Tips: 7x goed slapen in de hitte
21 jun 2019 Gezondheid Lifestyle 9

Tips: 7x goed slapen in de hitte

Van de week schreef ik het al op instagram: ik ben dol op warmte en je zal mij dan ook niet heel erg snel horen klagen dat het te warm is. Echter is er natuurlijk wel een klein nadeel wanneer het bloedheet is in Nederland. Het is namelijk niet heel erg stimulerend voor de nachtrust, en goed slapen in de hitte kan best lastig zijn. Ik zet speciaal voor jullie (en mijzelf ;)) een aantal tips op een rijtje welke ervoor zullen zorgen dat je goed kan slapen in de hitte. 

Houd overdag de ruimtes donker

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: houd overdag alle ruimtes in huis dicht en donker. Wanneer de zon zo min mogelijk naar binnen schijnt kan je het in huis zo koel mogelijk houden en houd je de hitte buiten. Met name geldt dit natuurlijk in dit geval even voor de slaapkamer. Wanneer je deze overdag donker en dicht houdt, heb je het hier in de avond voor het slapen gaan zo koel mogelijk.

Kussensloop en laken in diepvries

Iets dat ik zelf nog nooit geprobeerd heb maar wat wel schijnt te helpen en wat ik weleens van anderen hoor. Stop je kussensloop en eventueel laken in de diepvries. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een speciaal waszakje. Mochten jullie dit weleens geprobeerd hebben, laat het mij dan even weten in de comments 😉 Ik ben heel benieuwd of het werkt en of je zo iets minder last hebt van de hitte.

Houd voeten koel in de hitte

Wanneer je het warm hebt voordat je in slaap probeert te komen: houd de voeten altijd koel. Je kan zelfs een natte handdoek of washandje eronder leggen. Of gewoon je voeten onder de lakens vandaan houden. Wanneer je voeten koel zijn heeft het lichaam het ook minder warm. Dit is persoonlijk een tip die ik regelmatig gebruik bij de kinderen en wat zij heel fijn vinden bij extreme warmte.

Lees ook: 10 tips tegen de hitte

Slaap naakt tijdens de hitte

Behalve ondergoed zal ik niet veel aantrekken wanneer ik ga slapen. Veel te warm. Dit geldt ook voor de kinderen, die slapen alleen in hun onderbroekjes en wanneer het iets gaat afkoelen nog een hemdje erbij.

drinken

Drink gedurende de dag voldoende

Wanneer je er voor zorgt om overdag voldoende te drinken zal je voldoende gehydrateerd zijn tijdens de nacht. Je wordt dan minder snel wakker door dorst en het lichaam heeft voldoende vocht. Ook voor kinderen heel belangrijk om in de hitte en warmte heel veel te drinken.

Slaap onder een laken

Er zijn genoeg mensen die helemaal onder niks slapen wanneer het zo warm is. Zelf vind ik het wel fijn om gewoon onder “iets” te slapen. Ik haal daarom altijd in de zomer het dekbed uit de laken en slaap alleen onder het laken. Hetzelfde voor de kinderen, zij slapen ook onder een lakentje met het slapen in de hitte.

Douchen voor het slapen

Door te douchen voor het slapen gaan koelt het lichaam weer af waardoor je makkelijker in slaap kan komen. Je hoeft hiervoor niet ijskoud te douchen, douche op de temperatuur die je zelf prettig vindt. Ik vind het zelf heel prettig om tijdens extreme hitte en warme dagen te douchen met een lekkere citrus of andere verfrissende douchegeur. Zo kan ik lekker fris en fruitig de nacht in.

Tot zover mijn tips. Heb je zelf ook nog tips met betrekking tot goed slapen in de hitte die ik niet in dit artikel genoemd heb? Dan lees ik dit heel erg graag terug hieronder in de comments! Ik ben heel benieuwd wat jou helpt om de warme dagen door te komen!

Reacties

 • Natasja

  Lakens in de diepvries nooit geprobeerd maar ik ben ook wel heel benieuwd of dit iets is haha! Voeten koel houden is inderdaad heel fijn. Daarbij zet ik ‘s nachts het raam open.
  Onlangs geplaatst door Natasja: Fietsen met een baby

 • Ilse Visscher

  Ben het helemaal met je eens! Vooral het donker houden van de kamers helpt echt. En oh in de avond/nacht/ochtend je ramen openhouden helpt ook. Zowel voor koelte, als voor het beter kunnen slapen. Dat van je kussensloop in de vriezer leggen wil ik weleens proberen, haha.
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Plog #23: mijn eerste weekplog!

 • Liset - Beautydagboek

  Goede tips geef je! Ik heb toevallig ook net een artikel hierover geschreven. Ook over hoe je het vooral koel in huis krijgt en je hete auto in temperatuur kan laten dalen ;).
  Onlangs geplaatst door Liset – Beautydagboek: Tips om af te koelen in de zomer

 • Iris

  Vlak voor het slapen douchen werkt inderdaad erg goed. Ik vind het ook fijn om vlak voor het slapen een stukje te gaan lopen. Dan is het buiten precies lekker qua temperatuur en ben ik een stuk slaperiger als ik mijn bed in duik.

 • Leonie van Mil

  Ik slaap direct naast een open raam. Werkt perfect. Verder heb ik bij de ramen waar aan het einde van de dag de zon op staat, de hele middag de zonwering ervoor en aan het einde van de dag gooi ik alles open.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Favoriete kinderboeken – TAG

 • Marjanne

  Gewoon op normale temperatuur is inderdaad het beste. Als je koud gaat douchen ‘krimpen’ je aderen en gaat je lijf je bloed sneller rondpompen als je onder de douche weg komt! Dan krijg je het dus extra warm!
  Wij houden ook alles potdicht en als het buiten afgekoeld is, zetten we alles wagenwijd open, om door te luchten en af te laten koelen!
  Wij hebben luiken op ons huis en dat is deze zomer echt super fijn (hangen pas net)!

  Nog een goede tip van manlief; de windwaaiers ìn je raamopening zetten, zodat hij koelere lucht naar binnen waait ☺️👌🏻!

 • Naomi

  Beddengoed in de diepvries had ik echt nog nooit van gehoord. Gelukkig ben ik dol op warmte en heb ik er niet echt last van. Uiteraard probeer ik de slaapkamer wel zo koel mogelijk te houden. En omdat ik niet kan slapen ‘onder niks’, slaap ik in de zomer onder een laken. Wel altijd m’n dekbed in de buurt overigens, want het komt vaak voor dat ik het halverwege de nacht dan toch opeens koud krijg.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Telefoonbandje

 • Lilian

  Douchen voor het slapen is ook lekker inderdaad! En dan lekker met alle deuren open je gaan afdrogen.
  Onlangs geplaatst door Lilian: Waar ik écht gelukkig van word

 • Mar

  Bedankt voor de tips! Als 30 weken zwangere zie ik toch wel op tegen de warmte volgende week…

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.