Wanneer een eigen telefoon?
16 aug 2022 Mama 2

Wanneer een eigen telefoon?

Het is een onderwerp welke eigenlijk al jaren rond sluimert in ons gezin. Namelijk de vraag: wanneer krijgt onze oudste (momenteel 10 jaar, in oktober 11 jaar), een eigen telefoon? Een vraag die ik als ouder zijnde best lastig vind en in ons gezin ook wel aardig voor een discussie zorgt. Wanneer een eigen telefoon?

Wanneer een eigen telefoon voor je kind?

Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van een “vraagstuk” in ons gezin. Onze oudste vraagt heel vaak om een eigen telefoon en ik heb inmiddels daarover de knoop doorgehakt. In groep 8 zal mijn zoon een eigen telefoon krijgen. Wij gebruiken hiervoor een van onze oude Iphones met een simkaart (waarschijnlijk een Sim Only┬ávan Simpel). Hieronder zal ik beschrijven hoe wij met dit onderwerp omgaan in ons gezin.

Ik denk dat bovenstaande vraag min of meer al begon te spelen in groep 5. Mijn zoon kreeg interesse in het spelen van spelletjes op de tv en telefoon, en het leek hem wel wat om een telefoon voor zichzelf te hebben. Nu hoefde ik hier destijds niet over na te denken. In groep 5 vind ik persoonlijk een eigen telefoon echt nog veel te vroeg. Ik vind het niet nodig (want waarom eigenlijk?), en daarnaast vind ik gewoon dat ze te snel in de verleiding komen om veel op een scherm te zitten. Om nog niet te spreken over het internet waar zo veel op te vinden is waar ik mijn kinderen gewoon nog even voor wil behoeden.

Zelf heb ik al heel lang de gedachte dat ik de kinderen in deze maatschappij al zo veel ouder vind. Veel ouder in ieder geval, dan toen ik destijds was. Kinderen horen meer, en zien ook vooral meer. Met name heeft dit te maken met televisie en internet. En dat is ok. Alleen denk ik dat voor mij als ouder zijnde, de taak is om hier wel grenzen in te stellen. Ik ben vooral heel blij dat mijn kinderen gewoon nog kind kunnen zijn zoals (ik vind) dat het hoort.

Verdeelde meningen

Overigens snap ik zeker wel dat je als ouder graag je kind wil kunnen bereiken, en contact wil houden wanneer je kind van huis is. Wanneer je kind dus alleen naar school fietst of buiten speelt, kan ik mij indenken dat een telefoon heel handig is. Wij hebben dit opgelost door een GPS horloge aan te schaffen. Ook hiermee kan een kind zijn of haar ouders makkelijk bereiken.

Hoe dan ook: de meningen over een eigen telefoon zijn in ons gezin verdeeld. Enerzijds mijn zoon, die natuurlijk vindt dat hij al lang een telefoon had moeten hebben. Anderzijds mijn partner die het liefst heeft dat wij nog even wachten tot de brugklas. Zelf hang ik er een beetje tussenin. Ik vind het wachten tot de brugklas net een beetje te lang duren. Vanuit die gedachte heb ik voor ons een compromis gemaakt. Senna zal in groep 8 (ja, dat is aankomend schooljaar), van ons een telefoon krijgen. Of ja, krijgen, daar ben ik ook nog niet helemaal uit. Wij hebben telefoons liggen, maar ergens voelt het te makkelijk om er gewoon een te geven. Ik vind dat mijn kinderen ook mogen leren dat bepaalde dingen, zoals een mobiele telefoon, geld kost. Maar goed, dat is weer een ander vraagstuk haha.

Sim Only

Sim Only is eigenlijk dat je enkel een abonnement afsluit. Dit abonnement kan je zelf invullen wat jij nodig acht aan internet, belminuten etc. Wanneer je een dergelijk abonnement afsluit, heb je dus nog wel een telefoon nodig. Nu hebben wij wat oude telefoons liggen die wij aan onze kinderen geven, maar je kan er zelf natuurlijk een kopen. Wij kiezen persoonlijk altijd voor dit laatste.

Tot zover mijn hersenspinsels over hoe wij met dit onderwerp omgaan. Ik vind het wel een dingetje hoor. Ik was zelf volgens mij pas 15, toen ik een eigen telefoon kreeg. En zelfs toen zaten er strikte voorwaarden op. Deze voorwaarden zal ik ook stellen aan mijn kinderen. Ik vind het gewoon erg belangrijk dat ik wel inzicht heb in bepaalde zaken.

Heeft jouw kind een mobiele telefoon? En vanaf welke leeftijd?

Reacties

  • Sytske

    Hoi,
    Hier dezelfde keuze gemaakt en via family link kun je heel veel beheren op de telefoon van je kind.

  • BeautyToko.nl

    Leuk artikel! Ik denk dat het puur van het kind ook afhangt wanneer hij of zij klaar is voor een eigen telefoon.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.