Waarom ik heb gekozen om verpleegkundige te worden..
16 jul 2014 Lifestyle 29

Waarom ik heb gekozen om verpleegkundige te worden..

De vraag waarom ik heb gekozen voor het vak verpleegkunde wordt mij regelmatig gesteld. Er bestaat een beeld dat een verpleegkundige mensen verzorgt en dat daar het werk dan een beetje mee ophoudt. Maar er is nog zo veel meer! Vandaag vertel ik je waarom ik zo graag verpleegkundige wilde worden.Lees je mee?

HBO Verpleegkunde

Toen ik koos voor de hbo opleiding tot verpleegkundige kreeg ik verschillende reacties. Er waren veel positieve reacties maar ook een aantal negatieve. Zelfs de opmerkingen waarom je een hbo opleiding zou gaan volgen om mensen te wassen kreeg ik regelmatig te horen. Ik merk dan ook dat er een beeld bestaat over de verpleegkundige die niet helemaal realistisch is. Want nee, natuurlijk bestaat er geen hbo opleiding waar je alleen maar leert hoe je iemand moet wassen. Er is nog zo veel meer, denk bijvoorbeeld aan ziektevoorlichting, (psychische) begeleiding, medicatie, wondzorg en palliatieve zorg.

nurse

De keuze voor een opleiding

Laten we beginnen bij het begin. Ik denk dat het voor velen herkenbaar zal zijn als ik vertel dat ik nooit echt wist wat ik later wilde worden. Ik vond namelijk heel veel dingen leuk. Het leek mij leuk om met kinderen te werken, maar een kantoorbaan leek mij ook niet verkeerd. Toen ik ouder werd merkte ik dat ik steeds meer interesse kreeg voor de mensen om mij heen. Ik wilde weten wat er in mensen omging en hoe mensen in elkaar zitten. Zowel voor de psyche als voor het fysieke van de mens ontwikkelde ik een ontzettend grote interesse. Ik begon met het lezen van heel veel boeken. Van anatomie tot en met psychologie en psychiatrie. Al snel werd duidelijk dat ik mijn keuze voor een opleiding dan ook ergens in die richting wilde zoeken.

Betrokkenheid bij client

Omdat ik met name veel boeken las over psychologie leek het een hele logische stap om hbo psychologie te gaan studeren. Toen ik mij verdiepte in deze studie merkte ik dat ik echt iets miste. En wat ik dan miste kan ik nog steeds niet goed omschrijven. Ik denk dat het een soort betrokkenheid is bij de cliënt. Als psycholoog heb je absoluut een betrokkenheid bij je cliënt maar ik denk dat de betrokkenheid anders is dan dat als je een cliënt elke week ziet of dat je een cliënt elke dag ziet. Daarnaast geloof ik dat de psychische gedeelte en het fysieke gedeelte een stuk dichter bij elkaar liggen dan over het algemeen gedacht wordt. Kortom ik wilde een beroep waarin het psychische maar ook het fysieke gedeelte een centrale rol spelen.

Waarom verpleegkundige worden

En het grappige is dat ik toen nog steeds niet door had dat verpleegkunde het ideale beroep voor mij zou zijn. Pas toen ik met mijn moeder naar open dagen ging en ik voor het eerst voor een verpleegkundelokaal stond wist ik het zeker. Ik wilde verpleegkundige worden! En omdat ik het hier nog nooit eerder over gehad had dacht iedereen in eerste instantie dat het een bevlieging was. Maar nee, ik was vastbesloten en ik schreef mij in voor de opleiding tot hbo verpleegkundige! Als ik nu terugdenk op waarom ik zo graag verpleegkundige wilde worden is dit voornamelijk omdat het zo’n veelzijdig beroep is. En met name de omgang met mensen maakt het voor mij persoonlijk een prachtig vak.

nurse

De opleiding tot verpleegkundige

Tijdens mijn opleiding aan de CHE werd mijn motivatie steeds groter. De opleiding voor verpleegkundige bestaat voor een, onder andere, groot deel uit anatomie en fysiologie en ik vond en vind het nog steeds zo ontzettend bijzonder hoe het menselijk lichaam in elkaar zit! Nu ik inmiddels een aantal jaren als wijkverpleegkundige aan het werk ben merk ik dat ik veel heb aan de theorie die ik geleerd heb. In mijn ogen is er geen mooier vak. Ik mag met mensen werken en maak blije momenten mee maar ook verdrietige. Mijn beroep is veelzijdig en ik maak veel verschillende situaties mee. Het is zo mooi om elke dag voor iemand te kunnen zorgen en de persoon te mogen begeleiden in zijn of haar ziekteproces. Want hoe verdrietig het ziekteproces ook is, het maakt mij zo blij als ik toch nog iets positiefs heb kunnen doen voor een cliënt. Ook al is het maar iets heel kleins. Werken als verpleegkundige geeft mij energie!

Ik ben nog steeds tevreden met mijn beroepskeuze. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat als Senna groot is ik nog eens een studie ga doen maar ik denk dat ik het vak verpleegkunde nooit helemaal zal verlaten. Het liefst zou ik bijvoorbeeld verpleegwetenschappen studeren of mij specialiseren in een specifiek ziektebeeld.

Zo, het is een heel verhaal geworden. Was eigenlijk niet mijn bedoeling, ik hoop dat je het hebt kunnen volgen! Mocht je trouwens vragen hebben over het beroep van verpleegkundige mag je deze natuurlijk altijd stellen in de comments. Ik beantwoord en lees ze graag!

Ben jij blij met je beroep of studiekeuze? En wat vind jij van verpleegkunde?

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • DQ

  Wat fijn dat je zoveel plezier haalt uit je vak. Ik ben momenteel ook erg blij met mijn studiekeuze, deed voorheen iets anders maar ben gelukkig overgestapt omdat dat niets voor mij was. Studie en werk heeft zoveel invloed op je leven dat je echt iets moet kiezen wat bij je past. X

 • Oum Feerozah

  Je hebt zeker een fijne baan zeg! Als ik dat zo lees, en je bent heel bewust ermee bezig super mooi!

 • Jess

  Een hele bewuste keuze zo te lezen. Mooi dat je zo gepassioneerd bent over je beroep.

 • Raounak

  Goed over nagedacht en daarbij ook nog eens heel dankbaar en mooi werk! Leuk dat je dat combineert met je blog!

 • Natascha

  Wat gaaf dat je zo ge

  • Natascha

   En bedankt mobiele telefoon;) haha gaaf dat je zo gepassioneerd bent! Vandaag start ik met een nieuwe baan, maar ik heb nooit geweten wat ik echt wilde. Nu ik het wel weet, is het zo lastig om er een baan in te vinden.

 • Sophie

  Wat leuk om te lezen! Verpleegkunde vind ik een ontzettend dankbaar beroep. Ik werk zelf in de gehandicaptenzorg en ik ben daar ook op mijn plekje! Ik doe psychologie en doe dat universitair. Voor mij echt dé studie waar ik mijzelf in kan vinden en waar ik ontzettend van geniet. Als ik HAVO had gedaan , had ik waarschijnlijk ook verpleegkunde gestudeerd! 😀

 • Mariska

  Wat fijn dat er mensen zijn zoals jij met passie voor het verpleegberoep. Dat zijn de mensen waar je graag door verzorgd zou willen worden 🙂 !

 • Florentine

  Wat léuk dan bijzonder om jou hierover te horen! Klinkt heel goed, en het is toch ook wel een héél mooi beroep❤️❤️❤️

 • Amy

  Wat gaaf dat je zo over je passie schrijft. Het klopt misschien wel dat ik een beetje een vertekend beeld had van de studie, maar dat heb je nu wel recht gezet. Super leuk!

 • Sylvana

  Wat leuk om het verhaal er achter te lezen! Fijn dat je zo tevreden bent over de opleiding die je doet, dat is toch wel erg belangrijk natuurlijk!

 • Kim

  Super leuk artikel! Wat raar dat mensen negatief over dat beroep kunnen denken.. ik heb eigenlijk alleen nog maar positieve reacties gehoord toen ik zei dat ik Verpleegkunde wil studeren. Het is inderdaad veel meer dan mensen wassen..
  Ik vond dit (uiteraard) heel leuk om te lezen, we delen helemaal dezelfde interesses :).

 • saskia

  Het is een heel mooi dankbaar beroep! Leuk om je verhaal achter je keuze te lezen!

 • Eline

  Ik heb dus wel psychologie gedaan en ik kan me je redenering goed voorstellen 🙂 Fijn dat je zo enthousiast bent met je werk!

 • alexa

  wat leuk dat je het achterliggende verhaal verteld, ik vind verpleegkunde een mooi beroep waarmee je andere mensen kan helpen. zelf is het echt niks voor mij ik kan niet tegen bloed en van de kleinste dingen wordt ik misselijk dat ik liever even oversla. gelukkig zijn er voor mij nog genoeg andere dingen die ik wel kan doen!

 • Jasmijn

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik herken me helemaal in wat je schrijft 🙂

 • Bertine

  wat leuk dat je ook verpleegkundige bent, dat wist ik niet. je kunt er zoveel kanten mee op! ik ben verpleegkundige in de verslavingszorg, super leuk!

 • Lieselot

  Je bent met reden een trotse verpleegster :)! Het is een job die niet altijd even gemakkelijk is en ik vind het bewonderenswaardig dat je er zo gepassioneerd over bent :)! Een dikke pluim voor jou meid!

 • Jessica

  Wat leuk om te lezen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik stiekem ook wel een beetje dat beeld had, vooral omdat het echt een beroep is wat ik absoluut niet zou kunnen en me er daarom nooit in verdiept heb. Sterker nog, ik wist niet eens dat er een HBO opleiding voor was! Je kunt uit je stukje wel lezen dat je er echt een passie voor hebt!

 • Sascha

  Ik deed ook de opleiding verpleegkundige, maar het was toch echt niets voor mij. Ik ben er daarom ook mee gestopt.

 • Lonneke

  Wat een goed artikel, eerlijk wist ik ook niet dat een verzorgende zoveel doet. Ik heb er respect voor. Ik zelf was assurantie adviseur iets wat ik ook nooit van te voren had bedacht. Ik zit momenteel thuis en ben druk opzoek naar een baan weer.

 • Kirsty

  Wat een leuk en interessant artikel! En wat fijn dat je echt je droombaan kan doen! 😀 Zelf heb ik niet echt de opleiding van mijn dromen gekozen, maar ik wil eigenlijk ook niet echt iets gaan doen waar je per se een opleiding voor nodig hebt. Ik wil namelijk graag iets creatiefs doen en iets waarbij ik veel moet schrijven op mijn eigen manier; op de universiteit moet ik schrijven als een academicus en dat past niet zo goed bij mij heb ik ontdekt, ik wil dat iedereen mijn teksten kan begrijpen 🙂

 • Teddy

  Leuk artikel. Fijn dat de opleiding en dit beroep zo goed bij je passen!

 • Petra

  Leuk om dit te lezen, en het is ook erg informatief….nog fijner is het om te lezen dat je nog steeds achter je beroepskeuze staat, dat hebben helaas niet erg veel mensen…Zelf is mijn originele beroep beveiliger, en tot de dag dat ik ziek werd en uiteindelijk bleek dat mijn zeer onregelmatige werk mijn ziekteverloop niet ten goede kwam, heb ik dit met veel plezier, overtuiging en motivatie gedaan….Ondertussen werk ik in een klein winkeltje, dat is ook erg leuk, maar …..het bloed blijft toch stromen waar het meer niet gaan kan en mijn hart uiteindelijk toch blijft liggen,….. beveiliging!….

 • linde

  Hoi Saskia. Mooi verhaal en super dat jij je helemaal thuis voelt in dit beroep. Ik lees het nu pas maar ik heb wel een vraag. Ik wil ook graag verpleegkunde gaan doen. het lijkt me een super beroep. Alleen weet ik niet zeker of ik overal tegen kan (bijvoorbeeld hechten) en of de opleiding niet te moeilijk is. Kun jij misschien wat over jou ervaring vertellen toen je de opleiding deed en heb je misschien een tip, zodat ik kan weten of deze opleiding iets voor mij is?

  • Saskia Hardeman

   Hoi Linde, dankjewel voor je mail. Ik ben bang dat ik niet heel goed op je vragen antwoord kan geven want dit is gewoon heel persoonlijk. Ik vond zelf de hbo opleiding redelijk pittig en dit komt voornamelijk door de anatomie en pathologie die in deze studie aan bod komt. Wat betreft het hechten en dergelijk, ik ben er zelf heel erg in gegroeid. Soms zijn dingen wel een beetje wennen maar wanneer je dit beroep vanuit het hart doet is het nooit écht vervelend en doe je het gewoon. Veel succes met je keuze!

 • bakkerpower

  leuk

 • Liz

  Ik vind werken als verpleegkundige slopend en vreselijk. Maar fijn dat jij het leuk vindt

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.