Eetdagboek Intermittent Fasting (Snel afvallen door te vasten)
20 jun 2017 Intermittent Fasting Lifestyle Mama 11

Eetdagboek Intermittent Fasting (Snel afvallen door te vasten)

Zoals ik eerder al in de video (1,5 kilo afvallen in 4 dagen) vertelde ben ik begonnen met intermittent fasting. Het leek mij leuk (en voor mijzelf een stok achter de deur) om in een eetdagboek van de eerste week bij te houden hoe dit vasten ging en hoe ik dit persoonlijk heb ervaren.

Er zijn verschillende manier van Intermittent fasting, wanneer je hier mee over wil lezen raad ik je aan om even te googlen. Voor mijzelf betekent het vasten dat ik het ontbijt oversla en om 12 uur begin met de eerste maaltijd van de dag. Van 20.00 uur in de avond tot 12.00 uur in de middag de volgende dag eet ik dus niets. Wel mag ik water drinken, thee en koffie. Waarom ik hieraan ben begonnen en wat mijn persoonlijke doel is, dat vertel ik in de video beginnen met intermittent fasting.

Eetdagboek Intermittent fasting

Om het verloop bij te houden heb ik hieronder dagelijks een dagboek bijgehouden. Zoals je misschien wel kan lezen, heb ik puur mijn eigen regels. Ik let bijvoorbeeld niet extreem op koolhydraatarm eten, maar eet in principe wat ik normaal ook zou eten, uitgezonderd dan van de snaai momenten 😉

Dag 1

Ik begin op een zaterdag nadat ik in de ochtend heb gelezen over intermittent fasting. Zoals elke ochtend hikte ik ook deze ochtend weer tegen het ontbijt aan, dus na het lezen over deze nieuwe levensstijl besluit ik maar om direct te beginnen. Ik heb nooit gehouden van het ontbijt en het komt best als een opluchting dat ik deze nu met een gerust hart over kan slaan. Het gaat de hele ochtend dan ook prima. Rond een uur of 11 krijg ik een beetje trek en begin ik uit te kijken naar mijn eerste maaltijd. Om 12 uur stipt eet ik dan ook twee meergranen broodjes met kaas, hmmm, lekker!

Na deze lunch valt mij op dat ik mij gewoon verzadigd voel. Ik heb geen snaaitrek en wanneer mijn zoontje iets lekkers te snoepen krijgt heb ik hier zelf geen behoefte aan. Wat een goed begin! In de avond eet ik wraps en na deze maaltijd heb ik genoeg gehad voor deze dag. Tussendoor eet ik overigens nog wel aardbeien en tomaatjes en komkommer. Om te hydrateren drink ik water.

Dag 2

Ik word wakker en heb gek genoeg toch wel een beetje trek. Eten is gewoon geen optie dus ik probeer het gevoel te negeren. Ook neem ik twee kopjes zwarte koffie om te compenseren. Om 10 uur besluit ik om het huis te gaan schoonmaken om zo het hongergevoel een beetje uit de weg te gaan. Dit lukt goed en om stipt 12 uur eet ik twee volkoren boterhammen met leverworst. Ook eet ik nog een appel. Bij mijn ouders op de koffie in de middag eet ik een plak cake en in de avond eten wij kipfilet met salade. Om half 8 eet ik een bakje bonenchips (klinkt vies maar is heel lekker!). Daarnaast drink ik een aantal glazen water met een schijfje citroen. Om 20.00 heb ik zin in allemaal lekkers maar pak ik een kopje zwarte koffie.

Dag 3

Ik zag er een beetje tegenop maar het gaat hartstikke goed vandaag! Om twaalf uur eet ik twee beschuitjes met kaas en de honger die ik had is op slag verdwenen. Bij ons in het dorp is eten op rolletjes waar wij een bezoekje aan brengen. Daar ga ik eigenlijk best wel los. Ik drink twee wijntjes, eet een broodje pulled pork, en een wafel met chocolade. Allemaal super lekker en eigenlijk eet ik het ook zonder schuldgevoel. In de avond eten we macaroni salade en drink ik veel water. Wat ik wel merk is dat ik na 20.00 wederom heel erg trek heb, maar ik weet het te weerstaan: YES!

serviesje

Dag 4

In de ochtend ga ik bij een vriendin op de koffie en ik ben benieuwd hoe ik dit ga volhouden. Ik moet zeggen dat het helemaal niet spannend is. Ik drink twee koppen koffie en het gaat gewoon meer dan prima! Tussen de middag eet ik een mueslibol en een boterham met aardbeien. De rest van de middag heb ik geen trek en het eerstvolgende dat ik eet is de couscous  met veel verse groenten in de avond. Naast dit alles drink ik water met een schijfje citroen en zwarte koffie.

Dag 5

Ik wil toch even op de weegschaal staan om te kijken of er al verandering te zien is. En wat denk je: er is anderhalve kilo af!! Wauw! Wat heerlijk, de kilo’s lijken er af te vliegen. Zelf denk ik dat het voornamelijk ligt in het feit dat ik niet meer ontzettend zit te snaaien. Wat fijn! Als dit zo blijft, dan ga ik dit wel heel erg makkelijk volhouden. Op deze dag houd ik het vol om tot half 1 in de middag niet te eten. Voor lunch eet ik een kopje tomatensoep en twee bruine boterhammen met ham. Opvallend is dat ik de rest van de middag gewoon geen gevoel heb dat ik iets moet eten. Ik drink een aantal koppen koffie en wat water. De kinderen krijgen watermeloen en ik eet een aantal stukjes mee. In de avond eten wij patat omdat dit even zo uit komt #moetkunnen 😉 Ik had natuurlijk iets anders voor mijzelf kunnen klaar maken maar doe dit niet. De rest van de avond drink ik nog koffie en water.

Dag 6

Het lijkt elke dag een beetje makkelijker te gaan. Tussen 11 en 12 wordt het zelfs een makkelijker en ik heb echt het idee dat het hongergevoel dat ik normaal veel heb, aan het verdwijnen is. Dat vind ik vooral erg fijn. In de middag eet ik twee broodjes en wat aardbeien. Ik drink water en zwarte koffie. In de avond eten wij een nacho schotel. Zo lekker! En zo fijn dat ik dit soort dingen gewoon kan blijven eten. De moeite om in de avond niet iets te eten na 20.00 uur blijft, maar ik voel mij ook wel weer heel fijn als ik dit volhoud.

Dag 7

De laatste dag van dit eetdagboek. Als ik kijk naar de eerste paar dagen van het vasten in vergelijking met deze laatste dag van de week is het al zo veel makkelijker geworden. In de ochtend eet ik gewoon niets en om 12.30 eet ik een lekkere salade met een broodje. Pas in de avond eet ik weer een maaltijd mee. Ik merk dat ik dan ook pas echt trek begin te krijgen en dat ik niet echt behoefte heb aan een tussendoortje. Ik neem wel even wat druifjes samen met de kindjes maar dat is het dan ook. In de avond eet ik met de koffie een chocoladekoekje en ben ik super trots op mijzelf dat ik maar één koekje eet in plaats van het hele pak 😉

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om dit dagboek te lezen. Ik heb zo ontzettend veel mails en berichtjes van jullie gehad naar aanleiding van mijn video over intermittent fasting, ik merk hierdoor dat ik niet de enige ben die het interessant vindt. Mocht je vaker van dit soort updates willen lezen laat het mij weten hieronder in de comments!

Wat doe jij om die paar kilo’s eraf te krijgen?

Reacties

 • MarjonS

  Ik dacht dat ontbijt overslaan helemaal niet goed is? Dit is mij altijd vertelt.
  Fijn dat het goed gaat en je al afgevallen bent! Ga zo door.
  Ik zou het snaaien in de avond moeten laten. Denk dat dat wel scheelt. Overdag eet ik gewoon ontbijt, lunch, avondeten. Tussendoor wat fruit of liga koek.

 • Brenda peters

  Ben benieuwd naar de resultaten na 2,4 weken enz. Hopelijk blijft het z’n werk doen, denk erover het ook eens te proberen !

 • Marloes

  Echt super goed van je dat je het volhoudt! Ik doe een personal body plan, een totaalpakket aan krachttraining, gezond eten en een op een coaching. Dit voelt voor mij heel goed en ik merk het zeker in de cm’s!!
  Onlangs geplaatst door Marloes: Een zomers gevoel met Goodie Goodness

 • Femke

  Waw! Van dit dieet had ik nog nooit gehoord, maar het lijkt me wel iets wat goed te doen is… Ik volg graag mee hoe het verder gaat! Eens ik zal stoppen met borstvoeding geven heb ik ook wel een “kuur” nodig denk ik 🙂
  Onlangs geplaatst door Femke: De week van Yael #6 : eerste keer sushi en een aanhankelijke baby…

 • Judith

  Dit lijkt wel wat voor mij, heb ook zoveel moeite met het ontbijt altijd.

 • Miriam

  Klinkt goed allemaal, ik ben goed afgevallen met kha maar wil nog graag zeker 10kg kwijt, ik wil dat intermittend fasting graag proberen.
  Maar ik begrijp het niet helemaal, hoef je niet op de koolhydraten te letten?
  Groetjes Miriam

  • Saskia Hardeman

   In principe niet.. Maar wil je snel resultaat dan zal ik er zeker op letten. Toen ik vijf kilo kwijt wilde at ik ook minder koolhydraten.

 • Annelies

  Hoi, ik ben hier nu bijna een week mee bezig en al 2 kg. afgevallen. s’ avonds na 20.00 uur is het idd. voor mij ook het meest lastig om niet te gaan snaaien merk ik maar ik doe het niet;-) De ochtenden tot 12.00 gaan prima.
  Hoe lang ben je hiermee doorgegaan (of doe je het nog steeds?) en wat ben je er uiteindelijk mee afgevallen? Ik ben erg benieuwd.
  Bedankt alvast voor je reactie.
  Groetjes, Annelies

  • Saskia Hardeman

   Hoi Annelies, dankjewel voor je reactie en super leuk dat je ook begonnen bent. Ik vind het echt heerlijk dat intermittent fasting. Voor mijn gevoel ben ik er niet echt meer mee bezig, maar ontbijten doe ik niet meer. Ik denk ook dat ik dit niet meer zal gaan doen. Het bevalt mij prima zo zonder ontbijt en ik heb hier eigenlijk gewoon nooit behoefte aan gehad. Het geeft mij ook rust dat dit niet meer hoeft. Ik probeer na 20.00 niet meer te eten maar ook dit lukt niet altijd hoor. Nadat ik met deze methode 5 kg ben afgevallen ben ik minder streng voor mijzelf geworden en snoep ik gewoon en eet ik eigenlijk wat ik wil. Inmiddels weeg ik 54 kilo en dat is gewoon een gewicht dat normaal is voor mij. Heel veel succes en voor vragen weet je mij te vinden. Liefs Saskia

 • mieke

  beste allemaal
  Ik ben heel blij dat het bij jullie allemaal zo goed lukt!
  Bij mij is het anders: ik ben nu vier weken bezig en echt heeeeel stipt! ik eet alleen tussen 13.00 en 21.00 uur en heel gewoon. Snoepen doe ik niet speciaal, alleen een stukje donkere chokolade. Taarten, cake en allerlei lekkers eet ik quasi nooit.
  Mijn resultaat: 0 kg afgevallen! ik heb gewoon hetzelfde gewicht als vier weken geleden…
  Wat doe ik verkeerd? Toegegeven: ik zit altijd achter mijn bureau en ik drink elke dag een glas wijn. Kan het dat zijn?
  groetjes
  Mieke
  Ps ik meet een 1.65 en weeg 66 kg…

  • Saskia Hardeman

   Ah wat vervelend. Sport je er ook bij toevallig? Ik weet er te weinig van af om te kunnen zeggen dat het de wijn is.. Maar ik weet wel dat het niet bevordelijk is voor afvallen. Wellicht nog even aankijken?

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.