Mijn borsten en ik
20 okt 2015 Gezondheid Lifestyle 44

Mijn borsten en ik

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat oktober borstkankermaand is. Borstkanker heeft voor mij altijd extra aandacht gehad. Zo was een van mijn eerste artikelen op mijn blog een artikel over borstkanker, en bedacht ik een aantal weken met een aantal andere mamabloggers een tag gericht op borstkanker. Omdat ik borstkankermaand niet ongemerkt voorbij wil laten gaan paste ik mijn logo bovenaan mijn blog aan. Ook besloot ik om vandaag een persoonlijk blogje te delen. Over hoe ik zelf te maken kreeg met borstkanker en hoe veel stress dit met zich meebracht. Tot slot deel ik ook nog een belangrijke tip met jullie.

Borstkanker

Als klein meisje kan ik mij herinneren dat de tantes van mijn moeder allemaal zijn getroffen door borstkanker. Ik weet nog dat we bij een tante op bezoek gingen in het ziekenhuis en dat zij niet lang daarna overleed. Toen ik jaren later verpleegkunde ging studeren en via de thuiszorg bij veel cliënten kwam met borstkanker raakte mij dit. Deze vrouwen waren niet alleen getroffen door een vreselijke ziekte, maar zij waren vaak ook nog eens in een klap hun vrouwelijkheid kwijt. Verschrikkelijk. En wat mij nog het meeste raakte is de kracht en positiviteit die elke vrouw stuk voor stuk uitstraalde; wauw heel bijzonder om te mogen meemaken.

Onderzoek Borstkanker

Dat ik zelf ook door de dokter doorverwezen zou worden voor een onderzoek had ik toen niet kunnen bedenken. Na de zwangerschap van Senna merkte ik een verandering aan een van mijn borsten op. Een verandering waarvan ik wist dat deze, tenzij ontstaan voor de pubertijd, kan wijzen op borstkanker. Naar de huisarts wilde ik niet direct gaan, maar op aandringen van Vincent en mijn ouders heb ik dit toch gedaan. De huisarts verwees mij direct door naar het ziekenhuis voor een echo waar ik al vrij snel terecht kon.

Breast Friends Tag

Wachten op de uitslag..

Ook al wist ik in mijn achterhoofd dat er misschien niets aan de hand kon zijn, deed het toch iets met mij. Borstkanker had ik immers al zo vaak om mij heen gezien dat dit geen ver van mijn bed show was. Toen na de echo de echoscopist moest overleggen en terugkwam met nog een arts brak het zweet mij uit. Het ergste vond ik nog dat mij verteld werd dat zij niets konden zeggen en dat ik na een aantal dagen contact op kon nemen met mijn eigen huisarts voor de uitslag. Ik kan je vertellen dat die dagen slopend waren. Het bleef maar in mijn hoofd spelen; wat als..

Na een aantal dagen nam ik contact op met de huisarts en kreeg ik het verlossende antwoord dat er geen afwijkingen waren gevonden. Wel moest ik een aantal maanden erna nog eens langskomen voor een extra onderzoek. En raad eens; mijn borst trok weer helemaal bij en er was geen reden meer voor onrust. Ik was ontzettend opgelucht maar heb toch wel angst gehad dat het wel mis had kunnen zijn. Vreselijk is dat. Dat ik niet de enige was die in spanning zat bleek toen mijn vader op dezelfde dag van de uitslag met een enorme bos bloemen voor de deur stond en vertelde zo blij te zijn dat er niets was gevonden.

Zelfonderzoek Borstkanker

Met dit voorval in mijn achterhoofd ben ik extra alert op mijn borsten. Hoe eerder je er namelijk bij bent, hoe meer ze in het ziekenhuis kunnen doen. Mijn tip is dan ook om minstens een keer in de maand zelfonderzoek te doen. Of nog makkelijker, elke keer dat je aan het wassen/douchen bent. Als dit zelfonderzoek namelijk routine wordt heeft het twee voordelen. 1) je vergeet nooit om je borsten te controleren en 2) je merkt direct als een borst er anders uitziet of aanvoelt. Ook is het belangrijk om onder je oksels te voelen, daar kunnen namelijk afwijkingen zijn die je in de borsten niet voelt. Maak er routine van en herken zo op tijd eventuele afwijkingen!

Dit blogje heb ik geschreven om extra aandacht te geven aan oktober borstkankermaand, ook hoop ik dat jij er iets aan hebt en misschien wel vaker aan zelfonderzoek doet. 

Onderzoek jij je borsten weleens?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Saskia

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt. Borstkanker is een verschrikkelijke ziekte. Ik heb vorig jaar de onderzoeken gehad naar de erfelijke vorm, die komt bij mij in de familie voor maar gelukkig heb ik het gen niet geërfd. Heb jij het onderzoek ook gehad? Ik lees dat het bij jou ook in de familie voorkomt.

 • Amy

  Wat dapper en goed dat je dit open stuk hebt geschreven! Ik heb er nog nooit mee te maken gehad van dichtbij, maar het is wel een vreselijke ziekte waar hopelijk snel meer onderzoek naar gedaan wordt.

 • Sandra

  Knap dat je hier zo over schrijft. Heftig onderwerp. Mijn tante is hier vorig jaar aan overleden, dus makkelijk er over praten kan ik nog niet echt. Heftig dat jij dit van dichtbij zo veel hebt meegemaakt. Gelukkig was er bij jou uiteindelijk geen reden om je zorgen te maken.

  • Saskia Hardeman

   Veel liefs en sterkte!

 • debby

  Zelf word ik ieder jaar gecontroleerd en ieder jaar vinden ze wel iets, wat uiteindelijk niets blijkt te zijn. Volgende krijg ik een gen onderzoek, want het liefste laat ik ze verwijderen.

 • Jeanine

  Mooi dat je hier aandacht aan schenkt. Ik ben me er maar wat bewust van wat deze ziekte allemaal aan kan richten. Mede ook door mijn werk natuurlijk. Zo veel jonge vrouwen die hier uiteindelijk aan sterven. Ik onderzoek mijn borsten regelmatig.

 • Chris

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft. Nog steeds worden er veel vrouwen door deze ziekte getroffen. Ik vind het elke keer een behoorlijke schok als iemand uit mijn omgeving het ineens blijkt te hebben. De impact is zo groot.

 • Leonie

  Wauw, wat goed dat je hier (weer) een artikel over schrijft. Ik denk dat een hoop mensen niet echt hun borsten controleren, ook ik ben daar een van. Bedankt voor de tip..

 • Caro ~ My Beautycase

  Wat een goed artikel! Gelukkig bleek er bij jou niks aan de hand te zijn maar kan me goed voorstellen dat je was geschrokken! Bedankt voor de tip over het maandelijks controleren. 🙂

 • Nesrin

  Mooi dat je hier over schrijft want ook al weet ik dat ik mijn borsten moet controleren zo stom dat ik ben doe ik het haast nooit.

  Het lijkt mij slopend om zoiets mee te maken met je borst. Fijn dat ze dan toch een extra onderzoek inplannen. Gelukkig is het allemaal goed nu.

 • Marjon

  Wauw wat knap dat je hier zo open over durft te schrijven! En gelukkig is er niets aan de hand! Al kan ik me heel goed voorstellen dat die dagen heeeel spannend voor je zijn geweest! Heel knap van je en wat een goede tips! 🙂

  Liefs xx

 • lin mommysworld

  Heel goed dat je erover schrijft. Mijn moeder heeft ook borstkanker gehad met uitzaaiingen naar de okselklieren. Haar hele borst is geamputeerd en ze heeft ervoor gekozen om verder door het leven te gaan met 1 borst. Op z’n zwols gezegd, zegt zij beter geen tiet dan geen tiet(tijd) meer. Het positieve en sterke had zij ook, iets wat ik zo knap vond. Zij maakte van haar kale hoofd iets moois met mooie doeken en haarbandjes. Zelf voelde ik in de zwangerschap van Luca een flinke knobbel.. ik dacht het is vast een melkklier, ook ik kreeg een echo en werd gebeld dat het niet goed was, het had veel erger gekund, maar ik had een fibroadenoom bi rads 3 wat betekent dat dit waarschijnlijk nog goedaardig is, maar uit kan groeien tot kwaadaardig. Ik ben na de bevalling geopereerd en is het verwijderd. Op dit moment heb ik weer een verwijzing liggen omdat ik weer 2 knobbels heb.. Goed dat je dit deelt en het is zo belangrijk om je borsten goed te controleren, ik dacht eerder ook dit komt vast op oudere leeftijd voor, maar ik ben ook nog maar net 28.

  • Saskia Hardeman

   Ooh Lin, wat heftig. Wat is je moeder ontzettend dapper en ik vind het een hele mooie uitspraak van de tiet. Mijn ouders komen uit twente en daar spreken ze tiet ook zo uit, ik ga dit dus zeker onthouden. Veel sterkte en liefs voor jou.

 • vandana

  Goed dat je hier aandacht aan geeft en gelukkig maar dat alles ok was bij je.

 • Jennifer

  Goed stuk! Ik had ook een beetje angst toen mijn borsten anders werden door de borstvoeding, harde stukken waren natuurlijk stuwing (want ze verdwenen ook weer na voeden/kolven) maar ik weet inderdaad waar je alert op moet zijn en als je dat nog nooit gevoeld hebt is het toch wel even een beetje vreemd / angstig.

  • Saskia Hardeman

   Die harde stukken waren inderdaad ook vervelend (en pijnlijk soms). Ze hadden dit bij de borstvoedingscursus wel aangegeven dat vond ik wel erg prettig!

 • Lifesabout

  Jeetje dat moet enorm schrikken zijn geweest…ik controleer ze ook met regelmaat sinds ik in mijn familie heb gezien dat het een slopende ziekte is of kan zijn. Mooi geschreven!

 • Channah

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteed, ik vind dat iedere vrouw, jong of oud, altijd goed op haar borsten moet letten op veranderingen/rare plekjes. Je weet maar nooit en je kunt er beter meteen bij zijn!

 • Tamara

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed op je blog! Lijkt me toch wel even schrikken als je iets merkt, gelukkig was er bij jou uiteindelijk niks aan de hand

 • Vlijtig Liesje

  Ik houd ze wel enigszins in de gaten, maar ik vind het enorm lastig om verschillen te voelen.

 • José

  Sinds ik borstvoeding geef voel ik meerdere malen per dag aan mijn borsten (om te voelen welke het volst is, dus aan de beurt is). Ook onder de douche is dat momenteel een vaste prik. Ik ga er dan ook van uit dat ik veranderingen snel op zou merken en hoop vooral dat moment onder de douche vast te houden wanneer de borstvoeding afgelopen is.

  Schrikken zeg! Dat je zelf eens doorverwezen werd naar het ziekenhuis. Gelukkig was er niets aan de hand!

 • Rosanne

  Wat goed dat je hier een artikel aan wijd. En wat heftig dat je zowel in je omgeving als in je werk de impact van de ziekte van zo dichtbij hebt meegemaakt. Gelukkig dat bij jou de uitslag goed was!

 • Kaylee Roxanne

  Jeetje, wat moeten dat een paar angstige dagen zijn geweest. Mooi dat je er op je blog aandacht voor vraagt.

 • Jeapiebel

  Echt een geschikt artikel op dit moment om aandacht te geven. Ik denk als vrouw heb je te maken met de angst van borstkanker, vroeger was ik er niet mee bezig. Pas nadat ik kinderen heb. Ik had zelf een mammografie gehad, gelukkig blijkt niets aan de hand. Toch spookt het soms rond in mijn hoofd.

 • Iris

  Mijn tante is op jonge leeftijd overleden aan borstkanker, dus ik ben het er helemaal mee eens dat controle heel belangrijk is.

 • Saar

  Wat goed dat je hierover blogt en wat fijn dat alles goed was. Ik probeer er zo alert mogelijk op te zijn, het lijkt me vreselijk om mee te maken!

 • Anne-Sterre

  Goed dat je hier zo over schrijft, volgens mij is die aandacht zo belangrijk, het wordt helaas nog steeds vaak (te) laat geconstateerd.

 • Loene

  Enorm knap van je, Saskia, dat je dit durft te posten op je blog! Respect!

 • Eline

  Wat goed om hier aandacht aan te besteden zeg! Ik heb borstkanker helaas van dichtbij moeten meemaken. Ik controleer dan ook met regelmaat mijn borsten.

 • Bertine

  wat goed dat je hierover hebt geschreven! en wat schrikken toen jij ook iets ontdekte.. gelukkig bleek het niets te zijn!

 • Angelique

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Echt een vreselijke ziekte is het, bah. Ik heb er gewoon geen woorden voor.

 • Joycerdt

  Jee meid wat heftig zeg. Lijkt me inderdaad ook naar om zo in onzekerheid te zitten, maar wat fijn dat alles goed bleek. Kanker is een vreselijke ziekte, in welke vorm dan ook. In mijn familie zijn ook een aantal familieleden getroffen door kanker, maar gelukkig zijn ze nu allemaal stabiel en gaat alles goed met ze.

  Lfs.x

 • Sax and the Pretty

  Goed dat je dit hebt geschreven, ik hoop dat het meer vrouwen bewuster maakt! x

 • Martina

  Het doel van je artikel vind ik erg mooi, die spanning en stress, vreselijk! Inderdaad, goed checken is belangrijk!

 • Els

  Dat moet schrikken zijn geweest! Echt goed dat je hieraan aandacht besteed!

 • Sheila

  Ik kom hier voor het eerst en je raakt me al met dit artikel. Wat goed dat je hier over schrijft en je anderen er attent op maakt hoe belangrijk borsten controleren is. Ik voel ze inderdaad regelmatig. Wellicht niet bewust elke maand, soms namelijk ook onbewust als ik aan het douchen ben. Daarmee bedoel ik dat ik er niet over nadenken, maar dan bezig ben en denk: goh, laat ik mijn borsten eens controleren. Want inderdaad… denk ik, ik ben een vrouw van 37 en tja… borstkanker is de meest voorkomende kankervorm bij vrouwen. Ik heb niemand in mijn familie die het heeft, maar kleine moeite om ze te controleren.

  Dus goed dat je dit schrijft en zo misschien anderen ermee helpt. Voor jezelf lijkt het me een vreselijke periode vol stress, maar gelukkig liep het goed af!

 • Sofie Katelijne

  Goed dat je hierover schrijft! fijn om te lezen!

 • sammie

  Fijn stuk! Kan me voorstellen dat je echt wel schrok en heel opgelucht was toen de uitslag uitwees dat er niks aan de hand was. Ik moet het ook eens routine gaan maken tijdens het douchen, goede tip!

 • Jenn

  Mooi dat je hier aandacht aan besteed. Borstkanker krijgen is een van mijn grootste angsten, dus ik controleer ze regelmatig ja.

 • Astrid

  Wat een heldere post! Ik snap dat je erg in de stress zat toen je mogelijk borstkanker had en heel blij was dat er geen afwijkingen waren. Ik doe wel zelfonderzoek maar weet eigenlijk niet hoe dat precies moet en weet ook niet waar ik op moet letten (behalve knobbeltjes).
  Onlangs geplaatst door Astrid: Mijn favoriete vakantie: International Computer Camp #30DayBlogChallengeNL

  • Jenny

   Let ook op putjes, deuken, verhardingen, verkleuringen. Eigenlijk alles wat anders is dan hoe je borst gewoonlijk aanvoelt en eruit ziet.

 • MamaPlaneet

  Het is een verschrikkelijke ziekte. Mijn schoonmoeder kreeg het jaren geleden. Mijn moeder kreeg het 3 jaar geleden. Ze is net klaar met alle behandelingen.
  Wat ontzettend lief van je vader dat hij met een bos bloemen bij je aan kwam zetten.
  Sinds mijn moeder onderzoek ik mijn borsten regelmatig zelf, tijdens douchen. Heel belangrijk!

  • admin

   Wat vreselijk. Gelukkig is je moeder klaar met de behandelingen alhoewel het dan nog steeds niet gemakkelijk moet zijn. Zelf je borsten onderzoeken is zeker ontzettend belangrijk, goed dat je dit regelmatig doet.

 • Lifeaholic.nl

  Knap dat je dit verhaal met ons deelt! Het is goed dat hierbij wordt stil gestaan!
  Onlangs geplaatst door Lifeaholic.nl: 12 landen waar we op vakantie zijn geweest!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.