Zorg goed voor je borsten!
31 aug 2013 Gezondheid Lifestyle 11

Zorg goed voor je borsten!

Regelmatig schrik ik van de berichten als ik hoor hoe veel mensen er worden getroffen door de vreselijke ziekte kanker. Toen ik onlangs las dat in Nederland 1 op de 8 vrouwen kans heeft om borstkanker te krijgen besloot ik om aan dit specifieke onderwerp aandacht te geven. In dit artikel wil ik je vertellen wat kanker precies is, en waar je zelf op kunt letten om borstkanker proberen te voorkomen. Daarom: Zorg goed voor je borsten!

Wat is borstkanker precies?

Om te kunnen begrijpen wat borstkanker inhoudt wil ik je eerst vertellen wat kanker precies is. Kanker is een verstoorde celdeling. Omdat er in het lichaam ontzettend veel celdelingen plaatsvinden gaat er helaas ook wel eens iets mis. Door deze storing in de celdeling ontstaat een gezwel of tumor. Bij borstkanker ontwikkelt dit gezwel of tumor zich in en om het borstweefsel van vrouwen en ook van mannen. Een tumor kan goed of kwaadaardig zijn. Indien een tumor goedaardig is treedt er wel een zwelling op maar heeft geen agressief en groeit niet door andere weefsels heen. Een kwaadaardige tumor verspreid zich snel en groeit door alle weefsels heen.  Indien ondanks alle behandelingen deze cellen niet gestopt kunnen worden komen ze terecht in de lymfbanen en soms zelfs in de bloedvaten, dit worden uitzaaiingen genoemd.

download (1)

Waar moet ik op letten?

Voor vrouwen is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, des te beter kan je behandeld worden. Als er nog geen uitzaaiingen zijn, kan door middel van een borstamputatie of borstbesparende operatie en daarna bestralingen de ziekte bestreden worden. Het is belangrijk om je eigen lichaam te kennen zodat je het snel opmerkt als er een verandering optreedt. Maandelijks een zelfcontrole bijvoorbeeld na het douchen zou je kunnen helpen om eerder afwijkingen te ontdekken. Hier vertel ik je straks meer over. Eerst een paar puntjes waar je zelf op kunt letten om borstkanker te voorkomen:

 • Lichamelijke beweging is belangrijk, op zijn minst een half uur per dag. We weten allemaal dat bewegen gezond is en er voor zorgt om gezond te blijven. Door voldoende te bewegen blijft de hormonale balans in evenwicht wat helpt om borstkanker te voorkomen.
 • Eet gezond. Diverse onderzoeken geven aan dat vrouwen die een laag BMI hebben, minder kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Zorg dus voor een gezond gewicht, ondergewicht is natuurlijk ook weer niet goed!
 • Werk aan je buikvet. Vrouwen met buikvet lopen meer risico om borstkanker te ontwikkelen (oestrogeen receptor negatief)
 •  Stop met roken. Roken is een van de belangrijkste oorzaken van kanker, en dan heb ik het nog niet over alle andere gezondheidsrisico’s die je loopt door te roken. Stop er daarom mee! En als het je moeite kost kan je altijd terecht bij je huisarts, deze zal je graag willen helpen.
 • Vermijd alcohol. Alcohol vormt een groot risico op het vormen van borstkanker. Kun je het echt niet laten staan? Af en toe een glaasje is prima, maar het liefst niet meer dan een per dag.
 • Jong kinderen krijgen geeft ook een verlaagde kans op borstkanker.
 • Geef borstvoeding. Het liefst zo lang mogelijk. Steeds minder vrouwen geven borstvoeding. Waarom zou je ook, de voeding in de winkel is ook hartstikke goed voor de baby. Daarnaast is borstvoeding niet altijd even prettig om te geven en praktisch is het ook niet. Maar het is wel veel gezonder! Zowel voor de baby als voor de moeder. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat vrouwen die minstens een half jaar borstvoeding heeft gegeven, minder snel borstkanker ontwikkelt. Met elk half jaar dat je borstvoeding geeft vermindert het risico op borstkanker!

download (2)

Zelfonderzoek van de borsten

Zoals ik al vertelde is het belangrijk om je eigen lichaam goed te kennen. Als je regelmatig zelf je borsten onderzoekt zal je merken dat je borsten anders aanvoelen voor de menstruatie dan erna. Het advies voor zelfonderzoek van de borsten is voor vrouwen waarbij borstkanker in de familie voorkomt, een keer per maand. Voor vrouwen waarbij geen borstkanker in de familie voorkomt is niet elke maand nodig, maar wel verstandig om af en toe te doen. Zelfonderzoek van de borsten doe je door te kijken en te voelen. Het beste is om zelfonderzoek te doen een week na de menstruatie. Dit omdat tijdens de menstruatie er wat verdikkingen kunnen zijn in de borsten waardoor je bobbeltjes kan voelen. Wil je verder precies weten hoe je een zelfonderzoek kan doen? Klik dan hier.

Vitamine D

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen een tekort aan vitamine D en borstkanker. Vrouwen met een hoger vitamine D spiegel hebben minder borstkanker. Er is zelfs een onderzoek dat aantoont dat indien een vrouw elke dag extra vitamine inneemt dit het risico op borstkanker met 78% (!!) verlaagde.

Ondanks dat verschillende wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat het belang van het binnenkrijgen van extra vitamine D ter voorkoming van borstkanker van belang is, zijn er toch nog veel discussies.  Onze belangrijkste bron van vitamine D is de zon en dat hebben we niet heel veel in Nederland. Voor mijzelf heb ik besloten dat ik de diverse onderzoeken voldoende bewijs vindt en daarom gebruik ik zelf een extra voedingssuplement met vitamine D.  Naast dat het kan dienen ter preventie van borstkanker heeft vitamine D natuurlijk meerdere voordelen. Zo kan een vitamine D tekort ook een risico zijn voor hart en vaatziekten en werkt vitamine D positief op het imuunsysteem.. Ook zou je kunnen kiezen om er bewust op te letten wat je eet zodat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Vooral in de maanden oktober tot april, er is dan te weinig zon in Nederland om voldoende vitamine D aan te maken. Eten waar een redelijke hoeveelheid vitamine D inzit zijn eieren, vette vis, roomboter, volle melk, kaas en kalfsvlees.

Ik hoop dat jullie het intressant vonden om te lezen. Wat vind jij van dit artikel?

xoxo Saskia

Volg jij Twinkelbella al via Facebook en Bloglovin?

 

Reacties

 • Eline

  Supergoed artikel!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel!

 • Tjuly

  Heel goed zo’n artikel! Het is altijd goed als mensen bewust worden gemaakt…

  Super…

  • Saskia Hardeman

   Dat vind ik ook. Dankje!

 • Robin

  ik heb het goed zitten lezen, hier leer je echt wat van 🙂 thanks

  • Saskia Hardeman

   Leuk om te horen, dankjewel 🙂

 • Marlies

  Heel goed dat je zo’n artikel online zet!

 • Esmée

  Wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven. De tips zijn erg handig. x

 • Willemijn

  Dit vind ik echt een supergoed artikel! Juist de combi van lifestyle-adviezen om borstkanker te voorkomen en handvatten voor zelfonderzoek vind ik heel sterk!

 • debby

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt Sas. Zelf word ik jaarlijks gecontroleerd, iets wat iedere keer weer veel stress oplevert. Zowel mijn moeder als zus hebben kort op mekaar kanker gehad. Ik moet over 2 weken onder de MRI, omdat ze niet zeker wisten of ze wat zagen, doodeng vind ik het, en ergens laat ik ze het liefst verwijderen.

  • Saskia Hardeman

   Wat heftig Debby, en moeilijk om elke keer in die onzekerheid te moeten zitten. Veel liefs voor jou.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.