Hoe vertellen wij het onze kinderen
8 nov 2015 Mama Prenatale Depressie 23

Hoe vertellen wij het onze kinderen

Heel toevallig kreeg ik op mijn blogje van vorige week een comment met de vraag hoe ik om ga met een eventueel schuldgevoel van mijn kinderen ten aanzien van de prenatale depressie. Ik had er al een stuk over in de planning staan omdat dit natuurlijk iets is waar Vincent en ik het uiteraard over hebben gehad. In het blogje van vandaag vertel ik hoe wij hier over denken en hoe wij hiermee willen omgaan ten aanzien van onze kinderen.

Taboe prenatale depressie

Als eerste zouden Vincent en ik nooit iets doen wat schade aan onze kinderen zou kunnen toebrengen. Dat ik open uitkom voor mijn prenatale depressie heeft meerdere redenen. Een van deze redenen is dat de prenatale depressie weinig bekendheid heeft, en ik vrouwen wil bereiken die zich in mij zullen herkennen. Daarnaast wil ik proberen om het taboe rondom deze aandoening wil doorbreken.

En ja, de kans is redelijk groot dat mijn kinderen later alles kunnen lezen over wat ik op mijn blog heb geplaatst. Dat weten we , en daar hebben we geen probleem mee. Wij willen namelijk eerlijk zijn tegenover onze kinderen, en dus ook over mijn prenatale depressie.

Anticonceptie

Een van de misvattingen rondom een prenatale depressie is dat dit een psychische aandoening zou zijn. Dit klopt niet helemaal. In de meeste gevallen is een prenatale depressie een fysieke aandoening omdat de hormoonhuishouding verstoord wordt. Voor mij persoonlijk geldt dat ik altijd al veel last heb gehad van hormonen. Het is bijvoorbeeld een van de redenen dat ik niet tegen de anticonceptiepil kan. Een zwangerschap is de druppel geweest waardoor ik langdurig ziek ben geworden.

Respect voor psychische aandoeningen

Door de depressie die ik doormaak heb ik wel enorm veel respect gekregen voor mensen met deze aandoening. De psychiatrie heeft mij als verpleegkundige altijd geïntrigeerd, en nu ik het zelf doormaak weet ik hoe verschrikkelijk pijnlijk en verdrietig deze ziekte is. Of de oorzaak van een depressie nu psychisch of fysiek is, dit gun ik niemand.

Naast dat ik op mijn blog schrijf over de prenatale depressie schrijf ik ook heel veel over de liefde voor mijn kinderen. Over dat ik alles voor hen over heb, en zij het belangrijkst zijn in het leven van mij en Vincent. Ik hoop dat dit boven alles duidelijk is op mijn blog. En dat vind ik het allerbelangrijkste.

Bedankt voor het lezen maar weer en veel liefs voor jullie!

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Marion

  Ik heb zoveel respect voor je dat je hierover schrijft en blijft schrijven. Ik weet zeker dat je veel andere vrouwen en moeders enorm helpt op deze manier. X

 • Alexa

  Heel goed dat je hierover schrijft en dat je veel liefde voor je kinderen hebt is ook zeker te zien

 • Simpel, met een snufje liefde

  Heel knap dat je erover schrijft en in alle post en juist in deze lees ik hoeveel je van je kinderen houd.

 • Cassandra

  Ik vind het ontzettend sterk van je dat je hierover schrijft en ik hoop echt dat je hier veel moeders mee bereikt die hier ook mee te maken hebben. Als ik een postnatale depressie zou hebben, dan zou ik hier heel veel kracht uit halen!

 • Sher

  Ik vind het heel knap dat je hier over schrijft. Ik denk ook wel dat je hier veel mensen mee helpt.

 • Saskia

  Wat goed dat je het er al over hebt gehad samen met je man! Ik was degene van de comment, ik hoop dat je het niet verkeerd hebt opgevat want zo was het totaal niet bedoeld! Ik heb er juist ontzettend veel respect voor dat je zo openlijk schrijft over je ziekte. Ik denk dat je kinderen dit later echt wel zullen begrijpen, en de liefde voor je kinderen straalt van je blog af!

  • Saskia Hardeman

   Nee hoor, ik heb het zeker niet verkeerd opgevat. Ik vind het ook een goede en logische vraag.

 • Marijke I easydailyfood

  Ik vind het zo ontzettend knap dat je hier zo open over bent. Ik weet zeker dat je veel vrouwen een hart onder de riem steekt die hier ‘in stilte’ onder lijden. Zo goed van je!

 • Wilmaaa

  Heel mooi dat je er open voor uit durft te komen. Het lijkt me heel lastig, ik heb het dichtbij gezien. Echt heel moeilijk, maar knap dat je er zo over verteld!

 • Loene

  Ik vind het ontzettend dapper van je dat je hier zo mee om kan gaan én erover schrijft over je blog! Ik denk dat veel mensen zich helemaal niet realiseren hoeveel pijn een depressie met zich mee brengt. Mooi geschreven! Heel veel liefs, Loene.

 • Angèlique

  Wat kun je dat mooi verwoorden en wat fijn dat je zo eerlijk bent!

 • Anne-Sterre

  Je hebt er met zo veel duidelijkheid over geschreven, ik weet zeker dat je kinderen later zullen begrijpen hoe het allemaal zit.

 • Stylish Mom

  Ik vind het zo goed en zo knap dat je hierover schrijft! Ik weet zeker dat je hier heel veel vrouwen mee helpt. En dat je zielsveel van je kindjes houdt, dat mogen duidelijk zijn!!

 • Sheila

  Allereerst wil ik zeggen dat je je niet hoeft te verantwoorden. Maar ik kan me voorstellen dat je het zelf even kwijt wilt.

  Wat goed dat je hier open over bent. Daar zou ik ook voor kiezen. Het geeft duidelijkheid en dat maakt je kinderen dat ze sterker in hun schoenen staan. Ik denk zeker dat je zo een inspiratie bent voor vele anderen! Echt super!

 • Hanna @ eenbezigbijtje.nl

  Heel mooi dat je er zo open over schrijft! Depressie, in welke mate dan ook, blijft vaak een onderwerp waar voor mijn gevoel weinig over gesproken mag/kan worden. Daarom denk ik dat jouw blogs een grote steun voor mensen kunnen zijn!

 • jeapiebel

  Belangrijk is dat jullie achter jullie keus staan en goed vinden wat je op je blog zet. Als iemand anders over denkt, dan moeten ze het zelf maar weten. Dat jullie kinderen alles voor jullie zijn dat geloof ik ook graag. Daar zijn we ouders voor.

 • Nesrin

  Mooi verwoord Saskia en ik vind het knap hoe je erin staat. De liefde voor jullie kindjes staat boven alles en jouw blog straalt heel veel liefde voor kinderen uit.

 • Sarah

  Wat mooi en eerlijk. Knap van je!

 • Els

  Heel mooi geschreven. Heel duidelijk wat je deelt, al lijkt het me wel lastig wat wel en niet te delen op je blog. Heel veel liefs terug!

 • Cindy

  Wat kom je toch ontzettend sterk over, ondanks je prenatale depressie. Dat je daar last van hebt, wilt overigens niet zeggen dat je zwak bent, integendeel. Ik wens je al het geluk van de wereld toe met je lieve gezinnetje!

 • lin mommysworld

  Heel knap dat je erover schrijft en ook heel goed dat jullie zo open zijn. Ik denk ook dat je daar veel meer aan hebt en daardoor meer steun krijgt, maar vooral ook anderen helpt!

 • Joyce

  Ik vind het echt knap dat je er zo open over schrijft en ik hoop dat je kinderen daar later ook bewondering voor zullen hebben X

 • Bellamy Blogzthingz Over..

  Wauw! Ik heb veel bewondering voor de manier waarop je hiermee omgaat en hoe open je erover bent! het is ook goed dat je duidelijkheid geeft over hoe het kan ontstaan. Het zeker heel fijn om een blog te hebben die er Iets meer gedetialeerd erover gaat. Dan de oppervlakkig informatie je kunt vinden.
  ik wens jullie als gezin heel veel geluk!

  Liefs, Miss B.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.