De 13 maanden sprong (de ellende)
4 aug 2016 Mama 17

De 13 maanden sprong (de ellende)

Als er iets is dat ik niet leuk vind aan het leven van mijn lieve kleine dreumes dan zijn het die rotsprongetjes wel. Of je er als moeder nu gelooft of niet, we krijgen er allemaal mee te maken en het is hoe dan ook ontzettend vervelend. Onlangs maakten wij de 13 maanden sprong mee en ik maak mij eigenlijk alweer op voor de volgende!

Kenmerken sprongen

Wat ik sowieso óntzettend typerend en kenmerkend vind is aan die sprongetjes is dat de ene sprong nog niet voorbij is, en de volgende zich alweer aankondigt. Althans ik heb de laatste keren zo ervaren dat ik nog maar net opgelucht adem kon halen, en nog net niet na die laatste ademhaling, de volgende sprong alweer om de hoek kwam kijken. Vaak begint het hier met snel huilen, slecht slapen en erg aanhankelijk zijn.

11 maanden sprong

Voor de eerste verjaardag van mijn dochter Sophia schreef ik al over de welbekende 11 maanden sprong. Waar ik eerst maar niet mijn vinger er op kon leggen wat er met haar aan de hand zou zijn viel op eens het kwartje: mijn dochter zat in een ellendige sprong. En niet zo’n beetje ook. En hoe meer ik er over nadenk hoe meer sneu ik het eigenlijk ook vind. Een kindje dat zich zo zielig en ellendig voelt is gewoon niet leuk. Voor het kindje niet, maar stiekem uiteraard ook niet voor de papa en de mama.

De 13 maanden sprong

Wat zich tijdens de 13 maanden sprong bij mijn dochter voornamelijk heel erg kenmerkte is dat ze zó boos kan worden op van alles en nog wat. Wanneer iets niet lukt zette zij het gigantisch op het krijsen en klampt ze zich aan mij vast alsof ze ontzettend bang was dat ik weg zou gaan. Ook wanneer ik even een voet buiten de woonkamer wilde zetten wierp mijn dochter zich dramatisch op de grond alsof ik haar voor eeuwig wilde gaan verlaten.

Lezen over de 13 maanden sprong

Ritme tijdens een sprong

Ook het ritme is iets dat tijdens een sprong voorgoed verdwijnt. Althans bij ons is dit zeker iets wat even heel erg ver te zoeken is. Het slapen wordt slecht, het huilen van je kindje wordt meer en het liefste wil je kindje ook nog eens de hele dag aan zijn of haar moeder vastgeplakt zitten. Dit laatste is iets dat ik zelf óntzettend lastig maar vooral ook heel erg vermoeiend vind. Als moeder van twee kinderen heb ik ook nog de zorg voor mijn zoontje en ook hij wil natuurlijk aandacht. Multitasken komt wat mij betreft tijdens deze fase wel heel erg goed van pas maar hoe dan ook vind ik persoonlijk het zorgen voor meerdere kindjes tijdens een sprong extra lastig.

Omgaan met een sprong

En ook al zijn de sprongetjes zeker niet de makkelijkste tijdens het opgroeien van je kindje het beste is om er maar gewoon goed mee om te gaan en er alles aan te doen om je kindje een veilig gevoel te geven. Tijdens dit soort periodes ben ik er extra voor mijn dochter. Ik heb haar extra veel op de arm en draag haar ook wat vaker dan normaal. Zelf vind ik het extra belangrijk dat mijn kindje voelt en merkt dat ik er voor haar ben en ze zich veilig mag en kan voelen. Ook probeer ik een extra rustige omgeving te creëren zodat er extra rust in huis is. 

Het wordt nooit makkelijk die sprongetjes, en deze 13 maanden sprong vond ik al helemaal een ramp. Maar zoals ik al vertelde aan het begin voor het artikel ben ik er al op voorbereid dat er weer een sprong aan zit te komen. De 15 maanden sprong noemen ze dat. Zucht. Ik kan niet wachten.

Hoe ga jij om met de sprongetjes van je kindje?

Reacties

 • Karen

  Wij hadden hier de afgelopen dagen de eerste regeldagen. Tot nu toe was Robin altijd een ontzettend tevreden en rustige baby, maar de laatste twee dagen huilde hij veel en wilde continu opgepakt worden. Eigenlijk was ik dus gewoon verwend, dat hij daarvoor zo voorbeeldig was. Meeeh, niet leuk sprongetjes en regeldagen. Sterkte!

 • Deborah

  Diep inademen en uitzitten…… Leuk is anders, maar je hebt gelijk, je kind heeft je dan extra hard nodig. Heerlijk als het opeens weer goed is (en het even duurt tot het volgende sprongetje, tandje of weet ik veel wat).

 • Maud - Maudgeniet.nl

  Grappig om te lezen hoe ieder kind er apart mee omgaat. Ik moet eerlijk zeggen dat wij de ‘sprongetjes’echt niet kennen.. Het boze en gefrustreerde kennen wij helemaal niet van Fenne (14 maand).. Zij is eigenlijk altijd ‘haarzelf’ en een enorme slaapkop.. Als zij last heeft van een sprongetje, slaapt ze alleen nog maar meer, haha. Ik ben benieuwd naar het sprongetje met 15 maanden.. Misschien als ik de ‘symptonen’ van te voren weet, dat ik ze dan wel herken.. Haha

 • Lisanne

  Ik vond de 11 maanden en 13 maanden sprong echt het pittigst. Ze zijn nu voorbij maar heb inderdaad het idee dat de volgende zich langzaam aan het aandienen is. Herken alles wat je schrijft. Vooral die boze buien. Heftig!

 • Judith

  Die ontwikkeling gaat hard hè! En ze hebben er zo’n moeite mee dat hun wereld telkens verandert. Wat is ze al groot en prachtige haren! Lief meisje.

 • Mathiske

  We zitten er hier volgens mij ook in. Vannacht weer een horror nacht. Ben van 3 tot 5 aan jet emmeren geweest, kon daarna natuurlijk zelf niet meer slapen.. grr

  Hopen dat deze snel voorbij is!

 • Janske

  Pittig he die sprongetjes! Wel fijn dat je weet dat het een sprongetje is…anders ga je zelf vaak twijfelen en vanalles bedenken…hopelijk zijn de volgende sprongetjes minder vervelend…Succes!

 • Martina

  Helaas heel herkenbaar. Ik heb hier ook een mannetje die echt boos kan worden. Terwijl ik dit typ is hij boos omdat hij niet de complete deken van de bank in 1 hand op kan tillen. Het leven kan zwaar zijn voor een dreumes 😉

 • Tineke

  Yep! Heel herkenbaar! Wij zitten nu in een sprong die volgens het boek niet bestaat hihi. Maar gelukkig gaat het altijd over. X

 • Nesrin

  Oei ik groei vond ik een heel fijn boek en het heeft mij laten inzien dat het eigenlijk heel logisch is dat er zulke sprongen zijn. Prettig is het niet en het vreet energie.

 • Lisanne

  Ah kleine meisjes worden groot! Voor je het weet zit ze in de “sprong” van de “maandelijkse vriend” haha. Dan denk je vast nog terug aan deze sprongetjes. Fijne avond alvast

 • Leonie van Mil

  Ik blijf het toch echt lastig vinden om te onderscheiden of het om een sprongetje gaat, ziek worden, regeldag of iets anders is. Maar al die fases hebben zo veel uitdagingen die het met zich meebrengt. Ik blijf altijd vooral naar mijn kind kijken en waar hij op dat moment behoeften aan heeft in de hoop het goed te gokken hahaha 😉 Want dat is het voornamelijk soms: één grote gok

 • Cindy - levenalsmama.nl

  Ahja die sprongetjes. Ik moet zeggen dat ze bij mijn dochter wel meevielen, mijn zoontje lijkt er nu meer last van te hebben. Inderdaad maar gewoon zo veel mogelijk lekker bij je in de buurt houden, dat is dan toch wat ze eventjes nodig hebben.

 • Simone

  Ik moet zeggen dat de 13 maanden ons wel meegevallen is. Wel wat slechter slapen af en toe en wel erg verlatingsangst ook wel als papa of mama weggaat. De driftbuien als iets niet lukt herken ik ook wel. Maar ze is verder niet echt huilerig of hangerig geweest overdag.

 • -N | Mommies LIfe

  Hier had ik echt nog nooit van gehoord! Interessant om te lezen. Wij gaan nu proberen kinderen te maken, dus wie weet maak ik het over een jaar of anderhalf ook mee… Heel veel sterkte er mee!

 • Pascal

  Stan 13 maanden oud en heeft nu het sprongetje.
  Om gek van te worden. Voel me machteloos .
  (Huisvader)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv