Mobiele telefoonetiquette
11 jun 2015 Lifestyle 10

Mobiele telefoonetiquette

Meer dan een jaar geleden toen ik nog niet zo lang een eigen blog had schreef ik eens een blogje over de mobiele telefoonetiquette. Ik merkte namelijk dat mijn telefoongedrag vormen begon aan te nemen die lichtelijk leken op een verslaving. Zodra je onrustig wordt als je telefoon niet naast je ligt weet je genoeg natuurlijk. Inmiddels is het gelukkig wat minder geworden. Ik laat vaak overdag expres mijn telefoon beneden liggen en krijg zelfs regelmatig de vraag waarom ik niet altijd per direct bereikbaar ben. Achja ik heb natuurlijk wel iets beters te doen dan de hele dag op mijn telefoon te kijken haha! Maar goed, deze telefoonetiquette vulde ik nu gewoon eens opnieuw in. Lees mee!

Niet telefoneren, facebooken, twitteren of appen wanneer je in gesprek bent met anderen

Hier gaat het vrijwel al een beetje fout. Als ik met gesprek ben met een ander en mijn telefoon gaat ben ik geneigd deze gelijk te pakken en te kijken wat er is. Bij familie en vrienden kan ik dit ook wel maken. Als ik bijvoorbeeld in een belangrijk gesprek zit, dan houd ik er rekening mee en zet mijn telefoon van te voren op zacht.

Het is verboden je telefoon op tafel te leggen als je eet, helemaal in restaurants of eetgelegenheden

Ja, mee eens. En toch een aandachtspuntje voor mij. Raar hoe dingen zo automatisch gaan zonder dat ik er echt over heb nagedacht. Want nu ik er zo over denk is het natuurlijk niet netjes om je telefoon op tafel te hebben liggen bij restaurants en eetgelegenheden.

call1

Praat op gedempte toon als je telefoneert in publieke ruimtes, zoals in de trein of op straat

Ja! Dat doe ik gelukkig wel. In openbare ruimtes zal ik ook snel naar buiten of naar een rustige plek lopen. Ik vind het zelf ook onwijs irritant als mensen in het openbaar gaan zitten bellen en verwachten van anderen dat zij dan stil zijn.

Telefoon uit bij kerkdiensten, bioscoop of theaterbezoek, maaltijden en vergaderingen!

Jep. Niet uit, maar op nachtstand. Behalve de maaltijden dan. Thuis tijdens de maaltijd staat mijn telefoon gewoon aan. Ik neem alleen niet op als ik dan gebeld word.

call

Kies een smaakvolle en beschaafde ringtone

Deze vraag doet mij denken aan toen een aantal jaren geleden er allemaal van die rare ringtones waren. Ik heb zelf gewoon een standaard ringtone maar heb er niet heel veel aan aangezien ik de laatste tijd vrijwel altijd mijn telefoon op zacht heb staan.

Belangrijk nieuws vertel je per telefoon of beter nog: persoonlijk. Smsen is voor lafaards.

Eens. Belangrijke dingen zal ik niet snel smsen. Ik hoor weleens van die verhalen dat relaties worden verbroken via de sms en kan mij daar echt niets bij voorstellen. Zelf gebruik ik sms gewoon meer om snel iets door te geven of af te spreken.

Gebruik je telefoon niet als je deelneemt aan het verkeer, ook niet als je te fiets of te voet bent.

Tjah, even snel bellen als je op de fiets zit of aan het lopen bent vind ik persoonlijk niet zo’n groot probleem. In de auto is natuurlijk anders en hier zal je mij vrijwel nooit op betrappen. Als ik onder het rijden een telefoontje of iets binnenkrijg wacht ik tot ik stil sta met kijken. Of ik moet een heel belangrijk telefoontje verwachten.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden Hierbij tag ik Tamara, Sylvie, Iris, Iris (Todayslipstick) & Eline . Het is overigens geen officiële tag (officiële etiquette) maar het lijkt mij gewoon erg leuk om jullie antwoorden te lezen.

Telefoneer jij als je op de fiets zit?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

 

Reacties

 • Jeanine

  Ai, ik ben bang dat ik ook nogal verslaafd ben. Maak me aan een aantal dingen wel schuldig. In het restaurant telefoon op de tafel. guilty! In het verkeer gebruik ik mijn telefoon niet. Ik fiets niet zo heel veel meer, maar vind het levensgevaarlijk.

  Ben benieuwd naar de antwoorden van de andere dames haha.

 • Miranda

  Ik beken! Ik ben verslaafd aan m’n telefoon. Denk ik:)
  Ik heb m altijd in de buurt en word onrustig wanneer dat niet zo is…
  Wel moet ik eerlijk zeggen dat hij altijd op stil staat, dus geen irritante geluiden uit m’n telefoon.
  In de auto gebruik ik m absoluut niet, ik doe hem in de tas en omdat hij op stil staat ben ik onder het rijden gelukkig ook nooit geneigd om te kijken:)

 • lin

  Herkenbaar en als ik in de auto mijn telefoon hoor gaan, vooral de mail dan kijk ik stiekem bij het stoplicht even snel wat het is 😉 maar tijdens het rijden absoluut niet.

 • beautifulday4makeup

  Ik vind dat je volledig gelijk hebt:)

 • Sandra

  Goed, goed… Ik geef het toe, ik ben denk ik ook wel een tikkeltje verslaafd…. Mag ik hem ook overnemen?

  • Saskia Hardeman

   Natuurlijk! Leuk zelfs 🙂

 • Iris

  Thanks dat je met getagd hebt! Lijkt me leuk om in te vullen.

 • Manon

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak bij het stoplicht me telefoon check en vervolgens nog niet oplet en dat er achter me getoeterd word hahah

 • Iris | Todayslipstick

  Wat leuk! Ik ben best wel telefoonverslaafd en ga deze ‘tag’ zeker overnemen, bedankt voor het taggen <3
  Liefs, Iris

 • kim

  Wat leuk om te lezen eigenlijk! Tijdens het eten ligt mijn telefoon nooit op tafel. Maar ik zit dan heel veel op mijn kamer en als ik ga eten laat ik mijn telefoon gewoon op mijn kamer liggen, haha! Ik heb trouwens even gereageerd op je berichtje op mijn artikel van vandaag!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.