Schoonmaakroutine: Kalkvrij houden badkamer
27 sep 2016 Lifestyle 6

Schoonmaakroutine: Kalkvrij houden badkamer

Naar aanleiding van mijn artikel “huis kalkvrij houden” kreeg ik veel vragen over het kalkvrij houden van de badkamer en of ik hier eens apart een artikel over wilde schrijven. Met name werd de vraag gesteld wat mijn routine is, en hoe vaak ik middelen gebruik om de kalk uit mijn badkamer te houden. Ik besloot daarom apart nog eens dit artikel te schrijven en dit keer specifiek gericht op het kalkvrij houden van de badkamer.

Kalkvrij houden badkamer

Vanaf het moment dat ik mijn eigen huishouden kreeg en ik de taak had om ons huis spik en span te houden werd kalk mijn grote vijand. Want, waar eenmaal kalk zit, is het niet gemakkelijk om dit te verwijderen. Zeker op de plekken in Nederland waar hard water zich bevindt is het nog veel lastiger. Het is zelfs een ontzettende klus om deze aanslag te lijf te gaan. In mijn badkamer heb ik (vanzelfsprekend) het meeste last van kalk en ik ben er daarom ook extra alert op om deze kalkvrij te houden. Ik heb hier inmiddels een routine voor die ik vrijwel elke week bij het grondig schoonmaken van de badkamer gebruik en ik hieronder zal uitleggen.

Kraan kalkvrij houden

Zelf begin ik bij het schoonmaken van de badkamer als eerste bij de wastafels. Om de kraan kalkvrij te houden is het als eerste heel belangrijk om deze goed schoon te houden. Elke week maak ik de wastafels in onze badkamer grondig schoon. Helemaal goed is om elke keer na gebruik van de kraan, de kraan en de wasbak droog te maken. Juist wanneer je het water laat liggen ontstaan er kalk. Zorg bijvoorbeeld voor standaard een doekje bij de wastafel zodat het heel gemakkelijk wordt de kraan na gebruik schoon te maken. Wanneer er toch kalk is ontstaat kan je in mijn eerdere artikel lezen hoe je de kranen ontkalkt.

Eens in de maand

Eens in de maand maak ik de kraan kalkvrij door de plekken waar kalk zit in te deppen met schoonmaakazijn en dit een uur te laten intrekken. Wat ook kan is een doek met schoonmaakazijn op de plek met kalk te leggen en ook dit te laten intrekken.

Douche Kalkvrij houden

Na de wastafels ga ik aan de slag met het schoonmaken van de douche. Ook hierbij geldt uiteraard dat het heel belangrijk is om het goed schoon te houden en om dit na het schoonmaken ook weer goed te drogen. Over het algemeen maak ik de wanden schoon met een sopje met daar een scheut schoonmaakazijn aan toegevoegd. Vergeet vooral de onderkant van de kraan niet en de douchekop, dat zijn plekken om snel te vergeten.

Eens in de maand

Eens in de maand laat ik het badje van de kinderen vollopen met water gooi ik daar een halve fles schoonmaakazijn bij. Daar hang ik de douchekop in en eventueel nog wat andere spullen die wat ontkalking kunnen gebruiken. Spullen die gewoon schoon moeten worden kunnen er overigens ook prima bijgedaan worden, schoonmaakazijn is naast ontkalken ook fantastisch om mee schoon te maken.

schoonmaakroutine badkamer

Douchecabine kalkvrij houden

Na de douche komt uiteraard de douchecabine aan de beurt. De douchecabine kalkvrij vind ik nog best een lastige klus. Sowieso is het uiteraard heel erg belangrijk om iedere keer na het douchen de douche droog te maken zodat kalk minder kans heeft. Een handige tip hierbij is om bijvoorbeeld standaard een trekker in de douche te hangen zodat dit niet zo snel vergeten kan worden. Ook maak ik tijdens de wekelijkse schoonmaakbeurt de douchecabine goed schoon met een sopje met schoonmaakazijn.

Eens in de maand

Wanneer ik een badje van schoonmaakazijn maak en hier de douchekop en dergelijke in laat weken, doe ik daar ook de trekker bij in. Zo wordt deze ook goed schoon!

Kalkvrij houden toilet

Als een na laatste (als laatste de vloer) maak ik het toilet schoon. Het toilet is iets dat veel mensen vaak vergeten om kalkvrij te houden. En juist is het heel belangrijk om het toilet vrij te houden van kalk omdat hoe meer kalk er ontstaat, hoe lastiger het wordt om het toilet goed schoon te krijgen. Wat ik eens in de week doe is het toilet goed schoonmaken, doorspoelen, en daarna een paar flinke scheuten schoonmaakazijn in het toilet. Dit ontkalkt, en maakt het toilet ook nog eens stralend schoon.

Eens om de paar maanden

Om de zoveel tijd doe ik een halve fles schoonmaakazijn in de pot van het toilet en laat ik dit de hele nacht weken. Gegarandeerd een brandschoon en fris toilet dat ook nog eens ontkalkt is.

Kalkvrij water

Wanneer het lastig is om kalk buiten het huishouden te houden kan dit erg frustrerend zijn. Gelukkig valt de kalk in onze woonplaats mee, maar er zijn woonplaatsen waar er flink hinder wordt ondervonden door hard water. Apparaten kunnen bijvoorbeeld veel sneller kapot gaan en hard water kan zelfs invloed hebben op de huid. Een ontkalker kan in deze situaties de oplossing zijn. Een ontkalker zorgt namelijk voor kalkvrij water, wat er weer voor zal zorgen dat kalk buiten het huishouden blijft. Een ontkalker hoeft helemaal geen groot apparaat te zijn en kan gemakkelijk in huis geplaatst worden. Zeg maar doei tegen kalk en urenlang poetsen ;).

Ik hoop dat het door middel van dit artikel duidelijker is hoe ik kalk probeer te houden uit mijn badkamer. Mochten er nog verdere vragen zijn hoor ik dit natuurlijk heel graag van jullie! Laat je reacties achter in de comments, ik lees het erg graag!

Ben jij ook zo bewust bezig met kalkaanslag in de badkamer? 

handtekening-saskia

Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • Miss

  Zeer handig tips! Ga ik zeker toepassen en natuurlijk opslaan! Thanks want heb wel wat last van kalk in de badkamer…

 • Rebecca

  Kijk, hier heb ik nou echt wat aan.
  Toen ik thuis woonde hoefde ik nooit de badkamer schoon te houden en nu ineens heb ik een eigen bad, douche en wasbak. Die dingen maken helaas zichzelf niet schoon. Ik heb een hekel aan kalk dus dit komt als geroepen!
  Onlangs geplaatst door Rebecca: Unboxing Secretbox.com | Een box met onbekende inhoud?

 • Bertine

  goede tips! ik gebruik nu altijd speciaal spul tegen kalk, maar ik ga het ook maar eens met schoonmaakazijn proberen!

 • Nesrin

  Goed om te weten. Mijn schoonmoeder legt soms wattenschijfjes waar schoonmaakazijn in zit op het gebied (de moeilijke plekjes bij de kraan bijvoorbeeld) en laat dit zo inwerken.
  Onlangs geplaatst door Nesrin: Keeping up with Nesrin #39

 • YuSt

  Ja, ik ben van een oude stempel en wij zijn opgevoed met soda, schoonmaakazijn en Driehoek zeep!
  Tegenwoordig gebruik ik ook autowas om mijn tegels 1x per maand mee in te boenen. Dit geeft ern beschermlaagje zodat water ook minder hecht!
  Fijn om dit soort tips terug te lezen bij de jonge huisvrouwen!
  Onlangs geplaatst door YuSt: Swatched it | I Can I Will | Manhattan

 • irma

  Thnx voor de tips! Ik heb ook zoveel last van kalk in de badkamer, en het lukt me maar niet *zucht*.
  We gaan weer lekker poetsen 😛

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv