Lekker joh hele dagen thuis..
28 aug 2015 Mama Prenatale Depressie 33

Lekker joh hele dagen thuis..

Als er iets is waar mijn nekharen van overeind gaan staan, en nog heel lang zo blijven staan, is het van de opmerking: “lekker joh hele dagen thuis” of “ach, maar jij bent toch elke dag thuis“. Het enige dat ik dan kan denken is; ruilen?

Ziek thuis

Verschrikkelijk. Dit soort opmerkingen zijn niet alleen zeer kortzichtig, maar ook nog eens ontzettend kwetsend. Een week vakantie is misschien leuk, maar ziek thuiszitten is een heel ander verhaal. Heel simpel om de reden dat je ZIEK thuiszit. En als je ziek thuiszit dan is er geen ruimte om leuke dingen te doen die je in de vakantie wel zou doen want juist ja, je bent ziek. En als het dan zo is dat vanwege een ziekte je moet proberen afleiding te gaan zoeken, zijn die “leuke” dingen nooit zo leuk als dat je niet ziek zou zijn. Oftewel genieten is erg moeilijk als je ziek bent.

Opvoeden met een depressie

En weet je, mensen zullen het vast niet zo bedoelen, of denken er simpelweg niet over na, maar om te denken dat het nou leuk is om hele dagen thuis te zitten snap ik soms niet. Ik heb de allerliefste, leukste, mooiste, schattigste, poepigste kinderen van de hele wereld, maar opvoeden met een depressie is zwaar. Het moederschap sowieso is al zwaar, laat staan als je door ziekte beperkt wordt. Soms vind ik het wel een klein beetje jammer dat daar weinig begrip voor is in mijn omgeving. En nee, in overleg met mijn artsen werk ik niet. Betekent dat dan dat ik lui ben, of dat ik dat niet wil? Nee, het betekent dat ik eerst beter moet worden. Met een aandoening zoals een prenatale depressie is dat niet anders zoals een andere (ernstige) ziekte.

Hopelijk kom ik door middel van dit blogje niet fel over. Maar het doet mij soms wel een beetje pijn dit soort gedachten. En weet je, vaak worden dit soort uitspraken gedaan door mensen die mij of niet goed kennen, of gewoon zelf niet tevreden zijn. Tenslotte zeggen deze opmerkingen uiteindelijk meer over henzelf.

Hoe denk jij hierover?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Bregje

  Ik ben het helemaal met je eens!! Heb ook edn tijd ziek thuis gezeten voor ik moeder was, vond het vreselijk. Goed dat je het uitspreekt! X

 • Loes

  Amen. Gedwongen thuis zitten is gewoon niet leuk. Punt.

 • melissa

  Ik vind dat mensen beter moeten nadenken voor ze iets zeggen. Ik kan mezelf niet in je plaats stellen, maar volgens mij is het echt niet evident wat je meemaakt. Hopelijk kan je wel alternatieven vinden om je gedachten te verzetten zoals je blog bijvoorbeeld 🙂

 • Janneke

  Zoooooooo herkenbaar!
  Thuiszitten omdat je ziek bent en niet kan werken is verre van leuk. Je zit niet thuis omdat het zo prettig is ofzo… Je bent ziek. Ik vind het zo neerbuigend als iemand dan zegt “Oh, lekker de hele dagen thuis”. Dat soort uitspraken zijn dom en kortzichtig… Hartstikke logisch dat je daar een beetje fel van wordt.

 • Anne-Sterre

  Jammer dat hier zo weinig begrip voor is. Gedwongen thuiszitten terwijl je wel graag wilt werken maar simpelweg niet kunt, is totaal iets anders dan thuiszitten omdat je lui bent of geen zin hebt om te werken. Zo’n groot verschil, maar door kortzichtigheid loopt dat blijkbaar bij veel mensen in elkaar over. Mensen denken totaal niet na 🙁

 • Sabine

  Agreed! Heb dan zelf geen postnatale depressie, slechts een ‘gewone’..ja wat Is gewoon? Maar echt sommige opmerkingen over het thuiszitten, moet dan even tot 10 tellen!!
  Ik mag nu wel weer gaan werken in overleg met een arbo arts, 2-3 dagen maar meer echt niet om verdere consequenties te voorkomen wat ik in het verleden heb gehad. Maar zie er als een berg tegenop!! Dus ja ‘lekker’ thuis zitten doe ik ook niet

 • thebeautyblognl

  Helemaal waar! <3

 • Vlijtig Liesje

  Zelfs thuisblijfmoeders met een goede gezondheid worstelen wel eens met dit soort opmerkingen!

  • Saskia Hardeman

   Klopt! Mijn zus is thuisblijfmoeder en krijgt dit soort vervelende reacties ook weleens.

 • raounak

  Wat tof dat je hier zo eerlijk in bent. Heel veel succes/sterkte komende tijd!

 • Simone

  Ik vind het helemaal niet hard overkomen. Als jij je zo voelt, mag je dat op je eigen plekje op internet lekker kwijt hoor. Je moet doen waar jij je goed bij voelt. En ik vind dat maar een rare opmerking. Ik maak die opmerking bij mensen die thuis werken en van hun hobby hun werk maken. Maar die zien het dan ook als positief. Zoiets zeg je niet bij iemand die noodgedwongen thuis zit door ziekte. Dat vind ik echt niet netjes.

 • Kirsty

  Thuis zitten omdat je geen keuze hebt lijkt mij inderdaad helemaal niet leuk, ik heb al dat ik wanneer ik lang vakantie heb gehad ik maar wat graag weer aan de slag wil, dus ik snap het niet dat mensen doe alsof je voor je plezier thuis zit. Zij hebben duidelijk geen verstand ervan.

 • Anita

  Wat naar als mensen dat zeggen. Net alsof je ervoor kiest om thuis te zitten..

 • bella

  Heel herkenbaar en ik snap je gevoel hierbij heel goed. Ik krijg nu ook regelmatig de opmerking ” wel fijn he dat je nu lekker straks bij je kindje kunt blijven” Terwijl dat niet fijn is , begrijp me niet verkeerd maar doordat ik ziek ben geniet ik niet , doe ik geen leuke dingen , voel ik me vermoeid en leeg. Ik zou heel graag werken en mn wereld verbeden maar kan het momenteel niet. Het is geen vrije keuze en daar is niks fijns aan …

 • paulina

  Ik vond het heerlijk om thuis te zijn. Beter dan met mijn depressieve toestand te moeten werken

 • Lonneke

  Ontzettend jammer zeg dat je tegen zoveel onbegrip oploopt. Je moet maar zo denken.. sommige mensen zijn gewoon dom! Ik hoop dat je, je snel beter gaat voelen!

 • Iris

  Volgens mij ligt dit ook aan het feit dat mensen zichtbare ziektes beter begrijpen. Iemand die thuis moet blijven vanwege een longontsteking bijvoorbeeld, wordt eerder begrepen, helaas.

 • Nina Simplynspecial

  Herkenbaar! Ik weet dus maar al te goed hoe dat voelt. Pijnlijk. Ik probeer altijd maar te denken dat die mensen niet beter weten. Het zou wel heel erg zijn als zij bewust zoiets zeggen. Ik hoop dat er mensen zijn die dit lezen en er dan even bij stil staan. Misschien dat men dan wat beter nadenkt voordat er iets gezegd wordt.

 • Lieke van Veen

  Even thuis zitten is leuk, maar na een tijdje begint het ook te vervelen!
  Hopelijk kan je weer snel aan het werk.

 • Milou

  Steeds als je zo’n blogje plaatst over het onbegrip, word ik zo boos! Ik snap echt niet dat mensen zo kortzichtig kunnen zijn! Als ze even iets beter nadenken, zien ze toch ook wel in dat het voor niemand leuk is om ziek thuis te zitten? Zeker niet in jouw geval, gezien het feit dat het bij jou al even langer duurt dan “een weekje fikse griep”. Sterkte lieve Saskia! En weet dat er genoeg mensen zijn die je gelukkig wel steunen!

  • Milou

   Ik bedoel dus boos op die mensen die geen begrip tonen. 😉

 • Charlotte

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier altijd erg in heeft.

 • Zus ziet

  Ziek is ziek, laat ze lekker l*llen. Ik begrijp dat het je kwetst en het is goed om het van je af te schrijven. En iedereen die denkt dat hele dagen thuis met kleine kindertjes een “walk in the park” is, nodig ik van harte een dagje uit om op mijn vrijdag-mamadag even mee te draaien. Get well soon meis, hou je taai.

 • Marijke I easydailyfood

  Vind het heel mooi dat jij hier zo mooi over schrijft. Heb zelf veel moeite met het feit dat ik (al lange tijd) niet meer kan werken. Veel lichamelijk pijn waardoor ik met moeite soms dagen ‘wegkrijg’. Dan is het extra moeilijk als mensen zeggen ‘maar jij doet toch bijna niks’ of ‘jij werkt niet eens’. Voelt vreselijk want ik zou niets liever willen dan ‘gewoon’ werken. Mooi geschreven!

 • debby

  Zo herkenbaar. Ik word er soms zo verdrietig van en boos. Snap jou helemaal

 • marjon

  Dat zijn inderdaad vervelende opmerking. Je bent met een reden thuis en fijne reden. Hopelijk gaat het snel beter! Ik vind het trouwens altijd knap wanneer moeders kiezen om fulltime thuis te blijven. Ik zou het zelf niet kunnen. Hoe leuk ik mijn kinderen ook vind.

 • Linda

  Het doet mij goed om te lezen dat je voor jou herstel kiest en daar vanuit de artsen ook de ruimte voor krijgt! En de opmerkingen heb ik ook veel gehad, en zelfs na een aantal jaar krijg ik ze soms nog voorgeschoteld. Door mensen die niet beter weten, en door mensen die met een lichte jaloezie naar mijn situatie kijken omdat ze zelf even ‘een break’ nodig hebben. Ik denk dat ik ondertussen wat harder geworden ben en het mij gelukkig hierdoor wat minder aantrek. Al heeft het mij ook heel wat slapeloze nachten gekost om zover te komen. Ik kan mijzelf recht in de spiegel aankijken en heb denk ik wel genoeg bewezen dat ik echt niet zomaar thuis zit. En ik hoop dat dat omslagpunt voor jou ook snel mag komen, alleen al op dit punt kun je zoveel energie winnen die jij zelf hard genoeg nodig hebt 😉

 • anouk

  Ik volg je blog al een tijdje. Blogs zijn mn “leesvoer” voor de treinreis van en naar werk. Het lijkt me juist heel erg pittig idd om naast je ziek zijn wel gewoon de opvoeding en alles te doen van je 2 kids. Voor mij zijn mijn werkdagen een heerlijke afleiding naast mijn kids.
  Toch denk ik wel dat je moet bedenken dat je met een blog hebben nou eenmaal positieve als negatieve reacties krijgt.

 • Renske

  Ik ben het helemaal met je eens! Vooral wat je op het laatste zegt. Mensen die dit soort uitspraken richting jou maken, spreken over het algemeen vaak tegen een denkbeeldige spiegel.

 • Amy

  Erg herkenbaar dit. Mijn mama is nu ook al 3 jaar invalide en zit dus ook gewoon thuis van haar werk en het ziet er niet naar uit alsof ze ooit nog zal kunnen werken. Ze mist al haar collega’s heel erg en kan ook niet met ze afspreken omdat het haar teveel moeite en pijn kost. Ze zit dus vaak hele dagen alleen thuis als ik weg ben en m’n vader werken en ze kan zelf helaas niets ondernemen. Als mensen dan zeggen van “je hebt toch tijd genoeg” maakt me dat erg kwaad, als ik zie in hoeveel pijn ze elke dag verkeert. Vreselijk hoe kortzichtig sommige mensen kunnen zijn.

 • Channah

  Ik hoor dat ook heel vaak inderdaad. ‘Fijn zeg, dat je lekker thuis kan zijn.’ Natuurlijk is het fijn om niks van mijn kind te missen en gewoon lekker thuis kan aanrommelen, maar het is soms ook echt super zwaar. Je zorgt alle uren van de dag voor je kind(eren) en dat is soms, of eigenlijk altijd, super zwaar. Ik ben heel erg bevoorrecht dat ik thuis kan blijven bij m’n dochter, maar thuis blijven betekent echt niet meteen dat je het ‘lekker makkelijk’ hebt.

 • Linda

  Ik kan me het helemaal voorstellen! Ik denk dat niemand écht begrijpt hoe het is totdat het jou een keer overkomt. Ik denk dat mensen (ikzelf ook) de ernst van heel veel dingen onderschatten, gewoon omdat we niet weten hoe het is..

 • laura

  Vervelend hè, dat soort reacties. Ik ben pas geleden gestopt met werken, om dezelfde reden als jij. Eerst beter worden en me richten op de kinderen. Ik heb veel carrière gerichte vrouwen in mijn omgeving en die begrijpen er niks van. Maar ik stop het beetje energie dat ik nog heb liever in beter worden en mijn gezin. Trek je er niks van aan hoor, als ze eens een dag voelden wat jij voelt zouden ze wel wat anders zeggen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.