Waar op letten bij het kopen van kinderschoenen?
29 mei 2022 Kinderen Mama 0

Waar op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Het kopen van kinderschoenen. Met twee opgroeiende kinderen mag ik hier regelmatig aan geloven. Waar mijn dochter voornamelijk kijkt naar de kleur van de schoen (het liefst zo fel en glinsterend mogelijk), willen wij als ouder voornamelijk gewoon goede schoenen voor onze kinderen. Goede schoenen, die zo lang als het nodig goed blijven, en waar een kind gezond op kan bewegen. Waar op letten bij het kopen van kinderschoenen? Ik deel een aantal tips waar je op kan letten. 

Waar op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Je zou door de bomen bijna het bos niet meer zien wanneer je op zoek gaat naar goede kinderschoenen voor je kindje. Er is zo ontzettend veel te krijgen. In alle prijsklassen en in alle kleuren is er wel iets te vinden. Toch wil je uiteindelijk natuurlijk gewoon het beste voor je kindje. Maar waar moet je dan op letten bij het kopen van kinderschoenen? Hieronder volgen een aantal tips.

Let op: ik ben uiteraard geen professional. Wel ben ik een moeder die inmiddels al aardig wat ervaring heeft wanneer het gaat om het aanschaffen van kinderschoenen.

Controleer regelmatig de schoenmaat

Vooral als kinderen nog klein zijn is het heel belangrijk om even te checken of de schoenen nog goed zitten. Vooral de kleintjes kunnen dit zelf moeilijk aangeven. De oudere kinderen vertellen vaak sne genoeg wanneer de schoenen niet meer fijn zitten. Maar even extra checken is nooit verkeerd.

Je kan thuis gemakkelijk zelf de maat van de voet meten door de lengte van de voet op te meten in centimeters (meet de afstand tussen de hiel en de grote teen). Mocht je twijfelen of dit juist is dan kan je natuurlijk ook even bij een schoenenwinkel langs gaan om de voet van jouw kindje te laten opmeten.

Veters of klittenband?

Veters of klittenband? Tegenwoordig is er een uitgebreid assortiment van zowel schoenen met veters als schoenen met klittenband. Juffen uit de kleuterklas moedigen vooral aan om schoenen met klittenband aan te schaffen. En dat is begrijpelijk, aangezien het een onmogelijke taak is om continue vetertjes te strikken. Toch is het aan te raden om ook schoenen met veters aan te schaffen. Juist zodat je kind leert om zelf veters te strikken. Wissel desnoods schoenen met veters en schoenen met klittenband af.

Tips voor het passen van schoenen

Tips die ik ooit kreeg bij het kopen van schoenen voor de kinderen, zijn de volgende:

Schoenen passen met sokken aan

Wanneer je met je kindje schoenen gaat passen, vergeet dan niet om sokken in de schoenen te dragen. Uiteraard is dit hygiënischer, maar zo kan je ook beter het comfort van de schoen testen.

Let er op dat de tenen goed kunnen blijven bewegen in de schoen

Het belangrijkste om op te letten bij het passen van nieuwe schoenen, is dat de tenen goed kunnen blijven bewegen in de schoen. Zo kan je checken of er genoeg ruimte in de schoen zit, en voorkom je voetklachten.

Stevige schoenen (maar wel met flexibele zool) zijn aan te raden

Wanneer je bedenkt dat kinderen ontzettend veel in beweging zijn, kan je niet anders concluderen dan dat het heel belangrijk is om stevige schoenen te dragen. Voor babyschoentjes en schoenen voor jonge kinderen is een flexibele zool aan te raden zodat ze optimaal hun voeten kunnen bewegen en (leren) lopen.

Onderschat het belang van goedzittende schoenen niet

Voetklachten op latere leeftijd komen regelmatig voor. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan zijn schoenen die niet goed zitten. Wanneer je als kind niet goedzittende schoenen draagt, kan je hier later last van krijgen.

Tweedehands schoenen zijn niet aan te raden

Elke voet is weer anders en heeft zijn of haar eigen stand. Wanneer een schoen gedragen is, dan is deze schoen zich gaan vormen naar de voet. Wanneer een ander kind deze schoenen zal aantrekken kan het voorkomen dat de voeten van dit kind een onnatuurlijke houding gaat aannemen. Dit is niet bevorderlijk en kan zorgen voor complicaties zoals bijvoorbeeld pijnlijke voeten.

Online kopen van kinderschoenen

Waar ik het persoonlijk een aantal jaren geleden best pittig vond om met een peuter op stap te gaan voor nieuwe schoenen, draai ik hier momenteel mijn hand niet meer voor om. Door middel van het online shoppen wordt het ons moeders namelijk een heel stuk makkelijker gemaakt! In alle vormen en maten zijn er webshops te vinden waar je terecht kan om te shoppen voor je kindje. Zo heb je webshops gericht op alleen kinderen, maar ook webshops waar je niet alleen voor je kinderen kan shoppen maar ook voor jezelf! Dit laatste heeft persoonlijk mijn voorkeur. Zelf shop ik bijvoorbeeld regelmatig online bij Omoda. Toen zij mij vroegen om een samenwerking aan te gaan kon ik ook niet anders zeggen dan: ja! Het grote voordeel van deze online webshop vind ik namelijk dat ik hier alles in één kan shoppen. Zo kan je naast schoenen (neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Loafers), ook kleding shoppen voor dames en heren. En het moet even gezegd worden: het aanbod is echt heel erg leuk! Zo vind je bijvoorbeeld in de categorie Blouses & Tunieken onwijs leuke blouses van bijvoorbeeld Fabienne Chapot en Freebird.

Hopelijk heb je iets aan onze tips! En mocht je hier nog iets aan toe te voegen hebben, dan lezen wij dit graag terug in de comments!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.