Hoe anders is een tweede zwangerschap?
24 mrt 2015 Mama 11

Hoe anders is een tweede zwangerschap?

Toen ik zwanger was van Senna heb ik veel gehoord dat een eerste kindje ontzettend spannend is maar dat dit minder zal worden bij de zwangerschap van een tweede kindje. Hier kon ik mij nog niet zo goed een voorstelling van maken. Inmiddels ben ik 29 weken zwanger van ons tweede kindje en weet ik al wel aardig hoe een tweede zwangerschap is en wat er anders aan is. Het leek mij leuk om jullie hier meer over te vertellen. Nieuwsgierig? Klik verder en lees mee!

Bij een eerste zwangerschap is alles nieuw

Er werd mij bijvoorbeeld verteld dat bij een eerste kindje alles nieuw is en dat bij de zwangerschap van een tweede kindje er veel herkenning zal zijn. Ook zal er bijvoorbeeld makkelijker worden omgegaan met bepaalde adviezen en zal er eerder gevoeld worden als het kindje in de buik beweegt. Hierover kan ik vertellen dat het met betrekking tot mijn tweede zwangerschap helemaal klopt. Van adviezen tijdens de zwangerschap trek ik mij momenteel vrijwel niets aan terwijl ik tijdens mijn eerste zwangerschap hier wel meer mee bezig was. Ook voelde ik met de tweede zwangerschap rond de 15 weken zwangerschap voor het eerst wat bewegen,  dit gevoel herkende ik precies van toen ik met 20 weken Senna voor het eerst in mijn buik voelde.

Tweede Zwangerschap

Waar ik bij de zwangerschap van mijn zoontje Senna pas na vier maanden een piepklein buikje kreeg, was het nu bij de tweede zwangerschap veel sneller zichtbaar. Met 14 weken kreeg ik een echt buikje en degene die al eerder wisten dat ik in verwachting was zagen het al eerder. Wat tijdens mijn tweede zwangerschap helemaal totaal anders was is de misselijkheid en het overgeven. Tot en met 26 weken heb ik elke dag (ochtend) overgegeven. Elke keer nog als ik aan iemand vertel dat dit nu over is, klop ik het direct af. Want eigenlijk had ik dit niet meer verwacht. Bij de zwangerschap van Senna heb ik alleen aan het eind veel moeten overgeven omdat Senna in een stuitligging lag en daardoor tegen mijn maag aandrukte. Ook mijn tweede zwangerschap lijkt weer een stuit te zijn, maar dit kan natuurlijk nog veranderen.

Overeenkomsten eerste en tweede Zwangerschap

En overeenkomsten? Ja, natuurlijk die zijn er ook. Zowel bij de zwangerschap van Senna en deze zwangerschap ben ik dol op groente en fruit. Ik kan er niet genoeg van eten. En tjah helaas de prenatale depressie is ook een overeenkomst. Wat ik tijdens deze zwangerschap echt merk is dat het voorbij vliegt. Waarschijnlijk omdat ik het meeste gewoon al eerder heb meegemaakt. En daarnaast zorgt Senna er natuurlijk ook voor dat ik door moet 🙂

Ik kan dus wel uit eigen ervaring vertellen dat een tweede zwangerschap over het algemeen gemakkelijker is. Veel dingen zijn niet meer nieuw en gaan eigenlijk gewoon vanzelf. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik mij bij een tweede zwangerschap veel minder zorgen maakte. Ook kon ik meer vanuit mijn eigen gevoel uitgaan dan dat ik bijvoorbeeld bevestiging of advies van iemand anders wilde of nodig had.

Is dit herkenbaar voor de mama’s? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen in de comments en lees dit heel erg graag! En ook voor de mama’s die nog geen tweede zwangerschap hebben meegemaakt: kan jij het je voorstellen dat het anders is?

Lees ook:

Zwangerschaps clichés

Quilty Pleasures Zwangerschap

Zwangerschapsupdate week 28

Zwangerschapsupdate week 26

Reacties

 • Jess

  Zeker heel herkenbaar. Ik vond mijn tweede zwangerschap beslist bijzonder maar niet zo overweldigend als de eerste. Omdat het de eerste keer zo heftig was en het de tweede kant weer die kant op ging, was ik veel minder onbevangen. Dat vond ik wel echt een groot nadeel. Ik wist gewoon teveel. Bij Sam liet ik het op me af komen terwijl ik me bij Jim heel bewust was wat er allemaal in mijn lijf gebeurde. En idd, de tijd vliegt veel harder lijkt het wel.

 • Carlijn

  Wat vervelend dat je zo misselijk bent deze zwangerschap. Dat lijkt me geen pretje zo laat ik je zwangerschap. En groenten en fruit… haha daar ben ik wel jaloers op hoor, hier gaan er meer ongezonde dingen in. Merk je dat ook aan je gewichttoename trouwens?

 • Joyce

  Wat vervelend die misselijkheid! Ik heb het ook tot 26 weken dagelijks gehad. Dan ging het goed en als ik dan 1 hap teveel nam, kwam alles er weer uit. Daarna kwam het pas weer op het eind terug.

  Laat ik het zo zeggen, ik hoop vooral dat het anders is. Omdat de zwangerschap van Luuk zo hels was! Hopelijk is het me gegund om ooit nog eens zwanger te raken en het dan een stukje makkelijker te hebben. Al vrees ik ook wel dat ik misschien nog banger ga worden als het weer dezelfde kant uit zal gaan.

  Gelukkig is het nog een ver van mijn bedshow voorlopig 😉

 • beautifulday4makeup

  Leuk om de verschillen en gelijkenissen te lezen

 • Nicole

  Ik kan me heel goed voorstellen dat een tweede zwangerschap anders is. Vraag me ook erg af hoe dat hier zou zijn.. Met alles wat er gebeurd is bij de eerste.. En sowieso heb je de zorg van een kindje naast die in je buik zit.. Spannend!

 • Kirsten

  Dit is een super interessant artikel. Ik hoop dat ik ooit ook zwanger mag worden als het daar tijd voor is!

 • Appeltjegeertje

  Hoi Saskia,
  Wat je hebt geschreven is super herkenbaar 🙂 Het vliegt idd voorbij. Daar ben ik wel
  blij mee, want ik houd niet zo van wachten, hihi! Wat fijn dat het spugen toch is gestopt na 26 weken. Fijne dag, xx

 • Dineke

  bij mij zijn echt veel dingen hetzelfde, behalve de moeheid en depri in het begin. Gelukkig 1 groot verschil; sinds 18 weken voel ik me topfit en bij de eerste pas na de bevalling!

 • Gwen

  Ik had natuurlijk geen prenatale depressie, maar mede omdat het al bekend was en je je dagen dorobrengt door druk te zijn met je huidige gezin, vond ik een 2e zwangerschap eigenlijk een eitje. Alle pijntjes zijn ‘bekend’ zeg maar. Wat ik wel ook echt anders (en stom!) vond was de desinteresse van anderen. Bah wat jammer.

 • Norine

  Ik ben nog niet zwanger van een tweede. Maar ik verwacht dat het veel zwaarder is. Met de eerste zwangerschap kon ik me volledig overgeven aan de kwaaltjes en/of moeheid. Bij de volgende zwangerschap niet

 • felicia

  ik vond eerlijk gezegd alle drie mijn zwangerschappen weer net zo bijzonder en spannend want geen zwangerschap is het zelfde .mensen zeiden ook tegen mij nou nu zal het wel minder spannend zijn je kent het allemaal al
  nou nee ik vind dat niet het was nog net zo bijzonder en spannend
  ik ben daar misschien een van de weinige in
  en die 20 weken echo waarin wij ook vroegen naar het geslacht ook bij alle drie net zo spannend
  nu in verwachting van de vierde en heb in april de 20 weken echo en eerlijk waar nog net zo zenuwachtig en nog net zo leuk en spannend
  en wie weet dit keer een jongetje want wij hebben al drie meiden.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.