Zorg jij goed voor je voeten?
26 aug 2013 Beauty Lichaamsverzorging 2

Zorg jij goed voor je voeten?

Zelf betrap ik mij er weleens op dat ik soms vergeet goed mijn voeten te verzorgen. Ik moet er echt goed om denken om naast het wassen en smeren mijn voeten ook een beetje extra aandacht te geven. Toch is het heel belangrijk om de voeten goed te verzorgen. We staan er niet altijd bij stil maar onze voeten hebben veel te verduren want onze voeten moeten wel ons hele gewicht dragen. En zeker als je, net als ik, graag pumps draagt verdienen je voeten best een beetje extra aandacht. In dit artikel geef ik je aan aantal tips voor heerlijk gezonde voetjes, en laat ik je mijn voetenritueel zien. Lees je mee?

Wist je dat we elke dag ongeveer 8.000 tot 10.000 stappen per dag doen? Veel he! Bij elkaar opgeteld is dit ongeveer 185.000 km. Best logisch dat je best wel eens last kunt hebben van vermoeide voeten. Zorg er daarom goed voor! Graag deel ik een aantal tips!

keep calm

Was voeten met lauw warm water

Was je voeten elke dag met handwarm water en liever niet met zeep, vergeet niet om goed af te drogen. Vooral tussen de tenen omdat daar snel een schimmelinfectie kan ontstaan.

Zet in de avond schoenen buiten

Zet elke avond je schoenen of pumps buiten zodat ze weer lekker fris worden. Als het vriest is het al helemaal goed om je schoenen buiten te zetten. Bacteriën kunnen niet tegen de vrieskou en gaan dood, zo voorkom je een schimmelinfectie.

Wissel van schoenen

Dat je elke dag schone sokken moet aandoen, lijkt mij logisch. Maar wist je ook dat je het beste een paar schoenen niet elke dag kan aandoen? Schoenen hebben 24 uur nodig om het vocht van de transpiratie van de voet te verliezen.

Knip de teennagels recht af

Om te voorkomen dat je teennagels ingroeien kan je het best je nagels recht knippen, knip de nagels ook zeker niet te kort.

Loop zo veel mogelijk op blote voeten

Loop als je thuis bent zo veel mogelijk op blote voeten. Zo kunnen je voeten lekker luchten!

Smeer de voet in met crème

Breng regelmatig vochtregulerende creme aan over de gehele voet, behalve tussen de tenen. Je zou hiervoor een body lotion kunnen gebruiken maar ook eventueel een voetenserum.

Maak gebruik van een voetscrub

Een voetenscrub maakt de huid van de voeten lekker zacht en vertraagt de vorming van eelt. Je kan hiervoor een speciale voetenscrub gebruiken, maar een normale scrub is ook goed. Je zou ook zelf een scrub kunnen maken met zout (het liefst grof) en olijfolie, je kan ook etherische olie gebruiken, wat je zelf fijn vindt.

Kruidvat Eeltverwijderaar

Maak gebruik van een eeltverwijderaar

Je hebt speciale voetvijlen waarmee je zelf eelt kan verwijderen. Ook zijn er tegenwoordig eeltverwijderaars te koop die elektrisch zijn waarmee je gemakkelijk eelt kan verwijderen.

Tip voor voeten in de winter

In de winter zijn de voeten vaak extra droog. Voor het slapen gaan de voeten insmeren met Vaseline, sokken erover aan en de volgende dag heb je heerlijk zachte voetjes.

Zorg voor goed passende schoenen

Zorg dat je schoenen hebt die goed passen, Niet te klein, maar ook weer niet te groot. Wanneer schoenen te klein zijn gaan ze afknellen waardoor er juist weer meer eelt ontstaat.

Verzorging bij een wondje op de voet

Bij een wondje op de voet kan je een voetenbadje maken met lauw water en een theelepel (zee) zout. Dit ontsmet de wond. Soms gebruiken mensen ook Biotex. Biotex heeft pas zijn werking bij 60 graden en dat lijkt mij niet fijn om je voeten in te doen :). Daarom kan je beter (zee) zout gebruiken. Draag in zwembaden e.d. altijd slippers om zwemmerseczeem te voorkomen!

Mijn voetenritueel

Tot slot vertel ik nog even hoe ik zelf mijn voeten verzorg. Zoals ik al vertelde vergeet ik zelf weleens goed voor mijn voeten te zorgen. Het beste zou zijn bijvoorbeeld elke week een voetenbadje te nemen. Dit lukt mij niet, maar ik probeer dit wel regelmatig te doen.

Deluxe Massaging Foot Spa

Zelf heb ik een voetenbad maar een teiltje volstaat ook prima hoor. Toen ik in verwachting was hebben we een badje aangeschaft. Er zitten verschillende massagefuncties op wat best fijn is.

Producten

Dit zijn de producten die ik gebruik. Bovenste rij van links naar rechts: In het glaasje zit olie. Ik gebruik gewone olijfolie van Bertolli. Olie is het beste voor je voeten omdat deze de huid het minst uitdroogt. Daarnaast de Thalasso showerscrub van Therme. Deze is eigenlijk voor de douche maar ik heb gekozen deze voor mijn voeten te gebruiken omdat er veel mineraalzouten inzitten. Daarnaast de Zen White Lotus Body Butter van Therme, ook een normale bodybutter die ik speciaal voor mijn voeten gebruik omdat hij zo zacht en hydraterend is, echt lekker is deze! Omdat mijn voeten altijd zo droog zijn kies ik voor extra zachte en hydraterende producten. Daarnaast de Nail & Cuticle conditioner van CND. Onderste rij: natuurlijk nagelknipper  en daarnaast de voetenvijl van Dr. Fix Feet.

Er zijn verschillende producten speciaal voor een voetenbadje zoals kneipp heeft bijvoorbeeld bruistabletten speciaal voor de voeten.  Het is een beetje wat je zelf fijn vindt. Zelf vind ik olijfolie gewoon goed omdat dit mijn voeten goed verzorgd en niet uitdroogt.

voetenbadje

Ik spoel altijd eerst mijn voeten af onder de douche waarna ik een een voetenbadje neem met een paar druppels olijfolie. Meestal doe ik dit gewoon voor de tv of achter mijn computer. Ik zet mijn voetenbadje ongeveer een kwartier op bubbelstand. Daarna scrub ik mijn voeten met de Thalasso scrub van Therme en spoel ik dit weer af.  Daarna ga ik met de voetenvijl over mijn voetenzool. Ik haal meestal het overtollige weg. Ik heb wel eens te veel weggehaald en ik kan je vertellen dat dit niet fijn is.  Tegenwoordig zijn er elektrische voetvijlen verkrijgbaar, ideaal in gebruik! De elektrische harde huid verwijderaar van het Kruidvat gebruik ik zelf momenteel heel erg graag.

Als ik met de voetenvijl in de weer ben geweest smeer ik mijn voeten lekker in met de Body Butter van Therme. Ook smeer ik mijn nagelriemen in met de Nail & Cuticle conditioner van CND. Soms werk ik mijn nagelriemen nog bij met een bokkenpootje maar dit is niet vaak nodig. Dit alles bij elkaar duurt ongeveer 30 min. Valt best mee toch? Ik moet wel zeggen dat het voor mij heel rustiggevend werkt, mijn voeten verzorgen!

Ik hoop dat je het leuk vond om dit artikel over voetverzorging te lezen. Hoe verzorg jij je voeten?

handtekening-saskia

 

 

Producten die ik gebruikt heb:

 • Deluxe Massage Foot Spa € 28,99 te koop bij Blokker
 • Bertolli extra vergine 25 cl €2,99 te koop in de supermarkt
 • Therme Thalasso Shower Scrub 200 ml € 8,63 te koop bij de drogist
 • Therme Zen White Lotus Body Butter 250 ml € 9,10 te koop bij de drogist
 • CND Nail & Cuticle conditioner 7,3 ml € 4,97 online te koop bijvoorbeeld bij www.hetcosmeticahuis.nl
 • Dr. Fix Feet € 6,– te koop bij de drogist

Reacties

 • Anna

  Dit is zo handig, alle tips op een rijtje! Ik kan mijn voeten soms wel wat beter verzorgen, de dingen als elke dag schone sokken en voeten wassen doe ik wel, maar scrubben doe ik te weinig.
  Ook vijl ik mijn voeten niet vaak want ik dans veel en een beetje eelt is nodig om pijn te voorkomen.
  Maar, handige post! En thanks for the reminder, ik neem straks een voetenbadje 🙂

  • Saskia Hardeman

   Leuke reactie, dankjewel! En hoe was je voetenbadje? 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.