Snel afvallen met Intermittent fasting: waarom ik het iedereen kan aanraden
15 jan 2019 Lifestyle Mama 10

Snel afvallen met Intermittent fasting: waarom ik het iedereen kan aanraden

Afgelopen weken was het intermittent fasting veel in het nieuws. Oftewel: het afvallen door het in te lassen van pauzes, en door te eten tussen een bepaalde tijd. Zelf doe ik dit nu al langer dan een jaar, en ik had het voor mijzelf en mijn lijf niet beter kunnen doen. Ik ben er zo enthousiast over! Er zijn heel veel negatieve verhalen over deze manier van afvallen, maar ik denk dat dit gewoon onwetendheid is. Gelijk roepen dat het slecht is, dat is niet nodig. Dan weet je gewoon niet wat het inhoudt. Wanneer er een beetje verdiept wordt in het intermittent fasting, zal je er al heel snel achter komen dat het heel veel gezondheidsvoordelen heeft!

Heel even in het kort uitleggen: intermittent fasting betekent simpelweg dat er genomen over een dag een paar uur is wanneer je mag eten. En een periode dat je het lichaam zichzelf laat herstellen door middel van vasten. Je kan deze tijd zelf indelen, als je maar 16 uur niet eet. Voor mij zelf betekent dit dat ik (over het algemeen, ik ben nu heel makkelijk) vanaf 12 uur in de middag begin met eten tot en met 20.00 in de avond. Door dat het lichaam 16 uur in “ruststand” staat, kan het zichzelf herstellen en val je ook nog eens af. Meer hierover? Check even de video: Snel afvallen intermittent fasting of lees het artikel: Hoe ik binnen korte tijd 5 kilo afviel.

Je valt snel af

Al vaker heb ik het op mijn blog verteld: na de zwangerschap bleven er wat kilo’s plakken, en die wilde ik kwijt. Ik las ergens over het intermittent fasten en ik was direct om. Dit was iets voor mij! Hieronder zal ik vertellen over het feit dat ik nooit een ontbijter ben geweest en waarom deze vorm hierom heel goed bij mij past. In ieder geval: nadat ik gestart was, ben ik direct veel gaan afvallen. In korte tijd was ik 5 kilo kwijt. Inmiddels (nu anderhalf jaar verder) zit ik op het gewicht van voor mijn zwangerschappen. Dat betekent dat ik gewoon tien kilo kwijt ben zonder enig idee dat ik hier heel veel moeite voor heb moeten doen.

Zonder schuldgevoel het ontbijt overslaan

Wanneer je nooit een ontbijter bent geweest is het gewoon heel erg simpel. Je mag gewoon het ontbijt overslaan en valt ook nog eens af.

Ik heb altijd al gehad dat ik moeite heb met het ontbijt. Met heel veel moeite krijg ik iets naar binnen. Super irritant. Toen ik las dat het helemaal niet zo ongezond is om het ontbijt over te slaan als wij denken, was ik helemaal enthousiast. Ik ben mij verder gaan verdiepen, en inderdaad, het ontbijten is helemaal niet noodzakelijk voor mensen. Bedenk maar eens dat de mens er op gebouwd is om uren niets te kunnen eten. Vroeger hadden het mensen helemaal niet zoals wij nu, en moesten zij ook vaak heel lang wachten voordat er genoeg voedsel was gevangen door middel van bijvoorbeeld jagen. Ik geloof er zelf heel erg in dat onze lichamen zijn gebouwd om te overleven, dus deze theorie komt bij mij heel natuurlijk over.

Je kan eten wat je wil

Ok, dit moet je niet al te letterlijk nemen. Toen ik echt kilo’s kwijt wilde, toen moest ik uiteraard een beetje opletten met wat ik at. Nu ik inmiddels op mijn normale gewicht zit, is dit allemaal niet meer zo belangrijk en kan ik inderdaad eten wat ik wil. Wel kan je natuurlijk omdat het ontbijt overgeslagen wordt, extra grote porties nemen met de lunch en het avond eten. In die zin kan je (meer) eten wat je wil. Nu ik overigens al  die kilo’s kwijt ben voelt het wel echt alsof ik kan eten wat ik wil. Ik heb nooit het gevoel dat ik iets moet laten staan.

Nooit meer snaai buien

Hier was ik zo ontzettend verrast over! Ik kon echt ontzettend snaaien. Vooral na de laatste zwangerschap kon ik helemaal los gaan. Elke avond rond 20.00 moest ik gewoon iets eten. En vaak bleef het dan niet alleen bij een koekje, maar werd het heel erg veel. Nu met het intermittent fasting heb ik dit echt nooit meer. Ook niet door de dag heen. Ik heb gelezen dat dit komt doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, en je daardoor geen behoefte krijgt om te snaaien. Ik had het zelf niet echt kunnen bedenken, maar de snaaibuien zijn hier nu echt beperkt tot 1 keer in de maand haha. Het hielp mij overigens ook echt dat ik mijzelf heb aangeleerd om na 20.00 niets te pakken. Na die tijd is het gewoon klaar. Natuurlijk mag een kopje thee wel, maar eten niet meer. Inmiddels ben ik ook hierin minder streng, maar over het algemeen probeer ik mij hier wel veel meer aan vast te houden.

intermittent fasting

Het is geen dieet en voelt ook niet zo

Bijna overal waar je informatie zal gaan opzoeken over het intermittent fasting, daar zal je lezen dat het geen dieet is, maar een levenswijze. Voor mij voelt het ook echt zo. En ik denk ook dat voor de mensen net als ik die niet van ontbijten houden, dit de ideale manier is om te veel aan kilo’s kwijt te raken. Wanneer je echt een ontbijt nodig hebt, dan zal het lastiger zijn. Alleen, ik ken ook heel veel verhalen van mensen die van ontbijten hielden en die nu ook al jaren succesvol aan het intermittent fasting doen. Het is echt een manier die je in je leeftstijl toepast. Ik las laatst iets van een dietist die zei dat zij het intermittent fasting niet aanraadt omdat wanneer je weer zal gaan ontbijten, de kilo’s er weer aanvliegen. Ik denk zelf dat wanneer je eenmaal deze manier hebt toegepast in je leven, je niet meer terug wil. Je valt namelijk niet alleen af, maar voelt je ook veel fitter, gezonder en minder moe.

Er zijn meer gezondheidsvoordelen dan je denkt

Hierboven beschreef ik het al: door het intermittent fasten zal iemand zich fitter en gezonder voelen. Echt, er zijn zo veel gezondheidsvoordelen! Ik heb al vaker over dit onderwerp geschreven en krijg altijd nare reacties zoals: “je ruïneert je lijf”, “weet je wel waar je mee bezig bent”. Geloof mij, ik weet waar ik mee bezig ben. Ik heb mij verdiept in wetenschappelijke onderzoeken en daarnaast weet ik door mijn achtergrond als hbo verpleegkundige genoeg over het lichaam om te weten wat ik doe. Even een korte opsomming van de gezondheidsvoordelen: de celfuncties verbeteren, cholestrol verbetert, de kans op kanker daalt en het is levensverlengend. Er zijn echt nog veel meer voordelen, zo zou de kans op hersenziekten ook afnemen. En voordat ik hierover kritiek krijg, dit is allemaal getest en wetenschappelijk onderbouwd.

Tot zover even. Tijdens het tikken van dit artikel merk ik dat ik echt nog wel veel en veel meer kan vertellen. Ik krijg wekelijks ook nog zoveel mails en berichtjes van jullie over dit onderwerp! Blijf gerust je vragen stellen. Overigens, ik wil nog wel even benadrukken, ik ben natuurlijk geen arts of iets dergelijks, maar ik ben wel iemand die weet wat zij doet. Door de onderzoeken die ik gelezen heb, sta ik persoonlijk helemaal achter het intermittent fasting.

Tot slot, ik ga naar aanleiding van dit artikel ongetwijfeld vragen krijgen over hoe veel ik weeg. Hier schreef ik al over: hoeveel weeg ik?

Kende jij intermittent fasting al?

Reacties

 • Marlous

  Ja, ik ben bekend met IF en vind het op zich prettig werken. Ik deed het niet zozeer voor het afvallen, maar meer omdat ik het prettig vond niet de hele dag met eten bezig te hoeven zijn. Nu doe ik het niet meer helemaal ‘volgens de regels’. Ik start wel pas rond 10.30 met eten en na mijn avondeten eet ik bijna nooit meer (ik eet i.v.m. werk en sport wel pas rond 19.30)

 • Saar

  Interessant! Het enige wat ik me dan wel af vraag.. ben je dan niet heel moe en lusteloos in de ochtend? Ik heb namelijk wel mijn energie nodig voor het werk.

  • Saskia Hardeman

   Nee, echt totaal niet. Toen ik nog in de zorg werkte, en om 7 uur begon, toen at ik ook nooit al zo vroeg. Dus ergens misschien wel gewend. Nu met werken heb ik er ook geen last van.

 • Nathalie

  Klinkt interessant. Een vraagje.. Ik neem aan dat je wel al iets drinkt voor 12 uur en zo ja wat drink je dan?

  • Saskia Hardeman

   Jazeker, zwarte koffie, thee en water mag uiteraard!! Ik drink zelf veel koffie en thee.

   • Nathalie

    Dank voor je reactie!

 • Evelien

  Ik doe nu ruim een week IF, maar ik heb juist veel meer snaaidrang, vooral eind van de middag en in de avond. Ook na de lunch en het diner wil ik meer meer meer… Terwijl ik dat normaal veel minder had. Wat doe ik fout?

  Knap dat je zoveel afgevallen bent! Ik moet ook nog wat kilootjes kwijt na 2 zwangerschappen.

  Groetjes Evelien

  • Saskia Hardeman

   Ik denk dat je in het begin echt moet wennen! Voor mij was het makkelijk omdat ik niet van ontbijten houdt. Maar wanneer je hier wel aan gehecht bent, lijkt het mij dat het lichaam zich even moet “instellen”. Geef het nog een weekje de tijd. Succes en liefs

 • Evelien

  Dank je wel Saskia, ik ga nog even doorzetten. Die drang naar eten proberen te negeren of kan ik wel gewoon iets van noten of fruit nemen?

 • Blog & Beauty

  Ik kende dit onbewust. Ik ontbeet nooit omdat ik veel te veel bezig was met het eten van mijn dochtertje. Toen heb ik een hele tijd gehad dat ik ’s middags wat crackers at en ’s avonds een bak yoghurt. Of dat echt goed is weet ik niet, maar dat werkte voor mij heel goed. Ik was ook snel veel kwijt. Door veel problemen en stress ben ik weer meer gaan eten en nu kom ik niet weer in dat ritme.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv