Tips: vlekken verwijderen uit kleding
7 jun 2016 Lifestyle 23

Tips: vlekken verwijderen uit kleding

Wat kan het een óntzettende ellende zijn om vlekken uit kleding te krijgen. Als moeder van twee jonge kindjes weet ik er alles van. Hoe vaak ik wel niet kleding heb staan schrobben omdat ik er moeilijk vlekken uitkreeg. Het is mij maar zelden gebeurd dat ik een vlek niet kon verwijderen en het leuk mij daarom leuk om een uitgebreid overzicht te maken met hoe vlekken verwijderen uit kleding!

Hoe krijg ik vlekken uit kleding

Er zijn een aantal producten die ik zeker kan aanraden als het gaat om het verwijderen van vlekken. Voor alles geldt: probeer het eerst uit op een klein stukje (onzichtbare) stof voordat je de gehele stof bewerkt. Sommige middelen zoals bijvoorbeeld Vanish kunnen blekend werken, iets dat ik zelf helaas al eens heb ondervonden. Een middel dat ik zelf nog ken uit mijn jeugd is Ossengal. Wat mij betreft onmisbaar in huis, zeker als er in dat huis ook nog kleine kindjes rondlopen. Persoonlijk vind ik de vloeibare variant het fijnste werken (Siderius) Verder gebruik ik voor extreme vlekken weleens Vanish en is Dasty ook een goed product om hardnekkige vlekken mee te verwijderen. De producten die ik eerder noemde zijn niet milieuvriendelijk. Mocht je dit wel prefereren dan is Ecover een mogelijkheid. Hieronder zal ik per vlek de verschillende manieren behandelen hoe de vlek behandeld kan worden.

Bloedvlekken verwijderen

Bloedvlek spoelen met koud water

Bij een bloedvlek is het óntzettend belangrijk om deze eerst goed te spoelen met koud water. Wanneer je dit niet doet, gaat het bloed stollen wordt het vrijwel onmogelijk om de vlek nog te kunnen verwijderen.Wanneer de bloedvlek bijna niet meer zichtbaar is kan je het kledingstuk in de wasmachine doen. Wil het niet lukken om de vlek te verwijderen kan je het beste het kledingstuk 10 uur laten weken in koud water en daarna wassen in de wasmachine.

Bloedvlek verwijderen met melk

Mocht bovenstaande helaas niet voldoende werken om een bloedvlek te verwijderen kan melk misschien helpen. Giet verse melk op de vlek en zorg dat deze voldoende in de stof trekt, dep vervolgens met een doek totdat de bloedvlek verdwijnt. Hierna kledingstuk in de machine.

Bloedvlek verwijderen met zout

Zout heeft een absorberende werking. Om met zout bloed uit stof te krijgen zoals bijvoorbeeld kleding, matras, bakstel: spoel de vlek eerst goed uit met koud water. Schep daarna een flinke hoeveelheid zout op de vlek en laat het zout deze absorberen.

Bloedvlek verwijderen met speeksel

Ja je leest het goed. Een bloedvlek schijnt heel goed verwijderd te kunnen worden met speeksel. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar heb er zo veel succesvolle verhalen over gelezen dat ik dit toch nog maar even apart benoem. In speeksel zitten enzymen die de afbraak van eiwitten stimuleert en daarmee ook bloed. Door de eiwitafbrekende werking zal het bloed niet stollen en dit zal ervoor zorgen dat de vlek gemakkelijker te verwijderen is. Nadat je de vlek hebt bewerkt met spuug kan het kledingstuk in de wasmachine.

Zandvlek verwijderen

Zandvlek verwijderen met sop

Om zandvlekken uit kleding te verwijderen is het verstandig om als eerste al het zand van de kleding af te kloppen. Nadat het meeste er is afgeklopt kan de kleding het beste weken in een emmer met warm sop. Na een tijd weken kan de kleding verder worden gewassen in de wasmachine en zal de vlek weg zijn.

Schoonmaakmiddelen

Grasvlekken verwijderen

Grasvlek verwijderen met pure alcohol

Pure alcohol zoals Sterilon schijnt dé truc te zijn om grasvlekken te verwijderen. Zoals natuurlijk bij alle vlekken geldt moet je er snel bij zijn. Maar al helemaal met grasvlekken! Dep de vlek met pure alcohol en doe een schep zuurstofbleekmiddel  (bijvoorbeeld Vanish) bij de was. In de meeste gevallen zal de vlek gegarandeerd weg zijn na het wassen.

Grasvlek verwijderen met afwasmiddel

Gras schijnt heel goed verwijderd te kunnen worden met afwasmiddel, met name als je er snel bij bent. Smeer afwasmiddel op de vlek en laat het even inwerken, hoppa in de wasmachine en weg is de vlek.

Grasvlek verwijderen met groene zeep

Een effectieve manier is om de vlek goed in te smeren met groene zeep en daarna in de was te doen. Wederom geldt: hoe sneller je erbij bent hoe beter de vlek zal verdwijnen.

Koffievlekken verwijderen

Koffievlek verwijderen met lauw water

Koffie is niet heel erg moeilijk om te verwijderen. In de meeste gevallen zal het voldoende zijn om de vlek goed uit te spoelen met lauw water. Eventueel even laten weken in een emmer met lauw water.

Koffievlek verwijderen met vloeibaar wasmiddel

Wanneer lauw water alleen niet voldoende helpt, kan een vloeibaar wasmiddel helpen. De vlek insmeren en even laten inwerken voordat het kledingstuk de wasmachine in gaat.

Koffievlek verwijderen met glycerine

Vooral oude koffievlekken zijn lastig te verwijderen. Hiervoor is de truc om glycerine te gebruiken. Je gebruikt glycerine op de vlek en laat dit een half uur intrekken voordat het kledingstuk gewassen wordt.

Aardbeivlekken verwijderen

Aardbeivlek verwijderen met sop

Wanneer je snel bent is een lauw sopje voldoende om het kledingstuk even in te laten weken en het kledingstuk daarna op de normale manier te wassen.

Aardbeivlek verwijderen met scheerschuim

Een andere effectieve manier is om de vlek in te smeren met scheerschuim en daarna even te laten inweken. Na het weken mag de kleding gewassen worden.

Aardbeivlek verwijderen met heet water

En dan een tip waar ik veel enthousiaste verhalen over heb gehoord. Namelijk water koken in de waterkoker en dit direct gieten op de vlek. De vlek zal direct verdwijnen!

citroen

Tomaatvlekken verwijderen

Tomatenvlek verwijderen met tandpasta

Een veelgehoorde tip is om tomatenvlekken te verwijderen met tandpasta. Tandpasta op de vlek en hoppa in de wasmachine!

Tomatenvlek verwijderen met citroensap

Citroensap rechtstreeks op de vlek druppelen moet voldoende zijn om de vlek op te lossen. Je kan hiervoor verse citroen gebruiken, maar geconcentreerd sap uit een flesje zal ook werken.

Tomatenvlek verwijderen in de zon

Zelf heb ik het nooit geprobeerd, maar het is iets dat ik regelmatig hoor. Namelijk een kledingstuk met vlek nat en al midden in de zon hangen. De vlek zal door de zon verdwijnen.

Lippenstiftvlekken verwijderen

Lippenstiftvlek verwijderen met wasbenzine

Lippenstift is heel moeilijk te verwijderen en het is daarmee erg belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te verwijderen met wasbenzine. Het beste kan je de vlek verwijderen met watten met daarop wasbenzine. Elke keer dat je de vlek dept pak je nieuwe watten zodat de watten steeds weer opnieuw lipstick kan opnemen. Ga hiermee door tot de vlek is verdwenen.

Vlekkenmiddel

Nagellakvlekken verwijderen

Nagellak vlek verwijderen met nagellak remover

Om een nagellak vlek te verwijderen kan je het beste nagellak remover gebruiken. Gewoon aanbrengen op een wattenschijfje en hiermee zachtjes over de vlek gaan. Indien het gaat om een heel klein vlekje nagellak kan je er ook een drup remover op deppen en ook dan zal de vlek verdwijnen. Gebruik trouwens hiervoor remover zonder aceton. Aceton kan namelijk vervelende vlekken achterlaten.

Omdat het artikel al vrij lang is geworden en ik nog wel even door kan gaan komt er binnenkort een deel 2 online. Hier zal ik onder andere vertellen hoe je het beste babyvoeding vlekken, zonnebrandvlekken en poepvlekken kan verwijderen. Mocht je zelf nog een goede tip hebben die ik in deze lijst nog niet heb behandeld dan mag je dit uiteraard in de comments achterlaten! Ik ben namelijk ontzettend benieuwd naar jullie tips en lees deze heel erg graag!

Ben je geïnteresseerd in meer van dit soort blogjes: eerder schreef ik een artikel over effectieve huishoudtips en grootmoeders huishoudtips.

Tot slot: let op de stof welke je wil behandelen. Katoen is prima te behandelen alleen stoffen zoals fluweel zijn veel moeilijk om vlekvrij te krijgen. Bij twijfel kan je altijd een stomerij raadplegen.

Klik op volgende link voor deel 2 van vlekken verwijderen uit kleding.

Moet jij regelmatig vlekken verwijderen uit kleding?

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Handig alles op een rijtje! Ik moet heel vaak vlekken verwijderen. Soms gaan ze eruit, en soms zie ik ze te laat en heb ik het kledingstuk al gewassen.

 • Shannon Sheila

  Handig overzichtje! Dat van die lipstick is mij laatst dus overkomen. Ik had het op mijn hand uitgeprobeerd en kreeg het er niet meer vanaf (24h lipstick). Toen kwam ik opeens tegen m’n broek aan en daar gaf het dus wel af. Lekker dan… maar wasbenzine dus 😉

  • Saskia Hardeman

   Ohjee, ja wasbenzine, ik hoop dat je de vlek eruit krijgt!

 • Stefanie

  Erg handig om het zo op een rijtje te hebben! Ik moet bijna dagelijks moeilijke vlekken verwijderen door die meiden van mij 😉 Dat kan heel frustrerend zijn haha
  Ik gebruik vaak afwasmiddel op de vlekken en daar verdwijnt ook veel mee! Maar ik heb nu ook nog andere trucjes gelezen die ik ook nog eens ga proberen!

 • Leonie van Mil

  Goeie tips! Ik gebruik zelf echt voor alles ossengal. Dat werkt echt super goed tegen bijna alles

  • Saskia Hardeman

   Ja klopt, ik ben ook grootverbruiker van Ossengal 🙂

 • Lisanne

  Wat een rete handig artikel dit, dat zal vaak nog wel is opgespoord worden door je bezoekers denk ik. Zelf heb ik nooit echt veel vlekken dit komt denk ook doordat wij nog geen kinderen hebben. Toen wij onze bank kochten kregen we een spray hierbij om vlekken te verwijderen, als ik ernstige vlekken op kleding heb gebruik ik dat flesje ook gewoon.

 • Nesrin

  Super fijn deze tips! Ik ben hier dus nooit zo handig in en weet er ook heel weinig over ook al heb ik twee kindjes 😉 Ik baal echt als ik met olie vlekken maak, zou wasbenzine de olievlek weg kunnen krijgen?

 • MARIJKE

  Wat een goede tips! Heb regelmatig kledingstukken van mijn kleintje met tomaten vlekken erin. Ze is gek op cherry tomaatjes namelijk. Goede tips die ik ga onthouden! Trouwens, zonnebrand vlekken uit witte kleding verwijderen lukt mij ook nooit. Nog tips?

  • Saskia Hardeman

   Jep! Neem ik mee in het artikel van volgende week!

 • Sandra

  Ik ga dit lijstje nu meteen opslaan! Als ik op mezelf woon is mijn moeder er niet op vlekken te verwijderen natuurlijk, haha. Zij is hier echt pro in trouwens! Maar goed, dit lijstje is super handig en gaat sowieso van pas komen. 😀

 • Volgmama

  Bedankt voor het delen van de tips. Sommige zijn nieuw voor me!

 • Merel

  Wow, wat een werk zit hierin. En wat ontzettend handig, zo’n volledig overzicht. Ik sla hem op! Want idd met kinderen zijn vlekken een kwestie van wachten.

 • Vlijtig Liesje

  Fijne tips. Ik heb om de haverklap vlekken in mijn kleding, dus ik kan ze goed gebruiken.

 • rowan

  Wat ontzettend handig! Dit artikel ga ik zeker opslaan. Ik ben nogal onhandig dus vlekken maken op kleding is bij mij onvermijdelijk! 😉

 • Marushi

  Wat een super fijne tips heb je gegeven! Altijd handig! 😉 -x-

 • Ellen

  Handig artikel. Ik zal ook naar die van volgende week kijken. Ik ben momenteel vooral benieuwd naar poepvlekken, haha. Meestal krijg ik ze er met Vanish wel uit. Alleen als het niet gelijk de wasmachine in is gegaan is dat nog wel eens moeilijk. Dus ben benieuwd wat je daar voor tips voor hebt.

 • Iris

  Meestal zijn verfvlekken hier het probleem, bijvoorbeeld als ik heb besloten om een muur/meubelstuk een make over te geven. Mijn joggingbroek is waarschijnlijk nu niet meer te redden en het tapijt ook niet, whoops!

 • Marije

  Wat handig om alles even op een rijtje te hebben. Dit moet ik opslaan, haha. Ik ben zo’n persoon die gewoon dingen weg gooit als de vlekken er niet makkelijk uit te krijgen zijn en daar mag best eens wat verandering in komen 🙂

 • Jodi - liefthuis

  Jaaaa zo handig zit, ik ben zelf echt n slechte vlek verwijderaar dus kan dit goed gebruiken

 • Miranda de Jong

  Handige tips! Alleen de verkleuring onder de oksels heb ik al echt alles mee geprobeerd en niks werkt! (behalve nieuwe kleren shoppen dan…)

 • Minke

  Ik heb geen ossengal in huis. Misschien eens halen. Die rotvlekken van de potjes van Nola krijg je amper uit kleding. Kan ook nog citroensap en standpasta proberen. Zo jammer als leuke kleding vies blijft.

 • Ineke

  Wat een handig lijstje :). Hier krijg ik meestal alle vlekken eruit, behalve van bv poep :’)..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.