Het laten huilen van je baby
26 jun 2016 Mama 17

Het laten huilen van je baby

Een artikel welke ik al heel lang in concepten heb staan en gewoon nog niet eerder gepubliceerd heb. Namelijk het laten huilen van je kind. Ik merk om mij heen dat het toch een onderwerp is dat veel speelt. Want hoe je het ook went of keert, elke moeder krijgt ermee te maken: hoe ga je er mee om als je kind huilt terwijl het eigenlijk zou moeten slapen? Laat jij je kind huilen?

Het laten huilen van je baby

Toen ik zelf nog geen moeder was had ik uiteraard een mening over het laten huilen van je baby. Mijn kinderen zou ik niet zo lang laten huilen. Als een baby huilt geeft het daarmee namelijk aan dat het zijn of haar mama nodig heeft. En als moeder nam ik mij voor om daar altijd gehoor aan te geven. Ik hoor en lees overigens genoeg verhalen van vrouwen die vinden dat het niet verkeerd is om je kind te laten huilen en dat dit eigenlijk juist een goed ding is. De reden om je kind te laten huilen is omdat het anders misschien wel zou huilen enkel om de aandacht en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Met dat laatste ben ik het dus niet eens. Natuurlijk kunnen baby’s ook huilen om de aandacht. Maar is dit dan zo ontzettend verkeerd? Als je het mij vraagt niet. Een kindje heeft nu eenmaal aandacht nodig, en de enige manier voor een baby om dit te krijgen is om, juist ja, te huilen.

Betekenis huilen baby

Ik merkte overigens naarmate ik mijn beide kinderen steeds beter leerde kennen, ik ook steeds beter leerde wat hun huilen betekent. Ik hoorde precies wanneer Sophia echt overstuur was, of wanneer zij gewoon een beetje aandacht wilde en gewoon lekker geknuffeld wilde worden. Naarmate ik deze huiltjes steeds beter leerde kennen, kon ik daar ook steeds beter op inspringen. Zo wist ik wanneer mijn dochter in een mentale sprong zat en wanneer zij mij nodig had. Huilde mijn dochter bijvoorbeeld haar ik-wil-aandacht-en-ik-wil-het-nu-huiltje en stond ik net de aardappels te schillen, liet ik niet per direct alles uit mijn handen vallen. Ik heb haar nooit onnodig lang laten huilen, maar ik ben van mening dat een kindje ook best heel even mag wachten (en dan heb ik het over een paar minuten).

Bij een heel schel huiltje ben ik veel meer alert en laat ik bij wijze van spreke wél alles uit mijn handen vallen. De laatste keer dat dit gebeurde bijvoorbeeld zat Sophia met haar beentje vast tussen de spijlen van haar bedje. Zo sneu, ze was er helemaal van in paniek. Op dat soort momenten zou ik het dus echt niet over mijn hart verkrijgen om haar even te laten wachten (en dat moet ook niet vind ik).

Baby huilt veel

Wanneer je baby veel huilt kan ik begrijpen dat je hier op gegeven moment anders mee omgaat. Een pasgeboren baby huilt nu eenmaal veel, dit is algemeen bekend. Tot 8 weken oud zal een baby ongeveer twee tot drie uur per dag huilen. Ik weet nog bij beide kinderen dat ik dit heel lastig vond. Mijn zoon was echt een huilbaby en zowel Vincent en ik zaten met ons handen in het haar. Al vrij snel kwamen wij erachter dat er een aantal nekwervels niet goed zaten en na een aantal bezoeken aan de manueel therapeut kregen wij er een heerlijk zoete en lieve baby voor terug. Ik weet nog dat Vincent en ik zo verbaasd waren toen wij hem voor het eerst “normaal” hoorde huilen.

Onze dochter huilde ook ongeveer drie uur per dag. Omdat ik in een ernstige prenatale depressie zat vond ik dit loodzwaar. Gelukkig was Vincent er om bij te springen maar oh wat was ik intens blij toen na ongeveer twee maanden mijn lieve kleine baby veel minder huilde. Vanaf toen begon het, zoals ik eerder in dit artikel schreef, dat ik de huiltjes van mijn dochter leerde herkennen. Dit ging natuurlijk vrij geleidelijk, maar beetje bij beetje leerde ik precies haar huiltjes kennen.

huilen

Luister naar je moedergevoel

Ik ben er absoluut van overtuigd dat elke moeder een soort voelspriet heeft voor wanneer het niet goed gaat met haar kind.  Wanneer het mis is met je kindje, dan weet je dat. Natuurlijk gebeuren er weleens dingen die je als moeder niet hebt voorzien. Maar in het specifieke geval van huilen en hoe daarop in te springen weet ik bijna zeker dat je als moeder kan aanvoelen wanneer je kindje je nodig heeft. Zelf vertrouw ik daarom 100% op mijn moedergevoel. Het heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

Wat vind jij van dit onderwerp? Laat jij je kindje weleens huilen?

Reacties

 • Judith

  Idd luisteren naar je gevoel. Als ik haar naar bed breng huilt ze vaak flink dramatisch een paar minuten, dat verandert in gebrabbel tegen de knuffels en dan is het stil. Het heeft even geduurd voor ik dat door had, dat het haar dingetje was. Als zij en haar zus tegelijk huilen is het meestal omdat ze hun zin niet krijgen, maar verder spring ik altijd meteen op.

 • Kim

  Ik heb mijn baby nooit laten huilen en dat gaat ook volkomen tegen mijn gevoel in. Hij is nu 4 maanden en inmiddels herken ik zijn huiltjes ook. Ik laat hem heus wel eens een beetje jengelen in zijn bed, maar dit is nooit lang.

 • Charlotte

  Ik heb onze dochter nooit laten huilen. Ik ben van mening dat jonge baby’s huilen met een reden. Als ze wat ouder zijn is het een ander verhaal. Onze dochter huilde veel en dus liep ik de hele dag met haar rond, want dan was het goed. Je wilt niet weten hoeveel mensen tegen mij hebben gezegd dat ik haar gewoon moest laten huilen! Maar dat voelde gewoon niet goed. En die enkele keer dat ik dat wel deed, omdat iedereen dat zei, voelde ik me rot en haalde ik na een kwartier een volledig overstuur en oververhit meisje uit bed. En vanaf toen heb ik me voorgenomen om altijd naar mijn eigen gevoel te luisteren en niet naar wat anderen zeggen…

 • Michelle

  Mee eens. Alleen wat te doen als je baby zoals ons dochtertje 14 (!) Uur per dag huilt en hooguit 3 uur sliel, wekenlang. Het gaat nu goed maar een antwoord heb ik nog steeds niet. Wij hebben haar altijd bij ons gehouden. Ziekenhuisopnames, osteopathie etc. Alles geprobeerd.

 • Tamara

  Ik heb hier ook nog een artikel over in concepten staan maar ik publiceer hem steeds niet omdat ik geen zin heb in discussies hahahaha.

  Het is lastig, maxim liet ik nooit huilen, maar floris was echt een huilbaby die met gemak hele dagen alleen maar huilde en als je dan nog een kind hebt kun je niet de hele dag met een baby op schoot zitten.

  Maar laten huilen omdat ze je willen manipuleren zoals veel moeders zeggen, daar geloof ik niet in.

 • Jodi - liefthuis

  Dat moeder gevoel inderdaad luister daar heel goed naar. Ik ben ook niet voor laten halen, dat kan ik echt niet, maar op een gegeven moment was mijn spruit ouder en merkte ik dat er duidelijk verschil was tussen jengelen en huilen.

 • Natascha

  Ik zat hier toevallig afgelopen week nog over na te denken, ik heb echt geen flauw idee hoe ik hier straks, (als ons kindje hopelijk helemaal gezond ter wereld is gekomen) mee om moet gaan. Ik hoop inderdaad ook dat mijn gevoel me zegt wat ik wel en niet moet doen.

 • Tineke

  Goed dat je dit onderwerp bespreekt! Ik heb zelf onze dochter nooit echt laten huilen. En als ik het deed dan maximaal tien minuten en eigenlijk viel ze daarna altijd uit zichzelf in slaap. Maar verder voelde het gewoon beter om er voor haar te zijn wanneer ze het moeilijk had.

 • Benella

  Ik ben best verbaasd over de cijfers van het gemiddelde. Van 2 tot 3 uur per dag huilen tot 8 weken. Mijn baby van 1,5 week oud huilt misschien 3 minuten per dag, en dat is dan ook nog alles bij elkaar opgeteld. Zal er wel geluk mee hebben..
  Ik ben ook van mening dat een baby laten huilen niet ok is, lekker troosten en knuffelen als je baby daar behoefte aan heeft! Troost en liefde is een basisbehoefte.

 • Simone

  Ik kan het niet hoor, als mijn baby huilt (echt huilt, dus geen aandachttrekkend jengeltje, want op een gegeven moment voel je dat wel aan inderdaad) dan wil ik knuffelen en troosten.

 • Anneloes

  Leuk om te lezen hoe jij het hebt aangepakt. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar vind het wel leuk om er over na te denken hoe ik het straks aan kan/wil pakken.
  Ik heb ook wel eens gehoord dat je baby ook moet leren om zichzelf te troosten en dat je daarom in sommige gevallen (als ze geen honger hebben oid) ze moet laten huilen. Hoe denk jij daar over?

  • Saskia Hardeman

   Hoi Anneloes, Wat een goede vraag. Persoonlijk denk ik dat het leren zichzelf troosten op een iets latere leeftijd komt (niet in de babytijd). Natuurlijk is het voor iedere baby anders en zijn er ook baby’s die het nodig hebben om zichzelf in slaap te huilen. Ik denk daarom dat het zo belangrijk is om het huilen van je kindje te herkennen én naar je moedergevoel te luisteren. Ook denk ik dat als je als ouder een kind troost, een kind dit gedrag ook kan overnemen en zo kan leren zichzelf te troosten.

 • Leonie van Mil

  Ik laat mijn kind nooit huilen. Maar net als jij, ken ik de huiltjes van mijn kind. Is het een zeurhuiltje, dan komt het omdat hij moe is. Dan leg ik heb op bed. Vaak zeurt hij dan nog een halve minuut op bed en valt hij in slaap. Als hij echt boos is, heeft hij honger. Dan geef ik hem te eten. En is hij echt verdrietig omdat hij pijn heeft of geschrokken is, krijgt hij er een pruillip bij en weet ik dat ik hem moet troosten. Ik denk dat het mij wel lukt om voor een prima balans te zorgen. Mijn kleine is vrijwel nooit overstuur en kan zichzelf ook prima vermaken.

 • Mathiske's mama blog

  Ik heb Emily nooit laten huilen, daar werd ik zelf ongelukkig van. Nu laat ik ze soms wel ff mopperen of pruttelen, maar dat is iets anders dan als huilen

 • Nathalie

  Wij hebben altijd gedaan wat goed voelde…. eigenlijk lieten we de meiden niet huilen, vooral die kleintjes niet.
  Nu ze wat ouder zijn laat ik ze wel eens huilen en mopperen.

 • Liess

  De eerste weken niet, maar nu laat ik m wel gewoon huilen. Ik laat m niet over de zeik gaan, maar gewoon huilen wel.

 • Ineke

  Ik laat mijn kinderen nooit huilen, maar let ook wel op soort van huilen ofdat ik alles laat vallen per direct..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.