Prenatale depressie: Behandeling (therapie & medicatie)
15 mrt 2015 Mama Prenatale Depressie 13

Prenatale depressie: Behandeling (therapie & medicatie)

Eerder schreef ik over mijn prenatale depressie en wat dat inhoudt. Dit keer wil ik wat meer vertellen over de prenatale depressie en behandeling. Dit is iets waar ik heel veel vragen over krijg en waar niet veel bekendheid over is. Ik ben geen arts, ik ben ervaringsdeskundige en vertel jullie de informatie zoals die aan mij is verteld. Klik verder als je meer zou willen lezen over de therapie en medicatie tijdens een prenatale depressie.

Behandeling prenatale depressie

Een van de meeste vragen die ik krijg is: “is het goed te behandelen?” Hele logische vraag natuurlijk maar ik vind het moeilijk om daar antwoord op te geven. Ik zeg dus altijd maar dat het te behandelen is en dat met de juiste hulpmiddelen zoals therapie en medicatie erger kan worden voorkomen. Wat in mijn ogen de behandeling moeilijk maakt is het feit dat je maar een aantal maanden hebt om de ziekte te behandelen. Stel dat een prenatale depressie wordt vastgesteld bij drie maanden, heb je maar een paar maanden om te behandelen. En behandelingen slaan natuurlijk niet zomaar aan. Voor medicatie staat een tijd voordat het gaat werken en ook therapie zal een tijd nodig hebben voordat er resultaat optreedt. Daarnaast weet je nooit welk medicijn aanslaat en is het tijdens een zwangerschap niet slim om te gaan experimenteren met diverse medicijnen. Toch blijft behandeling ontzettend belangrijk. Als dit namelijk niet gebeurt kan het van kwaad tot erger gaan en is de risico op een postnatale depressie erg groot.

Met klachten naar de huisarts

De eerste stap om te zetten bij klachten zoals die in dit artikel naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan goed inschatten welke hulp je nodig hebt. In ernstige gevallen zal de huisarts zorgen voor een doorverwijzing naar een psychiater. De wachtlijsten in de psychiatrie zijn lang en daarom zal de huisarts een aanvraag met spoed doen (binnen twee weken). De psychiater zal kijken welke behandeling er nodig is en zal een behandelplan opstellen.

Prenatale depressie en medicijnen

Wat belangrijk is om te weten is dat niet iedereen met een prenatale depressie direct aan de medicijnen wordt gezet. Je hoeft dus niet bang te zijn als je tijdens de zwangerschap met klachten naar de arts gaat om direct volgepropt te worden met medicatie. We weten allemaal dat medicijnen tijdens de zwangerschap het beste vermeden kan worden, en een arts houdt hier  natuurlijk ook rekening mee. Over het algemeen wordt er in het geval van ernstige situaties waarbij het functioneren wordt beperkt overgegaan op medicatie. Simpelweg moet er een keuze worden gemaakt tussen twee kwaden. De medicijnen zijn niet goed voor de baby, maar de stress die een prenatale depressie met zich meebrengt al helemaal niet. Met het voorschrijven van medicatie wordt er rekening gehouden of je borstvoeding wil geven. De medicijnen die ik bijvoorbeeld gebruik mogen tijdens de borstvoeding gebruikt worden.

Prenatale depressie en therapie

Naast medicijnen is therapie erg belangrijk. Tijdens de zwangerschap van Senna heb ik geen therapie zoals cognitieve therapie of mindfullness gehad, omdat dit te belastend zou zijn. Ik kreeg wel veel gesprekken en ben goed in de gaten gehouden maar geen therapie. Dit keer heeft de psychiater mij zowel medicijnen als cognitieve therapie geadviseerd. Ditmaal is er voor gekozen omdat het gevoel van falen zo groot was dat ik hiermee moest leren omgaan. Ik was er namelijk van overtuigd dat de depressie mij deze zwangerschap niet zou overkomen. Toen dit wel gebeurde was ik erg teleurgesteld en kwaad op mijzelf. Daarnaast wist de psychiater van mijn vorige behandeling dat ik erg perfectionistisch ben en vond hij het belangrijk om dit ook te behandelen.

Cognitieve therapie

Om in het kort uit te leggen wat cognitieve therapie inhoudt: bij cognitieve therapie wordt er geleerd hoe je zowel denkpatronen als gedragspatronen kan veranderen. Doordat de somberheid tijdens een depressie overheersend is, is de neiging om in een negatieve spiraal te komen erg groot. Door dit proberen te doorbreken kan je bepaalde gedachten veranderen. Er wordt bijvoorbeeld naar gekeken of je gedachten overeenkomen met de werkelijkheid. Cognitieve therapie is bij depressie een van de meest effectieve behandeling.

Het voorkomen van een postnatale depressie

Door deze behandelingen toe te passen (voor ieder persoon is deze weer anders) wordt er geprobeerd om de klachten te verminderen en om een postnatale depressie te voorkomen. Over het algemeen zal het zo zijn dat als na de bevalling (en borstvoeding) de hormonen weer afnemen, de klachten ook afnemen. Wel weet ik uit ervaring dat het dan niet allemaal direct over is. Zelf moest ik echt verwerken na de zwangerschap van Senna wat er allemaal gebeurd was. Na een half jaar ben ik gaan werken wat heel goed ging. Toch heb ik lang last gehad van het feit dat ik deze ziekte heb gehad tijdens mijn zwangerschap. Ik heb het er erg moeilijk mee gehad dat alles zo heeft kunnen veranderen zonder dat ik daar zelf invloed op heb gehad, het overkomt je gewoon.

Tot zover over de behandeling. Ik kan er nog veel meer over vertellen maar dan wordt het een ontzettend lang verhaal. Mocht je dus vragen hebben of mocht er iets onduidelijk zijn: vragen staat vrij.

Bedankt allemaal weer voor het lezen en veel liefs.

handtekening-saskia

Doe jij ook mee met de winactie?

Eerdere artikelen over prenatale depressie (klik op een van onderstaande links):

Persoonlijk: Prenatale depressie

Prenatale depressie: wat is het eigenlijk?

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Simone

  Jeetje, ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog mooi van gehoord had. Er wordt zo de focus gelegd op een postnatale depressie. Goed dat je dit belicht en ook de stap om naar de huisarts te gaan genomen hebt. Lastig dat je in zo’n korte tijd behandeld wordt maar wel fijn dat ze daar rekening mee houden. Ik weet namelijk heel goed hoe lang het kan duren voor je bij een ggz in behandeling mag. Ik herken de perfectionistische persoonlijkheid heel goed en ook hoe het je in de weg kan zitten. Wat ik merk is dat ik dit vooral naar mijzelf kan zijn. Voor anderen ben ik eerder te mild maar voor mijzelf ben ik soms een drillseargeant!

 • Simone

  *nooit

 • Nicole

  Als ik het dus goed begrijp is het puur hormonaal de prenatale depressie? Goede uitleg heb je gegeven hoor..

  • Saskia Hardeman

   Hoi Nicole,

   Ja dat klopt. Wel zijn vrouwen met de volgende risicofactoren extra gevoelig voor het krijgen van een prenatale depressie:

   – Misbruik of verwaarlozing in de kindertijd
   – Eerdere depressies en angsten
   – Zware ochtendmisselijkheid
   – Financiële problemen
   – Relatiecrisis
   – Werkstress of – onzekerheid
   – Ongeplande/ongewenste zwangerschap

 • Marion

  Ik heb vorige jaar ook CGT gehad en waar ik in het begin dacht dat ik er niets mee kon, merk ik nu dat ik er echt zo ontzettend veel aan gehad heb. Ik ben zo enorm veel sterker geworden daardoor! Echt goede en fijne behandeling.

 • Tamara

  Goede uitleg! En ( ik zeg het nog maar een keer) ontzettend goed dat je hier zo open over bent, denk dat je er veel mensen mee helpt wanneer die zich herkennen in je verhaal!

  Liefs!

 • Linda

  Ik heb je artikel weer met bewondering gelezen en er bekruipt mij een gevoel dat ik het zo oneerlijk vind dat dit tijdens zo’n mooie periode jou moet overkomen. Heel erg dapper dat je er steeds meer over schrijft en hoop zo echt dat het taboe eromheen steeds minder word en mensen meer begrip krijgen!

 • Laura - Dagelijkse hap

  Wow heftig, je leest zo veel over postnatale depressie en weinig over prenatale depressie. Ik vind het erg knap dat je hierover durft te schrijven!

 • Nina Simplynspecial

  Ik heb het eerder gezegd maar blijf het knap vinden dat je hier zo open over verteld. Hopelijk voelt het voor jou als een opluchting en heb je er iets aan. Mag je trots op zijn!

 • Iris

  Het is in ieder geval fijn dat er iets is dat kan helpen, beter dan dat je naar huis wordt gestuurd met de mededeling: “Leer er maar mee leven.”

 • Nienke

  Wat goed dat je hier over schrijft. Je hoort veel vaker over postnatale depressies, over een prenatale depressie had ik nog nooit gehoord. Hopelijk vinden vrouwen die het meemaken (maar er nog geen naam op kunnen plakken) de weg naar jouw artikels hierover! Ik heb zelf nog geen kinderen maar denk wel dat ik voor dit soort zaken vatbaar ben.. In ieder geval is het altijd goed om zulke verhalen van anderen te lezen. Dat niet iedereen altijd op de spreekwoordelijke roze wolk zit, en daar voor durven uitkomen! Veel succes nog X

 • Jolanda

  Ik ben naar de geboorte van mijn oudste dochter.
  Depressief geworden.En nooit meer beter geworden. Dat Is nu 30 jaar geleden. Ik heb therapie gehad maar dat heeft nooit geholpen.kan het zijn dat mijn hormoon huishouding nooit goed is gekomen?
  Ik ben nog steeds zo vreselijk depressief

 • Greetje

  Hallo,

  Wat fijn om er over te.lezen dat er meer mensen zijn ook ik kam met dezelfde problemen ben nu net zwanger mijn 4e zwangerschap 1 dochtertje van 5 en met alle 4 die verandering in mijn gedachten gang en gevoelens tijdens de zwangerschap van mijni dochter heb ik nooit geen woord willen hebben over hoe ik mij voelde datheeft zich ook.geuit later in een behoorlijke depressie na de bevalling heeft ruim 3 jaar geduurd nu 10 weken zwanger en weer verdwijnt die roze wolk nu al wel Hulp ingeschakeld en blij te lezen dat er meer mensen het hebben bedankt voor je mooie blog berichten zit er zelf ook aan te denke om een blog bij te gaan houden want er heerst zo’n grote taboe op

  Groetjes

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.