Wat doen tegen muggen? Tips tegen muggen!
17 jun 2019 Gezondheid Lifestyle 25

Wat doen tegen muggen? Tips tegen muggen!

De laatste weken merk ik dat ze er weer zijn: muggen. Nu moet ik zeggen dat ik er zelf afgezien van een paar muggenbulten op mijn benen vrijwel geen last van heb. Senna en Vincent daarentegen hebben er veel meer last van. Senna krijgt er zelfs zulke grote bulten en vlekken van dat het wel lijkt alsof hij zich heel hard gestoten heeft. Ik ben dus al een tijdje in de weer om de muggen zo ver als mogelijk is te weren uit mijn huis en om de muggenbulten die zijn ontstaan zo snel mogelijk te verzachten. Wat doen tegen muggen? Ik deel mijn beste tips, en hoop dat jullie hier ook iets aan hebben! Lees je mee?

Niets zo irritant als dat je lekker wil gaan slapen en er zoemt de hele tijd een irritante mug om je heen. De laatste weken komt dit steeds vaker voor. En alhoewel ik mij er vreselijk aan irriteer prikken ze mij vrijwel niet. En daar kan ik natuurlijk heel blij mee zijn, maar toch heb ik liever dat ze mij prikken in plaats van mijn zoontje die er veel meer last van heeft. Hieronder volgen een aantal tips die ik zelf gebruik om muggen te bestrijden en om eenmaal ontstane muggenbulten te verzachten.

 • Muggen komen af op water. Muggen leggen hun eitjes in zoet water en muggenlarven leven zelfs onder water. Als je dus vlak bij water, bijvoorbeeld een vijver of sloot woont zijn daar muggen. Maar ook komen muggen op gewoon water in de tuin af. Zorg er dus voor dat er geen lagen water, bijvoorbeeld in bloempotten, blijven staan. Zorg ervoor dat dakgoten droog zijn en er geen plassen water in de tuin liggen.
 • Voor kinderen die veel last hebben van muggen is een klamboe perfect om muggen op afstand te houden.
 • Calendula werkt tegen jeuk. Een of twee keer per dag op de bult smeren en de jeuk wordt snel minder.
 • Een schijfje citroen leggen op een muggenbult verzacht de jeuk.
 • Ook azijn schijnt te helpen tegen de jeuk.
 • Muggen houden niet van tocht. Door een ventilator bij je bed te zetten houd je de muggen op afstand.
 • Een hor plaatsen voor deuren en ramen houdt de muggen zeker op afstand. Laat ook nooit de deuren openstaan met de lampen aan.
 • Bij de drogist zijn diverse middelen te koop tegen insectensteken. Deze middelen bieden verlichting en zijn vooral bij kleine kindjes handig om te gebruiken.

Muggen komen af op lichaamsgeur

Tot slot nog een weetje: Muggen komen af op de lichaamsgeur die zij lekker vinden. Ben je dus met anderen, bijvoorbeeld met je partner, kiest de mug welke lichaamsgeur lekkerder is. Is jouw partner degene die altijd geprikt wordt, dan ben jij veilig en zullen de muggen jou vrijwel niet prikken. Ben jij de enige in de ruimte dan maakt het voor de mug niet uit, dan zal hij hoe dan ook op jou af gaan.

  muggengrap

Bron afbeelding

Wat doen tegen muggen? Heb jij nog een tip om de muggen op afstand te houden? Of een tip tegen het verzachten van een muggenbult? Lees ook mijn artikel: 10 tips tegen muggen

Normaal verschijnt er op maandag een persoonlijk artikel van mij. Dit keer even niet. Wil je weten hoe onze afgelopen week was? Bekijk dan onze weekvlog: Belangrijke beslissing.  Vergeet je niet te abonneren (dat kan hier) om op de hoogte te blijven van al mijn video’s.

 

Reacties

 • Yudeska

  Leuke weetjes! Hihi ik ben altijd de Sjaak jammer genoeg

 • Petra

  Gelukkig ben ik schijnbaar niet zo een sappig hapje voor de kleine ….grrr bijtertjes!….vroeger was ik schijnbaar lekkerder……heel soms kom ik een totaal uitgehongerd exemplaar tegen en dan neemt hij toch een hapje…….niet leuk! Een citroenplant in de vensterbank wil ook wel een beetje helpen, weet ik nog van vroeger…
  groetjes Petra

 • Inge | BlogBOUTIQUE

  O ja, zo herkenbaar. Ik word ALTIJD gestoken door die ##^@*@^^! muggen! Ik gebruik altijd als eerste azijn. Ik zet een kruisje in de bult (letterlijk een grote bult!) en dan doe ik er azijn op. Dan trekt de eerste jeuk weg, daarna doe ik er Prikweg op en dan is het meestal wel uit te houden…

 • Daniëlle

  De muggen vlogen me dit jaar eindelijk voorbij! Jaren ervoor werd ik lek gestoken door de muggen. Ik gebruikte daarom citroen olie on het tegen te gaan, blijkbaar waren de muggen gewend aan die geur dus werd ik als nog geprikt en hoorde ik enorm veel gezoem. Ik pas de volgende keer gewoon jouw tips toe 🙂

  • Saskia Hardeman

   Ik hoop dat de tips je zullen helpen! 🙂

 • Jenny

  e moeten mij AL-tijd hebben!

 • Sophie

  HAHA die laatste afbeelding! Ik gebruik altijd deet 🙂 Deze ga ik ook eens onthouden!

 • Marion

  Hahaha, die LIKE afbeelding. Te gek. Ik slaap altijd met het raam open, maar heb hor ervoor sinds dit jaar. Wat een verlichting! Heel af en toe krijgt zo’n kreng het voor mekaar om toch binnen te komen, vraag me niet hoe. Mijn enige tip is: wilskracht! Niet krabben, niet aankomen, hoe moeilijk ook.

 • Nicole

  Ik ruik heel lekker want de muggen moeten tijd mij hebben. Ik heb ook wel eens de tip gehoord om een citroenplant in de kamer te zetten maar heb het nog niet geprobeerd!

 • Mirne

  Mijn vriend hoeft maar bij mij in de buurt te blijven, dan heeft hij in ieder geval nergens last van.

  • Saskia Hardeman

   Haha ja bij ons is het andersom, als Vincent maar bij mij in de buurt is word ik niet geprikt 🙂

 • Donna Luisa

  Ik moet nog op vakantie dus voor mij is dit alsnog een handig artikel. Dankjewel! 🙂

  • Saskia Hardeman

   Leuk om te horen! Fijne vakantie!

 • Iris

  Prikweg heb ik ook staan, maar als het op is, smeer ik een dikke laag bodylotion op de bult. Dat verlicht ook de jeuk enorm.

  • Saskia Hardeman

   Goede tip, dankjewel.

 • Cindy H

  Na jaren zoeken eindelijk picksan jeukstop gevonden dat goed werkt. Omdat ik een allergie heb bij insectenbeten werkt een antihistamine (op recept) ook. Ammonia werkt veel beter dan azijn MAAR dit vreet letterlijk in de huid dus echt op een keukenpapiertje en paar keer vluchtig deppen haalt de jeuk weg. De laatste tip is ook oppassen, hou een theelepel onder een vlam en stip met de hete lepel de muggenbeet aan. Pas op dat je niet verbrand maar ook dit remt de histamineafgifte.

  • Saskia Hardeman

   Ik vermoed bij Vincent en Senna ook een allergie. Ammonia zal ik niet zo heel snel gebruiken maar ik onthoud het wel. Dankjewel!

  • Sjaak

   Werkt t niet beter de theelepel boven de vlam te houden? Of de vlam onder de theelepel? 😉

 • Chinouk

  Muggen komen niet op licht af, maar op warmte toch? Ik heb een vreselijke muggen allergie gehad toen ik klein was, maar ik groei er langzaam iets wat overheen. Nog steeds enorme eieren van bulten, opgezwollen handen/vingers en als ik pech heb word ik in m’n gezicht gestoken en lijk ik op Kwasimodo (v/d Disneyfilm Klokkenluider v/d Notre Dam). Maar Azaron werkt voor mij het beste. De pijn wordt verzacht (ja het is toch heftiger dan bij andere) en de jeuk trekt ook weg. Sinds ik een hor heb voor mijn slaapkamer raam gaat het 100x beter, enkele muggen per zomer. Het liefst zou ik ook nog een klamboe hebben, maar die wordt zo stoffig 🙁

  • Saskia Hardeman

   Wat ontzettend vervelend zo’n allergie. Misschien dat je wel een klamboe kan ophangen en bijvoorbeeld om de vier weken in de was doen om te voorkomen dat het stoffig wordt? Wat betreft het licht zijn er volgens mij twee theorieën, een die zegt dat het wel zo is en een die zegt dat het niet zo is. Maar je hebt zeker gelijk van de warmte hoor!

 • Infinity

  Erg handig dit artikel!
  Ik wordt constant gestoken, helaas 🙁

  Liefs,
  Eva ♥

 • Cheyenne

  Ik snap er niets van, ik sta sinds gisteren weer helemaal vol (ik heb er 6 nieuwe)! Ik denk dat ik toch maar eens iets ga kopen tegen de jeuk!

 • Ecdebondt

  Volgens mij komen muggen niet alleen op je lichaamsgeur af maar zeker ook op je lichaamstemperatuur.
  Voor de rest handige weetjes die van tocht wist ik niet.

 • Naomi

  Tja, dat van die lichaamsgeur…dat wist ik. Ik denk dat ik dus echt heel lekker ruik;). Serieus, maakt niet uit met wie ik op een kamer lig, maar ik ben het haasje. En ik krijg ook van die enorme muggenbulten. Leuk als ze rond je oog hebben gelopen. Ik heb al heel wat dagen knipogend doorgebracht. Horren zijn voor mij de beste oplossing.
  Onlangs geplaatst door Naomi: GGZ en privacy

 • Inge

  Bij de action verkopen ze bandjes tegen muggen, onze dochter heeft deze vorig jaar voor het eerst om gehad, elke week een nieuwe, en werkte hier erg goed. Onze dochter is altijd van de 3 kids de pineut en ook reageert ook nog eens heftig op muggenbeten ( er komen dikke blaren op). Azaron er op voor de jeuk helpt ook gelukkig wat!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.