Wel of niet zwanger?
19 mei 2016 Mama Zwangerschap 13

Wel of niet zwanger?

Onlangs had ik een persoonlijk interview met het tijdschrift Ouders van Nu. Een van de vragen die daar werd gesteld was hoe ik erachter kwam dat ik zwanger was. Ik hoefde hier niet lang over na te denken en kan het mij nog heel gemakkelijk voor de geest halen. Bij de zwangerschap van mijn zoontje Senna (en Sophia trouwens ook) wist ik het al in een heel vroeg stadium. Hoe dit ging, wat en waarom vertel ik je vandaag!

Wel of niet zwanger

Nadat Vincent en ik de keuze hadden gemaakt om samen voor een kindje te gaan was het natuurlijk elke maand spannend of ik misschien zwanger zou zijn. Vooral die vraag wel of niet zwanger is gewoon ontzettend spannend. Want mocht er sprake zijn van een gezonde zwangerschap zou er natuurlijk ontzettend veel gaan veranderen!

De eerste twee maanden nadat wij kozen voor een kindje, werd ik onregelmatig ongesteld maar wist ik dat ik niet zwanger kon zijn. Het was ergens gewoon een gevoel die ik had. De derde maand daarentegen voelde ik mij anders en werd ik steeds maar niet ongesteld. Toen dit na een tijdje nog steeds niet zo was kon ik niet wachten om een zwangerschapstest te doen. Ik had overigens een aantal testen standaard in huis. Dit zal iedereen die probeert zwanger te worden zeer waarschijnlijk wel herkennen. Zelf kocht ik mijn testen altijd bij het Kruidvat. Gewoon van die simpele, twee voor vijf euro volgens mij. Prima testen en gemakkelijk in gebruik.

Ik heb er trouwens zelf nooit een geheim van gemaakt dat Vincent en ik kozen voor een kindje. Mijn zus wist het, evenals mijn ouders en een aantal vriendinnen. Ik kan dat soort dingen nou eenmaal heel erg moeilijk voor mij houden en hield dat echt niet vol. Zelf vind ik het gewoon fijn om dit soort dingen te kunnen delen met anderen. Vincent was wat dat betreft wat meer gesloten, maar dat zijn dan ook weer de verschillen in onze karakters denk ik. Én een mannending ;).

Meerdere zwangerschapstesten

De eerste zwangerschapstest was al snel duidelijk. Het was dan geen streepje dat van het scherm afspatte, maar het was een streepje. Ik was dus zwanger! Helemaal dolgelukkig natuurlijk. En eigenlijk kon ik het gewoon niet geloven. Dus toch nog maar weer een test. Diezelfde avond nog. En ja hoor, geen twijfel mogelijk. Ze zeggen trouwens altijd dat hoe licht het streepje ook is: een streepje is een streepje. Als je een streepje ziet op de test mag je er dus vanuit gaan dat je zwanger bent. Ik heb dit dan ook altijd gedaan en blij mij klopte dit dan ook.

Alleen vond ik het best lastig om een paar weken te moeten wachten tot ik eindelijk naar de verloskundige zou mogen. Als je al weet zwanger te zijn in een vroeg stadium wil je eigenlijk gewoon niets anders dan de bevestiging dat alles goed is met het kindje. Ik heb dus de dagen erop nog een aantal testen gedaan. We hebben er nog een foto van, vijf testen op een rij en allemaal positief. Grappig ook dat je bij elke test het streepje ook een beetje donkerder ziet worden. Senna kwam deze foto laatst tegen en vroeg wat dit was haha. Nog lastig om aan een kleuter uit te leggen, maar ik heb hem verteld dat de testen betekende dat mama een kindje kreeg! Voor mij een hele waardevolle foto en heel erg bijzonder!

Zwanger

Er was dus geen twijfel meer mogelijk dat ik zeker weten zwanger was. Wij waren dolgelukkig en blij. En toch was er op de eerste echo bij de verloskundige niets te zien. Dat was echt even schrikken en verdrietig tegelijk. Ik ben zelfs nog opgenomen geweest op verdenking van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wat gelukkig niet zo bleek te zijn. Tijdens mijn opname in het ziekenhuis kreeg ik meerdere keren per dag een echo en opeens was daar de stip; ik was wel degelijk zwanger! Al eerder vertelde ik hoe waardevol ik het vind om mijn zwangerschap van mijn zoon vanaf de eerste stip te hebben mee mogen maken. Helaas heb ik daar de echo beelden zelf niet van, maar ik zal het nooit vergeten toen ik voor het eerst die stip zag!

Bijzonder hoe al die herinneringen weer omhoog komen. Ondanks dat ik later geconfronteerd werd met de ziekte prenatale depressie weet ik nog hoe dolgelukkig Vincent en ik waren met mijn zwangerschappen en het feit dat wij een kindje mochten krijgen! En wat een geweldig lieve kindjes hebben wij gekregen, ik ben daar ontzettend dankbaar voor!

Weet jij nog toen je een zwangerschapstest deed en hoe jij je toen voelde? Deed je de test alleen of samen? Laat je reacties achter in de comments ik lees ze heel erg graag!

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Ik weet die dagen nog als de dag van gisteren. Vooral die van de jongens vond ik zo spannend. Ik deed al mijn testen altijd alleen. Het is zo’n mooi moment. En ik vond veel verschil tussen de eerste en de derde zwangerschap zitten toen ik die positieve test had. Bij die eerste was het binnen 2 maanden gepiept en bij mijn laatste 16 rondes en dus kwam het echt al een verrassing. Ik hoop snel weer zo’n mooie test te hebben.

 • Mama Lifestyle Blog

  Ik weet het nog precies. Afgelopen week heb ik er zelfs nog over geblogt. Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje (miskraam) en van mijn derde kindje deed ik de test alleen. Heel verhaal, maar dat staat allemaal op mijn site. Bij mijn tweede kindje deed ik de test waar mijn vriend bij was. Onbeschrijflijke en zeer bijzonder emotionele momenten.

 • Amy

  Hoewel ik het nog niet heb meegemaakt kan ik me voorstellen dat als je er eenmaal voor gaat, zo’n moment prachtig is! Gaaf dat je die foto dus nog hebt 😀

 • Charlotte

  Dat zijn van die momenten die je nooit meer vergeet! Wij waren op huwelijksreis in Nieuw Zeeland en hebben daar een test gedaan. Super speciaal!

 • Leonie van Mil

  Ik weet het ook nog zo goed. Zondag deed ik een test die was negatief, maar ik wist zeker dat het niet klopte. Woensdag voelde ik het… Ik wist zeker dat ik zwanger was. Donderdag deed ik nog een test en die was positief. Ik weet dat ik erg emotioneel werd, omdat ik de eerste keer een miskraam had gehad. Mijn vriend is er bij alle testen bij geweest.

 • Lonneke

  Ik had het juist totaal niet verwacht. Na twee jaar proberen hadden we het al een beetje opgegeven. Die dag was ik super chagrijnig ook omdat ik aan alles voelde ongesteld te worden.. Toch maar een test gedaan en BAM, zwanger! Ja huilen van geluk!

 • Angela - Mama met passie

  Wij waren op onze een-jaar-later-huwelijksreis en testten daar positief! Heel bijzonder, omdat we het eigenlijk niet verwacht hadden. Ik werd maar niet ongesteld, maar was ook niet zwanger. Toen ik dagenlang misselijk bleef, kwam er een hoopje en eigenlijk wist ik het al wel. Wij kregen een kindje. Heel bijzonder om het daar te doen. Om precies te zijn in Knysna aan de kust in een prachtig hotel.

 • Nesrin

  Ik zal het ook nooit vergeten, het is zo speciaal het moment dat je ziet dat er nieuw leven is.

  Mooi geschreven weer Saskia.

 • Joyce rdt

  Lijkt me zo bijzonder om voor het eerst je kindje te zien! Liefs.x

 • Leonie

  Wat leuk om jouw verhaal te lezen. En hoe spannend zeg, toen er eerst niks te zien was!
  Ik deed alleen de test, omdat ik er vanuit ging dat ’t toch wel niet zo zou zijn… Maar jawel hoor! Dolblij. Maar dat weet je natuurlijk aangezien je n trouwe volger bent!:)

 • Lin

  Mooi om te lezen! Ik deed de test alleen, maar stel dat het ooit weer zo zou mogen zijn dat ik zwanger zou zijn dan zou ik dit samen doen nu. Liefs!

 • Carlijn

  Wat leuk dit om te lezen. Heftig dat je bent opgenomen omdat ze dachten aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dat lijkt me verschrikkelijk.
  Ik weet nog dat er een maand was waarin ik ervan overtuigd was dat ik zwanger was. Na twee weken over tijd te zijn, werd ik toch ongesteld. Ik was toen echt onwijs verdrietig..

 • Lieke van Veen

  Het lijkt me echt teleurstellend als ze ineens niets zien, maar gelukkig was je toch wel zwanger. Wat bijzonder dat je die foto nog hebt. Ik zou ‘m wel voor de zekerheid af laten drukken anders ben je ‘m misschien kwijt.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.