Aandacht verdelen tussen meerdere kinderen
11 nov 2018 Mama 21

Aandacht verdelen tussen meerdere kinderen

Toen ik zwanger was van Sophia was ik veel bezig met de vraag hoe ik de aandacht zou moeten verdelen over twee kinderen. Mijn zoontje was natuurlijk vrij lang gewend om enig kind te zijn, en ik wilde hem ook gewoon die aandacht blijven geven. En nee, het is zeker niet altijd gemakkelijk om aandacht te verdelen tussen twee kinderen, ik vind dat nog steeds lastig af en toe.

Dit betreft een artikel die ik nu voor de tweede keer publiceer omdat ik er veel vragen over krijg

De zorg voor twee kinderen

De eerste paar maanden vond ik het lastigst om twee kinderen aandacht te geven. Ik schreef er al over in het blogje huishouden van Jan Steen dat ik de zorg voor twee kindjes best lastig en pittig vond. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit na een paar maanden al vergeten was hoor, laten we zeggen dat de zorg an sich steeds gemakkelijker wordt. Vooral naarmate mijn jongste ouder werd, hoe makkelijker het werd om voor twee kinderen te zorgen. Sophia kan zich nu bijvoorbeeld veel gemakkelijker vermaken wat er voor zorgt dat ik ook weer meer tijd heb voor andere dingen zoals het huishouden.

Aandacht verdelen tussen meerdere kinderen

Alleen het aandacht verdelen tussen meerdere kinderen blijft een punt van aandacht. Mijn zoon zit bijvoorbeeld in een fase dat hij het liefste alle aandacht heeft. Zodra Sophia even in het middelpunt staat wil hij zich het liefste daar zo snel mogelijk mee bemoeien. Bouw ik bijvoorbeeld met Sophia een toren, dan wil hij ook een toren. Mag Sophia van mij met de duplo, dan wil Senna opeens ook met de duplo. En het hoort er allemaal bij hoor, daar niet van, alleen als mama is dat gewoon niet altijd even gemakkelijk. Samen spelen met de kindjes lukt ook niet altijd even goed, maar ik kan zeggen dat dit wel steeds iets beter gaat. Ik moet er alleen wel op letten dat Senna zich niet ineens bedenkt dat zijn zusje wel heel leuk is om op te gaan zitten. Want dan gaat het mis natuurlijk ;).

Quality time

Quality time is iets dat sinds ik twee kindjes heb ik heel erg belangrijk vind. Ik probeer zo veel mogelijk op de momenten dat Sophia slaapt samen iets met Senna te doen. Hij vindt het bijvoorbeeld heel erg leuk om samen te kleien, met de duplo te spelen, of te tekenen. Ook ga ik af en toe even alleen met hem eruit. Soms gaan we bijvoorbeeld met ons tweeën even lunchen bij de Bagels & Beans. Ik vind het heerlijk om zo alleen met hem te zijn en kan daar echt van genieten. En hij ook, soms is dat gewoon even nodig.

Sinds een paar maanden werkt mijn man vanuit huis en ik moet zeggen dat dit ook wel heel erg prettig is. Nu werkt hij echt als hij thuis is, maar als ik hulp nodig heb kan hij altijd even bijspringen. Toen mijn zoontje bijvoorbeeld eens ziek was, kon mijn man helpen zodat ik de zorgen voor onze zieke zoon op mij kon nemen. Een groot voordeel dus. En voor de kinderen ook erg fijn natuurlijk.

Waar ik tot slot eigenlijk heel erg nieuwsgierig naar ben is of er moeders zijn die dit herkennen. Hoe vind jij het om je aandacht te verdelen tussen meerdere kinderen? En zijn er ook dingen zoals quality time die jij onderneemt met (een van) je kinderen? Laat je reactie achter in de comments, ik ben heel erg benieuwd en lees het erg graag!

Hoe verdeel jij je aandacht tussen meerdere kinderen? Of hoe denk jij dit te gaan doen?

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Ik ben natuurlijk vanaf dag 1, 2 kinderen gewend dus moest ook meteen mijn aandacht verdelen. Ik ga soms ook alleen met 1 kind iets doen, maar verder blijft het soms moeilijk.

 • demallemolenmoeder

  Lijkt mij ook een uitdaging. Ik zou ook zo nu en dan met één kindje op pas gaan. Even volledig aandacht krijgen.

 • Lonneke

  Ik heb hier nog geen ervaring mee met onze kleine James. Het lijkt me wel lastig maar meer de zorg dingetjes.. Ik heb soms al moeite om te zorgen dat ik binnen zoveel tijd mezelf klaar heb met aankleden etc maar dan lukt het nier en d’r is nu nog maar 1 kind. Dat wordt wat 😉

 • Wilmaaa

  Als ik over een tweede kindje nadenk, denk ik hier ook over. Hoe zou dat gaan en wat vindt Yarah er van. Het lijkt me heel slim om even tijd voor Senna alleen te maken en wat met hem te doen. Niet altijd even makkelijk, dat geloof ik graag. Kunnen ze ook al samen spelen of is Sophia daar nog te jong voor?

 • Lilian

  Ik zit zelf niet met het dilemma, maar kennissen van ons gingen onlangs los van elkaar en weekend weg . Hij met de jongste dochter, zijn met de oudste. En binnenkort doen ze het andersom. Vond ik wel een leuk idee, en weekend exclusieve aandacht van een ouder 🙂

 • Angela - Mama met passie

  Dat lijkt mij ook heel lastig als wij een tweede kindje mogen krijgen. Ben benieuwd hoe Naomi dat zou vinden als het zo ver is!

 • Lisanne

  Ik snap best dat je dit moeilijk vind. Mijn moeder doet met mij en mijn zusje ook beiden apart iets. Zo gaat ze nog ieder jaar een weekend met mij weg en een apart weekend met mijn zus. Ook doen we veel dingen samen met zijn 3e alleen dat komt denk omdat we 2 meiden zijn. Ik kan me voorstellen dat dit met een jongen en een meid lastiger is. Fijne dag liefs Lisanne

 • Hanna

  De overgang lijkt me vooral lastig.
  Wij deden thuis vrijwel altijd met elkaar wat en heel af en toe ging ik alleen met m’n moeder winkelen als er oppas voor mijn broertje was.

 • Mathiske's mama blog

  Ik denk zoals jij zegt, ook een keer alleen iets gaan doen. Of alleen met papa mee zoiets lijkt me de beste oplossing. En je kinderen moeten ook aan elkaar wennen denk ik, ik heb na mij nog 1 zusje en 2 broertjes maar ben nooit iets te kort gekomen. En ik denk geen enkel kindje je een normale situatie. Jij bent een hartstikke leuke mama. Dat weet ik zeker!

 • Marjon

  De overgang lijkt me heel lastig. Ik geef Maxime nu alle aandacht die ze nodig heeft, dus dat zal wennen zijn als er een tweede kindje bijkomt. Ik denk als je ook dingen alleen met haar onderneemt dat ze zich niet verstoten voelt. Liefs Marjon

 • Vlijtig Liesje

  Wij hebben een roulatiesysteem: elke zaterdagochtend ga ik met één van de kinderen naar de stad en drinken we samen koffie. Zo zijn ze verzekerd van een of een aandacht. Ik doe dit al zo’n tien jaar en het werkt geweldig.

 • Sabrina

  Je aandacht verdelen tussen 2 kinderen lijkt me lastig, vooral omdat je de ene niet voor wilt trekken voor de andere.

 • Joyce

  ik vond het in het begin nog best lastig om de aandacht te verdelen. Maar ik probeer nu op Aron zijn vrije dagen echt momenten samen te plannen. En op schooldagen gaan we lekker samen koken of een spelletjes doen bijvoorbeeld.

 • Sarah

  Heb zelf (nog) geen kinderen en sta er thuis dus nog niet zo bij stil. Wel werk ik in het onderwijs en daar merk ik dat het lastig is om iedereen voldoende aandacht te geven. Je bent snel geneigd aandacht te geven aan de hardste roeper, maar dat is natuurlijk niet eerlijk.
  Goed dat je er bewust mee bezig bent.

 • Nesrin

  Mijn dochter wilt ook graag 1 op 1 aandacht. Samen dingen doen zonder iemand erbij vindt ze heel fijn. Gelukkig gaat het ook goed als haar broertje erbij is. In het begin was het even wennen maar omdat ik zelf drie zussen heb vind ik het goed te doen met “maar” twee kinderen 😉

 • Jodi - liefthuis

  Zo lastig lijkt me dit. Als ik zie hoeveel aandacht ik nu al besteed aan nummer 1.
  Die quality time is denk ik erg belangrijk.

 • Manon

  Het zorgen voor 2 gaat nu wel goed. De beren op de weg vallen reuze mee nu er meer routine in zit (3.5 jaar en 5 mndn). Maar ik vind het stukje opvoeden van de oudste wel heel pittig. Heel eerlijk heb een dame met een stevig karakter en oortjes die af en toe oostindisch doof zijn. En zodra ik aandacht aan de jongste geef, zit ze er boven op. Ik probeer haar zoveel mogelijk te betrekken, maar het kan niet overal bij. Ook geef ik zoveel mogelijk directe aandacht aan haar. Maar hoe zorg je dat ze luistert en haar kleine zus niet plet met kusjes. Ze kan zich echt overal mee bemoeien…

  • Saskia Hardeman

   Hier precies hetzelfde! Mijn zoontje is dan iets ouder maar hij luistert de laatste tijd ook heel slecht. En zit inderdaad overal met zijn neus tussen zodra ik met zijn zusje bezig ben. Lastig he. Dat pletten met kusjes is ook heel herkenbaar, hij bedoelt het zo lief, maar het gaat er hard aan toe soms.

 • Lilian

  Ik kan hier niet over mee praten, het lijkt mij ook heel lastig vooral als baby nr.2 er net is en je daardoor ook zo moe bent!

 • Laura

  Ik heb dan maar 1 kindje, maar kan me deze struggle wel enorm voorstellen

 • Mara

  Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht (wij kregen drie kinderen in 3.5 jaar) misschien omdat het ook druk was en is (tussen de oudste 2 zit iets 16 maanden) het ging/gaat gewoon. Alle drie krijgen en ze hun tijd,liefde en aandacht en soms moeten ze op elkaar wachten. Heb ik eigenlijk ook altijd uitgelegd, nu ben ik even met die bezig, voor jouw heb ik zo tijd. Misschien ook omdat ze kort op elkaar zitten dat ze niet beter weten. Voordeel is wel dat ik echt een man heb die volop mee helpt als hij thuis is.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.