geef. Zo vinden Senna en ik het heel erg fijn om samen met kinetisch zand te spelen of om samen te puzzelen of tekenen. Dit zijn dan echt momentjes voor ons samen, en heel erg fijn.

lief

De zorg voor twee kinderen

Op de dagen dat het met mij minder gaat ivm mijn prenatale depressie is het zorgen voor twee kindjes uiteraard ook veel zwaarder. Toch kan ik daar inmiddels gelukkig iets beter mee omgaan. Ik probeer dan bijvoorbeeld iets met de kinderen te gaan doen. Een grote wandeling te maken, te gaan fietsen, of bijvoorbeeld naar familie toe te gaan. Nu Sophia steeds ouder wordt en steeds minder slaapt, worden deze uitjes steeds gemakkelijk en natuurlijk ook leuker. Als ik dan in de avond alleen ben slaat de moeheid vaak wel extra hard toe maar het is mij veel waard om mijn kindjes een normale dag te geven. Ik merk dat dit voor mij toch wel een van de belangrijkste drijfveren is om goed te zorgen voor mijn kindjes.

Om in het kort antwoord te geven op de titel vind ik dat het zorgen voor twee kindjes per definitie niet perse zwaarder is. Natuurlijk is het in het begin, zoals ik al schreef, voor het hele gezin even omschakelen. Het is even wennen om aandacht en zorg te verdelen maar als daar eenmaal een patroon in zit is het eigenlijk misschien wel makkelijker. Ook hangt het natuurlijk van verschillende factoren af, Senna is zelf vrij makkelijk, en er zit natuurlijk een aantal jaren leeftijdsverschil tussen Senna en Sophia. Daarnaast heb ik een man die thuiswerkt en dit brengt natuurlijk ook gemakken met zich mee. Uiteindelijk vind ik persoonlijk de zorg voor twee kindjes meevallen. Hoe dan ook ben ik een mama en ik zorg graag voor mijn kinderen, of dat er nu een of twee zijn maakt voor mij niet uit.

Hoe zit het met jou? Lijkt het jou drukker met een tweede kindje?

Reacties

 • Hanna

  Het lijkt me zeker drukker want je hebt ten slotte twee kinderen, maar aan de andere kant is er misschien ook al wat meer gewenning en ligt het natuurlijk ook aan de kinderen zelf.

 • Sandra

  Het ligt heel erg aan hoe je kinderen zijn denk ik, of het zo veel drukker is. Maar wat je zegt, het zal waarschijnlijk nog iets drukker worden als de jongste leert lopen en écht op onderzoek uit gaat, haha. Dat zie ik nu ook bij mijn twee neefjes van 2 jaar. Ze lopen natuurlijk al en sinds ze dat kunnen moet je echt 360 graden aan ogen hebben. :’)

 • Priscilla

  Ik vind het momenteel best zwaar eigenlijk. Vooral omdat mijn zoon naar school moet. Ik vind het toch lastig dat gesleep met de baby en het inplannen van slaapjes bijvoorbeeld. Momenteel zit ik echt even aan mijn limiet. Ik hoop snel weer een beetje op adem te kunnen komen.

 • simpel, met een snufje liefde

  Ik ben natuurlijk 2 kinderen tegelijk gewend dus vind dat niet drukker, maar als ik 1 kind heb dan vind ik dat altijd een wereld van verschil. Soms doen wij dingen apart en ga ik met 1 kind iets doen, wat een rust en echt even de tijd hebben. Dus met 2 kinderen is het natuurlijk drukker, maar echt heel veel drukker vind ik het ook niet.

 • debby

  Heerlijk hoe open jij altijd over deze onderwerpen schrijft! Je weet ik kan hier niet over meepraten, maar ik heb van de zomer 2 weken op mijn nichtje en neefje gepast, wat ik een zware taak vond. Kinderen goed vermaken en je aandacht verdelen over 2 kids vind ik een gave

  • Mary-Lou

   Ik had het mij ook zwaarder voorgesteld. Vooral de nachten leken mij zwaar. Maar het is mij alles meegevallen. Misschien ook wel door de lage verwachtingen. Wat mij ook helpt is de baby in de draagdoek dragen als hij veel aandacht nodig heeft. Zo heb ik mijn handen vrij en kan ik ook aandacht aan de oudste geven.

 • Wilmaaa

  In mijn omgeving hoor ik ook vaak dat het meevalt. Alles bouw je op denk ik 😉

 • Simone

  Het lijkt me wel drukker. Maar je stelt me gerust, haha 😉

 • jeapiebel

  Als je een makkelijk kind hebt zoals Senna dan heb je geluk. Ik denk het derde kind is pas echt druk. Als ze zijn in vergelijkbare leeftijd. Dat het weinig uitmaakt 1 of 2 kinderen te zorgen dat is ook zo.

 • Lieke

  Het lijkt mij wel heel zwaar als ik eerlijk ben. Mijn zus heeft er nu 2 in 1.5 jaar en man petje af! haha. Het ligt denk ik wel aan je kinderen, als je twee makkelijke kinderen hebt dan zou je het verschil misschien niet eens zo merken..

  • Saskia Hardeman

   Oeh 2 kindjes in 1,5 jaar lijkt mij ook zwaar hoor! Senna is natuurlijk is sommige dingen vrij zelfstandig, en daarnaast vind ik het heel fijn dat hij ook naar school gaat. Zo kan ik de aandacht prima verdelen.

 • Carlijn

  Blij om te horen dat je het als niet heel zwaar ervaart. Goed van je dat je eropuit trekt met de kinderen als je je even niet zo lekker voelt. Dat helpt vaak wel denk ik hè? Het scheelt volgens mij heel veel dat Sophia nu ietsje ouder is en zichzelf beter kan vermaken, dan is ze net wat minder afhankelijk van jou en heb jij je handen meer vrij, ook voor Senna.

 • Nicole

  Het lijkt me best pittig met twee kindjes, daarom heb ik er ook maar eentje, haha. Ons zoontje is heel makkelijk, en je weet nooit hoe het tweede kindje is natuurlijk. En wat ik een groot voordeel vind van 1 kindje, is dat je heel mobiel bent nog. Ik pak hem in en we gaan samen op stap. Ik ben zelf heel bang dat ik met twee kindjes meer aan huis gekluisterd zou zijn. Of dat waar is weet ik natuurlijk niet, maar dat beeld heb ik er bij.

 • MARIJKE

  Leuk om te lezen dat je het niet persee zwaarder vind. Lijkt mij wel erg pittig hoor een tweede kindje. Wij hebben een fantastisch meisje van bijna 3. Ze heeft hetzelfde pittige karakter als haar moeder ( 😀 ) en kan mij daarom inbeelden dat als we nog zo’n rakker rond hebben lopen ooit het dan een stuk minder makkelijk gaat worden. Maar natuurlijk is het ook heel mooi een tweede kindje!

 • Vlijtig Liesje

  Ik vond het wel drukker. Maar pas bij drie had ik het gevoel dat ik de controle verloor. Toen kwam ik letterlijk een hand tekort.

 • Angela

  Het lijkt mij heel zwaar als ik eerlijk ben! Maar misschien is het inderdaad wel rustiger als het leeftijdsverschil groter is. Ik heb altijd geroepen dat als ik een tweede kindje zou nemen dat ik er dan maximaal 1,5 jaar tussen wou hebben. Daar ben ik wel even op terug gekomen haha. Of de tweede er ooit komt weet ik niet, maar nu zeker nog even niet haha.

 • Charlotte

  Fijn dat het je mee is gevallen! Het lijkt mij ook wel een stuk pittiger dan met 1 hoor! Hopelijk ga ik het ook nog een keer ervaren…

 • Magalie

  Wat een goed verhaal om te lezen zeg. We willen graag een tweede, maar zie inderdaad ook erg op tegen de extra drukte! Goed om een eerlijk en reëel verhaal te lezen. Ik zal ook meer vermoeid zijn s avonds op de bank maar ook dubbel zoveel plezier en liefde!

 • Nathalie

  Een tweede brengt volgens mij altijd meer drukte met zich mee, het vergt wat meer planning en ja, aandacht verdelen is lastig!
  Je wil geen van de kinderen te kort doen, het blijft toch lastig.

  Wat ik lastig vond was toen de oudste op school zat en de jongste nog niet en naar de oppas ging om vervolgens te gaan werken. Toen de jongste naar naar de peuterspeelzaal ging was het echt een sport om iedereen op tijd op de juiste plek te krijgen. Tussen 8.00 – 8.30 de jongste op de peuterspeelzaal, 8.25 uur de oudste op de basisschool (die twee zaten op hele verschillende plekken in Wageningen) en zelf rond 8.45 uur op het werk.

  Nu ze beide op de basisschool zitten en zichzelf ook wat meer kunnen vermaken heb ik het gevoel weer wat meer controle te hebben over hoe we de tijd en aandacht verdelen en indelen.

 • Jeanine

  Ik vond het in het begin zeker wel een stuk drukker met twee. Moest er heel erg aan wennen maar nu valt het reuze mee. Heeft ook te maken met dat ze steeds ouder worden natuurlijk.

 • Tessa

  Blij om dit te lezen! Ik hoor (en zie) in mijn omgeving inderdaad vooral hoe zwaar andere moeders het vinden en dat schrikt toch een beetje af, haha.

 • Nina

  Wat fijn om te lezen dat je vanzelf groeit in de zorg voor twee kindjes. Het lijkt mij drukker, maar ik denk wel dat het scheelt als je oudste zichzelf goed kan vermaken en verder een makkelijk kind is.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.