Prenatale depressie: vragen beantwoord
3 jul 2016 Mama Prenatale Depressie 8

Prenatale depressie: vragen beantwoord

Een tijdje terug vroeg ik op mijn facebook of er misschien nog vragen zijn over de prenatale depressie. Ik hoef waarschijnlijk niet meer te vertellen dat ik het belangrijk vind om dit zo nu en dan ter sprake te brengen om zo meer bekendheid te krijgen over deze nare ziekte. In dit artikel zal ik een aantal vragen duidelijk proberen te beantwoorden. 

Schermafbeelding 2016-06-01 om 19.40.15

Kon je zoontje merken dat je een depressie had?

Als eerste wil ik graag de vraag van Lisanne beantwoorden. Lisanne is een vaste lezer van mijn blog en ik waardeer haar bezoekjes heel erg. Maar goed, om antwoord op haar vraag te geven moet ik helaas vertellen dat in het begin, toen ik net een aantal weken/maanden in verwachting was, en in een ernstige depressie raakte, mijn zoontje er wel even last van heeft gehad. Dat vond ik als moeder heel erg moeilijk maar ergens kon ik er weinig anders aan doen dan er voor hem te zijn en hem zulk normale mogelijke dagen te bieden. Dat mijn zoontje er last van had leid ik af uit het feit dat hij moeilijk ging slapen, nachtangsten kreeg, en minder lekker in zijn vel leek te zitten. Gelukkig heeft dit niet heel erg lang geduurd. Nadat voor de tweede keer bij mij (in een vroeg stadium) de ziekte prenatale depressie werd gesteld ben ik direct op medicatie gezet waardoor we snel op mijn ziek zijn konden schakelen en hierdoor ook beter en meer aandacht aan onze zoon konden geven.

Wat betreft de tweede vraag; ik kreeg niet meer echo’s. Wel werd ik door een gyneacoloog in de gaten gehouden, maar extra gecontroleerd op groei werd er niet. Er werd overigens gedacht dat Sophia veel zwaarder zou zijn dan dat zij was bij de geboorte. Sophia was een heel erg klein babytje, maar ze heeft dit inmiddels al hard ingehaald :).

vraag

Mag je medicijnen nemen tijdens een zwangerschap?

De vraag van Tamara is een vraag die ik heel veel heb gehad. Want wat kan je nou doen tegen een prenatale depressie? Omdat deze ziekte optreedt vaak al tijdens de eerste paar weken van een zwangerschap is er natuurlijk een beperking in behandeling. Er mag immers tijdens de zwangerschap niet gebruik worden gemaakt van alle soorten medicatie. Eerder schreef ik al in een artikel over de behandeling van een prenatale depressie. Daarin vertelde ik ook dat wat betreft het medicatiegebruik tijdens de zwangerschap de arts altijd een afweging zal maken. Stress is namelijk heel erg slecht voor de baby, en bij een ernstige prenatale depressie zal medicatie verlichting kunnen geven waardoor de stress minder wordt. Er doorheen moeten tot na de bevalling had in mijn situatie echt niet gekund zonder medicijnen.

merel

Duurde het lang voordat je van de gevoelens af was?

Tot slot de vraag van Merel. Na de geboorte van mijn zoon ging het allemaal best snel en was de prenatale depressie redelijk snel voorbij. Na ongeveer drie maanden was ik uitbehandeld en was ik zo goed als beter. Wij hadden gehoopt dat dit nu na de geboorte van mijn dochter weer zo zou zijn, maar helaas. Ik moet ook wel zeggen dat de depressie tijdens de zwangerschap van mijn dochter nog heftiger leek dan de depressie die ik had tijdens de zwangerschap van mijn zoon. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het dit keer gaat duren en een arts kan daar eigenlijk ook geen antwoord op geven.

Heel erg bedankt voor  het lezen van mijn antwoorden op de vragen. Mochten er nog vragen zijn dan lees ik deze graag terug in de comments. Veel liefs!

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • Nicole

  Heel goed dat je af en toe toch even de vragen beantwoord die langs komen. Kan ik ook eens doen over mijn postnatale depressie want ik schrijf er eigenlijk niets meer over maar de vragen blijven wel!

 • MARIJKE

  Zo knap dat je hier zo open en eerlijk over bent. Denk echt dat je veel mensen hiermee helpt!

 • Liesbeth

  dappere jij!

 • MetMirjam

  Wat goed dat je hier zo open over bent! Je hoort veel vaker over een postnatale dan over een prenatale depressie, ik denk dat het goed is dat mensen hierover kunnen lezen. Heel knap dat je het zo kunt delen, het zal best lastig voor je zijn!

 • Tamara TS

  Fijn dat je mijn vraag hebt beantwoord! Ik ben meteen het stukje over medicatie ook gaan lezen. Je hebt het heel duidelijk uitgelegd. Dankjewel!!!

 • Lisanne

  Wat lief dat je mij in de spotlights zet hahaha nu voel ik mij wel schuldig als vaste lezer zijnde omdat ik al 2 weken niet heb gereageerd. Ik leefde in een roes vanwege familieproblemen privé. Leuk om nu is de antwoorden te zien bij de vele vragen die niet alleen door mij maar ook door andere zijn gesteld. Heel interessant allemaal, ik denk dat jij wel uren kan praten over dit onderwerp ondanks dat het niet altijd even prettig is voor jou om te vertellen.

 • Merel

  Bedankt voor je openhartige antwoord, Saskia. Nooit geweten dat het nog kon voortduren tot na de bevalling, tot jij je verhaal deed. Moedig dat je erover praat en ik hoop van harte dat je toch weer ooit echt de oude kunt zijn. Liefs!

 • anneleen

  Ik vind het heel knap dat je zo “open” antwoord geeft op onze vragen! Heel moedig!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.