Prenatale depressie: Maar jij hebt toch alles?
11 okt 2015 Mama Prenatale Depressie 22

Prenatale depressie: Maar jij hebt toch alles?

In een poging van lieve mensen om heen, om mij goed te laten voelen krijg ik weleens de vraag: maar jij hebt toch alles? Ja, ik weet, ik heb eigenlijk niets om ondankbaar voor te zijn. Ik heb een huis, auto, diploma, man, de twee liefste kinderen. Waarom voel ik mij dan soms zo ontzettend ongelukkig?

Ik voel mij ongelukkig

Ik denk dan ook dat er een verschil is tussen ongelukkig zijn en je ongelukkig voelen. Ik ben namelijk niet ongelukkig, maar ik voel me ongelukkig. Dat dit allemaal met de hormonen te maken heeft en de naam prenatale depressie heeft weten we inmiddels. Toch kan het behoorlijk knagen.

Dankbaar

Want ondanks dat ik heel dankbaar probeer te zijn (en ook echt ben!) dit neemt het gevoel niet weg. En omdat dit gevoel niet weg gaat vormt dit voor mij persoonlijk nog een groter gevoel van falen. Want iets wat je niet wil voelen neemt toch mijn gevoel over zonder dat ik daar maar iets aan kan doen en veranderen.

Oprecht dankbaar

Toen ik jonger was heb ik mijzelf eens voorgenomen om niets meer te wensen, maar om alleen nog maar dankbaar te zijn. Als ik hierop terugkijk is dit een van de gelukkigste periodes in mijn leven geweest. Door oprecht dankbaar en gelukkig te zijn met mensen en dingen om mij heen was er bijna geen plaats meer voor negativiteit.

Stilstaan bij geluk

Ik heb mij daarom voorgenomen om stil te staan bij de dingen die mij gelukkig maken. En ik schrijf deze op. Er ligt een boekje op mijn nachtkastje waar ik elke dag iets op wil schrijven om dankbaar voor te zijn. Op deze manier heb ik besloten Om te gaan strijden tegen mijn depressie. En ik ga het winnen.

Sta jij ook weleens stil bij waar je dankbaar voor bent?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Whitney

  Ik vind het echt knap van je hoe je er mee om gaat. Hoop dat het je helpt. Ik ben nog zoekend en vind bloggen erover heel lastig. Mijn onzekerheid en negativiteit heeft de overhand waardoor ik het liever niet doe.

 • Eline

  Wat een mooi idee om elke dag op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Hierdoor sta je wel meer stil bij dingen die je anders als heel normaal beschouwt.

 • Vlijtig Liesje

  Mooi onderscheid tussen gelukkig zijn, en je gelukkig voelen! Ik tel zeker regelmatig mijn zegeningen.

  En die mensen die dit soort dingen zeggen willen natuurlijk ook alleen maar helpen. Het is alleen niet altijd zo handig…

 • Geertje - Stay At Home Mama

  Je zegeningen tellen is inderdaad de manier om positief te blijven denken… Goed van hoe je er op deze manier aan werkt en vecht voor een gelukkig leven…

 • Lifesabout

  Knap hoor, want het valt niet mee. Ook al heb je alles, je kunt je doodongelukkig voelen. En dat herken ik ook heel erg, zelfs zonder hormonen en depressie. Ik sta elke dag stil bij al het moois waar ik dankbaar voor ben, maar soms wint het nare gevoel en sneeuwt dat al het leuke onder. Elke dag blijven proberen en niet opgeven!

 • Linda

  Wat mooi en krachtig weer, met deze instelling weet ik zeker dat jij heel ver gaat komen en jij uiteindelijk boven de prenatale depressie komt te staan! Wilskracht ontbreekt het jou duidelijk niet!

  Bij mij voelt alles wat ik kan doen als een cadeautje. Op momenten dat ik het overzicht even verlies en mijzelf in stress en chaos dreig te verliezen, dan herinner ik mij weer aan de basis en waar ik vandaan kom. Jaren geleden kon ik niet eens dromen dat ik dit nu kan doen. Dat te realiseren help mij iedere dag weer stil te staan bij alles waar ik dankbaar voor ben : ) En dankbaarheid overheerst veel nare gevoelens en gedachtes bij mij meestal altijd wel : )

 • Saskia

  Ik denk inderdaad dat het goed is om regelmatig stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Door te kijken naar de dingen die je al hebt in je leven, en niet constant te streven naar het ‘altijd meer willen’, leef je meer in het nu.

 • debby

  Toevallig ben ik net met een artikel bezig over dankbaarheid en dankbaar zijn. Ik vind het zelf heel belangrijk om stil te staan om te kijken bij datgeen waar je dankbaar voor bent, dat vind ik net zo belangrijk om te kijken naar die dingen die je blij maakt. En wat mooi zeg dat je zegt dat je niets meer wil wensen.

 • Marion

  Zo lastig dat je echt wel dankbaar bent en dat die dankbaarheid ergens ook voelbaar is, maar de depressieve gevoelens blijven de overhand hebben. Ik hoop dat de balans langzaam aan zal switchen. Dagelijks dankbaar zijn is een mooie methode om toch ook die positieve gevoelens een boost te geven. Ze zijn misschien nu nog niet sterk genoeg om te kunnen overheersen, maar hou vertrouwen dat die tijd echt weer gaat komen.

 • Mama's Jungle

  Ah Saskia, ik denk aan je. Zo lastig die gevoelens. En het is soms zo moeilijk er tegen te vechten.. dikke knuff!!

 • jeapiebel

  Deze artikel gaat uiteindelijk over dankbaarheid en hoe je het erdoor je levensgeluk beïnvloed. Je weet al wat werk voor je is. Ik ben altijd dankbaar voor mijn leven en merk dat ik daarvoor best een gelukkig mens ben.

 • Anne-Sterre

  Goed uitgelegd op deze manier. Je gaat het zeker winnen, het boekje op je nachtkastje helpt daar denk ik wel bij.

 • Milou

  Wauw heel erg knap. Vooral ook hoe je ongelukkig voelen en ongelukkig zijn kunt onderscheiden van elkaar. Veel mensen kunnen nog een voorbeeld nemen aan jouw instelling en ik ben er daar één van.

 • Nicole

  Jij gaat zeker winnen! Ik vind je zo’n krachtige vrouw en dat ga je zelf ook weer ontdekken. Eens verdwijnen die gevoelens en dan kijk je trots terug op wat je overwonnen hebt. Goed idee trouwens van dat schriftje!

 • Margriet

  Wat een goed voornemen. Heel knap hoe jij er mee om gaat en zo je best doet om eruit te komen. Helaas laten hormonen zich niet altijd commanderen. Ik hoop echt dat het je lukt en lees graag op je blog het gaat met je voornemen en of het helpt.

 • Iris

  Misschien moet ik ook zo’n boekje ergens neerleggen, zeker wanneer ik het heel druk heb en voor mijn gevoel nergens aan toe kom.

 • Marijke I easydailyfood

  Lijkt mij zo ontzettend moeilijk. Mensen proberen je natuurlijk op te beuren of proberen het te begrijpen als ze vragen ‘maar je hebt toch alles’. Toch kan ik mij voorstellen dat jij jezelf dan gaat verdedigen. Echt knap hoe je hier over schrijft. Mooi voornemen om dingen op te schrijven.

 • Jeanine

  Dat verschil tussen zijn en voelen begrijp ik héél goed, zo ontzettend lastig die hormonen af en toe. Je gaat dit zeker winnen en ik vind het een erg mooi voornemen om iedere dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Ik denk dat veel mensen er baat bij zouden hebben om te bedenken wat ze allemaal wel hebben in plaats van wat niet.

 • Kimberly

  Mooie tekst, meid. Ook ik probeer mij eruit te worstelen. Het knopje ‘automatische piloot’ zal ik eerst moeten uitschakelen. Ook ik ben dolgelukkig en heb alles wat mijn hartje begeert.. Ik snap je heel goed. Wellicht een goed idee voor mij om te beginnen met het opschrijven van alles wat mij zo gelukkig maakt in het leven. Thanks voor de tip. We gaan ervoor 😉

 • Camilla | ForeverMama.nl

  Hai Saskia, wat erg! Ik heb me ook beroerd gevoeld na de tweede een depressie was het niet. Maar gewoon heel veel off-dagen noemde ik het. Sterkte meid!!!

 • Camilla | ForeverMama.nl

  Hai Saskia, wat erg! Ik heb me ook beroerd gevoeld na de tweede een depressie was het niet. Maar gewoon heel veel off-dagen noemde ik het. Sterkte meid!!!
  Btw. Is het niet post-nataal ipv pre-nataal? Post is na de bevalling? Pre, is ervoor?

  Liefs, Camilla

 • Jennifer

  Depressie heb je in alle soorten, maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen en dat is totaal niet lekker in je vel zitten. Zelf heb ik depressie gekend en ben er ook uitgekomen gelukkig. Het is sowieso niet niks als je eenmaal depressie heb of heb gehad. Zeker sta ik zelf af en toe bij stil wat ik allemaal heb mogen bereiken en wat er allemaal nog gaat komen. Goede tip gaf je al aan om af en toe van je af te laten schrijven in een notitie boekje. En uit mijn ervaring het komt goed, zolang je in je zelf geloof en positief door het leven gaat.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.