10 tips tegen de hitte
5 jun 2016 Gezondheid Lifestyle 14

10 tips tegen de hitte

Toen ik van de week zag dat het dit weekend maar liefst 30 graden zou worden sprong ik nog nét niet een gat in de lucht. Het kan mij namelijk niet warm genoeg zijn. Echt niet. Hoe warmer hoe beter. Maar ik weet dat er genoeg mensen zijn voor wie de hitte helemaal niet zo prettig is. Denk bijvoorbeeld aan ouderen en aan zwangeren. Of mensen die hitte gewoon niet kunnen verdragen. Ik ken zelfs mensen die er echt ziek van kunnen worden. Speciaal voor mensen die wel wat tips kunnen gebruiken om te kunnen omgaan met (extreme) warmte geef ik vandaag graag een aantal tips tegen de hitte!

Zorg voor voldoende voeding en vocht

Misschien wel een van de meest voor de handliggend dat er gezorgd moet worden voor voldoende vocht. De kans op uitdroging met warm weer is natuurlijk vele malen groter. Het beste kan je gedurende de dag zo veel mogelijk  drinken. Water is bijvoorbeeld een hele goede om het lichaam te hydrateren. Om het water nog een smaakje te geven kan je bijvoorbeeld munt en/of citroen toevoegen. Wist je trouwens dat het nog beter is om lauwe dranken te drinken? Door het drinken van koude dranken zou je door een reactie van het lichaam het juist warmer krijgen.

Ook voeding is natuurlijk heel erg belangrijk. De meeste mensen hebben minder trek tijdens warmte, maar probeer dan vooral kleine beetje te eten. Door wel steeds kleine beetjes te eten voorkom je dat je trek krijgt en gaat snaaien. Verder is het aan te raden om koud te eten zoals bijvoorbeeld quiche of wraps. Ook kan een koude pastasalade heel erg lekker zijn als lunch of avond eten. Soep is ook gemakkelijk te maken en erg lekker en gezond! Bouillon is trouwens ook zeker aan te raden omdat dit het vocht vast houdt.

Maak gebruik van een natte doek

Toen onze dochter vorig jaar pas was geboren kwam er een hittegolf in Nederland. Ons kleine meisje had het zo warm dat Vincent een hydrofiel doek nat maakte en deze op haar legde. Onze dochter werd hier hel rustig van en kon daardoor weer wat beter slapen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor baby’s maar kan ook voor volwassenen als tip gebruikt worden. Maak een handdoek of hydrofiel doek nat en leg deze in je nek, voorhoofd of lichaam.

zwembad

Zoek verkoeling in water

Om verkoeling te zoeken is het altijd heerlijk om in water te zijn. Niets werkt zo verkoelend. Je kan er voor kiezen om naar een strandje of meertje te gaan. Maar je kan natuurlijk ook heel erg gemakkelijk thuis zelf een zwembadje opzetten. Vooral voor de kinderen vind ik dit heel fijn en goed om te doen. Vorig jaar hadden wij een enorm bad in onze tuin staan en dat was erg fijn. Mijn zoontje kon zich daar uren in vermaken zonder oververhit te raken.

Een aanrader is ook om bijvoorbeeld een lekker voetenbadje te maken. Ik heb er zelf een met massage en bubbels, maar een teiltje volstaat natuurlijk ook. En als je het dan helemaal goed wil doen, kan je direct even je voeten goed verzorgen.

Sluit deuren en ramen

Het kan echt verleidelijk zijn om ramen en deuren wijd open te zetten. Toch is dit niet verstandig omdat je zo letterlijk de warmte in huis haalt. Sluit daarom deuren en ramen én zelfs de gordijnen om de koelte in huis te houden.

Draag kleding tegen de warmte

Het beste om tegen de warmte te kleden is om witte kleding te dragen. Witte kleding absorbeert warmte en is altijd nog beter dan niets dragen. Zorg daarnaast voor luchtige kleding die niet te strak zijn. Jurkjes zijn bijvoorbeeld heel erg fijn met het warme weer en draag ik zelf ook graag. Er zijn tegenwoordig ook genoeg uv-werende kleding verkrijgbaar, vooral bij kinderen een aanrader.

zon

Zorg voor een goede huidverzorging

Niet direct een tip tegen de hitte, maar wel een tip die heel erg belangrijk is als het warm is en de zon fel schijnt. Ik hoef je vast niet te vertellen dat het ontzettend goed is om de huid goed te verzorgen en deze daarom goed in te smeren met een goede zonnebrandcrème. Ook is het ontzettend belangrijk om de huid van kinderen te beschermen tegen de felle zon. Ik schreef hier eerder al een artikel over met een aantal goede en belangrijke tips. Vooral de huidjes van kinderen zijn zo kwetsbaar en daarmee belangrijk om extra goed op te letten.

Maak gebruik van de schaduw

Zorg altijd voor een schaduwplek waar je even lekker kan rusten. Bijvoorbeeld onder een boom of parasol. Het is voor het lichaam heel belangrijk om zo nu en dan in de schaduw te zijn om te voorkomen dat het overhit raakt. Als er geen schaduw in de buurt is kan het gebruik van een pet of zonnehoed een uitkomst zijn. Dit is zeker bij kinderen ook aan te raden.

uit eten

Vermijd alcohol

Alcohol is tijdens de hitte nooit een goed idee. Bloedvaten worden verwijd bij warm weer en je kan waarschijnlijk zelf ook indenken dat dit samen met alcohol niet zo goed gaat. Er wordt overigens weleens beweerd dat je sneller dronken wordt van de zon. Hier is echter nog nooit onderzoek naar gedaan, toch wordt er wel voor gewaarschuwd om zo min mogelijk alcohol te drinken tijdens extreem warm weer.

Doe rustig aan

En dan eigen “the key” met het warme weer. Zorg er vooral gewoon voor dat je rustig aan doet. Maak je niet te druk en laat inspannende zaken gewoon even wachten. Mocht inspanning niet te ontkomen zijn zorg er dan voor dat je genoeg eet en drinkt.

Medicatie tijdens warm weer

Het is belangrijk om te weten dat bepaalde medicatie invloed kan hebben op de temperatuurregulatie van een patiënt. Het kan daarom nodig zijn met extreme warmte om de dosering aan te passen (denk bijvoorbeeld aan hartpatienten). De arts en apotheker zijn op de hoogte van medicijngebruik en zal indien nodig hierover informeren.

Dit waren een tiental belangrijke tips op een rij om de warmte te overleven. Wat vind jij van mijn tips? Heb jij misschien nog iets toe te voegen? Laat het weten in de comments, ik lees het heel erg graag!

 

Reacties

 • Ellen

  Wat.een goede tip van de natte hydrofiele doek!

 • Stefanie

  Goede tips! Zelf krijg ik altijd hoofdpijn als het erg warm weer is. Ik heb dan ook altijd een flesje water bij zodat ik toch ook goed blijf drinken.

 • Shannon Sheila

  Ramen en deuren dicht vind ik vooral een goede tip. Ik hoor trouwens bij die groep mensen die slecht tegen de hitte kan. Circa 30 graden is zo’n beetje de max voor mij. Dan word ik al vrij sloom hihi. Bij warmer weer blijf ik het liefst binnen. Raar… maar waar.

 • Marieke

  Goede tips!!!! Ik kan helaas tegenwoordig ook wat minder goed tegen het warme weer!
  Dat zwembad hadden wij ook, alleen gaan alle zwembaden bij ons binnen 1 maandje kapot!!

  • Saskia Hardeman

   Ja klopt van het zwembadje. Dat is bij ons ook en daarom koop ik er altijd een aantal haha 🙂 Want ik vind ze wel heel fijn en handig.

 • Lisanne

  Ik vind de warmte heerlijk maar kan me voorstellen dat mensen dit onprettig vinden. Rustig aan doen heb ik ook totaal geen moeite mee en dat is voor mij toch echt de sleutel tijdens deze warme dagen. Voldoende drinken en aangezien ik vaak genoeg water drinken ipv frisdrank gaat dit mij toch wel goed af. Alleen het eten wat je zegt daar hen ik heel erg moeite mee met dit warme weer.

 • Kirsten

  Goede tips! Ik zoek ook altijd verkoeling als het voor mij te warm wordt.. Vroeger smeerde ik me niet altijd in, maar sinds mijn mama een kwaadaardige melanoom laten weghalen heeft, besteed ik er veel meer aandacht aan.

 • Jouvence

  Erg fijne tips! Zelf kan ik gelukkig vrij goed tegen warm weer ♥ xx

 • Iris

  Hm, morgen een dagje Efteling in de planning. Hopelijk zal het te doen zijn.

  • Saskia Hardeman

   Veel plezier!

 • Ineke

  De tip van hydrofiele doek heb ik vaak toegepast vorige zomer bij onze kleine man..

 • Astrid

  Goede tips! Ik heb dit jaar ook voor het eerst een klein zwembadje en dat is uren speelplezier gegarandeerd en mama kan rustig onder de parasol een boekje (of blogs) lezen 🙂

 • Tim Renkens

  Goede tips voor warmer weer. 👆
  Gr Tim

 • Trees

  Ik heb zonwerendegordijnen gekocht. Kant en klaar via internet. De flat blijft nu 22 graden. …

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.