Kind en mobiele telefoon
19 apr 2016 Mama 10

Kind en mobiele telefoon

Mijn nichtje zit in groep zeven en vertelde mij eens dat er in haar klas meer kinderen waren mét een mobiele telefoon dan zonder. Dit heeft mij aan het denken gezet. Want toen ik in groep zeven zat, had ik nog nooit van een mobiele telefoon gehoord. 

Inmiddels kan ik het niet meer indenken om zonder telefoon te leven. Zelfs mijn zoontje weet niet beter dan dat zijn mama een telefoon heeft waarmee ze kan bellen en kan internetten. Nu is mijn zoontje vier en een half jaar oud, dus voordat hij een mobiele telefoon van ons krijgt zijn wij vermoedelijk heel wat jaren verder. Maar toch denk ik er weleens over na wanneer Vincent en ik als ouders zouden gaan nadenken over een mobiele telefoon voor ons kind.

Mijn eerste mobiele telefoon

Ik zat in de eerste klas van het middelbaar onderwijs (ongeveer 17 jaar geleden) toen de mobiele telefoon haar intrede deed. Het waren toen nog van die telefoons met een enorme batterij aan de achterkant. Maar goed, interessant was het wel. En wat heb ik bij mijn ouders moeten zeuren om een mobiele telefoon. Uiteindelijk kreeg ik er een. Wel met voorwaarde dat mijn ouders mijn beltegoed (hihi beltegoed!) in de gaten hielden. Mijn eerste mobiele telefoon was een Sagem. Of dit merk bestaat weet ik eigenlijk niet, maar oh wat was ik blij met dat ding. In die tijd was het eigenlijk nog heel bijzonder om een mobiele telefoon te hebben. Grappig om te bedenken dat het tegenwoordig niet meer bijzonder is, maar eigenlijk normaal én een musthave.

Mobiele telefoon en veiligheid

Mijn ouders vertelden mij later het fijn te vinden mij te kunnen bereiken wanneer ze bijvoorbeeld niet wisten waar ik was. Of als ik eens met een vriendinnetje mee uit school ging, kon ik gemakkelijk mijn ouders bellen. Ik denk dat die “veiligheid” ook iets is wat voor ons de doorslag zou geven om onze zoon een mobiele telefoon te geven. Het geeft ergens toch een gerust gevoel je kind alleen maar hoeven te bellen als hij of zij even uit het oog is. Onlangs las ik in een tijdschrift dat de meeste ouders het een prettig gevoel vinden om te weten dat hun kind overal bereikbaar is. Dit is een belangrijke doorslag voor veel ouders bij het aanschaffen van een telefoon voor hun kind.

phone

Wanneer eerste mobiele telefoon

Als ik mijn zoon en dochter weleens zie spelen met hun speelgoed telefoon kan ik mij niet voorstellen dat ik ooit met hen een mobieltje ga kopen. Maar toch zal dit moment eens komen. Ik vind het best lastig om de keuze te maken wanneer ik als ouder het moment juist vind om mijn kind een mobiele telefoon te geven. Mijn (ideale) gedachte die ik momenteel heb is dat mijn kind een mobiele telefoon krijgt wanneer hij of zij naar de middelbare school gaat. We zullen zien of we dit gaan halen. Er moet in ieder geval wel een hele goede reden zijn wil ik mijn zoon eerder een mobiele telefoon geven.

Smartphone kidsproof maken

Zelf vind ik het een groot voordeel dat de smartphones van tegenwoordig zo ingesteld kunnen worden dat deze kidsproof zijn. Op smartphones kan tegenwoordig zo veel dat dit niet altijd even geschikt is voor kinderen. Van de Samsung Galaxy S7 heb ik begrepen dat er een Kids Mode op gezet kan worden. Om te voorkomen dat mijn kind op het internet dingen tegenkomt die niet geschikt zijn, heeft mijn voorkeur een telefoon waar zo’n stand op gezet kan worden zodat daarmee de telefoon kidsproof is. Met de Kids Mode van Samsung kunnen er een aantal zaken ingesteld worden zoals bijvoorbeeld verschillende profielen en wachtwoorden. De ouder kan aangeven tot welke apps een kind toegang heeft, en er kunnen  eventuele sites geblokkeerd worden. Als ouder blijft veiligheid op het internet toch iets om alert op te zijn wanneer een kind kennis maakt met de mobiele wereld.

Kind en mobiele telefoon: wat vind jij van dit onderwerp? Welke leeftijd zou jij geschikt vinden?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

samenwerking

Reacties

 • Mathiske's mama blog

  Ik vind nu dat ze tot haar 12ë moet wachten. Dus ongeveer middelbare school leeftijd. Maar of dat over al die jaren nog haalbaar is? Op haar 6ë vind ik het wel echt nog onzin, waar hebben ze zo’n ding voor nodig?

 • Linda

  Interessante blog, want ik heb ook nog geen idee wanneer het het juiste moment is.
  Gelukkig zitten de jongens pas in groep 2, en gaat het nog jaren duren, maar ik ben heel benieuwd hoe het over een jaar of 4-5 is; wat dan ‘normaal’ is.
  Zelf zou ik nu zeggen in groep 8.

 • Iris

  Zo rond groep acht/brugklas lijkt me een mooie leeftijd hiervoor. Ik vraag me wel af of dit per se een smartphone moet zijn. Voor de veiligheid kan een simpele telefoon waarmee je alleen kunt bellen/sms’en genoeg zijn. Aan de andere kant heeft een smartphone wel weer z’n eigen voordelen (verdwaald -> route opzoeken, ik noem maar wat).

 • Birgit

  Misschien heel ouderwets, maar mijn telefoon is geen speelgoed en komen de kinderen dus ook niet aan. Ze weten wel precies hoe zo’n ding werkt en ondanks dat mijn zoon inmiddels in groep 4 zit en de tijd en steeds meer aan zit te komen dat ze een mobieltje hebben, wil ik er voorlopig toch nog maar even niet aan denken.

 • Jodi - liefthuis

  Bizar hoe snel onze spruit benieuwd was naar mijn mobiel. Hij grijpt er naar en drukt op knopjes om te zien of er iets gebeurt. Ook foto’s maken is fantastisch. Pfffff ik moet er niet aan denken hoe dat in de toekomst gaat, ik wil toch niet dat hij te vroeg een mobiel krijgt met alle gevaren van zoveel bereik op internet

 • Je Online Huishoudcoach

  Het hebben van een mobiele telefoon, zeg maar gerust een smartphone, is tegenwoordig inderdaad geen luxe meer. Vaak hoor ik dat 9-jarigen met een Iphone rondlopen. Waarom, vraag ik mij dan af? Als het puur om veiligheidsredenen gaat, waarom hou je t dan niet bij een simpel ding waarmee het kind ka bellen en gebeld worden.
  Als een kind van 10 sport en vaak alleen fietst, zou ik hem als ouder zijnde een telefoon geven.
  Het ligt er dus ook een beetje aan de omstandigheden.

 • MetMirjam

  Groep 7 lijkt me ook wel erg vroeg, maar ik zit ook helemaal niet ‘in’ die leeftijdsgroep met mijn dochter van nog niet eens 2.. De overstap naar de middelbare school lijkt mij inderdaad ook een prima moment voor een telefoon.
  Maar ik vraag me af… stel dat de hele klas van groep 6 of 7 een telefoon heeft, behalve jouw kindje.. Zou je dan niet ook..? Ik denk dat ik dan toch zou zwichten haha.
  Misschien lachen we over een paar jaar wel over onze reacties van nu – het gaat zo snel soms!

 • Leonie

  Ik denk er ook wel eens aan, zeker als ik jonge kinderen met zo’n flitsende telefoon zie. Ook ik vind vanaf de middelbare school een goede leeftijd om daar mee te starten (met strikte regels en of instellingen dan inderdaad!). Zelf kreeg ik toen ook een telefoon, de Nokia 3310 haha! Dus ik vraag me af of het haalbaar is om in deze moderne tijd het tot 12 jaar uit te stellen….

 • Joyce rdt

  Een goed moment om een mobiele telefoon aan te schaffen vind ik wanneer ze naar de middelbare school gaan. Tijden veranderen echter en waarschijnlijk denk ik er heel anders over wanneer ik zelf kinderen heb (tijden veranderen nu eenmaal). Wat ik wel zeker weet is dat wanneer mijn toekomstige kind zijn of haar eerste telefoon krijgt dat geen nieuw model is. Tijdens mijn werk kwam ik kinderen van 13 tegen met een telefoon die los rond de €700 kost. Dan ben je als ouders zijnde echt niet goed bezig. Liefs.x

 • Simone

  Als ze naar de middelbare school gaan, vind ik.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.