Budget: voorkom om veel geld uit te geven aan boodschappen
18 jul 2021 Lifestyle Mama 1

Budget: voorkom om veel geld uit te geven aan boodschappen

Het doen van boodschappen is noodzakelijk. Maar: het is ook een kostenpost waar je ongemerkt veel te veel geld aan kan uitgeven. En ik kan het weten haha. Ik was een sucker voor aanbiedingen wat er voor zorgde dat ik aankopen deed die helemaal niet nodig zijn. Op het doen van boodschappen kan je veel besparen. Denk aan tientallen, honderden euro’s per maand. En de trucjes hiervoor zijn heel gemakkelijk toe te passen. Ik deel mijn tips met jou, en ben heel benieuwd wat je er van vindt!

Maak een budget en houd je daaraan

Wanneer je met inkomsten en uitgaven bezig bent, is het altijd heel goed om te kijken naar wat je kan besteden. Maak hierbij een speciaal budget voor de boodschappen vrij. En nog belangrijker: houd je hieraan? Kom je niet uit? Dan zal je moeten schrappen. Dit zal misschien betekenen dat je de ene week wel gemakkelijk uitkomt, en de andere week niet. Pas je boodschappen hierop aan, dit kan je heel gemakkelijk doen door bijvoorbeeld op aanbiedingen te letten (zie hieronder), maar ook door bijvoorbeeld luxe producten te schrappen en te kijken naar het huismerk.

Online boodschappen doen

Wat mij betreft een hele handige tip met heel veel voordelen. Sinds ongeveer een half jaar, doen wij de boodschappen alleen nog maar online. Dit begon met het feit dat er corona was, en ik de supermarkt even vermeed. Al snel kwam ik er juist achter dat het heel handig is om online de boodschappen te doen (daarnaast als je met een budget werkt), kan je dit nog veel beter bijhouden. Online boodschappen doen kan je gemakkelijk thuis doen. Je kan daarbij de prijzen vergelijken, en zo alleen kopen wat er binnen jouw budget past. Daarnaast voorkom je op deze manier om impuls aankopen te doen (heel belangrijk), in een winkel ben je hier namelijk veel sneller toe geneigd. Wat ik ook erg handig vind aan het online boodschappen doen, is dat ik niets meer vergeet. Wanneer iets in huis op raakt, kan ik het direct aan de app toevoegen. Zo voorkom je ook weer dat je iets niet in huis hebt en naar de winkel moet om iets te kopen (wat er vaak voor zorgt dat je meer koopt dan dat je nodig hebt.

Werk met een lijstje

Bovenstaand beschreef ik al een beetje hoe ik alles wat ik nodig heb, direct in een lijstje zet. Wanneer je met een lijstje werkt, creëer je overzicht. Vaak genoeg loop ik voordat ik bestel nog even een lijstje na, en zie ik dat er dingen in staan die eigenlijk helemaal niet zo nodig zijn als dat ik dacht.

Lees ook: de beste budget tips op een rij

Zorg dat je alles in huis hebt

In een van bovenstaande punten beschreef ik het natuurlijk al, maar ik vind het zo belangrijk dat ik er wel nog even een apart punt van maak. Ik heb er zelf namelijk een ontzettende hekel aan wanneer ik wil koken bijvoorbeeld, dat ik dan iets niet in huis heb. Het kost mij niet alleen tijd om weer naar die winkel te moeten, maar het gebeurt ook regelmatig dat ik bijvoorbeeld alleen paneermeel nodig heb, en ik met dit product en allemaal snoep en koek thuis kom. Want: zo werkt het. Je ziet in de winkel allemaal leuke dingen en denkt: ach, dat kan er ook allemaal wel bij. Uiteindelijk is dit gewoon niet helemaal lekker voor je budget en ook totaal niet nodig. Zorg dat je alles in huis hebt en voorkom hiermee impuls aankopen.

tips goedkoper boodschappen

Let op aanbiedingen

Ja ja, aanbiedingen. Ik heb er een haat en liefde verhouding mee. Ik vind het leuk dat iets in de aanbieding is wanneer ik het wil kopen. Maar aan de andere kant zorgt het er ook weer voor dat ik soms te veel koop. Wanneer je echt heel erg met aanbiedingen bezig bent, leg je de prijzen van verschillende winkels naast elkaar en kijk je waar jij zo voordelig mogelijk jouw boodschappen kan doen. Zelf let ik op aanbiedingen , maar ben ik nog niet zo ver om dit bij verschillende winkels te doen, ik zeg het maar even eerlijk (simpelweg omdat ik de tijd daar niet voor over heb). Maar het kan dus wel!

Voorkom om veel geld uit te geven aan boodschappen

Tot zover een aantal tips waarvan ik persoonlijk merk dat ze heel goed helpen! Boodschappen doen hoeft niet altijd duur te zijn. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat sinds wij online de boodschappen bij de AH doen, wij minder kwijt zijn dat dan wij wekelijks zelf de boodschappen gingen halen bij bijvoorbeeld de Aldi. Ik ben heel benieuwd hoe jullie de boodschappen aanpakken. En wellicht heb je nog een aantal tips waarvan ik het erg leuk zou vinden als je deze met ons hieronder zou willen delen

Waar doe jij de boodschappen?

 

Reacties

  • Marieke

    Ik doe mijn boodschappen bij Lidl., wel met een lijstje. Online kan daar niet (het is voor mij de dichtstbijzijnde supermarkt). Mijn bespaartip: de TooGoodtoGo app. Vandaag haalde ik voor €4,99 een pakket bij de bakker. Dit keer zat er 3 hele en een half brood, zak kadetjes, zak eierkoeken en een lekkere muffin in. Andere keren luxe broodjes, koeken of krentenbollen. Lidl heeft pakketten.met groente en fruit. Overal in het land doen winkels mee. Tegen voedselverspilling en goed voor de portemonnee

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.