Persoonlijk: Depressie en perfectionisme
23 aug 2015 Mama Prenatale Depressie 21

Persoonlijk: Depressie en perfectionisme

Opeens schoot het mij te binnen: welk verband heeft mijn depressie met perfectionisme? Ja ik weet, mijn depressie komt door de hormonen, maar dat perfectionisme niet helpt bij de genezing hiervan is mij inmiddels wel duidelijk. Ik besloot eens wat punten over depressie en perfectionisme op te schrijven.

Perfectionistisch

Perfectionistisch ben ik niet altijd geweest. School kon mij bijvoorbeeld nooit heel veel doen. Als ik maar een 5,5 haalde was ik veilig en was het allemaal ok. Dit veranderde allemaal toen ik de hbo-v ging doen. Vraag me niet wat er toen gebeurde, maar ik was zo gemotiveerd dat ik aan mijzelf hele hoge eisen ging stellen. Een 5,5 was zeker niet genoeg en ik moest en zou alles tot in de puntjes weten. En oh, wat had ik ontzettend de pest erin toen ik voor medische terminologie een 9,9 haalde. Hoe kon ik nou zo stom zijn om een letter te vergeten?! Het zit me stiekem nog steeds dwars 😉

Dyslectisch

Omdat ik dyslectisch ben koste het leren mij aardig wat moeite. Multiple choice vragen bakte ik niets van. Zouden dezelfde vragen aan mij gesteld worden en zou ik het mondeling toelichten; kan ik tot in de puntjes vertellen hoe het zit. Ondanks dit, heb ik mijn opleiding goed doorlopen en had ik na vier jaar fijn mijn diploma. Ik was er van overtuigd dat mijn perfectionisme mij hierbij geholpen had.

Het kwade van perfectionisme

En nu? Nu denk ik dat mijn perfectionisme mij meer kwaad dan goed doet. Als ik mij een dag niet goed voel, ben ik een slechte moeder. Als ik niet kan werken, voel ik me maar een slappeling want hallo, anderen met een depressie werken wel. Als ik eens het huis niet op orde heb, voel ik mij de allerslechtste vrouw. En waarom eigenlijk. Juist ja, perfectionisme is tegenwoordig mijn vijand.

Cognitieve therapie

Opeens schoot het mij te binnen. Hoe kan het nou toch zo zijn dat die perfectionisme mij zo ontzettend dwars zit. Waarom voel ik mij nooit goed genoeg? Cognitieve therapie heeft mij geleerd dat ik dit niet zelf ben, maar dat mijn ziekte mij zo laat voelen. Toch ben ik niet altijd tevreden met dit antwoord. Ik wil zo graag mijn oude vertrouwde en stimulerende perfectionisme terug. Ik denk dat perfectionisme kan mij pas weer kan helpen als ik een doel voor ogen heb. En een echt doel voor ogen heb ik pas weer als ik beter ben. Ik verlang weer naar een tijd dat ik die perfectionisme voor ogen heb. En dat die nare perfectionisme van nu verdwijnt. Want daar wordt niemand beter van.

Perfectionisme, herkenbaar?

handtekening-saskia

 

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Jess

  Als het bestaat ben ik selectief perfectionistisch. Ik wil alles op een bepaalde plaats, sommige dingen doe ik niet graag anders, de handdoeken moeten op een bepaalde manier geplooid en in de kast liggen …. Maar de afwas blijft staan en stofzuigen doe ik helemaal niet graag. Soms verwarrend voor bepaalde personen, maar ook voor mezelf. Want altijd alles perfect doen is vermoeiend! Ik hoop als de baby er is, dat ik bepaalde dingen los ga kunnen laten, want baby’s trekken zich helemaal niet aan van jou ‘regeltjes’. Ik begrijp wat je bedoelt, die twee gaan wat hand in hand. X

 • Desiree

  Perfectionisme is heeeeeeeel erg herkenbaar.. Het is bij mij een van de redenen geweest om tijdens het beginnen van mijn opleiding steeds dieper te zakken waarbij ik een eetstoornis aan het creëren was. Oké, ik dwaal af. Maar inderdaad perfectionisme is gevaarlijk. Wat ik zelf altijd probeer, is om alles te relativeren én mezelf af te vragen wat nou het ergste is wat mij kan overkomen. Vaak helpt dit mij weer om realistisch te kunnen nadenken.

 • Janneke

  Perfectionisme is heel herkenbaar. Zowel de stimulerende als de negatieve variant.

  De stimulerende is zo fijn en constructief, maar de negatieve… Tja wat je al zegt… Dan is het nooit goed genoeg. Bij mij is het probleem dat de stimulerende versie soms doorslaat naar de negatieve. Dan lukt er een ding net niet en dan ben ik extreem verdrietig en wordt ik heel hard voor mezelf… :-\

  Bij mij ligt het dus wel ietsje anders… Maar ik kan me goed voorstellen hoe je je voelt, denk ik. Heel veel sterkte! Het komt echt wel weer goed. 🙂

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel lieve Janneke, ook voor het delen van het bericht op Facebook!!

 • Natascha

  Perfectionisme herkenbaar? Yes! Wat een nare eigenschap is dat soms 😉 Ik herken ook de vragen die je erbij stelt en het idee dat je zegt dat je wilt dat je perfectionisme nu verdwijnt. Volgens mij is dat ook een teken van perfectionisme. Want we willen perfect zijn, en daar hoort perfectionisme niet bij. Het klinkt misschien een beetje raar nu ik het terug lees, maar snap je wat ik bedoel haha.

  • Saskia Hardeman

   Ik snap helemaal wat je bedoelt!

 • Amy

  Heel herkenbaar en ik denk dat dat verband er ook zeker is. Door perfectionisme stel je (te) hoge eisen aan jezelf met als gevolg dat als het een keer niet lukt je een gevoel van falen krijgt. Dat draagt niet bij aan het herstellen van een depressie. Bij mij is het selectief: op mijn werk merk ik dat ik alles perfect wil doen, maar de badkamer poetsen skip ik gewoon het liefst ook al moet het echt.

 • lin mommysworld

  Heel herkenbaar het helpt mij in niks om te perfectionistisch te zijn. Ben soms uren bezig met een blog omdat ik hem nooit goed genoeg vind en altijd denk wat anderen vinden. Nu laat ik dat gelukkig ook steeds meer los!

 • Anne-Sterre

  Wat lastig dat het één zo’n invloed kan hebben op het ander. Ik ben op sommige vlakken wel perfectionistisch, maar zo dat als iets niet goed lukt, dat ik het dan helemaal niet doe of op de verkeerde manier (faalangst). Ik denk zelf dat dit voor mij een reden is waarom het op het hbo allemaal niet zo lukt. Ik ben dan ook gestopt met school, voorlopig althans. Zo kan het dus ook gaan. Ik kan me voorstellen dat dat dan niet bepaald bijdraagt aan het herstellen van een depressie.

 • debby

  Zelf ben ik bang om fouten te maken, zo weten een aantal mensen in mijn omgeving niet eens dat ik blog. Ik voel mij ook altijd heel dom als ik fout maak. Is dat dan perfectionisme ?

  • Saskia Hardeman

   Ik denk dat dit meer lijkt op faalangst lieve Debby. Wel herkenbaar ik heb daar ook weleens last van gehad.

 • Bianca - Miss Langhaar

  Pff herkenbaar hoor. Altijd maar alles gedaan willen krijgen, zo snel en goed mogelijk, je rot voelen als de afwas niet gedaan is of als er niet gestofzuigd is. Allemaal van die kleine dingen die het verpesten. Lastig om je daarboven te zetten

 • sabrina

  Heel herkenbaar! Perfectionisme is idd pas een probleem als het je meer kwaad doet dan iets oplevert.
  Hihi die 9.9! Ik had voor medische terminologie een 9.8 en baalde daar eigenlijk ook van… een y ipv een i…

 • Nina Simplynspecial

  Perfectionisme is a bitch! Dat maakt dingen zo veel lastiger, en vaak totaal niet nodig. Ik herken het heel goed. Dus helaas heb ik niet veel tips voor je. Wat ik wel weet is dat erover nadenken al stap 1 is, want hierdoor ben je je er wel bewust(er) van. Liefs

 • Bregje

  Yup, snap wat je bedoelt! Als leer ik langzaam om het perfectionisme los te laten. Het huis is hier al weken een grote speeltuin, studie heeft nu prio. Dat lukt me dan ook wel, maar ik ben me er tegelijkertijd wel honderd keer over aan het verantwoorden naar vriendlief 😉

 • Margo

  Och, wat lijkt dit me moeilijk voor je. Niet herkenbaar (sloddervos hier) maar ik begrijp je wel. Je hebt niet altijd voor het zeggen hoe je je voelt. Ik hoop voor je dat het weer ‘een beetje te doen’ wordt in de toekomst. 🙂

 • Puck

  Ik snap je heel goed. Vooral dat opruimen – slechte vrouw en niet werken – slappeling. Maar dat is niet zo. Het is de druk die je jezelf oplegt en die is niet reëel. Ben maar wat liever voor jezelf.

 • Iris

  Heel herkenbaar. Qua cijfers op school al helemaal.

 • Charlotte

  Wat heb je dit goed verwoord! Zo klinkt het heel logisch dat die twee in verband met elkaar staan, daar sta je eigenlijk niet zo bij stil… Ik hoop met je mee dat het perfectionisme langzaam aan gaat verdwijnen! X

 • José

  Ik ben in het ene wel perfectionistisch en in het andere niet. Vooral op school (en dan vooral op het HBO) had ik er wel veel last van. Heel herkenbaar dus. Vervelend dat het zo’n vijand van je is.. Ik hoop dat dat, met het genezingsproces, beter wordt zodat je er minder last van hebt 🙂

 • Astrid Davidzon

  Hallo Saskia,

  Jarenlang heb ik mijn leven laten leiden door perfectionisme. Niet dat ik echt doorhad dat ik daar last van had, maar achteraf pas ontdekte ik dat. Gelukkig heb ik ook ontdekt dat het iets is waar je vanaf kunt komen. Niet door zelf maar te bedenken: dit moet ik niet meer doen, ik moet gemakkelijker worden, niet zo veeleisend zijn, etc. Want dat zijn rationele overwegingen die vaak niet echt blijvend werken, omdat je perfectionisme dieper zit. Verscholen in het onderbewuste. Inmiddels is het mijn specialiteit geworden. Mensen die ervan af willen komen, help ik daarbij. Ik schrijf deze reactie omdat mijn missie is zoveel mogelijk mensen te bereiken en een andere kijk te geven op ‘hun probleem’. Perfectionisme leidt ook heel vaak tot faalangst, met hele grote gevolgen.

  Ik kan niet iedereen hier zelf 1-op-1 vanaf helpen. Maar daarom heb ik over dit onderwerp een gratis E-book geschreven. Aan te vragen via mijn website (kijk onder gratis en het kopje gratis E-books). Het heet: Perfectionisme en Faalangst onder controle. Ik hoop dat je hier een aantal waardevolle inzichten uit kunt halen, zodat je zelf kunt besluiten al dan niet manieren te zoeken die bij jou passen om ervan af te komen. Dat is erg de moeite waard en maakt je leven een stuk gemakkelijker en plezieriger!

  Z☼nnige groeten,

  Astrid Davidzon

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.