Tips voor goed slapende kinderen
16 nov 2017 Kinderen Mama 3

Tips voor goed slapende kinderen

Toen ik de titel zo schreef vond ik dit eigenlijk wel een beetje ironisch. Want als er kinderen zijn die niet heerlijk slapen, of dit niet altijd gedaan hebben, dan zijn dat die van mij wel. Gelukkig gaat het slapen van mijn zoon inmiddels heel erg goed. De nachtangsten waar ik eerder wel eens over schreef zijn zo goed als over (en dit klop ik direct even af). Met hem gaat het dus top! Er zijn wel wat zaken aan vooraf te gaan om dit te bereiken, en ik deel daarom graag een aantal tips. 

Opgeruimde kamer

Laat ik beginnen met een tip die ik van groot belang vind en daarom ook als eerste noem. Een opgeruimde kamer is namelijk ontzettend belangrijk voor een kind om lekker rustig in te kunnen slapen. Een kind heeft een veilige en rustige omgeving nodig om een goede nachtrust te krijgen. Zorg daarom voor een opgeruimde kamer wanneer je kindje gaat slapen.

De dag doorbespreken

Een kind maakt zoveel mee gedurende een dag dat het heel erg belangrijk is om dit ook weer te verwerken. Wanneer een kindje dit met zijn of haar ouders kan bespreken zal het al een stuk rustiger kunnen slapen. Wij bespreken vaak onder het avondeten al de dag door en als ik Senna naar bed breng stel ik hem ook nog gericht wat vragen zoals: wat vond je het leukste vandaag? Wat zou je over willen doen, of wat niet?

Liedje zingen

Ik denk dat over het algemeen in de meeste gezinnen er wel een routine zal zijn voor het naar bed gaan. Bij ons hoort zingen hier niet bij, alleen is dit wel iets dat mijn zoontje steeds vaker aan mij vraagt. Daarnaast merk ik dat hij er heel erg rustig van wordt wanneer ik voor hem zing, dit is dus zeker een tip om te onthouden!

Doei nachtangst!

Tot ongeveer een half jaar terug heeft mijn zoontje last gehad van nachtangst. Voor de ouders die dit niet kennen: bij nachtangst wordt een kind wat later op de avond enorm overstuur wakker. Een kind lijkt niet aanspreekbaar en het is erg moeilijk om dit patroon te doorbreken. Ik vond de nachtangsten onwijs pittig en ben heel erg blij dat dit achter de rug is. Onze gouden tip is overigens om een kind zo twee uur na het slapen wakker te maken om te plassen. Dit werkte bij ons als een speer.

Slaapkamer luchten

Elke ochtend als de kindjes klaar zijn voor de dag maak ik een rondje door het huis, maak ik de bedjes op, en zet ik de ramen op een heel klein kiertje. Ik vind dit zo belangrijk (en fijn ook die frisse lucht) om te doen dat ik dit echt nooit oversla. Alles ventileert op deze manier heel goed en de kindjes hebben in de avond weer fijne frisse slaapkamers.

Emma Kids

Goed matras

Tot slot, maar absoluut niet het minst belangrijk: een goed matras. Soms denk ik weleens dat een goed matras wordt onderschat. Misschien dat iemand het niet direct door zal hebben, alleen wanneer je geen goed matras hebt, kan je lichaam ook niet goed rusten. Laat staan dat er zelfs (kleine) lichamelijke klachten kunnen optreden die heel erg vervelend zijn.

Emma Kids Matras

Mijn zoontje heeft sinds een paar maanden een Emma Kids Matras gekregen. En ik kan je vertellen, het verschil is écht goed te merken. Stiekem lig ik nu heel graag bij hem in bed omdat zijn matras gewoon zo lekker ligt haha. Wat het nou precies is waarom het zo fijn is, kan ik heel moeilijk omschrijven. Ik zou eigenlijk gewoon zeggen: het is een gevoel. Want dat is het ook. Het matras voelt heel zacht, en toch niet zo zacht dat het lichaam niet genoeg ondersteuning krijgt. Heel eerlijk denk ik dat mijn zoontje niet echt het verschil zo zal merken, maar het geeft mij als moeder wel een heel fijn gevoel dat ik weet dat hij goed en veilig slaapt op een lekker matras.

Tot zover mijn tips. Ik ben heel erg benieuwd wat je van deze tips vindt en of je deze zelf misschien ook toepast? Laat het achter in de comments. Ik lees het erg graag en ben benieuwd!

Dit artikel bevat een product welke ik heb ontvangen ter review. Goed is om te weten dat ik altijd eerlijk ben over een product en dit ook altijd op mijn blog zal zijn. 

Reacties

 • Silvy

  Lichtjes! Is bij ons thuis dé gouden tip. Het hele jaar door kerstlichtjes die blijven branden, of theelichtjes op een batterij, er zijn er echt al een heleboel gepasseerd… Onmisbaar! Zo heb je er ook veilige popjes die bij hun in hun bedje kunnen blijven liggen en die na een poosje vanzelf uitvallen. Handig en lief!
  Onlangs geplaatst door Silvy: Vanzelfsprekend, toch?

 • Kim

  Mijn zoontje slaapt niet zonder z’n knuffels. Dit is al sinds hij heel jong is. En ook een lichtje op de slaapkamer is sinds kort onmisbaar.

  Ik ben erg geïnteresseerd in de nachtangsten. Heb ook even je eerdere artikel terug gelezen. Mijn zoontje is nog geen 2, maar heeft ook periodes (gehad) dat hij hupsend in z’n ledikant staat en niks hem uit z’n paniek krijgt. Als hij er dan eenmaal uit is, dan valt hij ook zo weer in slaap. Ik had nog nooit gehoord van nachtangsten, maar vind het wel iets om te onthouden.
  Onlangs geplaatst door Kim: ‘Noud doen’

 • Lilian

  Wat fijn dat het beter gaat met slapen met Senna. Nachtangst lijkt me heel erg naar. Hier hebben we eigenlijk nooit problemen gehad met slapen, maar ik zou als tip nog toe willen voegen: zorg dat de kamer een beetje warm is. Vooral bij baby’s. Ik hoor echt regelmatig dat kids ineens doorslapen als ze de verwarming aanlaten oid.

  Een opgeruimde kamer, daar moeten we wat aan werken. We ruimen wel de vloer op, maar Anna heeft zoveel troep her en der staan, dat is ook best onrustig…

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.