Zwanger! Wat nu? (checklist zwangerschap)
14 okt 2016 Mama Zwangerschap 20

Zwanger! Wat nu? (checklist zwangerschap)

Hoera je bent zwanger! Wat een geluk brengt dit wanneer je net die positieve test hebt gedaan, en erachter bent gekomen dat jij en je partner een klein wondertje verwachten! Naast dat je heel blij bent kan het je ook een beetje overvallen, want er moet zo veel geregeld worden. Ik bied je een helpende hand door op een rij te zetten wat je zeker niet moet vergeten om te regelen wanneer je zwanger bent.

Eerste trimester

Begin met het gebruik van foliumzuur

Ik kan het niet genoeg benadrukken, begin bij een zwangerschapswens altijd direct met het gebruik van foliumzuur. Door hier op tijd mee te beginnen kan je de kans verkleinen op aandoeningen bij je kindje zoals bijvoorbeeld een hazenlip of een open ruggetje. (lees ook: tips voor een gezonde zwangerschap)

Regel een afspraak bij de verloskundige

Wanneer je de eerste positieve test in handen hebt kan je de verloskundige bellen voor een afspraak. Over het algemeen zal de eerste afspraak plaatsvinden tussen acht en tien weken zwangerschap. Wanneer de verloskundige niet kan inschatten hoe op welk termijn de zwangerschap is zal er eerder een echo plaatsvinden. Houd er rekening mee dat een zwangerschap bij een eerste controle nog zo vroeg kan zijn dat er nog niets te zien of te horen is. De verloskundige zal in dit geval een nieuwe afspraak maken. Bij de eerste afspraak zal er geluisterd worden naar het hartje. Tijdens de afspraak die hier op volgt wordt de termijnecho gemaakt, deze vindt normaal gesproken plaats tussen acht en twaalf weken.

Aanmelden bij moeders voor moeders

Wanneer je jouw steentje wil bijdragen aan moeders voor moeders dient dit te gebeuren tussen de 6 weken en 16 weken zwangerschap. Deze organisatie verzamelt urine van zwangere vrouwen om hieruit het hCG hormoon uit te kunnen verwerken zodat deze gebruikt kunnen worden voor vruchtbaarheidsbehandelingen.

Tweede trimester

Orienteer je op de kraamzorg

Het is goed om al op tijd de kraamzorg te regelen en je hierop te oriënteren. Het advies is om dit te regelen tussen de 10 en 16 weken zwangerschap. Elk kraamzorgbureah heeft weer een eigen werkwijze het is goed om je bijvoorbeeld eerst in te lezen door wat informatie op te vragen daarna een afspraak te maken voor kennismaking. De uren kraamzorg die je krijgt zijn afhankelijk van het landelijk indicatie protocol.

Vertel je werk dat je zwanger bent

Wettelijk gezien mag je uiterlijk drie weken voor je zwangerschapsverlof aan je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Toch is het aan te raden om  het gewoon tijdig aan je werkgever te vertellen zodat deze hier ook rekening mee kan houden. Vraag ook tijdig een zwangerschapsverklaring aan de verloskundige of gyneacoloog om deze te kunnen overleggen aan je werkgever. Voor meer wet en regelgeving tijdens de zwangerschap klik op de link.

Meld bij de zorgverzekeraar dat je zwanger bent

Ook bij de zorgverzekeraar moet gemeld worden dat je zwanger bent. Deze zal er dan over het algemeen ook voor zorgen dat je het zwangerschapspakket krijgt die je nodig zal hebben bij de bevalling. Deze zal je ongeveer tussen de zesde en achtste maand ontvangen. Ook dien je na de geboorte het kind bij te schrijven op de polis van een van de ouders.

Regel de erkenning van je kind

Wanneer je niet getrouwd bent dien je de erkenning van je kind te regelen. Dit kan je doen tijdens de zwangerschap of bij de geboorteaangifte van het kind. In elke gemeente van Nederland kan erkenning van het kind tijdens de zwangerschap gedaan worden. Erkenning bij de geboorteaangifte kan alleen gedaan worden in de gemeente waar het kind geboren is.

Orienteer je alvast op kinderopvang

Het is goed om alvast na te denken over kinderopvang. Wil je blijven bijvoorbeeld blijven werken als het kindje er is? En waar gaat je voorkeur naar uit, naar een gastouder of een kinderdagverblijf? Er zijn veel mogelijkheden en het is daarom aan te raden om je goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Wil je borstvoeding geven?

Tijdens de zwangerschap kan je jezelf al de vraag stellen of je borstvoeding (borstvoeding na spoedkeizersnede) zou willen geven. Het geven van borstvoeding is niet vanzelfsprekend maar het is wel heel goed om hier van tevoren goed over na te denken.

Koop de benodigdheden voor de baby

Misschien wel het állerleukste van alles dat geregeld moet worden: alles kopen voor de baby. Vooral wanneer het een eerste kindje is kan het nog best even puzzelen zijn met wat er allemaal aangeschaft moet worden. Begin hier op tijd mee en bedenk dat er op bijvoorbeeld de babykamer een levertijd kan zitten.

Derde trimester

Schrijf een geboorteplan

Hoe sneller de bevalling nadert hoe spannender het natuurlijk wordt. Omdat iedere bevalling weer anders is en je van tevoren gewoon niet kan weten hoe een bevalling loopt kan het heel goed zijn om een geboorteplan op te stellen. Hier kan jij je eigen wensen en die van je partner of gezin in verwerken zodat anderen ook weten wat jij graag wenst. Als het goed is zal je verloskundige of gyneacoloog ook vragen naar jouw geboorteplan zodat hij of zij hiervan op de hoogte is.

Bedenk een naam

Misschien was je er al uit, en misschien ook nog niet. Maar nu in het derde trimester is het wel de tijd om hier een besluit over te nemen en eventuele knopen door te hakken.

Regel de geboortekaartjes

Ook het regelen van de geboortekaartjes mag mee begonnen worden. Bedenk bijvoorbeeld wat je precies wil laten afdrukken en of je bijvoorbeeld wel of niet een gedichtje op de kaart wil. Je kan tegenwoordig helemaal zelf je geboortekaartjes maken online. Super handig, zo hoef je er de deur niet meer voor uit.

Zet het bed op klossen

Wanneer het einde van de zwangerschap nadert mag ook (indien je natuurlijk thuis bevalt) het bed op klossen. Klossen kan je halen bij de zorgwinkel. Informeer bij je zorgverzekeraar hoe het zit met de eventuele vergoeding hiervan.

Wat vind jij van bovenstaande tips? Misschien heb je nog iets toe te voegen, laat het mij vooral weten in de comments!

samenwerking

Reacties

 • martina

  herkenbaar! Ik maakte ook allerlei lijstjes, veel te bang om iets te vergeten
  Onlangs geplaatst door martina: 13 Oktober 2016 – Je bent kleuter en je wilt wat

 • Loes

  Fijn lijstje! Ik zit nu in het tweede trimester en loop al goed op schema 😉. Kan ook de naam al ‘afstrepen’ en ben bezig met de geboortekaartjes. 😊
  Onlangs geplaatst door Loes: Zwanger: de eerste weken.

  • Saskia Hardeman

   Wat heerlijk dat je zo op schema loopt! Veel succes met met je zwangerschap!! Liefs Saskia

 • Jodi - liefthuis

  Dit zijn denk ik wel de grootste dingen inderdaad. Ik mis nog wel het erkennen van de ongeboren spruit als je niet getrouwd bent

  • Saskia

   Die heb ik wel genoemd bij tweede trimester 🙂

 • Jodi - liefthuis

  Of ‘nog’ niet getrouwd (wacht op een ring 😜)
  Onlangs geplaatst door Jodi – liefthuis: Strakke buik in 1 dag?…maak het jezelf niet te moeilijk…

 • Vlijtig Liesje

  Ik vind het goede tips allemaal. Ik ben begon ook altijd met foliumzuur als ik graag zwanger wilde worden.
  Eventueel extra tip: laat je partner kattenbakken e.d. schoonmaken als je zwanger bent.

 • Maria

  Goede tips! Fijn om zo een lijstje te hebben. Misschien nog een tip voor het derde trimester; vluchttas klaar zetten als je in het ziekenhuis gaat bevallen.
  Onlangs geplaatst door Maria: WEEKOVERZICHT || MARIA #7

  • Saskia Hardeman

   Oh, dat is inderdaad een hele goed, dankjewel!!

 • Kim

  Handig!!
  Tip: je kunt bij de supermarkt ook 4 lege bierkratjes halen (betaal je alleen het statiegeld van het kratje) en je bed daar op zetten 😊
  Onlangs geplaatst door Kim: Ode aan mijn man

  • Saskia Hardeman

   Wat een goede tip inderdaad, volgens mij werkt dit ook best goed bij een boxspring heb ik eens gehoord. Dankje!

 • Anita

  Ik zit goed op schema als ik zo kijk 🙂 Wat nog wel moeilijk gaat worden is de naam, maar we hebben nog wel even gelukkig.

  • Saskia Hardeman

   Wij vonden de naam ook best lastig, voor een meisje wist ik de naam altijd al, voor een jongen hebben we best wat discussies gehad haha.

 • janske

  Mooi lijstje inderdaad. Ik nam ook al vooraf foliumzuur in. De vluchtkoffer inpakken en lijstje voor kraamcadeaus maken stond ook op mijn lijstje en de laatste weken. Net als kleertjes en beddengoed wassen voor de baby en benodigdheden voor mijzelf koren zoals zoogcompressen.
  Misschien het aller belangrijkste. ..nog even genieten van elkaar voordat de baby er is 😉
  Onlangs geplaatst door janske: Zwangerschapsvergiftiging (in) de dagen na mijn bevalling

  • Saskia Hardeman

   Dat genieten is inderdaad een hele goed en belangrijke tip, dankjewel voor het meedenken!

 • Paulien

  Hoi Saskia,
  Wat een fijn lijstje! Ik hoop over een halfjaar te kunnen starten met pogen (doordat ik de juiste man nog niet ben tegengekomen, heb ik ervoor gekozen om te proberen zwanger te worden met behulp van een donor) en heb je lijstje vast opgeslagen in de hoop dat ik het tegen die tijd snel nodig zal hebben 😉
  Ik heb nog een kleine opmerking: je schrijft dat het slikken van foliumzuur aandoeningen als een schisis of een openruggetje voorkomt, maar misschien is het netter om te schrijven dat je door het slikken van foliumzuur de kans daarop verkleint? Er zullen vast vrouwen zijn die wel degelijk foliumzuur slikten, maar van wie het kindje toch één van deze aandoeningen bleek te hebben. Ik kan me voorstellen dat dat dan niet prettig is om te lezen..
  De nieuwe versie van je site ziet er prachtig uit!
  Groeten en een fijne dag, Paulien

  • Saskia Hardeman

   Hoi Paulien, Dankjewel voor je reactie. En bedankt voor je tip natuurlijk, heel goed dat je dit zegt. Ik had het zo helemaal niet gelezen en heb het direct aangepast. Ik wens je heel erg veel succes met alles en hopelijk kan je mijn lijstje er snel bij pakken. Liefs saskia

 • Simone

  Een handig lijstje, ik zou wel willen zeggen dat het belangrijk is dat je foliumzuur al start vóórdat je zwanger wordt. Volgens mij is het advies om minstens vier weken voor je gaat proberen al te beginnen met foliumzuur.

  • Saskia Hardeman

   Ja, dat klopt zeker. Vandaar dat ik ook schreef bij de zwangerschapswens. Zo is het mij altijd verteld omdat je van tevoren niet kan weten hoe lang het duurt. Of heb ik dat misschien niet duidelijk geschreven? (kan hoor :))

 • Jessica

  Handig dit lijstje!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.