Medicijnen tegen acne
14 aug 2016 Gezondheid Lifestyle 24

Medicijnen tegen acne

Zoals ik al vaker heb verteld op mijn blog heb ik al jaren last van Acne. Het was een hele tijd verdwenen, om tijdens de zwangerschap van mijn dochter weer terug te keren in de vorm van zwangerschapsacne. Na een aantal maanden verdween deze zwangerschapsacne weer en kreeg ik hier een puntgave huid voor terug. Tot ongeveer zes maanden na de zwangerschap. Toen begon de ellende weer van voor af aan. 

Acne

Het begint altijd met een paar plekjes in het gezicht, en het breidt zich uit tot een heleboel rode vlekken en bulten. Als er iets is dat ik ontzettend vervelend vind, is het acne. Het maakt mij heel erg onzeker. En ook al weet ik inmiddels genoeg trucjes om de acne vele malen minder te doen laten lijken, het zal nooit wennen. Vanaf ongeveer 16 jaar is het bij mij begonnen en ik heb verschillende middeltjes geprobeerd om de acne tegen te gaan. Omdat de voorgeschreven zalfjes van de huisarts niet hielpen, heb ik op gegeven moment van de arts een antibiotica kuur gekregen. Ik wil in dit artikel graag onder andere mijn ervaring vertellen met het gebruik van antibiotica tegen acne. Als eerst zal ik beginnen met de uitleg over wat acne precies inhoudt, vervolgens zal ik meer uitleg geven over de verschillende medicijnen en tot slot zal ik mijn persoonlijke ervaring met antibiotica delen.

Wat is acne

Acne is een huidaandoening die veel voorkomt. Voornamelijk vindt dit plaats tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar oud, maar kan ook op een latere leeftijd opkomen. Zoals je misschien weet bevat de huid allemaal kleine kliertjes die talg afscheiden. Dit talg wordt afgescheden om de huid te beschermen. Als (een van) deze kliertjes verstopt raakt ontstaat er acne. Acne kan voorkomen in het gezicht, op de rug, op de borst of op de schouders. Wanneer er een talgklier ontsteekt ontstaat er een rood bultje met een wit puntje (ophoping van talg). Belangrijk is om dit bultje niet uit te knijpen Dat is heel moeilijk, ik weet het, maar dit uitknijpen kan juist zorgen voor littekens. Littekens gaan helaas niet zomaar weg en kunnen erg lang zichtbaar blijven.

medicijnen tegen acne

Medicijnen tegen acne

Bij klachten die meer inhouden dan alleen een puistje kan je altijd de huisarts raadplegen. Denk bijvoorbeeld aan veel bultjes op de rug of in het gezicht. Een arts kan gerichte medicijnen voorschrijven en waar nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld de dermatoloog. Er zijn nogal wat medicijnen verkrijgbaar om acne te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan zalfjes. Hier zal over het algemeen als eerste mee begonnen worden. Wanneer zalfjes niet voldoende werken kan er een antibiotica kuur voorgeschreven worden. Hieronder zal ik in het kort de medicatie tegen acne per middel beschrijven.

Benzoylperoxide

Misschien ook wel de meest bekende zalf om te gebruiken tegen puistjes. Deze zalf gebruikte ik al toen ik jong was en werkte als een speer. Er zijn twee varianten, namelijk 5% én 10%. Zelf gebruikte ik altijd de 5%. Ik heb eens de 10% gebruikt maar dit was iets te heftig voor mijn huid en de acne werd alleen maar erger. Toen ik weer overstapte op de 5% werd mijn huid weer rustiger. Een belangrijke kenmerk van deze creme is dat het en blekend werkt. Vermijd intensief contact met uv licht en zonlicht. Deze crème wordt niet vergoed door de zorgverzekering, gelukkig valt de prijs mee: € 2,95 voor een tube van 30 gram.

Tretinoïne

Dit medicijn is verkrijgbaar in een crème of lotion en is tevens verkrijgbaar in verschillende sterktes. Dit middel is alleen op recept verkrijgbaar. Dit middel mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Antibiotica gel

Als de voorgaande twee crèmes niet voldoende helpen kan er overgegaan worden op een antibiotica gel. Ook kan dit medicijn worden afgewisseld met een van de voorgaande crèmes. Ook deze antibiotica gel is alleen op recept verkrijgbaar.

Antibiotica tabletten

Wanneer er geen enkele creme werkt kan er overgegaan worden op antibiotica tabletten. Zelf ben ik hier al redelijk bekend mee en voor mij persoonlijk werkt dit vaak het beste. Onderaan dit artikel zal ik mijn persoonlijke ervaring beschrijven met antibiotica tabletten tegen acne.

Anticonceptiepil

Vrijwel de meeste conceptiepillen staan erom bekend om acne te verminderen. Nu was dat bij mij járen geleden niet het geval, maar in de meeste gevallen helpt de pil om acne tegen te gaan. Het enige dat bij mij wel hielp was de Diane pil (deze wordt inmiddels niet meer voorgeschreven) Omdat ik er niet tegen kon heb ik er zelf mee moeten stoppen.

Isotretinoine tabletten

Het meest sterke middel zijn deze Isotretinoine tabletten.  Als niets van voorgaande middelen helpt zal hierme worden gestart. Deze behandeling duurt vier tot zes maanden. Omdat er ernstige bijwerkingen kunnen optreden zal je regelmatig naar de arts moeten voor een controle. Bij gebruik van dit middel mag je niet zwanger worden, pas een maand na behandeling mag dit weer.

medicijnen tegen acne

Acne en Antibiotica

Zelf hielpen zalfjes bij mij niet. De hydrocortisol werkte overigens wel bij mij toen ik jonger was maar gedurende de jaren werd de werking steeds minder. Ik heb verschillende zalfjes uitgeprobeerd maar over het algemeen werd het hier alleen maar erger van. Dit is natuurlijk ook een kenmerk dat de acne in het begin erger wordt, maar ook op lange termijn deed het niets goeds voor mijn huid. Dat was een reden voor de huisarts om te beginnen met antibiotica. Over het algemeen zal er begonnen worden met een kuur voor een maand om te kijken wat dit met de huid doet. Indien nodig kan de kuur verlengd worden. Mocht antibiotica ook niet werken, kan er over gegaan worden op zwaardere medicatie zoals Isotretinoïne.

Mijn ervaring met Acne en Antibiotica

Inmiddels heb ik meerdere keren een antibiotica kuur gebruikt tegen mijn acne. Zoals ik al beschreef heb ik periodes van een gezonde huid, en periodes van een uitbraak. Zodra ik aan mijn huid merk dat het weer begint neem ik contact op met de huisarts voor een kuur. Voor de zekerheid wil hij vaak wel even naar mijn huid kijken om vast te stellen dat het echt om acne gaat. Acne kan bijvoorbeeld ook verward worden met eczeem.

In de eerste twee weken van het gebruik van de antibiotica merk ik dat de acne wat heftiger wordt. Er komen nieuwe plekken bij, en mijn huid ziet er onrustig uit. Na die twee weken wordt dit minder en zie ik langzaam mijn huid opklaren. Het kan verschillen maar over het algemeen is na een maand, mijn huid weer redelijk netjes. Er zijn natuurlijk nog plekken zichtbaar, maar de heftigheid is er vanaf.

Voor een ieder kan deze ervaring natuurlijk weer anders zijn. Mijn ervaring met antibiotica bij acne zijn positief, maar voor een ander is dit middel bijvoorbeeld niet sterk genoeg. En bij weer een ander zouden zalfjes al voldoende werken. Overleg dus goed met je arts over een passende behandeling.

Het is een ontzettend uitgebreid artikel geworden. Hopelijk heb je er iets aan! Mocht ik iets vergeten zijn, vul dit vooral aan in de comments, ik lees het erg graag! 

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • -N | Mommies Life

  Gelukkig heb ik nooit (zoveel) last van acne. Maar fijn dat er wel wat voor is. En Fin ook dat je het zo uitgebreid verteld.

 • Tamara TS

  Nu denk je misschien oh nee, er komt iemand met van die goedbedoelde tips aanzetten… 😉 Heb je al geprobeerd om alle varianten van zuivel uit je voeding te schrappen? Nodig heb je het niet en het is eigenlijk best wel ongezond en het veroorzaakt acne, zeker al die ook nog met hormonen te maken heeft. Voor mij helpt het heel goed en het is misschien het proberen waard. Zelf neem ik geen antibiotica meer, omdat die maar tijdelijk werkt en uiteindelijk word je resistent. Ik hoop dat je er iets aan hebt. 🙂

  • Saskia Hardeman

   Nee hoor, vind het juist een hele goede tip! Afgezien van kaas (en cappuchino ;)) heb ik nooit zuivel gedronken of gegeten omdat ik het niet lekker vind. Daarnaast ben ik het helemaal met je eens dat het niet zo gezond is als dat mensen denken. Ik heb eens een tijd geprobeerd om dus ook kaas te schrappen maar voor mijn huid werkte dit niet. Daarnaast eet ik ook niet elke dag kaas dus de melkproducten die ik al binnenkrijg zijn minimaal. Wat betreft de antbiotica, klopt van de resistentie. Voor mij persoonlijk is het eens in de zoveel jaren dat ik zo’n kuur heb gekregen en mijn huid daar ook lange periode rustig van werd.

   • Tamara TS

    Ik bedoelde helaas niet alleen kaas en melk. Controleer ook de pakjes van vleeswaren en ander broodbeleg bijvoorbeeld eens. En alle sausjes, brood, snacks etc. Helaas stoppen bedrijven bijna overal melk in en krijg je het in grote hoeveelheden binnen zonder dat je het door hebt. (Voor romig effect of zodat het sneller over de datum gaat) Er zijn ook varianten zonder. Het beste kan je eens googlen op melkbestandelen zoals melkeiwit etc. Het enige dat niet slecht is, is melkzuur.

    • Saskia Hardeman

     Heel erg bedankt voor de tip! Dat wist ik dus niet maar het klinkt inderdaad logisch dat het meer verwerkt zit in voeding dan we denken. Ik ga er eens op proberen te letten.

 • Jonna@Burgertrutjes

  Zelf heb ik dit soort medicatie niet nodig, maar wel een super handig artikel. Goed geschreven.

 • Stefanie

  Ik zelf heb ook al jaren last van acne, echt heel irritant, soms was het echt zo erg. Werd er gewoon verdrietig van.
  De huisarts gooide het steeds maar op de hormonen.
  Ik bleek ook een flinke vitamine D tekort hebben en na een behandeling met hoge dosis vitamine D is de acne flink minder geworden! Op dit moment is mijn huid rustig, maar ik denk dat de acne nooit helemaal verdwijnt..
  Fijn dat je hier over schrijft!

 • Amy

  Vervelend dat jij ook zo’n last hebt van acne! Ik heb er ook heel veel last van, al sinds mijn 12e. Door de Diane pil werd het flink minder maar daar moest ik enkele jaren acuut mee stoppen. Ik slik er geen medicijnen tegen sinds de Diane pil, omdat die altijd bijwerkingen hebben. Wat ik doe? Geen / weinig zuivel meer, geen varkensvlees meer, suiker proberen te vermijden (de grootste struggle) en elke vier weken mijn huid laten reinigen door een schoonheidsspecialiste. Dat icm goede crèmes maakt dat mijn huid nu langzaam steeds beter wordt 🙂 Maar het verschilt van persoon tot persoon wat werkt, dat sowieso!

  • Saskia Hardeman

   Ik vind jou er altijd heel erg goed uitzien wil ik even zeggen 🙂 Maar ik herken de struggle om de huid maar zo mooi mogelijk te houden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar welke cremes jij gebruikt? Voor mij persoonlijk werken natuurlijke producten heel erg fijn maar ben altijd nieuwsgierig wat anderen met acne gebruiken.

 • margriet kuper

  heb er zelf ook nog steeds last van (in vlagen) erg vervelend. Slik de pil al jaren maar verder nooit iets anders er voor gebruikt. Goed artikel!

 • Charlotte

  Ik kreeg ook al vanaf mijn 14e of 15e de Diana pil vanwege mijn acne. Het hielp gelukkig ontzettend goed, maar toen ik een paar jaar geleden stopte met de pil was ik wel bang dat het terug zou komen. Gelukkig gebeurde dit niet haha

 • Iris

  Het hele lijstje met middelen dat je noemt, heb ik geslikt. Isotretinoïne heeft uiteindelijk goed gewerkt, maar mijn huid werd er wel echt gortdroog van. Volgens mij moet je zelfs een jaar wachten voordat je zwanger mag worden, niet een maand.

  • Saskia Hardeman

   Wat heftig dat je alles hebt moeten proberen zeg 🙁 Dank ook voor je toevoeging. Het is voor mij een beetje onduidelijk mbt zwangerschap, er staat mij iets bij van een maand, ik zal het nog eens uitzoeken. Artsen zijn ook verplicht om dit in de gaten te houden.

   • Iris

    Klopt, je wordt heel goed in de gaten gehouden tijdens het slikken. Ik weet nog dat ik iedere vier weken bloed moest prikken (waar ook een zwangerschapstest mee werd gedaan).

 • Astrid

  Wat vervelend die hardnekkige acne. Ik heb er ook al jaren last van op mijn rug en borst. Vooral mijn rug is er erg aan toe, vooral nu ik weer zwanger ben. Ik ben wel altijd blij dat ik het niet in mijn gezicht heb…

 • Gonny

  Niet fijn!

  Na echt vanalles geprobeerd te hebben via de huisarts… en zelf… ben ik bij de dermatoloog terecht gekomen. Die schreef Roaccutane voor. Ik heb een lichte dosis gekregen omdat zij zegt dat dat ook goed effect heeft.
  Inderdaad. Het hielp. Ik was super blij.
  Op mijn 30e was ik eindelijk van die pijnlijke ontstekingen af.
  2 jaar later begon het weer. Nadat ik B12 injecties kreeg. B12 heeft nl. invloed op je talghuishouding. En… het kan ook nog eens een bijwerking zijn van de hulpstoffen in de vloeistof. 🙁
  Ik kreeg weer een hele korte Roaccutane kuur. En heb inmiddels al weer 10 jaar een gave huid.
  Jeuj!
  Inderdaad krijg je daar een mega droge huid van. Nu nog steeds last van. Maar daar kun je goed tegen smeren.
  Liever een droge huid dan pukkels. Daar word je maar onzeker van… en het is pijnlijk.

  Hoop dat het snel beter gaat!

  • Saskia Hardeman

   Heerlijk he om na zo’n vervelende periode toch een gave huid ervoor terug te krijgen. Oh ik weet nog hoe pijnlijk die ontstekingen kunnen zijn. Voor mensen die het niet kennen vaak onbegrijpelijk, maar het kan zo naar en pijnlijk aanvoelen.

   • Gonny

    Ondanks mijn droge huid… ben ik nog iedere dag dankbaar voor de Roaccutane.
    En pijnlijk was het zeker. Ik kon bv niet meer op mijn zij slapen omdat mijn huid zo zeer deed.un

    Iedereen succes met hun onrustige huid.
    PS Inderm werkt ook goed als je een pukkeltje krijgt. Meteen aanstippen en de pijn verdwijnt de ontsteking word ook veel sneller minder. (Ook fijn bij een kleine snijwond)
    Uitsluitend op recept verkrijgbaar. Maar kun je via je HuisArts vragen.

 • Bertine

  wat fijn dat het goed helpt bij jou! wel jammer dat er eerst weer een uitbraak moet komen en je het niet kunt voorkomen:(
  ik heb als puber nooit last gehad van acne, ja pukkeltje hier en als die weg was pukkeltje daar. Sinds een paar jaar heb ik vaak acne in mijn hals, verschrikkelijk lelijk! Sinds ik met de pil ben gestopt is het alleen maar erger geworden. Nu ik zwanger ben is het heel wisselend, maar helemaal acne vrij ben ik al heel lang niet meer geweest. Na de zwangerschap maar even kijken hoe het gaat en anders misschien ook maar even naar de dokter gaan. Want met 26 jaar zijn het geen jeugdpuistjes meer:p bedankt voor je tips in elk geval!

 • Joyce rdt

  ´Vroeger´ had ik ook veel last van acne, gelukkig is het nu (even afkloppen) weg (sinds ik de pil slik). Ga deze post wel even opslaan, altijd handig! Liefs.x

 • Jeske

  Hi saskia, zelf heb ik al sinds ik een puber ben last van acne (inmiddels 33). Tijdens mijn zwangerschappen heb ik er minder last van. Toen ik een jaar of 18 was heb ik Roaccutane geslikt (denk dat dit de isi nog wat pillen zijn). Dit heeft voor mij echt wonderen verricht. Ik ken meer mensen die heel veel profijt hier van gehad hebben. De bijwerkingen zijn te doen… Al moet je wel rekening houden met een droge huid, lippen etc…. Omdat ik er nu dus nog steeds last van heb ben ik er over aan het denken om nog een keer deze medicijnen te gebruiken.
  Fijn artikel btw! Veel mensen realiseren zich echt niet hoeveel verdriet acne geeft ( en onzekerheid!).
  x Jeske

 • Ashley

  Wat een bekend verhaal! Denk wel al 1000de euros aan reiniging enz uitgegeven tegen de acne. Uiteindlijk 3x een ruacotanne kuur gedaan. Denk dat vergelijkbaar is met die pil die jij aanschreef.. helaas ng steeds ondanks de kuren last van acne. De bijwerkingen vielen gelukkig mee de eerste 2keren. De derde keer was verschrikkelijk. Dag in dag uit hoofpijn, haast tegen migraine aan. En zulke drogen lippen dat ik een oochtend opstond en letterlijk mn mond gescheurd was. Ze konden dan ook met een flinter dun mesje zo vanuit mn mondhoeken doortrekken.. leek wel door de smileybende te grazen genomen.. na dit nooooit meer dit medicijn voor mij!!!! Ik kan er vaak genoeg om huilen maar de laatste bijwerkingen zijn het me niet meer waard en niks helpt helaas verder! Bij deze medicatie rade ze ook echt aan zeker een jaar gestopt te zijn mocht je ooit zwanger willen raken.. het stofje blijft erg lang in je lichaam zweven en er blijft een erg vergrote kans op een zwaar gehandicapt of misvormd kindje. Hopelijk is het bij jou nu rustig, hier nog steeds een mama met dan maar iets meer makeup hihi

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je bericht Ashley. Wat naar dat je ook zo veel last hebt van acne. Wat erg dat je zoveel last hebt gehad van bijwerkingen, dat gaat je ook niet in de koude kleren zitten lijkt mij.Ik gebruik ook vaak wat extra make up haha, dan voel ik mij gewoon net iets beter.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.