Mijn zicht verandert, wat nu?
27 feb 2024 Lifestyle Persoonlijk 0

Mijn zicht verandert, wat nu?

Vanaf dat ik jong was, heb ik een bril. Ik weet nog goed hoe groot het verschil was om een bril te dragen. Opeens kon ik alles goed zien, dat was even wennen. Sinds mijn dertiende draag ik lenzen. ook dat was even wennen. Nu wij heel veel jaren verder zijn, twijfel ik soms aan mijn zicht. Wat nu?

Zoals je wellicht weet zijn er veel verschillende sterktes en oogafwijkingen. In mijn geval is het redelijk simpel. Ik heb een min sterkte wat betekent dat ik bijziend ben. Van ver kan ik niets zien, alleen van dichtbij. Alhoewel, niets zien is niet helemaal waar. Het is meer dat ik van ver niet scherp zie, en alles een grote blur is. Ik durf dan ook echt niet zonder lenzen de deur uit, ik zou overal tegen aan kunnen lopen. Om er nog maar niet over te hebben hoe gevaarlijk het zou zijn om auto te rijden zonder lenzen of een bril te dragen.

Help, mijn zicht verandert

Al een behoorlijke tijd (een aantal jaren) merk ik dat mijn zicht verandert. Lange tijd heb ik gedacht dat het lag aan de migraine aanvallen die ik destijds regelmatig had. Mensen die bekend zijn met migraine, herkennen het wellicht dat het zicht na een aanval ook niet optimaal is en dat je echt even nodig hebt om het hoofd en zicht hiervan weer helder te krijgen.

Echter heb ik het geluk dat ik het laatste jaar een stuk minder migraine heb dan voorheen. Wat mij hierbij opvalt, is dat mijn zicht gewoon nog steeds slechter blijft. Overigens ben ik afgelopen jaar naar de opticien geweest. Hij gaf aan dat mijn sterkte niet is veranderd. Daar was ik erg verbaasd over, maar heb het toen laten rusten. De opticien weet het uiteindelijk beter dan ik.

En toch.. Mijn zicht is niet helemaal lekker. Niet in de zin dat het gevaarlijk wordt om het verkeer in te gaan. Wanneer ik in de auto of op de fiets zit, heb ik het idee alles goed te zien. Wanneer ik echter van dichtbij moet kijken (met lezen bijvoorbeeld)  merk ik soms dat het wazig wordt. Ook wanneer ik bijvoorbeeld in de sportschool ben, en helemaal achterin sta, kan ik mijzelf niet in de spiegel zien. Het gaat vaak samen met een beetje een dof gevoel in mijn hoofd en dat is denk ik nog waar ik mij het meeste aan stoor. Het is gewoon geen prettig gevoel.

Multifocale glazen

Een zoektocht op het internet leerde mij dat het eigenlijk tijd wordt voor multifocale brillenglazen. Even simpel uitgelegd betekent dit dat er in multifocale glazen verschillende sterktes verwerkt zitten. Zo zorgen deze glazen ervoor dat je zowel van veraf als van dichtbij goed kan zien. Nu draag ik liever geen bril en ben ik op zoek gegaan of de mogelijkheid er is om multifocale lenzen te dragen. En die is er! Ik moet eerlijk bekennen dat er voor mij wel even een wereld open ging toen ik las dat wanneer je ouder wordt je ogen anders worden en je zowel van ver als van dichtbij minder goed kan gaan zien. Ergens wist ik natuurlijk wel dat de ogen veranderen bij het ouder worden, alleen is het toch anders wanneer dit jezelf betreft.

En nu? Nu wordt het eigenlijk tijd om weer eens een afspraak te maken bij de opticien. Daarbij moet i vooral niet vergeten aan te geven dat het om het ver en dichtbij zien gaat, en dat het voor mij zeer waarschijnlijk wenselijk is om te gaan voor multifocale glazen of lenzen. Het toeval wil alleen dat ik onlangs voor een half jaar aan lenzen heb gekocht haha. Heel even nog wachten dus, en daarna als de wiedeweerga voor een check up naar de opticien!

Had jij al eens gehoord over multifocale brillenglazen en/of lenzen?

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.