Verschuilen achter een telefoon
2 jan 2016 Lifestyle 35

Verschuilen achter een telefoon

Je kent het wel: van die foto’s waarbij een heel gezin gezellig op de bank zit met allemaal een mobiele telefoon in de hand. Zo gaat het tegenwoordig. En ach, ik zal de laatste zijn die daar iets van zegt of denkt. Ik kan er zelf namelijke ook wat van en zal dat ook zeker niet ontkennen. Wel vroeg ik mij opeens af of er niet iets achter zou zitten, achter dit continue bezig zijn met een mobiele telefoon, iets van verschuilen of zo?

Misschien dat mijn blogje van nu al lang achterhaald is. Alleen viel bij mij persoonlijk vorige week pas het kwartje. Als ik zelf geen zin heb in mensen om mij heen of hele lange verhalen, pak ik al snel mijn telefoon. En nee, dit is niet altijd zo hoor, soms ben ik gewoon met hele belangrijke dingen bezig. Dat laatste zeg ik er maar even bij om misverstanden tegenover familieleden en dergelijke te voorkomen 😉

Maar in grote groepen bijvoorbeeld. Of in een wachtruimte waarbij een lief oud vrouwtje vol enthousiasme tegen mij begint te kletsen over de buurvrouw van haar buurvrouw en zo verder. Ik wil niet onbeleefd zijn, maar soms heb ik er gewoon even geen zin in. Is het dan raar dat ik vervolgens doe alsof ik in een ontzettend belangrijk gesprek ben op mijn telefoon?

Ja. Eigenlijk wel. Maar goed, soms is het gewoon ook wel makkelijk. En toch blijf ik mezelf weleens afvragen of dat gedoe met al die telefoons wel goed is. Soms verlang ik gewoon terug naar zo’n oude Nokia. Zo’n telefoon die je van een flat kan laten vallen en die het nog steeds doet. Een telefoon waarbij je korte berichtjes kan sturen en gewoon even bellen als het nodig is. Dat mailen, blogs checken, en weet ik nog wat meer, kan dan bewaard worden voor thuis. Ik denk er vaak aan, maar neem nooit de stap om het ook echt te doen. Misschien een leuk doel voor het nieuwe jaar.

Herkenbaar?

handtekening-saskia
Momenteel staan er twee winacties online, waaronder een elektrische gezichtsborstel en een vliegende eenhoorn! Doe jij al mee?

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Daisy

  Superherkenbaar! Ik denk ook altijd: toen was beter, tegenwoordig zitten we maar op onze telefoon enzo… Maar uiteindelijk wil ik me smartphone toch liever ook niet helemaal kwijt.

 • Tess

  Het feit dat je kritisch nadenkt over het hebben van een smartphone en wat dat eigenlijk in negatieve zin met iemand kan doen is erg herkenbaar. Het lijkt mij dat er meer mensen hier af en toe over nadenken..en ik denk zelf ook wel eens terug aan mijn Nokia met verschillende hoesjes waar je volgens mij alleen snake op kon spelen haha. Zo denk ik ook wel vrij vaak over Facebook en dat ik daar stiekem wel mee wil stoppen maar ik vind de stap zo groot.. Wat een drama hahaha. Ik denk dat het een stuk gezelliger zou zijn als we soms wat minder online zijn. Maarja ik ben dan ook al een belegen taart met mijn 27 jaar! 😉

 • Ilse van Kreanimo

  Ow, ja, herkenning.

  Een paar weken geleden had ik een gesprek met iemand en die mevrouw bleef maar rond de pot draaien en het verhaal langer maken en het interessante was er echt uit….

  Weglopen was niet echt een optie, ik heb toen ook mijn telefoon genomen. Zo van “Momentje, ik heb een belangrijk berichtje van mijn man” – shame on me

 • Simpel, met een snufje liefde

  Ik zie het ook vaak op feestjes. Ik heb er zo’n hekel aan als mensen dan een whatt’s app gesprek aangaan. Ik heb het zelf nog nooit gedaan. Ik knip wel soms een foto met mijn telefoon, maar daarna gaat hij weer gewoon in de tas.

 • Deborah

  Herkenbaar hoor. Het is zo makkelijk allemaal, ik schreef er pas ook iets over. Het neemt een stukje rust weg. Mijn conclusie is dat het gaat om een stukje balans, heb er plezier mee en mis de mooie momenten van het leven niet.

 • jeapiebel

  Je kunt wel proberen als start, maar is wel zeker handig als je geen zin hebt in een lang gesprek. En soms helpt het tegen verveling bij een saai feestje.

 • Simone

  Ik herken wat je bedoelt, maar ik zou mijn smartphone niet meer willen missen hoor. Echt niet, haha!

 • Nicole

  Yup!! Vooral idd in een grote groep waar ik me niet op m’n gemak voel. Dan pak ik vaak mijn telefoon.

 • Wilmaaa

  Tsja, ik moet het altijd van de wifi hebben, dus dat gaat niet overal. Ik mis het trouwens helemaal niet. Waarom moet je overal internet hebben? Ik vind het wel fijn om in de bus te zitten en even mijn hoofd leeg te denken. Zijn die stille momentjes niet nodig? Ik denk van wel. Tegelijkertijd als je je rot voelt en geen zin hebt in een gesprek, tsja dan is het gewoon erg makkelijk 🙂

 • Marijke I easydailyfood

  Leuk onderwerp. Ik stoor me er soms aan dat iedereen aaaaaaalles op de foto zet. Man man man, drink gewoon je koffie op haha. Maar goed ook ik doe hier soms gezellig aan mee. Het meest irritant vond ik dat ik een paar jaar terug uit eten was met 2 vrienden en zij non-stop met hun telefoon bezig waren. Ja dan blijf ik liever thuis!

 • Els

  Ik denk dat al dat gedoe met onze telefoons zeker niet goed is, maar het is soms zo makkelijk en fijn om er even niet “te zijn” :-).

 • Carlijn

  Deels herkenbaar. Ik doe altijd alsof ik aan het bellen ben als er iemand van een goed doel op straat staat, of als van die krantenverkopers je een abonnement willen aansmeren. Haha best wel erg eigenlijk. Thuis op de bank probeer ik zo min mogelijk met mijn telefoon bezig te zijn. Mijn dag is al zo vol en druk dat ik ’s avonds gewoon even wil chillen en kletsen met m’n man (niet dat we overdag niet met elkaar praten, maar goed je zal het wel snappen met ook twee kinderen thuis ;-)).

 • Rosanne

  Herkenbaar! Ik heb soms ook geen zin in een saai gesprek en pak dan mijn mobiel erbij.
  Toen ik nog op de middelbare school zat vond ik het wel eens pijnlijk om om mij heen te kijken en groepjes te zien waarbij iedereen op zijn mobiel zat en geen woord tegen elkaar zei. Terwijl toen ik in de brugklas zat dat nog niet zoveel gebeurde. Dit zijn dan toch wel de nadelen van smartphones. Maar terug gaan naar een oude nokia? Dat is nog een stap te ver. Het is toch ook wel heel praktisch.

 • Wildcard

  Beste wensen voor 2016 🙂

 • Loene

  Dit klinkt héél erg herkenbaar. Ik pak meteen m’n telefoon al als ik in nieuwe situaties terecht ben gekomen of kom. Zo nu en dan pak ik gewoon m’n telefoon om de verveling te ontdoen. Soms ga ik wat WordPressen voor m’n site, haha! Ik zou eigenlijk geen moment zonder telefoon kunnen, hoe gek dat ook klinkt. 🙂

 • Sheela

  Ik herken het zeker en ik heb hetzelfde gevoel als jij. Ik zou ook wel willen dat we alleen telefoons gebruikte om te bellen en that’s it. Zeker als ik zie hoe snel de jongere generatie tegenwoordig al met zo’n ding loopt.. Maar ik denk anderzijds dat het een illusie is te denken dat we er ooit vanaf komen. Het hoort er tegenwoordig gewoon bij, hoe irritant het ook is soms..

 • Angelique

  Met Kerst zei ik het nog, moet dat nou die telefoon heel de tijd? Kunnen we ook gewoon normaal leuk een gesprek voeren? Ik vind het zelf heel vervelend en probeer steeds vaker mijn telefoon even te laten voor wat het is. Maar ook ik ben schuldig, soms heb ik het druk of even geen behoefte aan een gesprek en dan duik ik mijn telefoon in. Gelukkig nieuwjaar nog!

 • Sandra

  Dat ik mijn telefoon wel eens pak om een gesprek te vermijden herken ik wel. Vaak doe ik dit als ik al overprikkeld ben en echt niet in staat ben om dan nog met iemand te praten en na te denken. Meer uit zelfbescherming dus… Vind dat dus eigenlijk niet zo erg, maar heb natuurlijk liever dat het niet nodig is.
  Vind het wel vervelend dat veel mensen tegenwoordig aan hun telefoon vastgekleefd zitten. Ook tijdens feestdagen en in restaurants… Niet zo tof!

 • Angela - Mama met passie

  Jep, ook ik maak me daar schuldig aan. Ik zou eigenlijk mijn telefoon gewoon op een plek moeten leggen waar ik niet bij kan. Dus niet naast mij op de bank als ik even televisie kijk of iets. Een mooi doel voor dit jaar inderdaad. Misschien ga ik wel een avond mijn mobiel gewoon echt uit zetten. Je hebt me aan het denken gezet 😉

 • Lilian

  Ik heb dit niet zo, want ik vergeet mijn telefoon heel vaak en hij loopt altijd vol, waardoor ik ook geen meldingen meer krijg. Ik verschuil me in die gevallen die jij beschrijft wel veel achter m’n dochter, die heeft altijd wel iets te vragen of ik moet haar iets héél belangrijks vertellen 😉

  Wij hadden overigens tijdens de kerst niemand die zijn telefoon checkte, erg fijn 🙂

 • sandra

  oepsie, wel best herkenbaar dit…

 • Charlotte

  Zeker herkenbaar! Een van mijn persoonlijke doelen dit jaar is dan ook om minder met mijn telefoon bezig te zijn. Afkicken dus 😉

 • Tessa

  Zeker herkenbaar. Zelf wordt ik er ook gek van, zowel van mezelf als de omgeving. Ik probeer er nu op te letten dat ik in gezelschap zo mijn mogelijk mijn telefoon pak en in het verlengde daarvan heb ik twee beeldschermvrije dagen. Ook thuis probeer ik zo min mogelijk mijn telefoon te pakken als ik met mijn zoon ben. Maar het valt niet altijd mee, haha. Gewoonte die lastig af te leren is!

 • Iris

  Voor mij niet herkenbaar, aangezien ik in het bezit ben van een oude Nokia. Maar goed, stel nu dat ik écht niets te doen heb of stel dat ik me volledig af wil sluiten, dat ik er altijd nog Snake. 🙂

 • Bregje

  Heel herkenbaar! Probeer nu meer sfstand te nemen van mijn telefoon en dat voelt herl goed! Nu nog vol zien te houden 😉

 • karlien

  Interessant onderwerp. Ik hou van mijn telefoon, maaarrr met etentjes ga ik daar niet steeds mee bezig. Maar op dagen dat de kinderen heel vermoeiend bezig zijn is het heerlijk om via de telefoon een filmpje op de tv aan te zetten en dan zelf ff blogs te lezen

 • Joyce rdt

  Soms, zo af en toe, zet ik mijn telefoon weleens een aantal uren uit. Gewoon even geen zin in al die ‘verplichtingen’ (soms voelt het zo) en even tijd voor mezelf mijn familie en de kleine dingen om me heen.
  Eigenlijk zou ik het vaker moeten doen, of misschien zelfs een hele dag (najaa.. heel misschien haha)..

  Liefs.x

 • Nathalie

  Het zelfde besef ik me ook wel eens…
  Soms is het mijn ‘redding’ met verveling of gesprekken die ik liever niet heb, maar het is vooral een gewoonte aan het worden om mijn mail, blog en social media te checken. Nu kan ik hem redelijk makkelijk aan de kant leggen en heb ik alleen het geluid aan van een oproep, berichtjes van diverse app’s gebruik ik niet, dat bekijk ik als ik zin of tijd heb 😉

  Maar ja, ik denk dat die ouderwetse telefoon voor bellen en soms een sms goed was….

 • Nina Simplynspecial

  Oeps. Herkenbaar. Soms heb ik ook gewoon even geen zin om sociaal te doen. Klinkt misschien een beetje bot, maar zo is het wel. Ik ben soms teveel met mijn mobiel bezig, I know. Maar het is zo’n gewoonte geworden…

 • Mariska

  Ik zit extreem veel op m’n telefoon (halleluja voor een sterke batterij). Ik vind het juist super fijn! M’n broertje en zusje bijvoorbeeld, die 2 uur van me vandaan wonen, kunnen me bellen, skypen, whatsapp voice berichten sturen. Ik kan m’n blog checken, andere blogs lezen, muziek luisteren, contact houden met mensen en dat allemaal in m’n broekzak. Bij een sociale situatie als een afspraak of gesprek oid leg ik m’n telefoon gewoon weg en dat is ook geen probleem.

 • Anne-Sterre

  Het is inderdaad lekker makkelijk en ik maak mij er ook wel eens schuldig aan. Lekker overal bloggen, mail checken, appen. Tegelijkertijd kan ik me er ook ontzettend aan ergeren. Hoe onbeleefd het is om met je telefoon in je handen te staan, terwijl je een gesprek voert met iemand die naast je staat. Hebben mensen het dan echt niet door hoe dit overkomt, vraag ik me af?
  Ik gebruik het zelf als uitvlucht, bijvoorbeeld als ik in de trein zit. Maar wanneer ik in gesprek ben met iemand, leg ik mijn mobieltje eigenlijk altijd weg, toch uit respect voor die ander.

 • Yvonne

  Heel herkenbaar. Ik ben net facebook gestopt omdat ik de hele dag even moest kijken. Toch merk ik dat mijn telefoon nog steeds erg verslavend werkt. Moeilijk maar we moeten inderdaad de telefoon vaker links laten liggen. Succes met jouw doel!

 • Eveline

  Ik herken het wel, maar ik zou het niet op willen geven. Het is makkelijk om via de telefoon met iedereen in contact te blijven, leuk om blogs te lezen, handig om loze momenten op te vullen… En ja, het ziet er inderdaad niet heel sociaal uit als je met een groepje zit en iedereen zit op zijn telefoon.

 • Celine

  Heel herkenbaar en inderdaad super erg dat we dat doen!
  Ik probeer vaak m’n telefoon op nachtstand te zetten als ik bij vriendinnen of familie ben. Echt gewoon even bij hen zijn.
  Maar eerste wat ik doe na zo’n afspraak… ja kijken of ik wat gemist heb. Verslaafd! Zeker! Wellicht een goede challenge voor ons allen om te minderen! 🙂

 • Bertine

  Heel herkenbaar. Ik zit vaak op mijn mobiel te kijken. Ik betrapte mijzelf erop dat ik dat zelfs deed toen mijn auto in de wasstraat stond en ik moest wachten… oeps!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.