Anticonceptiepil; ja of nee?
31 mei 2016 Mama 45

Anticonceptiepil; ja of nee?

Dit artikel staat eigenlijk al heel lang in mijn concepten. Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat ik door middel van dit artikel mijn hele seksleven zo op straat gooi. Wat in feite natuurlijk niet zo is. Ik heb dus besloten het wel te plaatsen omdat ik denk dat bovenstaande vraag voor veel vrouwen een belangrijke vraag is. 

Anticonceptie na de zwangerschap

Nu voor Vincent en mij duidelijk is dat er voor ons geen derde kindje meer in zit, was de afgelopen tijd de grote vraag hoe nu verder met anticonceptie. Zoals jullie wellicht weten zijn hormonen en ik geen goede combinatie, wat ook een van de redenen is dat de pil mij vaak vervelende bijwerkingen geeft. Ik heb daarom jaren een spiraaltje gehad. Het schijnt dat deze het minste hormonen en daarmee bijwerkingen geeft. Echter bracht dit ook een aantal complicaties met zich mee waar ik niet nog een keer op zit te wachten. Na de zwangerschap van Sophia hebben wij daarom overleg met de arts gehad wat op dit moment het beste zou zijn.  Daaruit is gekomen om eerst te herstellen van mijn prenatale depressie, en daarna nog maar eens verder te kijken voordat ik ga kijken of er een pil geschikt is voor mij.

pil

De pil en bijwerkingen

Een aantal jaren geleden, voordat ik moeder was, heb ik mij al eens verdiept in het slikken van hormonen als anticonceptie. Ik kan je vertellen dat hier heel wat over te lezen valt. En dan met name in  negatieve zin. Het schijnt dat hormonen voor zo veel bijwerkingen zorgen dat het eigenlijk helemaal niet altijd een optimale optie is. Ik heb daarom destijds al besloten, wetend dat de pil meer negatiefs dan goeds voor mij bracht, om te stoppen met de pil. Sindsdien hoor en lees ik veel meer van vrouwen die er bewust voor kiezen om geen pil te gebruiken vanwege de negatieve bijwerkingen.

Anticonceptiepil; ja of nee?

Nee, ik slik dus geen pil en ben dit voorlopig ook niet van plan. De laatste keer dat ik hier aan begon kreeg ik zulke heftige migraine aanvallen dat ik dacht dat ik erin bleef. Voor mij ook een bewijs hoe vervelend en naar hormonen kunnen zijn. Nu hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat iedereen nu moet stoppen met de pil omdat het niet goed is. Als ik normaal op de pil had gereageerd was dit voor ons waarschijnlijk ook een fijne en gemakkelijke optie geweest. Maar helaas.

Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen. En ik snap als je het liever niet online zet hoor, maar eigenlijk is het gebruik van anti conceptie uiteindelijk ook maar een normaal iets. Gebruik jij de pil? En waarom wel of niet?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

  • Tamara TS

    Ik heb van mijn 13e tot mijn 26e de pil geslikt, microgynon. Ook heel even de Diane, als onderdeel van mijn medicatie, maar die kwam me na een maand al de oren uit vanwege de bijwerkingen. Toen ik 26 was, kreeg ik een slechte uitslag van mijn uitstrijkje en moest ik geopereerd worden om de kwaadaardige cellen in mijn baarmoederhals te verwijderen. Daarna ben ik me meer gaan verdiepen in de pil en heb ik beslist dat ik geen hormonen meer binnen wilde krijgen. Ik was volgens de artsen te jong voor sterilisatie (Terwijl ik nu 33 ben en nog steeds geen kinderwens heb en kinderen vanwege mijn ziekte etc. geen juist besluit zouden zijn). Ik heb in de tussentijd altijd een koperspiraal gehad, waar het plaatsten veel zeer van deed, omdat ik daar nogal wat littekenweefsel heb zitten. Verder heb ik er geen last van gehad. De menstruatie is wat zwaarder dan met de pil en rond de ovulatie heb ik wat buikkrampen, niks speciaals. In november moet dit spiraaltje vervangen worden en ik hoop dat ik dan de sterilisatie erdoor krijg en dat het vergoed word. Zo niet, dan kies ik opnieuw voor een koperspiraal.

    • Saskia Hardeman

      Ze zijn inderdaad niet gemakkelijk met sterilisatie, alhoewel ik dat ook wel weer begrijp. Hopelijk krijg je het erdoor, dat zal best een gerust gevoel kunnen geven denk ik.

  • simpel, met een snufje liefde

    Ik ben al bijna 5 jaar niet meer aan de pil. Op dit moment omdat ik juist wel zwanger probeer te worden maar 5 jaar geleden ben ik gestpt omdat ik ook teveel bijwerkingen kreeg. Ik reageer ook heel heftig op die hormonen en word er echt ziek van. Ik ga daar dus echt nooit meer aan.

  • Anouk

    Zelf ben ik een aantal jaren aan de pil geweest, maar nu 2 maanden bewust gestopt, en ga de Persona gebruiken. Voor mij ook geen troep meer in mijn lijf.

  • Batboy

    Ik heb heel lang de pil geslikt, maar ik kan daar niet tegen word ik heel ziek van.

  • Sandra

    Wat vervelend zeg dat jij het verschil zo goed merkte. Ik slik inmiddels zo’n 5 jaar de pil en merk er, gelukkig, vrij weinig van.

  • Shannon Sheila

    Voor mij in ieder geval geen anticonceptiepil meer. Zelf had ik er geen bijwerking van, maar ik heb zo’n schokkerende docu hierover gezien. Ik schrok me echt kapot van wat het aan kan richten.

    • Saskia Hardeman

      Weet je nog welke docu dit was?

  • Heleen

    Nee, geen pil meet voor mij! Tijdens mijn puberteit ben ik met slikken begonnen, en toen ik zwanger wilde worden, ben ik gestopt. En wat een verademing was dat! Ik zat meteen lekkerder in mijn vel, dus nee, geen pil meer voor mij. Maar ja, wat dan? Sterilisatie is voor mij gevoel nog even te definitief. Pas als het echt niet meer kriebelt, ga ik dat overwegen. Nu heb ik de Mirena spiraal. Ook niet ideaal, maar wel de beste optie voor mij op dit moment

  • Lisanne

    Je moet doen wat goed bij jezelf voelt. Ik ken wel meerdere vrouwen die geen pil slikken en andere juist weer wel. Maar als jij je er niet lekker bij voelt en met je hormonen niet goed uitkomt moet je het vooral zo laten. Ik vind het best jammer dat hier soms nog zo een issue op ligt, hier zouden ronduit over moeten praten vind ik. Net als laatst die week koffietijd over de vagina. Heb je dat gezien?

    • Saskia Hardeman

      Nee, ik heb het niet gezien maar net even opgezocht 🙂 Ja, wat mij betreft mag hier ook veel meer aandacht aan gegeven worden. Er wordt soms zo moeilijk over gedaan terwijl het zo normaal is 🙂

  • Lies

    Ik heb jaren de pil geslikt, gelukkig zonder er last van te hebben. Maar ik was wel wat pilmoe aan het worden en waar ik anders zo stipt ben, vergat ik ze ineens geregeld.
    Omdat ik wel nog heel graag kindjes wil en dat hopelijk geen 5 jaar meer gaat duren, ben ik nu sinds kort overgeschakeld op de Nuvaring. Nog steeds hormonen, maar volgens de dokter toch beter dan de pil omdat ze de hormonen veel plaatselijker afgeeft. En ik hoef er maar om de 3 weken aan te denken.
    Maar ik denk dat je inderdaad gewoon vooral moet doen waar jij je goed bij voelt, ieder lijf is anders.

  • Angelique

    De pil en ik zijn geen vriendinnen. Voor mijn lichaam geeft deze te weinig hormonen af, ja zelfs de zwaardere al geprobeerd. Ik ben tot twee keer toe zwanger geraakt door de pil heen. 1 keer eindigde dit in een miskraam de andere keer…nouja er loopt hier toch echt een 5 jarige jongetje rond. Ik durf het niet meer aan en ook de artsen raadden mij het af om de pil weer te gaan gebruiken door hoe mijn lichaam hierop reageert. Ik heb nu al bijna 4 jaar de mirena en ik zweer hierbij! Nergens last van, zelfs geen ongesteldheid. Er zijn ook spiraaltjes die GEEN hormonen hebben maar door de plaatsing in je baarmoeder toch de bescherming geven tegen ongewenst zwangerschap.

    • Saskia Hardeman

      Ja klopt inderdaad dat er spiraaltjes zijn zonder hormonen. Alleen het spiraaltje an sich bracht bij mij best veel problemen met zich mee. Het moest met een hysteroscopie verwijderd worden en dit heeft veel indruk op mij gemaakt.

  • Sandra

    Vinu dit een lastig onderwerp. Niet om er over te praten, maar meer omdat ik voprobeer mezelf totaal niet weet waar ik goed aan doe. Heb het idee dat ik ook best heftig reageer op hormonen en dat het, sinds dat ik de pil ging slikken zo’n 6 jaar geleden, echt minder goed met me gaat. Gekke pijntjes, etc. Geen idee of het hier door komt hoor, maar ik twijfel dus ook al een tijd wat ik moet doen. Goed dat je dit bespreekbaar maakt op je blog! Denk dat veel vrouwen hier mee struggelen.

    • Saskia Hardeman

      Ja lastig he. Je zou altijd eens kunnen proberen om te stoppen om te kijken wat het met je doet. En sowieso misschien eens met de huisarts overleggen. Succes en liefs.

  • Benella

    De pil geeft voor mij ook nare bijwerkingen, heb een tijdje de nuvaring gebruikt maar het blijven hormonen en ik voel me er niet goed bij. Nu ik hoogzwanger ben heb ik er een tijdje niet aan hoeven te denken, maar straks natuurlijk wel weer.
    Ik weet alleen echt niet wat ik wel zou willen. Heb laatst een uitleg gezien over anticonceptie en veel geleerd. Bijvoorbeeld dat er bij de meeste manieren wel degelijk bevruchting plaatsvindt, waarna de anticonceptie (pil of bvb spiraal) ervoor zorgt dat de bevruchte eicel niet kan innestelen of in een slechte omgeving terecht komt zodat je lichaam het zelf aborteert. Dat schokte me wel, ik zou geen abortus willen plegen, dus waarom wel een eitje laten bevruchten die daarna niet overleeft door mijn toedoen.

    • Saskia Hardeman

      Nou hem dat verhaal over dat het lichaam het zelf aborteert vond ik ook schokkend. Moeilijke zaken zijn dit he. Heel veel succes nog met je zwangerschap en liefs.

  • Anne

    Nu ik na mijn zwangerschap weer ben begonnen met de pil merk ik pas wat het met je doet!
    Vermoeidheid, veel hoofdpijn en een vette huid.
    Ik wil er zo snel mogelijk weer vanaf en als we besloten hebben dat ons gezin compleet is ga ik kijken naar een andere oplossing.

  • Fatima/Michelle

    Ik heb eigenlijk heel lang de pil geslikt en na een tijdje de Nuva ring gebruikt. De Nuva ring vond ik het prettigste omdat ik daar het minste van merkte. Maar toen ik na de geboorte van mijn jongste dochter (7 jaar) weer de Nuva ring probeerde had ik er echt veel last van. Ik was kotsmisselijk elke keer en ik had veel hoofdpijn. Toen ben ik met alles gestopt. Ik gebruikte niks en toch werd ik pas zwanger na 5 jaar. En mijn zoontje is nu 2,5 en we gebruiken nog steeds niks. Ik ben eigenlijk heel snel zwanger normaal gesproken dus de methode die wij gebruiken werkt blijkbaar wel heel goed.

  • Elise

    Hier geen hormonentroep voor mij 🙂 altijd wel aan de pil geweest, maar na de geboorte van mijn dochter niet meer. Mijn moeder heeft na haar laatste zwangerschap een hormonale borstkanker gehad. Is niet erfelijk, maar wel een verhoogd risico. Daar pas ik voor 😉 inderdaad ongeveer een jaar een spiraal gehad maar daar werd ik lusteloos en neerslachtig van. Nu het uit mijn lijf is voel ik me opgelucht, vrolijker.

    Nu is het heeeel goed opletten om niet zwanger te worden hihi. Maar gelukkig heb je daar ook weer andere middelen voor 😉

  • Mathiske's mama blog

    Ik gebruikte altijd de pil, maar ook meer kwaad dan goed. Migraine, libido 0,0 lusteloos. Nu heb ik voor de tweede keer een mirena, wel even wennen, ik vloei nu al 4 maanden en ben daar nu ook wel serieus klaar mee. De vorige keer ging het eigenlijk wel goed en was ik bijna 5 jaar klachten en menstruatie vrij. Nu Maar even bedenken wat het dan word, hoewel wij niet te lang meer willen wachten voor een tweede kindje.

  • Vlijtig Liesje

    Voor mij is het antwoord: ‘Nee’. Ik heb de pil nauwelijks geslikt omdat ik het geen fijn idee vond.

  • Roxanne

    Ik slikte van mijn 14e tot mijn 29e de pil. Ik had altijd een driefasen pil nodig, anders werkt het nog niet zoals het moest, maar ook dat gaf veel bijwerkingen. in 2013 ben ik gestopt, omdat mijn gastric bypass operatie eraan kwam. Het is niet helemaal duidelijk of de pil nog wel werkt nu ik een stuk van mijn darmen mis… het wordt mogelijk niet goed opgenomen en dan slik je al die hormonen voor niets. Dat wilde ik niet. Ik ben na mijn bevalling eigenlijk ook niet meer begonnen met andere anticonceptie. Misschien willen we nog een tweede dus ik wilde nog niet beginnen aan iets van een spiraal of wat dan ook. Dat komt wel in de toekomst. Voor nu is het goed zo.

  • Charlotte

    Ik wil eigenlijk ook niet mee aan de pil, maar heb me er nog niet voldoende in verdiept om te weten wat dan wel. Spiraaltje trekt me eigenlijk ook niet echt maar ik denk dat dit hem toch gaat worden…

  • Leonie van Mil

    Ik slik geen pil en ga dat ook niet doen. Ik krijg door al die hormonen altijd ernstige acne. Daar zit ik ook echt niet op te wachten.

  • Liess

    Ik heb vroegah altijd de pil geslikt, en na een paar jaar was ik er wel klaar mee, ik slikte m altijd door en had nooit een stopweek… toen heb ik een spiraaltje laten zetten, eigenlijk best plezier van gehad.
    Anyway, was net een week bevallen toen vroeg de vk al of ik al aan anti conceptie gedacht had, en ja, dat hadden we. Geen een. Aangezien het al een wonder is dat we op de natuurlijke manier Bram kregen, willen we hierna snel weer voor een volgende baby… dus tot een maand of 9 zullen we condooms gebruiken (als we er aan denken, ahum)

    • Saskia Hardeman

      Haha als je eraan denkt inderdaad. En anders is het ook geen ramp zo te lezen 😉

  • Hanna

    Ik heb ook al een tijdje een artikel over anticonceptie in mijn concepten staan maar vind het een lastige discussie. Voor iedereen is iets anders het beste. Tot nu toe heb ik geen directe vervelende bijwerkingen van de pil (voor zover ik dat nu bij mezelf kan vaststellen, ik weet dat er genoeg is wat ook later tot uiting kan komen). Daarnaast vind ik het heel fijn dat ik de pil kan doorslikken en kan regelen wanneer ik ongesteld wordt. Met een spiraaltje kan je menstruatie uit blijven maar dat hoeft niet en die onzekerheid zou ik echt heel erg vervelend vinden. Ik weet dat er nog genoeg opties zijn maar ik heb besloten in ieder geval de komende tijd de pil aan te houden omdat dit op dit moment voor mij het beste werkt.

  • Anna

    Misschien werkt de anticonceptiepil Zoely dan wel voor je. Daar zitten deels natuurlijke hormonen in verwerkt. Hij is iets duurder dan andere soorten, maar ik krijg hem helemaal door mijn ziekenfonds vergoed. Ik heb hen gekregen omdat ik na mijn zwangerschap misselijk werd toen ik ipv de Diane van voorheen gevrragd had voor een ander soort en van microgynon alleen maar misselijk werd.

    • Saskia Hardeman

      Dankjewel voor de tip, daar ga ik zeker eens naar kijken!!

  • Desirée

    Ik slik sinds 5 jaar de pil (ben net 18) ook ik heb er nare bijwerkingen van.. vaak last van een dip, vermoeidheid enz. Ben daarnaast ook veel aangekomen door de pil en zijn er cyste gevonden in mijn eierstokken. Half jaar terug de jazz pil gehad alleen daar ben ik heel erg ziek van geweest. Nu krijg ik over 4 weken een spiraaltje deze wordt gezet onder narcose dus ik ben erg benieuwd hoe dat gaat en als dat hem ook niet wordt zien we daarna wel weer verder

  • Linda

    Ik heb hier toevallig ook zondag een artikel over geplaatst. Ik zat door een fout van de apotheek even zonder en merkte dat ik direct al afkick verschijnselen begon te krijgen. Bij mij is de stopweek normaal al een domper (mijn lichaam kan dit slecht handelen) en nu is mijn huidige pil ook nog eens uit de handel gehaald. Nu moet ik ook weer opnieuw beginnen en hoop ik dat deze nieuwe pil goed ontvangen wordt. Voor nu is het voor mij de beste oplossing, maar zeker niet de fijnste, ik ben het er namelijk helemaal niet mee eens dat wij vrouwen ons lichaam zo vol moeten stoppen met hormonen om niet ongewenst zwanger te worden.. Het geeft bij mij een hoop stof tot nadenken!

  • Saskia

    Ik gebruik al jaren dezelfde pil, nooit ergens last van gehad. Heel fijn, aangezien ik zeker vaker van dit soort verhalen hoor.

  • Jootje

    Helemaal mee eens!
    Lees maar eens wat (voor heftigs) me recent overkwam.. Wachtwoord kan ik je ff persoonlijk mailen, zodat je de blog kunt lezen.. http://www.mamasgeschenk.nl/persoonlijk/jootje-vertelt-2/.

  • Marije

    Ik slik al 2,5 jaar de pil niet meer. Wat een ellende gaf dat ding me zeg! Sinds ik ben gestopt voel ik me psychisch zó veel beter! Niet normaal wat voor troep wij vrouwen vrijwillig innemen.

  • Nathalie

    Ook ik ga zonder anticonceptie door het leven… het plafond is dichtbij als ik die zooi gebruik, ik wordt er echt ongelukkig van.
    Bij ons is het dan ook de man in huis die naar de dokter is geweest voor een knoop!

  • Joyce rdt

    Vervelend zeg dat je zulke nare bijwerkingen had van de pil. Zelf slik ik wel de pil, al jaren eigenlijk en ik heb me dan ook nooit echt verdiept in andere soorten anti conceptie (wat ik misschien weleens moet doen). Liefs.x

  • Kim

    Zelf begonnen met de pil op mijn 13de omdat ik altijd heel erg veel last van mijn menstruatie had. Dit werd door de pil wel beter maar had wel altijd veel hoofdpijn. Rond mn 23ste gestopt om zwanger te worden. Na mn zwangerschap weer begonnen aan een andere pil. Nog steeds veel hoofdpijn en om de haverklap een vaginale schimmel.. Heel erg vervelend. Nu bevallen van onze tweede dochter en laat ik over een paar weken een spiraal plaatsen. Hopelijk ben ik hier tevreden over.

  • Rosanne

    Wat goed om dit bespreekbaar te maken! Ik heb wel veel info over pilgebruik opgezocht en erover nagedacht om aan de pil te gaan maar besloot het uiteindelijk niet te doen. Ik reageer best heftig op hormonen en vind het überhaupt geen prettig idee dat ik hormonen binnenkrijg die eigenlijk niet in mijn lichaam horen. Maar met een hele lage pijngrens en nog relatief jong is een spiraaltje ook niet zo’n goede optie dus wat dat betreft is het nog best lastig..

  • Simone

    Ik heb ook een hekel gekregen aan de pil wegens bijwerkingen. Ik gebruik hem ook niet meer.

  • Kelly

    Voor mij ook geen pil meer. Ik werd er heel neerslachtig en bijna paranoia van, ben toen overgestapt op de implanon en wow wat een wereld van verschil! Persoonlijk zou ik deze manier van anti conceptie zeker aanraden.

  • Jamaila

    Voor mij ook geen pil meer! Ik slikte vanaf mijn 13e tot een paar maanden geleden de pil en ik merkte dat mijn klachten met het jaar erger werden, ik gebruik nu een paar maanden de nuvaring en ben en tot nu toe erg tervrede mee!

  • Nina Hobbysite

    Na mijn bevalling van een zwangerschap met een prenatale depressie. Ben ik juist zo snel mogelijk weer met de 3 fase pil gestart (trigynon). In de hoop dat mijn hoofd en gevoelens weer snel gelijk zijn als voor de zwangerschap.
    Want toen was ik opgeruimd en vrolijk. Had het ook nooit verwacht dat dit kon gebeuren met een zwangerschap.

  • Tessa

    Voor mij persoonlijk zitten er vooral voordelen aan de pil. Vooral je menstruatie kunnen uitstellen en plannen was ivm andere gezondheidsklachten ideaal. Toch ben ik gestopt. Omdat die voordelen wegvielen toen mijn cyclus, met pil, na de bevalling overhoop lag. Het voordeel zonder pil vind ik mijn stemming, meer schommelingen maar minder afgevlakt. Maar ik ga zeker tzt weer met (eventueel een andere) pil beginnen want ik ben de hevige menstruatie elke maand en de pukkels goed zat!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv