Zwanger worden na de pil: wat je moet weten
26 sep 2017 Mama Zwangerschap 9

Zwanger worden na de pil: wat je moet weten

Regelmatig krijg ik berichtjes met vragen van vrouwen waarin zij mij vragen over het zwanger worden na de pil. Of  er na het stoppen bijvoorbeeld direct met de kinderwens begonnen kan worden, maar ook hoe lang het bij mij duurde om zwanger te worden na het stoppen met de pil.

Over dit laatste kan ik duidelijk zijn: ik slikte geen pil. Grappig dat er vaak vanuit wordt gegaan dat je als vrouw gebruik maakt van de anticonceptie pil. Ik heb er eerder al een artikel over geschreven waar in ik vertel dat ik de pil niet gebruik vanwege de bijwerkingen. Lees ook: de pil, ja of nee?

In 2002 gebruikte naar schatting 1,6 miljoen vrouwen de pil en in 2013 slikten 37 % van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar de pil (bron:CBS). Alhoewel de laatste jaren steeds meer vrouwen overstappen op het spiraal, blijft het gebruik van de anticonceptiepil bovenaan staan.

Zwanger worden na de pil

Er zijn dus heel wat vrouwen die na het gebruik van de pil hiermee stoppen voor de wens van een kindje. Na het stoppen met de pil zal je lichaam hoe dan ook even moeten resetten en moeten wennen aan de nieuwe situatie waarin geen hormonen gebruikt worden. In principe kan een vrouw na het stoppen van de pil direct zwanger worden. Toch gebeurt dit niet heel vaak. Over het algemeen zal een arts ook afraden om zo snel na het stoppen met de pil zwanger te worden, en aanraden om eerst het lichaam aan de nieuwe situatie te laten wennen. In ieder geval is het goed om de eerste menstruatie rustig af te wachten. Om de hele cyclus weer te laten herstellen is het aan te raden om een aantal maanden te wachten.

Minder vruchtbaar na het gebruik van de pil?

Ook een vraag dat veel vrouwen bezig houdt is of je minder vruchtbaar kan worden wanneer de pil jarenlang is gebruikt. Nee. Dit kan niet. Ik weet dat het wordt gezegd, maar wanneer je stopt met de pil zal je even vruchtbaar zijn als voorheen. Wel kan het wat langer duren voordat je zwanger wordt, alleen ligt dit simpelweg aan het feit dat je lichaam weer rustig op gang moet komen.

Weet hoe je cyclus werkt

Om zwanger te worden is het raadzaam om te weten hoe je cyclus werkt. Een zwangerschap kan alleen tot stand komen wanneer er een eisprong plaatsvindt. Een aantal dagen voor deze eisprong en de dag van de eisprong ben je vruchtbaar. Het meest vruchtbaar is een vrouw op de dag van de eisprong zelf. Wanneer je weet hoe je cyclus werkt, weet je ook wanneer je het vruchtbaarst bent. Vind je het lastig om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent dan zijn er ook testen verkrijgbaar bij onder andere de drogist.

Laat je niet gek maken!

Tot slot wat ik heel belangrijk vind om te vermelden: toen ik nog de opleiding volgde tot HBO verpleegkundige vertelde een arts eens dat er in zijn praktijk heel veel vrouwen kwamen die dachten niet zwanger te kunnen worden. Deze vrouwen waren ontzettend verdrietig en zagen soms zelfs al een leven zonder kinderen voor zich. Waarom? Omdat het hen binnen een paar maanden nog steeds niet was gelukt. Wat hierbij belangrijk is om te weten: het kan wel tot een jaar duren wanneer een vrouw zwanger raakt. Over het algemeen zal je alleen de verhalen horen van vrouwen waarbij het snel is gelukt. Laat je dus niet gek maken wanneer het niet direct lukt en weet dat het gewoon even kan duren voordat het raak is.

Duurde het bij jou lang voordat je zwanger werd na het gebruik van de pil?

Doe jij ook al mee met de Crayola winactie waarbij ik twee keer een stempelset mag weggeven?

Reacties

 • Karin

  Ik gebruikte de Diane (cyptroteron/ethinylestradiol) en na stoppen van deze pil kreeg ik het advies om eerst 3 maanden te wachten ivm de teratogene (vruchtbeschadigende) stoffen die in het middel zitten. Omdat ik ruim 14 jaar aan de pil had gezeten, verwachtte ik niet gelijk een menstruatie na de eerste bloeding, maar die kwam gelukkig wel. Ook voelde ik me veel beter zowel psychisch als fysiek. Terwijl door veel mensen bij hoog en laag beweerd wordt dat ‘ontpillen’ niet bestaat, denk ik er anders over. Anyhow, na drie maanden was het de eerste ronde wel gelijk raak. En dat was het nu, bij de tweede zwangerschap weer, maar ik gebruikte nu geen anticonceptie tussendoor. Ik voel het alsof ik gewoon heel veel geluk heb gehad en ken ook hele andere verhalen.
  Onlangs geplaatst door Karin: Zwangerschapsupdate week 15

 • Maud

  Grappig om te lezen. Toen ik stopte met de pil (na zo’n 8 jaar), dacht ik dat ik ook moest ‘ontpillen’. We besloten dat we geen rekening zouden houden met de eisprong en zouden wel zien wanneer ik zwanger werd. Ik heb maar liefst twee keer het geluk te hebben om in 1x zwanger te zijn. Dit artikel doet me alleen maar meer beseffen bijzonder dat is en dat we onze handjes dicht mogen knijpen!
  Onlangs geplaatst door Maud: De reacties als je gaat vliegen met een baby van 6 weken oud…

 • Bertine

  Na het stoppen met de pil duurde het 3 maanden voordat ik ongesteld werd. En daarna onregelmatig terwijl ik dat nooit heb gehad. Voor mij dus in elk geval geen pil meer nu! Misschien ooit als mijn gezin compleet is.

 • Felicia

  Ik heb ook nooit de pil gebruikt voelde voor mij nooit goed .
  Mijn moeder had het vroeger liever wel want ze was bang dat ik een vriendje zou hebben op mijn 15 de en misschien zwanger zou raken maar voor mij voelde het onnatuurlijk en heb het dan ook nooit gebruikt .
  Ik heb nu 4 kinderen en het ene kind kwam sneller dan het andere kind maar echt moeite heb ik nooit gehad .

 • Nicole Orriëns

  Ik herinner me dat ik altijd wel het gevoel had dat mijn lichaam eerst weer even ‘schoon’ moest worden. En dat ik in ieder geval een keer ‘gewoon’ ongesteld wilde zijn geweest.
  Onlangs geplaatst door Nicole Orriëns: Hoe kun je je trap weer mooi maken?

 • Moon88

  Hier iemand die beide kanten van het verhaal kent. Van dichtbij mensen gezien die praktisch door de pil heen zwanger werden of gelijk na het stoppen maar ook de andere kant dat het bijna meer dan 6 jaar heeft geduurd (daar was natuurlijk meer aan de hand) of dat het helemaal niet lukt.

  Daarom ging ik er vanuit dat het wel een half jaar tot jaar zou kunnen duren, boy was i wrong… 2e maand schoot vriendlief schijnbaar raak en als alles goed mag blijven gaan krijgen wij in 2018 onze eerste spruit <3

 • Lesley

  Ik gebruikte de Microgynon en werd ongeveer 6 weken na het stoppen voor het eerst ongesteld. Na mijn stopweek uiteraard die ik dan even niet mee telde. Ik had zelf verwacht door alle verhalen dat het lang zou duren voordat ik zwanger zou raken. Zeker een halfjaar of een jaar. Toen het dan ook bij die ene ongesteldheid bleef was ik erg verbaasd. Ondertussen bijna 20 weken zwanger 🙂

 • Paula

  Bijna 15 jaar de microgynon gebruikt. Besloten te stoppen ivm zwangerschapswens met de gedachte dat dit ongeveer tot een jaar zou kunnen duren.
  Gestopt, niet meer ongesteld geworden en gelijk aangeteld! Het kan dus zeker en kon geen kwaad volgens arts en vk. Van de tweede aangeteld na 2 maanden en nummer 3 was een verassing…
  Gelukkige mama van 3 gezonde kids!

 • Saskia

  Gestopt na járen pilgebruik duurde het 5 jaar voor ik mama werd dmv ivf (na 6 mislukte iui pogingen en een kijkoperatie. )
  Onbegrepen onvruchtbaarheid, blijkbaar hadden we ivf nodig, want dat lukte twee keer de eerste poging. Ontpillen is onzin zei mijn huisarts. Anders hoef je hem toch niet elke dag te slikken?!
  Ik vind alle keren ongesteld worden verschrikkelijk teleurstellend. En dan mensen die zeggen ‘dat het zo lang duurde’ en bleken ze binnen een jaar zwanger.
  Als je erin zit lijkt het lang, maar om nou na 3 maanden al te klagen…..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.