Wanneer zwangerschap ongelukkig maakt
18 sep 2016 Mama Prenatale Depressie 9

Wanneer zwangerschap ongelukkig maakt

Wanneer zwangerschap ongelukkig maakt is een moeilijk onderwerp dat niet veel besproken zal worden. Veel vrouwen die hier mee te maken krijgen schamen zich hiervoor en vinden het moeilijk om het aan andere te vertellen. En als vrouwen wel die stap wagen om het te vertellen zal er ongetwijfeld onbegrip zijn vanuit de omgeving. Want ja: je moet dankbaar zijn dat je zwanger bent, wees niet zo ondankbaar, probeer te genieten. 

Ziek door zwangerschap

Maar weet je, soms kan dat gewoon niet. Hoe onbegrijpelijk dit ook voor anderen zal klinken: er zijn vrouwen die ziek worden door zwangerschap en hier ontzettend ongelukkig van kunnen worden. Niet omdat ze niet zwanger willen zijn, vaak wilden ze dit juist maar al te graag. Het is een hormonaal proces waar niemand grip op heeft, waar je niks aan kan doen als het je te pakken krijgt. En als het je te pakken heeft en het er eenmaal is ingeslopen, laat het niet snel meer los.

Tijdens de zwangerschap kan een vrouw verschillende ziekten krijgen. Het is ongelofelijk hoe mooi en bijzonder een zwangerschap is, alleen kan een zwangerschap ook minder leuke dingen uitlokken. Ziekten zoals diabetes, zwangerschapsvergiftiging en bekkenpijn, het kan allemaal optreden tijdens de zwangerschap en dit heeft ontzettend veel invloed op de vrouw die de zwangerschap doormaakt. Want laten we eerlijk zijn: er is eigenlijk niemand die graag hoort dat een vrouw niet gelukkig is tijdens haar zwangerschap. Dat zij niet dagelijks op een roze wolk rond zwemt, maar dat zij eigenlijk zo snel mogelijk van die zwangerschap af zou willen zijn.

Slecht voelen tijdens de zwangerschap

Nog steeds krijg ik wekelijks meerdere berichten van vrouwen die niet gelukkig zijn tijdens de zwangerschap. Vrouwen die zich erg slecht voelen maar dit ook niet durven te uiten naar de omgeving vanwege onbegrip. Ik ben dankbaar dat die vrouwen toch bij mij terecht komen. Beter een klein beetje begrip dan helemaal geen begrip denk ik dan maar. En ook al heb ik een tijd terug het besluit genomen om niet al te veel meer stil te staan bij mijn prenatale depressie voel ik af en toe toch de behoefte en noodzaak om hier wel iets over te schrijven.

Al is het maar gewoon om te vertellen dat je niet gek bent als je geen geluk voelt tijdens de zwangerschap. Dat een zwangerschap gewoon óntzettend veel teweeg brengt in een vrouwenlichaam en dat dit gewoon niet altijd makkelijk is. Hopelijk komt er steeds een beetje meer begrip voor vrouwen die gewoon geen geluk tijdens de zwangerschap ervaren. Dat zou fantastisch zijn en het allemaal een beetje dragelijk maken.

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • Marijke

  Mooi geschreven Saskia. Ik denk omdat een groot deel een fantastische zwangerschap heeft je automatisch denkt dat dit voor iedereen zo is. Maar dit is inderdaad zeker niet het geval. Ik was destijds super blij met de zwangerschap maar had al bij 12 weken extreem bekken pijn. Heel lastig om dan altijd alleen maar op een roze wolk te blijven zitten.

 • -N | Mommies Life

  Wat mooi geschreven! Ik hoop dat als ik zwanger ben, gelukkig te zijn. Maar daar hoopt iedere vrouw op. Het lijkt me echt heel vervelend om niet gelukkig te zijn. Hier rust ook echt een taboe op.

 • Natascha

  Wat heb je dit mooi geschreven Saskia! Ik herken het (zoals je weet) half. Helaas heb ik me ruim een half jaar zo ontzettend beroerd gevoeld dat het echt niet voelde als een roze wolk. Gelukkig heb ik die fijne momenten ook wel hoor, helemaal nu ik bijna tegen het einde van mijn zwangerschap loop! Ik weet dan ook dat ik in vergelijking met anderen écht niet mag klagen. Ik kan me voorstellen dat als je die fijne momenten helemaal niet hebt je bijna aan jezelf gaat twijfelen…. Fijn dat er tegenwoordig blogs zijn 🙂

 • Tineke

  Toppertje ben je xxxx

 • Kirsten

  Jammer eigenlijk dat niet elke vrouw een zwangerschap als iets prettig kan ervaren. Het zou het zoveel makkelijker en mooier maken! Goed geschreven artikel trouwens..

 • Marije

  Wat zou het geweldig zijn als iedere zwangere vrouw op een roze wolk rond zweeft. Ik had dat helaas ook niet en daar baal ik soms nog stevig van. Niet kunnen lopen van de bekkenpijn, depressieve gevoelens en uiteindelijk een premature bevalling (en die bevalling was overigens wel heel fijn en zou ik zó overdoen). Ik hoop dat het met de volgende beter gaat 🙂

 • Janske

  Ik herken wat je schrijft. ..hier twee zwangerschappen gehad die echt niet om te genieten waren door de vele zwangerschapskwaaltjes…telkens opnieuw kwam er weer een nieuwe kwaal bij. ..ik was zo blij toen ik eindelijk mijn kinderen in mijn armen had…vervelend als mensen je dan niet serieus nemen. ..

 • Lieke

  Wauw, goed artikel!

 • Cindy - levenalsmama.nl

  Goed om soms even stil te staan bij zo’n onderwerp. Je wilt ze graag dat de zwangerschap een mooie en bijzondere tijd is, en iedereen verwacht dat ook min of meer dat het inderdaad moeilijk kan zijn om ervoor uit te komen als het eigenlijk allemaal anders is. Het zou zo mooi zijn als dit voor iedereen gewoon bespreekbaar is.
  Onlangs geplaatst door Cindy – levenalsmama.nl: Op zien tegen volgende week..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.