Baby’s en kinderen goed laten slapen met warm weer (tips hittegolf)
24 jun 2020 Gezondheid Kinderen Mama 0

Baby’s en kinderen goed laten slapen met warm weer (tips hittegolf)

Warm weer kan heerlijk zijn, maar toch zal het niet voor iedereen even fijn zijn. Zelf merk ik dat mijn kinderen bijvoorbeeld veel moeite hebben met het goed slapen wanneer het warm weer is. De komende dagen zal het warme weer in Nederland (hittegolf) nog wel even blijven en deel ik tips om baby’s en kinderen goed laten slapen met warm weer. 

Baby’s en kinderen goed laten slapen met warm weer

Veel moeders zullen er waarschijnlijk samen met mij de komende zomer tegenaan lopen dat baby’s en kinderen moeilijker slapen bij warm weer en tijdens een hittegolf. Het is niet altijd even makkelijk. Hieronder zal ik een aantal handige tips delen om baby’s en kinderen goed laten slapen met warm weer. Een aantal punten die ik niet apart deel maar toch nog even wil benoemen: kleed baby’s en kinderen niet te warm aan voordat ze naar bed gaan. Ook kan een verkoelende douche voor het slapen gaan, of een verkoelend voetenbadje goed helpen om een kind fijn naar bed te laten gaan en goed in slaap te laten komen. Hieronder volgen de overige tips!

Verduisterende gordijnen

Doordat het in de zomer veel langer licht lijkt buiten, kan de biologische klok een beetje in de war raken. Bij baby’s en kinderen die nog naar bed gaan wanneer het licht is, zorgt dit ervoor dat ze de slaap wat moeilijker kunnen vatten. Een goede tip hiervoor kan zijn om verduisterende gordijnen in de slaapkamers aan te brengen. Wij hebben dit zelf in huis, en het werkt erg prettig. Kinderen blijven zo niet wakker door het lucht en zullen door het gebruik van verduisterende gordijnen makkelijker in slaap vallen.

Regelmatig slaappatroon

Het is heel verleidelijk (ik weet er alles van) om met het mooie en warme weer, de kinderen wat langer op te laten blijven. Toch is dit niet verstandig. Een regelmatig slaappatroon is juist heel belangrijk voor baby’s en kinderen. Wanneer dit niet stabiel is, zal het voor kinderen alleen maar lastiger worden om de slaap te pakken.

baby's en kinderen goed laten slapen bij warm weer

Goede kamertemperatuur

Zorg voor een goede kamertemperatuur in de kamer waar het kind gaat slapen. Houd overdag alles dicht en houd de kamer zo koel mogelijk. Het perfecte slaapkamer temperatuur ligt rond de 18 a 19 graden. Eventueel kan je voor het slapen gaan een airco (mocht je die hebben) op de slaapkamer aanzetten, of een ventilator.

Lees ook: tips voor goed slapende kinderen

Koele plek in huis

Mocht de slaapkamer te warm zijn, dan is het aan te raden om de baby of het kind (tijdelijk) in een andere ruimte te laten slapen. Een goede nachtrust is zeker voor de kleintjes zo belangrijk, zoek daarom een koele plek in huis voor een goede nachtrust.

Koel hoeslaken

Om baby’s en kinderen goed laten slapen met warm weer is een koel hoeslaken (verkoelend effect) aan te raden. Ik kocht ze een tijd terug per ongeluk en leek dit in eerste instantie onnodig te vinden. Momenteel ben ik er maar wat blij mee. Een koel hoeslaken heeft een verkoelend effect en geeft een aangenaam gevoel wanneer het buiten erg warm is.

Lees ook: goed slapen tijdens de hitte

Goede hydratatie overdag

Wellicht overbodig om te zeggen: maar zorg voor een goede hydratatie overdag! Dit is zo ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat een baby voldoende vocht (eventueel door de melk of een klein beetje water alleen) binnenkrijgt door de dag heen en bied je kinderen voldoende water aan. Bij warm weer heeft het lichaam extra vocht nodig. Door dit gedurende de dag in te nemen zorg je ervoor dat je kind of baby in de nacht niet wakker wordt omdat het dorst heeft. Daarnaast belangrijk om het te verdelen over de dag heen zodat een kind niet continue in de nacht uit bed moet om te plassen :).

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. De meeste tips kan je uiteraard ook zelf toepassen! Zijn er nog tips die ik vergeten ben? Ik lees het heel graag hieronder terug in de comments! Succes allemaal

 

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.