Ziek & Bloggen (bloggen tijdens ziekte)
2 apr 2015 Gezondheid Lifestyle 16

Ziek & Bloggen (bloggen tijdens ziekte)

Van de week plaatste ik sinds lange tijd weer een ask me anything artikel (klik). Bedankt allemaal voor de vragen! Binnenkort zal ik de vragen in een apart blogje beantwoorden. Toch is er een vraag die er voor mij uitspringt, en ik graag apart wil beantwoorden. Het gaat namelijk om de vraag hoe het zit met ziek zijn en bloggen. Ik plaats dit bericht niet om een discussie uit te lokken maar ik plaats dit om van mijn kant te vertellen wat bloggen voor mij betekent tijdens het ziek zijn. Nieuwsgierig? Klik verder!

ziek

Bloggen tijdens ziekte

Het gaat om bovenstaand bericht die ik ontving van Mary. Als eerste wil ik vooropstellen dat ik het een hele redelijke vraag vind en dat dit iets is waar ik zelf veel over heb nagedacht. Voor mij is het belangrijk dat ik kan verantwoorden wat ik doe. Zo ook met dit onderwerp. Ergens kwam deze vraag voor mij ook erg welkom omdat ik het op deze manier bespreekbaar kan maken. Ik weet namelijk dat ik niet de enige ben die ziek is en een blog bijhoudt. Ik zal hieronder mijn motivatie om te bloggen omschrijven en waarom ik het verantwoord vind om een blog bij te houden tijdens mijn ziek zijn.

Prenatale depressie

Laten we helemaal terug gaan naar het begin van mijn zwangerschap toen ik erachter kwam dat het mis was en ik een prenatale depressie had. Ik kreeg toen begeleiding waarin er ook werd besproken hoe ik mijn dagen kon invullen. Belangrijk bij een (prenatale) depressie is activatie. Oftewel, bezig blijven. Omdat ik in een zeer ernstige depressie zat, was en is werken geen optie en heeft mijn arts per direct geadviseerd om mij ziek te melden. Als wijkverpleegkundige heb ik samen met mijn collega’s de verantwoording voor zieke mensen, en omdat ik zelf ziek was, en mijn functioneren laag was, kon ik mijn werk niet uitvoeren.

Ziek & Bloggen

En tjah wat doe je dan? Het liefste ging ik de hele dag op de bank zitten om apathisch voor mij uit te staren. Omdat ik mijn zoontje heb, was dit geen optie en moest ik gaan plannen en ondernemen om de dag door te komen. Het bloggen was voor mij dus heel erg welkom. En wat anderen niet zien: gemakkelijk was het niet. Ik had de concentratie van een vis en het koste mij veel en veel meer tijd dan voorheen om een blogje af te krijgen. Perfectionistisch als ik ben, wilde ik dit hoe dan ook volhouden. Want voor mij was bloggen de enige manier om nog iets nuttigs te doen. Behoefte aan contact had ik namelijk erg weinig en werken aan mijn blog was, en is, een fijne afleiding.

Bloggen als uitlaatklep

Kort samengevat: bloggen is een hobby en een uitlaatklep. Ik denk juist dat bloggen mij kan helpen om sneller beter te worden. Klinkt misschien voor anderen heel gek: maar door een blog bij te houden blijf ik bezig, kan ik mijzelf niet helemaal afzonderen en heb ik iets wat ik fijn vind om te doen. Daarnaast kan ik mij even helemaal focussen op mijn blog als ik merk dat het even niet goed met mij gaat. Om het even grof te zeggen: door te bloggen bereik ik meer dan hele dagen in het donker zielig te wezen.

Zelf had ik bijvoorbeeld veel meer moeite om op advies “leuke dingen” te gaan doen, terwijl mijn collega’s mijn diensten moesten opvullen. Daar heb ik veel meer wakker van gelegen. Inmiddels heb ik er iets meer vrede mee. Ik wil niets liever dan beter worden en doe daar alles voor wat ik kan.

Fijn om dit verhaal op een scherm te zien staan. Geeft voor mij ook een goed gevoel om hier eens over te kunnen schrijven. Voor jullie was het veel lezen dus ik hoop dat je dat niet erg vindt!

Fijne dag allemaal, en een reactie achterlaten in de comments mag natuurlijk altijd 🙂 Mocht je nog een vraag willen stellen: klik.

handtekening-saskia

Doe jij al mee met de winactie?

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Anouk

  Top dat je dit zo uitlegt! Ik denk dat jij en je collega’s blij zijn als je zo snel mogelijk weer lekker aan het werk kan en je dan ook goed voelt. Good job!

 • Laura

  Natuurlijk ben jij aan niemand verantwoording schuldig, maar toch goed dat je dit artikel schrijft! Het is eigenlijk nooit slecht om iets van je af te schrijven.

 • Beautydagboek

  Goed dat je het uitlegt, maar ik begrijp jouw kant helemaal voor 100% :). Het is een hobby die jou zoveel voldoening geeft, ik denk ook meer zelfvertrouwen(?) doordat je toch meedraait en het is een hele fijne afleiding van je gevoelens. Niks doen laat je meer nadenken en dat is juist niet wat je wilt. Je kunt je hoofd volledig ergens anders op richten en misschien wat afstand nemen van je depressieve gevoelens. Ik vind het alleen maar goed dat je lekker blogt, een uitlaatklep en afleiding :). Liefs.

 • Linda

  Goed dat je dit zo uitlegt, ik begrijp helemaal wat je bedoelt met dat het je energie kan geven en helpt beter te worden. Mijn moeder heeft Parkinson en vond het ook heel lastig dat ze niet kon werken maar wel met de kleinkinderen op stap ging. Goed dat je toch actief blijft en niet de hele dag gaat bankhangen. Nu maar snel beter worden.

 • Natasja

  Wat goed dat je dit bespreekbaar maakt! Toen ik 1,5 jaar geleden overspannen thuis zat ben ik (na lang mokken) toch weer gestart met mijn blog. Het hielp mij om wat meer licht in de duisternis te krijgen. Wat mijn werkgever vond weet ik niet. Maar als hij er problemen mee gehad zou hebben, had ie het mogen vragen zodat ik het uit kon leggen. Dit is niet gebeurt. En verder heb ik er dus niks van gehoord.
  SAS, veel sterkte de komende tijd! Xxx

 • Lifesabout

  Goed dat je dit hebt geschreven, ook voor jezelf. Voor de buitenwereld lijkt bloggen vaak meer een baan dan een hobby. Ik zit ook nog in de ziektewet maar typ wel dagelijks een artikel. Met mijn hoofd is niets ‘mis’, met mijn lijf wel. Met een laptop op de bank kan ik de hele wereld aan zonder dat het energie kost. Sterker nog….het geeft energie. Maar dat zal jij wel herkennen 😉

 • Tamara

  Ik denk dat je zo heel goed uitgelegd hebt waarom je wel kunt bloggen en niet kunt werken! Fijn dat je door het bloggen toch nog een soort van uitlaatklep hebt!

 • Nicole

  Heel goed dat je dit uitlegt.
  Mensen zullen dat bij mij ook wel denken stiekem alleen durven het niet te uiten.
  Maar mijn psychiater en SPV-er vinden het beide juist super goed om dit te doen en dus bijv ook af en toe naar events te gaan. Het helpt mij in het proces om beter te worden..

 • Eline

  Wat goed dat je dit zo kan uitleggen! Heel fijn om te lezen dat je blog je zoveel brengt, daar gaat het uiteindelijk toch om?

 • beautifulday4makeup

  Goed dat je dit even volledig uitlegt. Ik denk dat velen hier iets aan hebben. Misschien dat sommigen het nu beter gaan begrijpen.

 • Lindsey Beljaars

  Mooi verwoord! x

 • Mary

  In eerste instantie twijfelde ik om de vraag te plaatsen. Het is natuurlijk privé en je bent inderdaad geen verantwoording verschuldigd. Ik was oprecht benieuwd en “de ask me anything” kon ik daarom niet voorbij laten gaan. Bedankt voor de zeer verhelderende artikel. Je hebt het heel goed verwoord! Sterkte met de laatste maanden van je zwangerschap.

 • Iris

  Ik snap het! Bloggen geeft het gevoel dat je nuttig bezig bent geweest.

 • Linda

  Wat een power artikel en ik kan mij er helemaal in vinden. Mijn situatie is natuurlijk anders, maar ziek zijn en wel bloggen brengt dezelfde vragen met zich mee. Knap en goed dat je zo open durft te zijn en ik ben enorm blij om te lezen dat het bloggen jou steeds meer brengt!

 • Whitney ♡ Whtnysworld

  Heb je goed verwoord! Ik zie het bloggen ook als dat ik tenminste nog iets doe. Heb wel voor mezelf de ruimte gegeven om niet meer elke dag artikelen online te plaatsen. Dit met oog op na de bevalling.

 • Appeltjegeertje

  Zeker duidelijk uitgelegd en heel begrijpelijk hierdoor. Erg fijn dat het bloggen je helpt je beter te voelen. Een goede uitlaatklep lijkt me. En ik vind het altijd leuk om je blogs te lezen!

  Groetjes Geertje

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.