Sprongetjes baby; zin of onzin?
28 apr 2016 Mama 27

Sprongetjes baby; zin of onzin?

Toen mijn zus negen jaar geleden in verwachting was, kocht ik voor haar het boek Oei ik Groei. Een beetje omdat ik de titel zo leuk vond, Γ©n een beetje omdat het mij wel erg interessant leek als moeder zijnde. Mijn zus heeft er bij alle drie haar kinderen veel aan gehad en vond vooral de herkenning fijn. Toen ik in verwachting was van Senna kreeg ik het boek weer van mijn zus. De meningen zijn nogal verdeeld over de zogeheten sprongetjes van een baby. Hoe zit dit nou precies met die sprongetjes, is het zin of onzin?

Sprongetjes baby

Met sprongetjes wordt de mentale ontwikkeling van een kindje bedoeld. Een kindje maakt zo veel mee en moet nog zo veel leren dat dit mentaal heel veel inspanning kost. Een kindje verwerkt dit als het ware waardoor het meer aanhankelijk wordt, slechter zal slapen en vaak ook slechter eten. Als een sprong voorbij is kenmerkt zich dit voornamelijk door iets nieuws dat een kindje heeft geleerd.

Oei ik Groei

In het boek Oei ik groei worden de sprongetjes precies beschreven. Zo kan je lezen wanneer je een sprong ongeveer kan verwachten, en wat je kan verwachten. Ook is er in het boek te lezen wat een kindje na een sprong zou “moeten” kunnen. Bij dit laatste heb ik persoonlijk vaak mijn vraagtekens gehad omdat ik het vaak vooruitstrevend vond (bijvoorbeeld rennen bij 11 maanden). Β Het kan wel als leidraad gebruikt worden, maar ieder kindje heeft zijn of haar eigen tempo. Wees dus niet teleurgesteld als jou kindje volgens het boek op een handeling achterblijft.

Bij het eerste jaar van mijn zoon heb ik het boek regelmatig opengeslagen en lag het standaard in onze boekenkast. Vaak als mijn zoon begon te rommelen met slaapjes en veel huilde wist ik al dat er een sprong aan zat te komen. Wanneer ik het boek dan raadpleegde was dit altijd juist. Wel grappig om te zien hoe dit op de klok gelijk gezet kon worden. Toch merk ik dat bij het krijgen van een tweede kindje ik het boek niet heb ingekeken. Sterker nog; ik ben het boek zelfs kwijt. Ook Sophia had soms haar momenten dat er echt geen land mee te bezeilen leek, maar hier kan ik op de een of andere manier veel relaxter mee omgaan. Waarschijnlijk gewoon omdat ik het meeste al eens heb meegemaakt en het voor mij als moeder niet meer nieuw is.

Sprongetjes baby

11 maanden sprong

Als mijn dochter onrustig werd, gaf ik haar extra aandacht en troostte ik haar. Vaak kon ze na zo’n kleine periode vaak weer iets. Zoals zitten of staan. Toch werd Sophia opeens zo onrustig dat ik even niet meer wist wat er met haar aan de hand was. Na het even gegoogled te hebben wist ik dat dit de heftige 11 maanden sprong moest zijn. En alhoewel ik al die tijd niets meer van de sprongetjes wilde weten was ik nu toch maar al te blij dat ik wist wat er met mijn meisje aan de hand was. Haar onrust bestond namelijk uit het overdag niet meer willen slapen, continue aandacht willen, veel huilen en alleen maar gedragen worden. Ook het eten ging moeizamer en was de zorg voor haar een stuk meer dan ik van haar gewend was. Vooral het slapen was iets dat ik maar niet kon begrijpen. Sophia is namelijk altijd een echt slaapkopje geweest, dat zij opeens overdag dit niet meer wilde was vreemd. Echt pijn leek zij ook niet te hebben, wel had zij een enorme drang naar aandacht.

Na ongeveer drie weken werd het weer rustiger. Sophia wilde overdag weer slapen en leek ook nog een boel slaap in te halen. Op dat moment was ik toch maar weer ontzettend blij dat het voorbij was. Dat er met 13 maanden weer een sprong aan zit te komen vergeet ik voor het gemak maar even :).

Sprongetjes baby; zin of onzin?

Persoonlijk vind ik de babysprongetjes iets dat een leidraad kan zijn. Zeker als je voor het eerst moeder bent en alles nieuw is, kan het heel erg fijn zijn om een houvast te hebben. Aan mijzelf merkte ik dat ik het heel erg fijn vond bij mijn eerste kindje om een reden te kunnen hebben waarom het gedrag anders is. Als moeder kan je jezelf toch snel zorgen maken en dan is het fijn om te weten dat alle kindjes er last van hebben en dat het iets is waar het kindje doorheen moet. Zelf was ik geen moeder die het boek van voren naar achter uitploos. Wanneer mijn kind onrustig was checkte ik gewoon in het boek of er sprake kon zijn van een sprong.

Zoals ik al vertelde was ik bij mijn tweede kindje veel minder bezig met sprongetjes. Ik luisterde meer naar wat mijn kind op dat moment aangaf, dan dat ik direct op zoek ging naar een oorzaak. Wat overigens heel logisch is hoor, dat zoeken naar een oorzaak, alleen met een tweede kindje ben je als moeder al iets meer gewend.

Ik vind de sprongetjes van een baby zeker geen onzin. Ik weet dat er veel critici zijn die sprongetjes afdoen als onzin, maar voor mij is het dan weer net tΓ© toevallig dat ongeveer alle kinderen elke keer rond dezelfde periode vergelijkbare klachten hebben. Ik denk dat je er als ouder dan beter je voordeel mee kan doen door met sprongetjes te leren omgaan.

Herken jij de sprongetjes bij je kinderen? Ik ben heel erg benieuwd naar de reacties in de comments en lees deze heel erg graag!

Reacties

 • Frank

  Bij onze zoon kloppen zijn sprongetjes met wat ze in het boek aangeven, natuurlijk niet alles maar het meeste klopt zeker. Mijn vrouw en ik slaan het boek regelmatig open om te kijken wanneer en wat er gaat komen.

 • Lisanne

  Ik heb geen kids wat ik al is eerder heb gezegd maar van die sprongen ben ik mij ook pas 1 maandje bewust. Ik wist voorheen niet dat dit er was, klinkt vast voor sommige moeders raar in de oren haha. Ik denk dat het een prachtig boek is om te hebben als je kinderen krijgt en hebt. Fijne dag liefs lisanne

  • Saskia Hardeman

   Haha, ik kan mij heel goed voorstellen hoor dat je dit niet kent als je zelf geen kinderen hebt πŸ™‚

 • Mama Lifestyle Blog

  De sprongetjes herkende ik zeker wel. Maar als ik als moeder zijnde niet zo zelfverzekerd was geweest, dan was ik echt gefrustreerd geraakt door het boek. Mijn kinderen “voldeden” niet aan het profiel wat in het boek werd geschetst en liepen altijd achter op het schema in het boek. Ik heb het boek maar de deur uit gedaan.

  • Saskia Hardeman

   Ja dat herken heel erg inderdaad. Mijn kinderen lopen ook altijd achter op schema. Mijn dochter is 11 maanden en kan nog niet rennen πŸ˜‰

 • Geertje - Stay At Home Mama

  Ik was blij bij de eerste dat ik dat boek had, zodat ik wist dat het de sprongetjes waren. Bij de tweede liet ik de sprongetjes meer voor wat het was… alles in het leven van kinderen zijn maar fases. Nu nog steeds… het hoort er bij en gaat vanzelf weer over!

 • Marijke

  Ik heb het boek er heeeeel vaak bijgepakt haha. Zo fijn om een soort omschrijving te krijgen en waarom het gebeurd. Ik vond het heel handig!

 • Karen

  Ik hoor zulke enthousiaste dingen over dit boek/deze app dat ik het zeker ga aanschaffen als het zo ver is πŸ™‚

 • Niki Vandeplas

  Ik heb het boek nooit gelezen maar kende het principe van de sprongetjes wel en herkende dit ook bij mijn dochtertje. Soms leek ze opeens een ander kind, hangerig, slecht eten en slapen, heel veel aandacht willen. Ik probeerde haar gewoon te geven wat ze nodig had en inderdaad was het meestal plots over. Dit viel samen met grote stappen in haar ontwikkeling. Als je weet waardoor hun gedrag even veranderd maak je je toch minder zorgen. Leuk dat een boek daar een goede steun in kan zijn!

  • Saskia Hardeman

   Ja klopt hoor, doordat je weet wat er aan de hand is, zijn de zorgen van een moeder toch net even wat minder. En dat geeft rust.

 • Judith

  Het boek vond ik vreselijk, mijn kinderen pasten totaal niet in de plaatjes. Maar het was wel dat ik daar voor het eerst las over sprongetjes. Die herken ik daardoor echt en geeft rust.

 • Sianne

  Leuk zo’n boek moeten ze er alleen wel bij zeggen dat dit niet voor elk kind geld. Ons zoontje was in heel veel dingen anders dan anderen.
  met 3 weken kon hij al echt omdraaien van buik naar rug. Maar met een 1 jaar liep hij nog niet. Nu bijna 1,5 kan hij tot 3 tellen nauw ja zeggen.

  • Saskia Hardeman

   Klopt hoor, elk kindje volgt zijn eigen ontwikkeling.

 • Carlijn

  Super nuttig dat je hierover schrijft, ik ben echt hard op zoek naar gelijkgestemden hahaha. Mijn ene dochter zit in een soort vervroegde 11 maanden-sprong, ze heeft er nu al last van (is 10 maanden oud). Ze slaapt slecht, zowel ’s nachts als overdag, wil veel aandacht en is heel huilerig. Valt geen land met haar te bezeilen, herken haar ook bijna niet joh. Mijn andere dochter heeft er geen last van. Zal je zien dat ze om en om komen met die sprong, lekker dan… Ik geloof dus zeker wel in de sprongetjes, al moet ik zeggen dat dit de eerste keer is dat er echt iets van merk. De sprongen van daarvoor gingen hier vrij onopgemerkt voorbij.

  • Saskia Hardeman

   Kan heel goed hoor dat de sprongetjes onopgemerkt voorbij gingen. Elk kindje is toch weer anders, en het ene kindje heeft er meer last van dan een ander kindje.

 • Daenelia

  Gek genoeg staan dit soort dingen ook in puppy boeken, dus er zal vast wel wat in zitten. Ook puppies maken ‘sprongetjes’. Of ‘terugvalletjes’. Dat ze eerst wel weten dat ze buiten moeten plassen en dan met 8 maanden ineens niet meer. Ik denk wel dat voor puppies (en ook babies) die momenten voor iedereen net even anders kunnen liggen. Net zoals dat kinderen ook niet allemaal op dezelfde leeftijd leren lopen en praten, zullen die sprongetjes vast voor iedereen op een ‘eigen’ moment komen.
  Het scheelt denk ik ook of het je eerste of volgende baby is. Veel moeders reageren toch anders bij de eerste, en hebben dan heel veel aan de handvaten van die sprongetjes, denk ik.

 • Jodi - liefthuis

  Onze spruit is geen extreem sprongen kind tot nu toe, maar misschien gaat er nog een komen. Ik hoor ook vaak van mama’s van baby’s die even oud zijn wanneer er een sprong in aantocht is. Geen boek nodig dus… Ik geloof er wel in, anders is het wel heel toevallig dat veel baby’s rond diezelfde tijd onrustig zijn, maar ik denk idd dat het vooral een leidraad is.

 • Eline

  Ik heb de app op mijn mobiel staan en kan dan precies zien of Jen in een sprongetje zit. Ik moet zeggen dat het echt een beetje verschilt. Soms zit ze volgens de app in een sprongetje en merk ik niks aan haar en soms juist wel (bij 8/10 weken volgens mij had ze er echt last van). Ze zit nu de 11-maanden sprong volgens de app. Ze is wel wat huileriger, heeft wat meer aandacht nodig, eet wat moeizamer haar avondeten op en slaapt overdag soms wat minder maar voor de rest is ze nog steeds ontzettend vrolijk en lief. Dus tja, of het echt een sprong is? Kan, maar gelukkig heeft ze er weinig last van πŸ™‚ En zoals je zegt kan zo’n boek/app wel een goede houvast zijn voor veel mama’s!

 • MetMirjam

  Ik heb het boek ook en toen Fiene net geboren was, was ik vaak aan het inlezen wat ik nog kon verwachten. Dan was ik helemaal voorbereid op een sprongetje aan het wachten en dacht ik ‘oh jee, dan gaat het komen hoor..’ en uiteindelijk was er weinig aan de hand. Ze leerde genoeg nieuwe dingen, dat wel, maar Fiene er helemaal niet zo’n last van.. Uiteindelijk heb ik het boek maar weggelegd met het idee ‘als ze ergens last van heeft en we kunnen het niet oplossen, dan kijk ik wel weer’. Ik heb het boek nooit meer in mijn handen gehad.

 • Mathiske's mama blog

  Ik herken de sprongetjes vooral omdat andere mama’s het er ook over hebben. Als er niet iets is Google ik de leeftijd en sprongetje en tadaa! Daar is de uitkomst. Wij zitten nu in een sprongetje heel vermoeiend, maar gaat wel weet over.

 • Tips voor Papa's

  Tijdens onze “grote Google zoektocht” gedurende de zwangerschap kwamen we eerst de Oei ik Groei app tegen. Ik heb deze meteen gedownload. Het is eigenlijk een korte versie van het boek. De sprongetjes zijn in een handige timeline beschreven met wat uitleg erbij.
  Vooral vrouwlief had wat meer behoefte aan extra info; vandaar dat we het boek ook kochten. Ik heb het boek zelf ook niet van voor tot achter doorgelezen, maar zoals je al aangeeft, was het af en toe wel heel handig. Vooral ook dat er een goede reden is dat je kindje zich anders gedraagt. Ik ben er ook van overtuigd dat er (meer dan) een kern van waarheid in de sprongetjes zit en vond de app een echte uitkomst!

 • Charlotte

  Ik gebruikte het boek meer als naslagwerk. Zodra ik merkte dat Aukje wat onrustiger was dan pakte ik het boek erbij en was er negen van de tien keer inderdaad een sprongetje. En met dat in mijn achterhoofd kon ik het toch net wat beter accepteren en loslaten. En hopen dat het een korte spring was πŸ˜‰

 • Tessa

  Ik had het boek ook, maar heb het vrij snel weer verkocht. Het klopte bij ons vaker niet dan wel en eigenlijk maakte het me ook niet zo uit, ik vergat steeds erin te kijken.

 • Merel

  Vind het zeker geen onzin. Maar ben het met je eens dat wat ze zouden moeten kunnen soms een beetje te veel van het goede is.

 • Kirsten

  Ik heb het boek nooit gelezen, maar denk wel dat, zoals je zelf aangeeft, de herkenning bij vele mama’s belangrijk is. Lenne heeft ook wel periodes dat je merkt dat er iets anders is dan voorheen, maar nog nooit heel extreem geweest. Vandaar dat ik er waarschijnlijk nog niet zo veel aandacht aan besteed heb πŸ™‚

 • Sarina

  Bij ons eerste dochter ( 10-07-2015 ) die was erg gevoelig voor de sprongetjes bij haar hebben we dan ook echt alle sprongen wel gemerkt.
  Bij ons 2e dochter ( 14-09-2016 ) moet ik zeggen hebben we eigenlijk helemaal niks gemerkt. Nu ze 11 maanden is merken we die van 11 maanden wel pff wel heftig deze.
  Het boek vind ik zelf wel erg handig bij deze sprongen .. ik lees hem niet helemaal goed door maar kijk wel als ik wat merk bij onze kinderen of het bij die aantal maanden klopt en wat ik eventueel kan verwachten. Het is niet zo dat alles overeenkomt maar het meeste toch wel. Ik kijk ook niet echt naar wat ze eventueel na die sprong kunnen want zie het zelf wel veranderen met wat ze kunnen. Het ene kind is natuurlijk sneller dan het andere kind. Maar ik moet zeggen je ziet altijd wel iets veranderen of dat ze in 1x wijzer kijken. Vond en vind het fijn om het boek erbij te hebben πŸ˜€

 • Dorene

  Net voor twee euro ’n versie op de vrijmarkt gekocht πŸ™‚ vaak gehoorde kritiek is dat ze te snel iets zouden moeten kunnen maar in het boek wordt duidelijk beschreven dat het de vroegst mogelijke optie is en het vaak nog weken tot maanden duurt:)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.