Mijn ervaring met Mindfulness Therapie
3 mei 2016 Lifestyle Persoonlijk 21

Mijn ervaring met Mindfulness Therapie

Zoals jullie weten ben ik sinds een aantal weken begonnen met een mindfulness training. Deze training heb ik aangeboden gekregen door mijn behandelaar en ik ben om precies te zijn, op het moment van schrijven, vier weken met de therapie aan de slag. Ik kan dus nog niet exact vertellen wat het eindresultaat is, maar ik vind dat ik inmiddels wel al genoeg kan vertellen over hoe ik de mindfulness ervaar en wat ik er tot nu toe van vind. 

Wat is Mindfulness

Mindfulness is leren om handelingen met aandacht te doen. Wanneer je iets met aandacht doet zal je meer het hier en nu ervaren en leer je om beter met vervelende situaties en gedachten om te gaan. Mindfulness wordt onder andere toegepast bij chronische en recidiverende depressies en is bedoeld om te leren omgaan met piekeren en nare gedachten. De training die ik volg duurt acht weken waarvan elke week een therapie sessie van 2,5 uur. Tijdens de therapie leer je de 5 mindfulness meditaties; bodyscan, lopen in aandacht, zitten in aandacht, yoga serie met eenvoudige sta oefeningen en yoga serie met zit en ligoefeningen. Deze 5 mindfulness meditaties zijn vastgesteld door Jon Kabat-Zinn. Ik volg de therapie zelf in een groep en dit wordt in principe ook aanbevolen. Toch zijn er praktijken die het ook individueel aanbieden.

Aanmelding Mindfulness therapie

De cursus Mindfulness heb ik eerder aangeboden gekregen maar ik heb er dit keer pas voor gekozen om er daadwerkelijk mee te beginnen. Tijdens mijn zwangerschap vond ik het te intensief om naast mijn prenatale depressie ook elke dag met mindfulness bezig te zijn. Na de zwangerschap nam de depressie zo veel energie van mij dat ik ook toen niet koos voor de training. Nu met behulp van nieuwe medicijnen de pikzwarte randen van mijn depressie weg zijn, durfde ik het aan om voor de therapie te kiezen. Ik wilde namelijk echt achter mijn keuze staan om het te volgen en daar was nu het moment voor. Een van de hoofdredenen voor mij persoonlijk is dat ik rustiger wil worden en met piekergedachten wil leren om kunnen gaan. Daarnaast wil ik gewoon beter worden, en als medicijnen niet helpen, dan maar via deze weg.

Huiswerk Mindfulness therapie

Naast de bijeenkomsten krijg je ook huiswerk mee waar je elke dag aan dient te voldoen. Zelf vond ik dit nogal wat aangezien ik als mama gewoon niet altijd de tijd hiervoor heb. De opdrachten verschillen elke week maar de bodyscan komt de eerste paar weken elke dag aan bod. Een bodyscan duurt ongeveer een half uur en persoonlijk vond ik het heel lastig om dit ook nog eens elke dag thuis te doen. Voor mij is het een oplossing geweest om het te doen voordat ik ga slapen. Op gegeven moment kende ik na een aantal keren de cd vrijwel uit mijn hoofd zodat ik de bodyscan ook zonde cd kon doen. De yoga oefeningen vind ik persoonlijk heel erg fijn om te doen. Deze kwamen vanaf week drie aan bod en ik was zelf erg blij dat ik de bodyscan nu kon afwisselen met de yoga oefeningen. Yoga heb ik voorheen ook zelf een tijd gevolgd dus dit was zeker niet onbekend voor mij. Het fijne aan yoga vind ik om met mijn lichaam bezig te zijn. Doordat ik bezig ben met de oefeningen is er in mijn hoofd minder ruimte voor piekeren.

Naast de bodyscan en de yoga krijg je als huiswerk zit meditatie oefeningen mee, en mag je per dag prettige en onprettige gebeurtenissen omschrijven. De prettige gebeurtenissen vond ik persoonlijk heel lastig. Beiden vond ik overigens heel lastig. Je hoeft namelijk niet alleen de gebeurtenis op te schrijven, maar moet daarnaast ook echt gevoelens en dergelijke beschrijven. En dat is best pittig als je in een depressie zit.

mind

Mijn ervaring met Mindfulness therapie

Een therapie als mindfulness is iets waar natuurlijk al ontzettend veel over geschreven is, en waar ik regelmatig ook verschillende verhalen over hoor. Van zweverig tot onzin. En van geweldig tot lachwekkend. Omdat mijn arts aangaf dat bij een depressie Mindfulness goede resultaten geeft, wilde ik mij hier toch aan wagen. Omdat ik van tevoren wist hoe intensief de training is zag ik hier ontzettend tegenop. Ik heb goede én slechte dagen, dan is het niet altijd even makkelijk om ook nog eens de verplichting te voelen om oefeningen te moeten doen.

De eerste keer op de training was erg wennen. Ik had het idee mij niet direct thuis te voelen. Onder andere werd er een oefening gedaan met een rozijn en ik vroeg mij daadwerkelijk af wat hier het nut van is. Ik snap dat er een bewustwording mee gecreëerd dient te worden, alleen voelt dit behoorlijk zinloos als je al worstelt met een depressie. Gelukkig is deze oefening dan ook nooit meer teruggekomen ;).

Zelf had ik het meeste moeite met concentratie. Twee en een half uur is lang. En bij een depressie is concentratie juist iets dat te wensen overlaat. Ik vond dit erg frustrerend en het koste mij ontzettend veel energie. Pas bij de vierde les leerde ik eigenlijk dat het concetratieprobleem niet erg is, en dat als ik accepteer dat dit er is, mijn frustratie ook minder wordt. Dit besef vond ik zelf bijzonder omdat ik niet had verwacht dit te kunnen ervaren.

Waar ik in het begin nogal sceptisch kon zijn merk ik dat dit langzaam aan het wegebben is. Neemt overigens niet weg dat ik het zweverig blijf vinden en dat wat mij betreft die rozijnen oefening gewoon geschrapt moet worden. Er zit ergens wel een kern van waarheid in dat door meer bewustwording te creëren er meer stilgestaan kan worden bij de dingen die er echt toe doen. Of het mij van mijn depressie gaat helpen vraag ik mij af, voor nu denk ik dat daar wel veel meer voor nodig is.

Ik ben er nog niet hoor, en ben heel benieuwd hoe ik komende weken ga ervaren. Wie weet tegen die tijd weer een update!

Ken jij Mindfulness therapie? Misschien heb je het zelf eens gevolgd en wat vind je hiervan?

handtekening-saskia
Volg jij mij al viaBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

 

Reacties

 • Lisanne

  Wat goed dat je erover schrijft ik was er erg benieuwd naar omdat ik momenteel ook een moeilijke tijd door ga. Met mijn burn out loop ik ook tegen sommige dingen aan ik sport al meer en ga er denk ook yoga bij doen. Wil je later nog is een update schrijven, misschien ga ik dan ook wel zo een cursus volgen. Liefs Lisanne

  • Saskia Hardeman

   Hoi Lisanne, ik zal zeker nog een update plaatsen. Zijn er misschien specifieke dingen die je graag zou willen weten? Liefs Saskia

   • Lisanne

    Ik denk dat ik alles wel interessant vind om te weten. Ook vooral hoe je er thuis aan werkt en hoe je dat ervaart, of je het op den duur nog wel doet of niet. Ik ben er wel heel erg geïnteresseerd in maar ben ook weer bang dat het op den duur te zweverig word, als je snapt wat ik bedoel. Net zoals jij al in je verhaal schreef over die rozijn. Ik werk nu een online gratis sessie op mirro.nl misschien ken je dat wel?

    • Lisanne

     Is zo jammer dat jij in mijn ongewenste postvak komt daardoor zie ik dit pas zo laat dat er gereageerd word op mijn comment, moet ik echt even gaan aanpassen.

 • Carlijn

  Knap dat je toch de stap hebt genomen deze therapie te doen, juist omdat je er tegenop zag. Sommige oefeningen klinken heel nuttig, meditatie-oefeningen lijken me sowieso zinvol om te ontspannen en tot jezelf te komen. Ik heb natuurlijk geen verstand van behandeling bij depressie maar het klinkt alsof dit echt wel baat kan hebben voor je. Heel veel succes nog!

 • Mama Lifestyle Blog

  Wat goed dat je deze training bent gaan doen. Ik was ook erg benieuwd wat je er van vond. Ik heb tijdens mijn zwangerschappen yoga gedaan. Dat vond ik zo ontspannend. Ik weet nog dat ik een keer met migraine de yogazaal inliep en zonder migraine de zaal weer uitwandelde. Eigenlijk zou ik weer yoga willen doen, want ook al heb ik geen depressie, soms kamp ik wel met overspannen/depressieve gevoelens.

  • Saskia Hardeman

   Yoga is inderdaad heel fijn. Ik wil na deze cursus hier ook weer heel graag mee beginnen.

 • Leonie van Mil

  Goed dat je er aan bent begonnen. Ik ben heel benieuwd hoe je het aan het einde hebt ervaren.

 • Bregje

  Mindfulness is voor mij vooral handig als mijn (negatieve) gedachten de overhand nemen. Hopelijk heb jij er ook steeds meer baat bij! X

 • Karen

  Grappig, dat elke mindfulness cursus toch weer anders is. Met hopelijk voor iedereen hetzelfde resultaat. Ik leef echt niet continu mindful, maar als ik bijvoorbeeld in de natuur aan het wandelen ben, probeer ik echt te kijken naar al het moois om me heen. Soms ben je zo aan het malen over issues, dat je dat niet meer ziet. Dus ik vind het wel een goede ‘back to reality’ techniek. Ik ben benieuwd naar jouw vervolg en resultaat! X

  • Saskia Hardeman

   Zou ik je mogen vragen wat bij jouw cursus anders was? Gewoon puur uit nieuwsgierigheid 🙂 Mooi inderdaad hoe je schrijft om te kijken naar alles om je heen, ik hoop dat ook weer te kunnen.

   • Karen

    Ja natuurlijk mag dat!
    Ik moest tijdens mijn cursus juist elke ochtend na het mediteren in een schrift alles opschrijven wat in mijn hoofd opkwam. Gewoon een blaadje (A4) volschrijven met wat je maar denkt.
    Maar ik ben nu ook het boek van Ruby Wax aan het lezen en zij adviseert weer wat anders, vandaar dat het me opeens opviel.

    BTW off topic, ik moet hier echt altijd opnieuw naam, e-mail + website invullen. Gek is dat? Op andere blogs blijft het automatisch ingevuld staan?

    • Saskia Hardeman

     Apart inderdaad, ik dacht dat het allemaal wel redelijk overeen zou komen, maar dat valt dus mee. Dank voor de tip trouwens, ik heb het opgeschreven en zal er naar laten kijken!

 • Rosanne

  Wat goed dat je er toch heen bent gegaan! Baat het niet dan schaadt het ook niet zullen we maar zeggen 🙂
  Maar ik denk dat ontspanningsoefenigen leren altijd wel goed is.
  Veel succes voor de volgende trainigen (en het huiswerk ;))

 • Leonie

  Wat goed dat je doorzet! Ik heb ook lang getwijfeld om t te gaan doen.. Een vriendin was er echt enthousiast over. Het leek mij iets te zweverig. Uiteindelijk ben ik er niet heen gegaan maar gaf mijn vriendin haar tips en toepassingen door, die ik kon toepassen!

 • Ilse van Kreanimo

  Ik heb het niet gevolgd, maar heb er al wel van gehoord en het lijkt mij een hele fijne manier om met dingen te leren omgaan!

 • Vlijtig Liesje

  Ik word soms een beetje moe van mindfulness, maar het werkt volgens mij inderdaad wel. Je wordt er alleen zo mee dood gegooid.

 • Iris

  Het lijkt me erg pittig, tweeënhalf exclusief huiswerk uur is niet bepaald niks. Aan de andere kant lijkt het me wel fijn om zo piekergedachten aan de kant te leren schuiven.

 • Anita

  Wat fijn dat je nu ervaart dat het je wat kan brengen. Ik hoop dat het de komende weken alleen maar meer wordt en je er de fijne dingen uit kan filteren welke je voortaan geen helpen. Bewustwording is het allerbelangrijkste 🙂

 • Eline

  Goed van je dat je deze training nu volgt. Klinkt behoorlijk pittig en intensief, maar hopelijk helpt het je een stapje vooruit.

 • Nesrin

  Ik vind het knap dat je ermee doorgaat. Het klinkt intensief en ik hoop dat je na een enkele weken het effect goed zult merken.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.