Wel of geen fopspeen?
4 mrt 2016 Mama 19

Wel of geen fopspeen?

Toen ik zwanger was van mijn zoon wist ik niet beter dan dat mijn baby een fopspeen kreeg. Ik ben er inmiddels achter dat dit eigenlijk helemaal niet zo is en dat je als ouder de keuze hebt of je een speentje aan je kindje geeft of niet. En ook leerde ik dat sommige kindjes helemaal niks moeten weten van een speentje. Vandaag meer over de keuze: wel of geen speentje voor jouw kindje?

Speentje in het ziekenhuis

Ik was zelfs helemaal verbaasd dat er in het ziekenhuis geen fopspenen waren. Wij verbleven een aantal dagen in het ziekenhuis en ik had geen speentje mee met de gedachte dat ze die in het ziekenhuis wel zouden hebben. Niet dus. De verpleegkundige knutselde zelf een speentje in elkaar en zo kon mijn zoontje toch nog wat slapen. Bij hem was het van het begin al duidelijk dat hij er behoefte aan had. Zonder fopspeen sliep hij zo onrustig en af en toe troosten met een speentje is ook heel fijn. Het afbouwen van de speen is trouwens weer een heel ander verhaal haha, maar dat is uiteindelijk heel gemakkelijk en goed gegaan.

Baby wil geen speen

Sophia zou gewoon weer een speentje krijgen had ik bedacht. Toch best fijn om zo af en toe een kindje met een speentje te kunnen troosten tijdens een mentale sprong bijvoorbeeld, en ik had er al een paar in huis. Waar ik niet aan gedacht had was dat mijn dochter misschien helemaal geen speen zou willen hebben. Vanaf de geboorte al wilde ze er niets van weten. Ik dacht dat het er misschien aan lag omdat ik borstvoeding gaf, maar de overgang naar het drinken uit de fles ging wel heel gemakkelijk.

Verschillende fopspenen proberen

Tot nu toe heeft Sophia dan ook nog steeds geen speen in gebruik. Althans, ik heb ze in huis, en we geven het soms als ze steeds wakker wordt in de nacht maar ze spuugt ze ook zo weer uit. Mevrouw.wil.het.gewoon.niet. Ze vindt het overigens wel heel leuk om mee te spelen, er heel hard op te kauwen, weg te gooien en er weer achteraan te kruipen, maar daar houdt het ook mee op. Vooral in de tijden dat Sophia heel slecht slaapt of heel huilerig is, mis ik wel een speentje. Maar aan de andere kant ben ik ook wel weer blij dat ik haar straks niets hoef af te leren.

Gebruik van een fopspeen

Ik vind het gebruik van een fopspeen eigenlijk niet meer dan normaal. De laatste tijd zie en hoor ik steeds vaker van ouders die bewust kiezen om hun kindje geen speen te geven. Zijn hier onder mijn lezers misschien moeders die hiervoor hebben gekozen? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhaal. Ik denk persoonlijk dat bij het maken van de keuze je al een heel eind komt door gewoon te kijken naar wat je kindje nodig heeft en wat het zelf aangeeft!

Geef jij je kindje een speen? Waarom wel of niet? 

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

 

Reacties

  • Leonie van Mil

    Ik moet het allemaal nog gaan ervaren (nu 36 weken in verwachting), maar ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken naar de behoeften van je kind. Sommige kinderen hebben nou eenmaal meer zuigbehoeften dan anderen. Wat ik wel heb gehoord (geen idee of het waar is) is dat er afgeraden wordt om een speen te geven als je borstvoeding geeft. Dit zou verwarrend kunnen zijn. Je zou ze beter aan je borst in slaap kunnen laten vallen. Mijn insteek is ook geen speen geven. Lijkt mij zo irritant als kinderen er zo afhankelijk van worden. Maar ja, als ze die behoeften hebben en er rustig van worden, gaat dat in mijn ogen toch echt voor. Ik ga het zien.

  • Tineke

    Ik heb ook speentjes in huis en was ze ook van plan te gaan gebruiken. Tot ik tijdens de intake van de kraamzorg hoorde dat dit in combinatie met borstvoeding erg af te raden was..
    Liefs

  • Lilian

    Heb er toevallig net kortgeleden iets over geschreven. Ik was niet voor, maar ik nam me voor om hem te gebruiken als ze zou gaan duimen, omdat ik zelf heel lang heb geduimd en dat heel moeilijk af te leren is. Ik vond het alleen zo jammer dat ik haar dan niet zag lachen, dus ze heeft bijna nooit één in gehad 😉 Maar voor kinderen die een erge zuigbehoefte hebben is het vast nuttig.

  • Charlotte

    Bij ons is ze net van de speen af. Nou is ze wel erg vroeg wakker ’s ochtends maar dat trekt hopelijk nog wel bij…

  • Bertine

    niet verkeerd toch dat je dochter het niet wil?! ik vind een speen helemaal niet erg, als ze maar niet zo oud zijn, dus wel op tijd afleren zou ik zelf doen (denk ik)

  • Angelique

    Daar waar ik oppas heeft ze wel een speentje, hier wordt ze zo rustig van!

  • Angela - Mama met passie

    Toevallig maandag een blogje ingepland staan over duimen. Mijn dochter wilde ook absoluut geen speen, dat had ik mij ook nooit gerealiseerd hihi. Ik vind het heel fijn dat ze duimt en daar zijn de meningen ook over verdeeld 😉

  • José

    Hier moest dochter ook niets van een speen weten. Toen ze zo onrustig was de eerste weken had ik maar wat graag een speentje gehad voor haar, maar helaas. Achteraf ben ik onwijs blij dat ze niet gewend is aan een speen en gewoon lekker de borst krijgt wanneer andere kindjes misschien een speentje zouden krijgen. Daar voel ik me goed bij 🙂 Maar ik kan me heel goed voorstellen dat anderen de keuze maken voor een speen.

  • Marian

    Geen speen. De laatste twee kindjes volop borstvoeding gegeven op verzoek. Wilden allebei geen speen. Gingen er gewoon van kokhalzen. Aan de borst was voor hen de beste plek. Maar voor mij wel eens heel zwaar.

  • Clivi

    Ons zoontje had veel zuigbehoefte en wij hadden dus ook echt geen keus. Niet geven was echt geen optie. Ik stond hier ook vrij open in. Ik heb zoiets liever een speen dan een duim. Ons zoontje vond de difrax spenen alleen echt helemaal niks. Hij heeft in het begin Bibi gehad en na 3/4 weken zijn wij overgegaan op de Avent spenen. Speen is nu niet weg te denken en ik vind het prima 🙂

  • Mathiske's mama blog

    Wij hebben bewust voor wel gekozen. Mij lijkt een speen makkelijker af te bouwen als een duim of vingers. Emily krijgt m nu alleen nog in bed, en als ze echt heel moe is en niet wil slapen.

  • demallemolenmoeder

    Ik stond er heel erg open in. Tot ik er op geattendeerd werd dat het de kans op wiegendood verkleint. Daarnaast had Juul het ook nodig. Nu nog steeds. Al krijgt ze het alleen als ze moet slapen. Of bijvoorbeeld tijdens de prikjes. Verder vraagt ze er ook niet om. Ik vind het geen probleem net als geen speen trouwens. Persoonlijk zou ik het niet meer willen als ze bijvoorbeeld vier is. Al is dat natuurlijk een ander verhaal.

  • Nathalie

    Onze oudste dochter was erg stil maar onrustig… dus dachten speentje, nou drie meter verderop lag die ze gooide hem er continu uit. De jongste daarin tegen, die zoog altijd met een verschrikkelijke kracht aan de speen!

    Zelf ben ik er niet op tegen, maar ik zou hem niet standaard geven 🙂

  • Tessa

    Ik wilde van tevoren dus absoluut geen speen geven… Dat heb ik drie dagen volgehouden en toen is man toch maar naar de drogist gerend, haha. Ik had geen idee van zuigbehoeftes enzo. Het leek mij alleen maar lastig om af te leren (dat blijkt nu ontzettend mee te vallen) en slecht voor het gebit en de kaken (daar verschillen de, ook professionele, meningen over geloof ik). Maar het bleek een uitkomst. Grappig dat jouw kinderen daar zo verschillend in zijn!

  • Karen

    Ik ben wel van plan ze te gaan geven, maar ik moet me daar nog eens goed over laten adviseren als het zo ver is.

  • Heidi

    Ik kan me steeds herinneren dat mijn zoontje dat niet moest hebben een fopspeen.
    Aan ene kant is het wel gemakkelijk omdat je het nadien niet moet afleren.
    Ik kon steeds mijn zootje troosten met zijn knuffel, dat was voor hem een troost.

  • Magalie

    Goed stuk! Onze meid had zo’n erge zuigbehoefte, dat konden beide tepels niet aan haha 🙂 kraamzorg adviseerde toen een speen. “geef dat kind toch een speen, ze heeft het zo nodig” en inderdaad, stuk rustiger en tevreden net als mijn lijf 🙂

    • Saskia Hardeman

      Nou precies, soms is het inderdaad gewoon echt nodig 🙂

  • Jess

    Ik wilde absoluut geen speen geven. Ik vond het idee van afbouwen iets heel moeilijk. Maar door mijn harde toeschietreflex had ze ng een grote zuigbehoefte. Ik zat constant met mijn pink klaar. Na 6 weken gaven we het op en kreeg ze er wel eentje. Ze had het duidelijk nodig op verdrietmomenten. Ik wil wel proberen om het later te beperken tot enkel in bed.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.