Ik wil mijn lijf terug!
11 dec 2015 Mama 24

Ik wil mijn lijf terug!

Voor de gezonde zwangerschap van Senna was ik gezegend met een platte buik en een strak lichaam. Ik had stiekem wel een beetje geluk want ik heb er nooit iets voor dat lijf hoeven doen. Eigenlijk is dit altijd zo geweest en heb ik toch even moeten slikken toen ik na de tweede zwangerschap voor de spiegel stond.

Want strak was ik niet meer. Ik was zelfs aardig wat aangekomen. Waar ik bij Senna ongeveer 9 kilo was aangekomen was het dit keer 16 kilo. En waar ik bij Senna na een week weer vrij slank was (wel met slappe buik door keizersnede) vond ik mezelf nu maar een dikke moeke.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet ondankbaar zijn en ik weet dat heel veel mama’s dit hebben, maar het hakte er gewoon even in. Als ik nu in de spiegel kijk vind ik mezelf heel anders. Nee, ik heb geen striae of strepen en er is verder niets te zien behalve dan die hangbuik. Toen ik nog borstvoeding gaf waren die enorme borsten ook iets waar ik maar niet aan kon wennen. Het paste gewoon niet bij mij en was gewoon niet ik. Nu na de borstvoeding zijn ze nog steeds groter, maar wel op een maat wat bij mij past. En dat is dan wel weer prima. Als het maar zo blijft haha. Hoe veel verhalen ik wel niet heb gehoord dat borsten na het geven van borstvoeding compleet in elkaar zakken, om bang van te worden.

En verder? Tjah verder valt het allemaal wel weer iets mee. Ik vind alleen dat mijn gezicht dikker is geworden en mijn benen denk ik ook iets. Maar goed, dat zij zo, dat trekt allemaal wel weer bij (hoop ik). Wel merk ik de laatste tijd dat mijn haar in bossen uit begint te vallen (ontzwangeren). Ik had echt geweldig haar tijdens en na de zwangerschap, dik haar en als ik het in een staart deed zat het altijd direct prima. Als ik het nu in een staart doe is het een en al pluizebol.

Genoeg geklaagd. Tenslotte ben ik gewoon een vrouw die twee mooie kinderen heeft gebaard. Beide kindjes heb ik negen maanden lang onder mijn hart gedragen. Terwijl zij woonden in mijn buik hebben ze mij getroost toen ik verdrietig was. En als zij onrustig waren, aaide ik net zo lang over mijn buik tot ze in slaap vielen. Nu ze geboren zijn geven ze mij een reden om het leven te omarmen en lief te hebben. En het allermooiste dat ze mij geleerd hebben is moederliefde.

Herkenbaar voor de mama’s? Of voor de niet mama’s denk je hier weleens over na?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

Reacties

 • Hanna

  Ik denk hier zeker wel eens over na over hoe het zal zijn. Ik denk dat het lastig te voorspellen is, al hou ik sowieso rekening met een flubberbuik. Voor de rest hoop ik dat het mee gaat vallen mocht het zo ver zijn, maar het lijkt me wel enorm lastig als je lichaam na een zwangerschap zo is veranderd.

 • Bianca Schrijft

  Als niet mama moet ik zeggen dat ik jaloers ben op jou liggen. Jaren ben ik gezegend geweest met een redelijk strak lichaam, tot mijn 20ste zat ik aan de ondergrens van een gezonde bmi en nu zou ik al blij zijn met de bovengrens van een gezonde bmi. Helaas ben ik een Bourgondiër, dus het ligt voor een deel ook echt aan mezelf, aan de andere kant kom ik ook wel snel aan als ik kijk hoe snel ik van ietsje meer aan kom. Ach ja, zo hebben we allemaal wat.

 • Loene

  Voordat ik aan de medicijnen begon, was ik ook smal. Nu, een aantal maanden verder ben ik best wel breed geworden en heb ik ook een buik gekregen. Wat ik je in ieder geval wil zeggen is dat je een mooi lichaam hebt hoor 🙂

 • Milou

  Ik ben heel benieuwd hoe dat straks bij mij zal zijn. Ik ben al zo onzeker over mijn lijf, laat staan straks een paar dagen na de bevalling! Ik houd me er maar aan vast dat het erbij hoort en dat het ook allemaal wel weer redelijk goed kan komen.

 • Rosanne

  Ik kan mij goed voorstellen dat het lastig is om te wennen aan je lichaam als het zo veranderd is. Toch vind ik dat je echt een mooi lichaam hebt!

 • Joycerdt

  Ah wat een lieve laatste woorden, helemaal waar! Als ik naar je foto kijk zie ik gewoon een normale vrouw en zie ik niks raars aan je lichaam, maar ja.. als je naar jezelf kijkt is dat altijd anders!

  Lfs.x

 • Lonneke

  Ik wil wel met je ruilen hoor haha. Na de borstvoeding geen borsten bijna meer over wat ik echt heel erg vind en waar ik dagelijks last van heb. Ik ben juist te dun en kom maar niet aan. Ik denk dat je je lichaam nog wel even de tijd moet geven en wie weet dat het allemaal bij jouw nog goed komt.

 • jodi - liefthuis

  Zo herkenbaar. Ik vind je er overigens prachtig uitzien.
  bij mij is het mijn lichaam na 1 spruit. Ik pas mn kleding weer maar die buik is slapper. Sta ik rechtop is het best oke, maar ga ik zitten krijg je onderaan dat slappe stukje bah. Ik ben mega blij dat mijn lijf dit heeft kunnen doen begrijp me niet verkeerd, maar ook ik denk soms, had ik mijn lijf maar weer terug.
  Ben trouwens blij dat ik niet de enige ben die ellendig wordt van mijn eigen grote borsten door de borstvoeding. Ben benieuwd wat het wordt als ik stop.

 • Angela

  Oef heel herkenbaar. Mijn lichaam is mijn lichaam niet meer. Ik heb me wel heel erg laten gaan tijdens de zwangerschap en ik ben 25 kilo aangekomen…. En dat is er nog lang niet allemaal af (eigen schuld). Als ik in de spiegel kijk dan zie ik helaas wel strepen en ook een slappe buik van de keizersnede. En ook mijn borsten waar ik eerst heel trots op was zijn ook niet meer wat ze waren. Helaas kan ik door omstandigheden nog steeds niet sporten, maar ik ben wel bezig met gezonder eten en ik hoop dat mijn lichaam ooit weer een beetje op mijn oude lichaam gaat lijken.

 • Nesrin

  Herkenbaar, heel herkenbaar. Ik voelde mij na de eerste zwangerschap na zes maanden weer kiplekker. Na de tweede bevalling voelde ik mij zeker een 9 maanden ellendig in mijn lichaam. Achteraf kan ik wel zeggen dat het ook een uitdaging voor mij is geweest om juist weer wat strakker er tegen aan te gaan. Ik was twee keer 34 kilo aangekomen 😉 Maar ik accepteer ook dat mijn lichaam twee kinderen op de wereld heeft gezet en dit vind ik ontzettend mooi.

 • Martina

  Mooi geschreven, zeker dat laatste stukje. Heel herkenbaar!

 • Galina

  Een niet-mama hier en ik denk hier inderdaad wel eens over na. Ik ben 27 en merk dat mijn lichaam hier en daar al wat mankementjes begint te vertonen waar ik van baal, dus dan kan ik me heel goed voorstellen dat je na twee zwangerschappen niet altijd even blij bent. Tegelijkertijd denk ik dat een strak lichaam niet opweegt tegen al die warme, mooie momenten en gevoelens die je krijgt van kindjes (tenminste, dat denk ik dan he, ik heb er zelf geen ;)). Daarnaast vind ik het vervelend dat je in tijdschriften en op instagram allemaal van die moeders ziet die binnen twee minuten na de bevalling meer helemaal in shape zijn, kan me voorstellen dat dat verre van standaard is en dat dames hier tóch door gaan twijfelen aan zichzelf. Een beetje zonde, want het is niet realistisch.

 • Eva

  Ah zo herkenbaar! Ik moest ook heel erg wennen aan mijn lijf na twee kids. Maar na negen maanden na de geboorte van Olivia zag ik langzaam alles weer strakker worden. Het zijn volgens mij echt de hormonen die dan je lijf langzaam verlaten. Dus ik kan je vertellen, het komt echt goed! Ik heb helaas wel striae en dat is iets wat ik ook echt niet mooi vind maar ja het is zo en ik kan er niks aan veranderen… Wees trots op jezelf! Je hebt met jouw lijf twee lieve kinderen op de wereld gezet! Liefs, Eva
  Ps. Dank je wel voor je e-mail 🙂

 • milou

  Mooi geschreven!

  Ik snap je heel goed. Ik zelf mag ook zeker niet klagen. Ik heb geen strepen op mijn buik en ik paste na 5 dagen alweer mijn eigen broeken. Ik ben nu na twee weken 8 van de 10kg kwijt.
  Ik ben daar heel blij mee. Maar idd je buik is anders. Ik heb nog even en over vier weken mag ik weer gaan sporten maar die buik zal altijd anders zijn. Hij is uitgerekt geweest en zal wel flubbie blijven. Ik vind dat ook wel jammer. Maar idd. Ik heb het mooiste en liefste meisje kunnen dragen. Zo dichtbij mij. Zo bijzonder. Dat had ik nooit willen missen. Dan maar een beetje flubbie buik ;).

 • Iris

  Het lijkt me heel raar om jezelf zo te zien veranderen.

 • Yvonne

  Herkenbaar. Soms baal ik zo van mijn lijf, het wordt volgens mij nooit meer zoals het was. Ik troost me met de gedachte dat ik er maar wel mooi een prachtig kindje voor op de wereld heb gezet.

 • Chinouk

  Ach, het hoort er allemaal bij en je hebt er iets heel moois voor terug gekregen. Ik ben benieuwd in hoeverre mijn lichaam verandert na een zwangerschap!

 • Sheela

  Ik herken je verhaal wel dat je lichaam veranderd door de zwangerschap. Helaas ben ik nu dunner dan voor de zwangerschap, maar dat komt deels door de ziekte van crohn. Ik ben bij de zwangerschap van Olivia 12 kilo aangekomen en me borsten groeide 3 cupmaten. Nu zijn ze een cupmaat kleiner als voor de zwangerschap, maar dat komt dan ook weer door dat ik dunner ben dan voor de zwangerschap. Al met al heb ik geen klagen, geen straie en mijn buik is nu nog wel geworden zoals die was. Maar ik zou graag wat dikker willen zijn. Misschien dat dat na een tweede wel veranderd.

 • Bertine

  wat vervelend dat je je zo voelt! je ziet er wel super mooi uit hoor en ik vind dat je nog steeds slank bent!

 • simpel, met een snufje liefde

  Heel herkenbaar! Mijn lichaam is vreselijk geworden na mijn zwangerschap. Een tijgerprintje met teveel vet en kilo’s. Die tweelingbuik is alles behalve goed gekomen terwijl ik voor mijn zwangerschap een mooi strak buikje had. Ik ga in het nieuwe jaar weer aan de slag om weer een beetje in vorm te komen.

 • Sandra

  He te snel op reageren geklikt. Wat ik nog wilde zeggen, je ziet et super uit hoor!!

 • Vandaagismooi.nl

  Snap je volkomen. Ik ging van een kleine maat 36 naar een flinke 42 door de zwangerschap… Nouja… door mijn eetgedrag tijdens de zwangerschap vooral.
  Ik ben gewoon gaan sporten en afvallen na de zwangerschap en heb mijn lijf gewoon weer terug. En die extra zebrastrepen, ach… er zijn ergere dingen en ik heb wel een heel mooi kindje gebouwd.

 • Marijke I easydailyfood

  Heel herkenbaar! Mijn lichaam is zeker helemaalveranderd na de zwangerschap. Niet alleen voller maar ook andere vorm. Bredere heupen enzo. Ach hoop dat het uit weer bij trekt 😉

 • Kim

  Heel herkenbaar, na mijn eerst zwangerschap paar kilo lichter dan ervoor maar waar waren mijn borsten gebleven?? Nu 24 weken zwanger van de tweede en weer mijn oude borsten terug maar die verdwijnen vast weer snel na deze zwangerschap. Verder zal het wel weer allemaal goed komen. En dat wat slappere buikje, tja dat is niet anders. Vindt het zo bijzonders dat er zn mooi wondertje in je kan groeien.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.