Huishoudtips: Huis kalkvrij houden
5 jul 2016 Lifestyle 6

Huishoudtips: Huis kalkvrij houden

Wanneer ik een artikel schrijf met huishoudtips of met tips zoals bijvoorbeeld het verwijderen van vlekken,  wordt er ontzettend enthousiast gereageerd. En zal ik wat vertellen: schoonmaken is stiekem gewoon iets wat ik heel erg leuk vind om te doen. Echt waar! Hoe fijn is het om een huis dat overhoop gehaald is door kleine kinderen weer helemaal lekker fris en schoon te krijgen? Heel erg fijn. Zoals je begrijpt kan ik dus nog wel even doorgaan met het geven van huishoudelijke tips. Dit keer vertel ik jullie graag hoe je een huis het beste kalkvrij kan houden!

Waarom het huis kalkvrij houden

Sinds ik mijn eigen huishouden heb ben ik er pas achter gekomen hoe ontzettend vervelend kalk kan zijn. Toen ik nog bij mijn ouders woonde had ik hier geen idee van. En toch leerde mijn moeder mij toen al een aantal trucjes om kalk te voorkomen. Want kalk is niet alleen heel erg lelijk in de badkamer, het is ook nog eens slecht voor bijvoorbeeld apparaten in huis. Daarnaast is kalkaanslag verwijderen niet gemakkelijk en zelfs ontzettend moeilijk. Om deze redenen is het állerbeste om gewoon alles er aan te doen om kalkaanslag in huis te voorkomen. In het artikel nadelen van hard water schreef ik al over kalkaanslag en wat voor vervelende gevolgen dit kan hebben voor onder andere de energierekening, apparatuur, ook voor de (eczeem) huid, en uiteindelijk natuurlijk ook voor de portemonnee. Redenen genoeg dus om je huis kalkvrij te houden. Hoe je dit doet vertel ik je in onderstaande tips en trucs!

Voorkom kalkaanslag met schoonmaakazijn

Ik denk dat ik wel een heel artikel vol zou kunnen schrijven over hoe geweldig schoonmaakazijn is, en wat je er allemaal mee kan doen. Schoonmaakazijn is niet alleen óntzettend effectief tegen kalk, het maakt ook nog eens ontzettend goed schoon. Zelf heb ik altijd minstens twee flessen schoonmaakazijn in huis en ik doe er gewoon heel erg veel mee. Zo gebruik ik het om mee schoon te maken maar ook bijvoorbeeld voor mijn was als natuurlijke wasverzachter. Mijn tips zal ik hieronder stuk voor stuk benoemen, hopelijk heb je er dan zelf ook iets aan!

badkamer

De douche kalkvrij houden

De douche is natuurlijk een plek in huis waar kalkaanslag heel erg veel kans heeft. Tenzij je natuurlijk er alles aan doet om de kalk buiten de deur te houden. Om de douche kalkvrij te houden kan je het volgende doen:

Douchecabine droog houden

Zelf heb ik in de douche altijd een rubberen trekker liggen om na de douchebeurt de muren en ramen mee droog te maken. Tip: hang of leg de trekker in het zicht zodat je het niet kan vergeten! Zelf maak ik ook altijd nog even de slang en kranen droog, zo voorkom je ook hier kalkaanslag.

Douchecabine schoonmaken met Schoonmaakazijn

Maak eens in de zoveel tijd de douchecabine helemaal schoon met wat water en schoonmaakazijn. Je kan water mengen in een flesje met schoonmaakazijn en dit sprayen in de douchecabine. Laat het een kwartier tot een halfuur intrekken en spoel het er daarna met water vanaf. Je douche zal hierna stralen én het voorkomt ook nog eens kalkaanslag. Handig is om tijdens het schoonmaken even een raam open te zetten. Schoonmaakazijn heeft een erg sterke geur.

Douchekop ontkalken

Om de douchekop te ontkalken laat je deze een nacht weken in schoonmaakazijn. Zelf combineer ik het ontkalken van de douchekop vaak met het schoonmaken van ons babybadje. Zoals ik al vertelde, is schoonmaakazijn perfect om grondig mee te reinigen. Eens in de zoveel tijd maak ik dan ook ons badje hiermee schoon. Ik laat het badje vollopen en doe hier een halve fles schoonmaakazijn bij. Ook hang ik direct de douchekop erin om te ontkalken. Na een nacht goed omspoelen en alles is kalkvrij en lekker fris schoon.

Schoonmaakazijn

Toilet ontkalken

Wist je dat wanneer er kalk ontstaat in het toilet, vuil zich hier ook veel gemakkelijk aan gaat hechten? Heel belangrijk dus om deze zo veel mogelijk kalkvrij te houden. Naast dat schoonmaakazijn het toilet kalkvrij houdt, kan dit het toilet ook nog eens brandschoon maken. Ik heb bijvoorbeeld weleens gehad dat ik met geen mogelijkheid zeepresten wegkreeg van een toiletblokje. Een nacht azijn weken in het toilet, even goed schrobben, en hoppa een stralend en schoon toilet. Om het toilet te ontkalken vermeng water met azijn (1 op 10) en laat dit ongeveer 8 tot 10 uur in het toilet staan. Hierna even borstelen en doorspoelen. Bij hardnekkige vlekken in het toilet kan je ook een halve fles (of zelfs een hele) schoonmaakazijn een nacht laten weken en daarna spoelen. Werkt grandioos én het is ook nog eens milieuvriendelijk! Om de bril en deksel etc schoon te maken kan je dit doen met een doekje met daarop iets water met azijn.

Kranen ontkalken

Zeker wanneer je woont in een regio met hard water moet de kraan regelmatig ontkalkt worden. Op de website van Aquacell kan je de waterhardheid in jouw regio opzoeken. Om de kraan te ontkalken draai je het eindstuk van de kraan los en leg je dit te weken in een bakje met schoonmaakazijn. Je kan de schoonmaakazijn verdunnen maar dit hoeft niet. Het ligt er eigenlijk gewoon aan hoeveel last je hebt van kalk. Indien er sprake is van veel kalkaanslag hoef je de azijn zeker niet te verdunnen. Na een nachtje weken goed omspoelen en de kraan is ontkalkt. Mocht je de kraan niet kunnen losdraaien kan je ook eventueel watten (of een schoonmaakdoek) gedrenkt in azijn om de kraan heen wikkelen.

Apparatuur kalkvrij houden

Waarschijnlijk sta je er net als ik niet zo vaak bij stil dat bepaalde apparatuur heel snel kalkaanslag kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, waterkokers, maar ook bijvoorbeeld de wasmachine. Ook hier zal ik je wederom over vertellen hoe je deze het beste kalkvrij kan houden.

Koffiezetapparaat en waterkoker kalkvrij houden

Om het koffiezetapparaat en de waterkoker kalkvrij te houden kan je gemakkelijk water mengen met azijn. Even aan de kook brengen en daarna grondig omspoelen. Voor het koffiezetapparaat geldt natuurlijk dat je deze nog even mag laten doorlopen. Niet alleen azijn is hierbij effectief. Je zou ook citroenzuur kunnen gebruiken. Gewoon een citroen persen, en dit mengen met water. Voordeel hiervan is dat citroenzuur niet zo’n sterke geur heeft als azijn.

wasmachine

Wasmachine kalkvrij houden

Ook de wasmachine moet goed in de gaten gehouden worden mbt kalkaanslag. Ik heb hier zelfs meerdere tips voor die je zouden kunnen helpen:

Waspoeder om de wasmachine kalkvrij te houden

Als eerste: gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel. Zelf gebruik ik al jaren poeder. Dit is er bij mij ingeslopen en ik ben het gewoon zo gewend. Naast dat er in waspoeder soda zit, wat kalk voorkomt, is het ook stukken goedkoper dan vloeibaar wasmiddel. Wasmiddel laat vaak ook nare resten in de machine achter. Poeder heeft deze eigenschap niet, waardoor ik ook veel minder de machine zelf moet reinigen.

Schoonmaakazijn als wasverzachter

Toen ik zwanger was en ik hoorde dat ik voor de was geen wasverzachter mocht gebruiken vanwege allergieën voor de baby en dergelijke, ben ik volledig overgestapt op schoonmaakazijn als wasverzachter. Elke was doe ik in plaats van wasverzachter een scheut schoonmaakazijn bij de was. Resultaat is een zachte was. Daarnaast is schoonmaakazijn ook nog eens ontzettend goedkoop én milieuvriendelijk. Van de geur ruik je overigens helemaal niets terug.

Wasmachine laten draaien met schoonmaakazijn

Nog een tip is om eens in de zoveel tijd de wasmachine op 90 graden te laten draaien met een hele of halve fles schoonmaakazijn. De machine wordt zo grondig gespoeld en ontdaan van kalk. Ook soda schijnt dé tip te zijn om de wsmachine te ontkalken. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik heb vernomen dat een aantal scheppen soda in de machine op 90 graden ook alles perfect zal reinigen en ontkalken.

Zo. Dit is een óntzettend lang artikel geworden. En zal ik je eens wat vertellen: ik kan nog wel veel langer doorgaan. Uiteindelijk is de gouden tip wat mij betreft om schoonmaakazijn te gebruiken. Voor mij als huisvrouw is het onmisbaar en ontzettend effectief! Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Mocht je nog iets willen toevoegen lees ik dit natuurlijk heel erg graag terug in de comments!

Hoe ontkalk jij je apparaten in huis?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

samenwerking

Reacties

 • Marieke

  Ik gebruik schoonmaakazijn ook overal voor! Vind het ideaal en het is ook nog eens lekker goedkoop!!!

 • Randy

  I love schoonmaakazijn! En groene zeep in zo’n bakje 🙂 Enne ik kan ook niet zonder de wat minder milieuvriendelijke producten: chloor en blue wonder.
  Ik gebruik idd soda om de wasmachine schoon te maken. Werkt perfect!

 • Nina

  Goeie tip! En mijn waterkoker zou ik liever met schoonmaakazijn doen dan met van die chemische snelontkalker. Ik gebruik dan wel weer een speciaal middel voor mijn Nespresso koffiemachine omdat dat grondiger reinigt. Het nadeel van dat goedje is dat je nog veel vaker na moet spoelen.

  • Helena´s cleanroom reiniging

   Ik maak mijn waterkoker ook schoon met schoonmaakazijn en vind het prima werken. Zoals je zegt moet je het wel vaak naspoelen, zelf doe ik het zo´n 3x totdat ik geen azijn meer ruik. Overigens vind ik azijn voor heel veel dingen goed werken, zoals verschillende soorten oppervlakken 🙂

 • Iris

  Gewone azijn werkt ook goed als wasverzachter, bovendien is het iets minder agressief. Ik vergat trouwens een keer om de waterkoker na het ontkalken nog een keer te laten koken met water. Azijnthee is niet lekker 😉

 • Astrid

  Handige tips! Ik gebruik inderdaad ook schoonmaakzijn voor de wasmachine. Ik ga het ook eens proberen in de douche en de wc.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.