Persoonlijk: Zwangerschapsupdate week 28
19 mrt 2015 Mama 20

Persoonlijk: Zwangerschapsupdate week 28

Hoi! Het is weer tijd voor een zwangerschapsupdate, 28 weken dit keer. Jaja de tijd schiet al op. Over ongeveer 10 weken zal ons meisje al bij ons zijn (of later natuurlijk). In deze update zal ik wat meer vertellen over hoe het momenteel persoonlijk gaat en vertel ik meer over de baby en over mijn zoontje Senna. Ook heb ik nog een dringende vraag aan andere mama’s. Lees je mee?

Week 28 al! Dat betekent dat ik inmiddels in het derde en laatste trimester zit. Nu gaat het allemaal wel heel erg dichtbij komen. Ik merk aan Senna dat hij het allemaal ook wel heel erg spannend vindt. In de laatste alinea zal ik hier meer over vertellen en heb ik een vraag!

De Baby

Bij mijn laatste bezoekje aan de verloskundige werd duidelijk waarom ik zo veel moet plassen. Zoals wij het vermoeden al hadden ligt de baby (net zoals Senna) in een stuitligging. Ik kon al precies het hoofdje onder mijn ribben voelen maar twijfelde nog een beetje of het geen billen waren. Ik wil dit keer namelijk heel graag een natuurlijke bevalling dus ik had stille hoop dat de baby ditmaal wel goed zou liggen. De baby kan natuurlijk nog draaien maar ik verwacht het niet aangezien de arts eerder heeft gezegd dat de stuit door een smal bekken komt.

Schopjes tijdens de zwangerschap

Dat ik zo veel en vaak moet plassen hoort bij een stuitligging omdat de baby veel tegen de blaas aanligt en schopt. De baby schopt onwijs veel en soms heb ik het gevoel dat ze de hele tijd rondjes aan het draaien is in mijn buik. Soms kunnen we mijn buik ook alle kanten op zien bewegen. Grappig is dat.

Gewicht tijdens de zwangerschap

Ik ben acht kilo in totaal aangekomen. En daar maakte ik mij een beetje zorgen over aangezien dit niet zo veel is. Gelukkig heeft de verloskundige mij hierin gerust gesteld. Bij Senna was ik tenslotte ook 12 kilo aangekomen.

zwanger

Fysiek

De laatste tijd merk ik dat ik ontzettend snel buiten adem ben. Mijn buik voelt zwaarder en omdat het hoofdje tegen mijn ribben aanligt is even iets van de grond pakken ook niet echt gemakkelijk meer. Maagzuur is ook weer volop aanwezig maar gelukkig helpen de rennies nog redelijk. De misselijkheid is nog aanwezig maar het spugen is flink afgenomen, jeej! Ik hoop zo dat dit blijft. Alleen hierdoor voel ik mij al een klein stukje fitter.

Persoonlijk

Omdat ik graag open wil zijn over mijn prenatale depressie zal ik hier in elke update ook nog iets over vertellen. Nu de lente aanbreekt en het zonnetje doorkomt merk ik aan mijzelf dat ik meer zin heb om dingen te gaan ondernemen samen met Senna. Daarmee lijken mijn klachten van somberheid iets te verminderen. Helaas is het nog niet over aangezien er nog genoeg punten zijn waar ik last van blijf houden maar hier ben ik op voorbereid. Ik ben al lang blij dat ik door het mooie weer vaker naar buiten kan!

Voorbereidingen voor de baby

Zoals jullie in mijn wekelijks overzicht al hebben kunnen lezen zijn we klaar met de kamer van Senna. Senna is heel erg blij met zijn kamer en dat vinden we erg leuk om te zien. Hij speelt er graag en maakt de kamer echt tot zijn eigen plekje. Ik ben nog wel op zoek naar leuke decoratie, maar dat komt nog wel. De babykamer is ook zo goed als klaar. Alleen moet er nog onwijs veel gewassen en gestreken worden. Daarnaast wil ik binnenkort beginnen met het zelf maken van de lakentjes en kussentjes. De voorbereidingen voor de baby komen dus prima op gang en zal zich natuurlijk steeds mee uitbreiden. Over een paar weken wil ik beginnen met het inpakken van de ziekenhuistas voor de baby, dat vind ik een van de leukste dingen om te doen.

Senna

Ons lief mannetje lijkt de laatste tijd een beetje van slag. Hij is een beetje jaloers en vindt het maar niets dat we zo bezig zijn met de baby. We dachten overigens dat deze fase voorbij was maar sinds een paar dagen doet hij letterlijk alles wat niet mag. We proberen veel met hem te praten en te vertellen dat we heel veel van hem houden en dat niemand hem kan vervangen. Maar toch merk ik dat ik het moeilijk vind. Zijn er mama’s die tips hebben?

Dit was het weer! Tot over 2 weken! Dan ben ik al 30 weken zwanger en wordt het steeds spannender.

Zijn er nog specifieke onderwerpen die je leuk vindt om terug te lezen in een update? En misschien heb jij nog tips voor de zwangerschap wat ik niet moet vergeten?

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Anouk

  Wat heb je een mooie buik! Wat sneu voor Senna dat hij een beetje jaloers word, maar dat gaat wel weer over denk ik. Ik kan je helaas geen tips geven

 • Miranda

  wat een mooie buik! Fijn dat het overgeven minder wordt:)
  Ik heb helaas geen tips voor je voor Senna, hopelijk krijg je een paar goede, lijkt me erg lastig!

 • Liset - Beautydagboek

  Wat fijn dat het mooie weer zo mee werkt! Ik kan me voorstellen dat je daar toch iets vrolijker van wordt :). Ik hoop nog steeds voor je dat je op een natuurlijke manier kan bevallen, ik ga duimen! Wat vervelend voor Senna dat hij zich zo jaloers voelt. Zoals jullie het doen is denk ik al heel goed en hem overal bij betrekken. Ook als de nieuwe baby er is. Dat kan bijvoorbeeld door mee te helpen om kleertjes klaar te leggen of met het badje te ‘helpen’. Zelf was Jade nog maar 1 jaar en 9 maanden toen haar broertje geboren werd, dus van jaloezie was nog geen besef :). Ik denk dat het wel goed komt met Senna als je meisje er is :).

 • Tamara

  Wat fijn dat het eindelijk wat beter gaat met het spugen en je misselijkheid!
  Qua jaloezie denk ik dat het heel belangrijk is om nu en ook als de baby er is echt af en toe even iets speciaal voor hem te doen. Even samen zwemmen of samen naar de speeltuin ofzo. Zo’n baby kost heel veel tijd en energie en terwijl hij jullie eerst voor zich alleen had, moet hij dat nu delen. Dat is heel erg wennen maar het komt uit eindelijk goed!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Tamara voor je bericht. Ik denk inderdaad dat je helemaal gelijk hebt, morgen ga ik met hem een ijsje halen en naar de speeltuin hoop dat hij het leuk vindt om dat soort dingen te gaan doen 🙂

 • Gwen

  Die kortademigheid door dat hoofd op je longen he, zucht wat een drama. Ik kon ad einde amper een hele zin uitspreken zonder te happen naar adem haha.

  • Saskia Hardeman

   Haha ja precies, ik ben echt zo’n hijgend paard af en toe 😀

 • Jess

  Hier ook twee van die stuiterballen. Inderdaad niet prettig 🙁 Sam was natuurlijk jonger maar hier hielp het om wat extra 1-op-1 aandacht aan hem te geven. En iets vaker uitbesteden aan opa en oma die allemaal leuke dingen met hem gingen ondernemen.

 • beautifulday4makeup

  Oei, wat jammer dat senna wat joloers is. Ik denk dat het kwestie zal zijn van er voor hem te zijn?

  • Saskia Hardeman

   Heb je denk ik gelijk in hoor. We proberen er veel voor hem te zijn maar ik denk ook dat hij het fijn zal vinden als we extra dingen met hem gaan ondernemen.

 • Iris

  Fijn dat het overgeven minder is! Ik ben benieuwd naar de kussentjes en dergelijke, gebruik je een specifiek patroon?

  • Saskia Hardeman

   Ik moet de stof nog bestellen maar het wordt zeer waarschijnlijk licht roze met witte stippen 🙂

 • Mechteld Frederiks

  Hoi,

  Ik heb alleen een opmerking over het feit dat de baby in een stuit ligt: Dat was bij mij ook vanaf 20 weken!
  Bij de controle toen ik 32 weken was, bleek dat ze echter de goede kant op was gedraaid! (Dacht het ook al gevoeld te hebben) en bij de liggingsecho vorige week lag ze nog steeds mooi met haar koppie naar beneden..
  Dus wie weet draait ze nog! Hoop het voor je!

  Groetjes Mechteld

 • Appeltjegeertje

  Hoi Saskia,

  Wat goed om te lezen dat het beter gaat met het spugen en de misselijkheid. Mooie buik heb je hoor! Ik kan je niet echt tips geven uit eigen ervaring, want onze Senn heeft nog helemaal geen idee dat er een broertje of zusje aan zit te komen. Hij is nog te jong om het te begrijpen. Volgens mij doen jullie het hartstikke goed en vindt Senna het straks vast heel leuk en interessant dat hij een zusje heeft.

  Hier zijn we ook erg blij met de zon 🙂 Heerlijk naar buiten. Geniet ervan, xx Geertje

  • Saskia Hardeman

   Hoi Geertje, Bedankt voor je lieve reactie. Ik kan er soms wel een beetje onzeker van worden hoor als mijn lieve oogappel zich gedraagt als een wild monster 🙂 Jullie ook lekker genieten van de zon! Liefs Saskia

 • angelique

  Werkelijk een prachtige buik!

 • Dineke

  Wat jammer zeg dat ze in een stuit ligt! Hier ben ik ook erg bang voor. Je mag zeker in combinatie met je smalle bekken niet natuurlijk bevallen? Ik denk dat je zo een aardig complete zwangerschaps update hebt iedere week! Ik zou niet iets kunnen bedenken wat nog mist..

 • Mirte

  Leuk om te lezen en wat een prachtig buikje heb je! Ik heb helaas geen tips voor je, aangezien ik zelf maar één kindje heb. Maar ik hoor het wel vaker, en volgens mij hoort het er ook gewoon een beetje bij en komt het altijd wel weer goed. 🙂 Zelf was ik tijdens de zwangerschap in totaal ong. 10 kilo aangekomen en eigenlijk nooit gehoord dat dit weinig was. Niet erg veel natuurlijk, maar prima.

 • Vicky

  Nu ik een zoontje van 5 maanden heb ben ik wat minder actief met bloggen en was ik je een beetje uit het oog verloren. Via Kellycaresse kwam ik je verhaal tegen en wil je veel sterkte toewensen.
  Tijdens mijn zwangerschap had ik last van paniekaanvallen en ik sloot mezelf meer en meer op. Achteraf bekeken had ik wss ook last van een prenatale depressie. Gelukkig gaat het intussen veel beter met me maar het blijft moeilijk om er over te praten en maar heel weinig mensen wisten van ‘mijn probleem’.

 • Lieke

  Leuk om te lezen! En succes verder!

  Liefs lieke

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.