Zijn meisjes pittiger dan jongens?
19 sep 2017 Kinderen Mama 10

Zijn meisjes pittiger dan jongens?

Wanneer ik aan anderen vertel dat die meid van mij toch wel heel erg pittig is, krijg ik negen van de tien keer als reactie: ohja, maar meisjes zijn ook veel pittiger dan jongens. Van dit antwoord werd ik eigenlijk wel nieuwsgierig: zijn meisjes pittiger dan jongens?

Mijn zoontje was en is een heerlijk kind. Als baby en peuter was hij heel lief en zoet en kon hij zichzelf heel erg goed vermaken. Natuurlijk vond hij het fijn om samen te zijn en samen te spelen, maar alleen was hij ook best tevreden. Een driftbui had hij weleens, maar eigenlijk stelde dit geeneens zo heel veel voor. Helemaal niet nu ik de driftbuien mee maak van mijn dochter!

Driftbuien horen bij de ontwikkeling

Waarschijnlijk overbodig om nog apart te vermelden: wanneer ik over de driftbuien van mijn dochter praat, bedoel ik hier niets negatiefs mee. Het hoort bij haar ontwikkeling, en ik weet dat ik zelf ook niet de makkelijkste was voor mijn ouders. Toch kan ik er niet omheen dat ik het best pittig vind, die driftbuien. Waar mijn zoon er heel af en toe een had (zeg maar zelden) heeft mijn dochter elke dag een. Eigenlijk is voor haar bijna alles wel een reden om even te laten merken dat zij het er niet mee eens is. Ook de straat is niet veilig, en mevrouw gaat zelfs gerust midden in een winkel op de grond liggen krijsen wanneer zij haar zin niet krijgt.

Nog iets: gillen. Oh vreselijk. Schijnt ook echt een meisjes ding te zijn. Ik moet heel eerlijk zeggen dat mijn zoon dit ook nooit gedaan heeft. Natuurlijk kwam er hier en daar weleens een gilletje uit, maar die dochter van ons, die hoor je tien straten verderop nog.

Verschil tussen meisjes en jongens?

In mijn persoonlijke situatie geldt dat ik mijn dochter veel pittiger vind dan mijn zoon (dat belooft nog wat voor de toekomst ;)). Ergens denk (en weet) ik ook wel dat meisjes kattiger zijn en misschien ook sneller jaloers. Toch denk ik niet dat dit alleen aan het feit ligt dat zij een meisje is. Zeer zeker zal het ook een deel aan haar karakter liggen. En misschien zelfs aan het feit dat zij de jongste is in ons gezin.

Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe andere ouders hierin staan. Is het bijvoorbeeld herkenbaar? Vind jij het als ouder ook zo pittig soms? Ik ben benieuwd naar jullie reacties in de comments!

Reacties

 • Priscilla

  Heb je het nu over die schattige Sophia? Dat kan toch bijna niet?? Hahaha Heel herkenbaar dit. Het is hier net alsof Casper 1x ergens een driftbui over had en het dan klaar was maar Calista slaat iedere keer om hetzelfde op tilt. Dat is echt een volhouder.

 • Minke | mamaminke.nl

  Hier het zelfde. Misschien ook omdat ze de tweede is. Maar echt. Meer schreeuwen, veel ondeugende en veel meer klimmen pof meubels. Dingen wat Luca nooit deed zie ik Nola doen. Het is een fase toch?
  Onlangs geplaatst door Minke | mamaminke.nl: Happy moments #27: opruimen, wassen en schoonmaken

 • Evelien

  Bij ons is het andersom. Onze dochter van 5 heeft uiteraard ook wel zo haar buien af en toe (ook toen ze kleiner was), maar ons zoontje van 2 heeft toch een temperament! Driftbuien, bij alles wat niet naar zijn zin is. Van de ene kant goed, juist omdat onze dochter af en toe wat meer voor zichzelf mag op komen. Maar ik vind het ook erg pittig! Zo wil hij bijv geen handje vasthouden bij het oversteken van een straat. Dan pak ik toch zijn hand ivm zijn veiligheid, maar dan krijgt hij weer zo’n driftbui tot het bijten in mijn hand toe.. en ook de nachten hier zijn nog steeds erg slecht. Onze zoon is iedere nacht nog wakker.. dus jouw verhaal is ontzettend herkenbaar! Daarnaast zit ik nu zelf in een ernstige depressie waar ik met behandeling uit probeer te komen, dus het is zo moeilijk om positief te blijven wanneer dit soort dingen tegen zitten 😢

  Ik heb echt zoveel respect voor jou Saskia, dat je uit je depressies hebt kunnen komen en dat je weer zo goed in het leven staat! Je bent echt een voorbeeld en geeft mij vertrouwen dat ook ik dit kan overwinnen.

  • Saskia Hardeman

   Lieve Evelien, dankjewel voor je onwijs lieve woorden, dat vind ik echt heel lief. Wat ik hoop te laten zien is dat wanneer het mij lukt, het jou ook zeker zal lukken!! Ook al voelt het soms niet zo, het is echt waar.

   Wat ontzettend pittig dat je nu met je zoontje in zo’n fase zit en ook nog eens een depressie moet doormaken. Zonder depressie is het al pittig, laat staan mét. Ik hoop oprecht dat je mensen om je heen hebt die je af en toe even bij willen staan en willen helpen. Heel veel succes en sterkte en heel veel liefs Saskia

 • Kim

  Ik heb alleen een zoon, dus helemaal vergelijken kan ik het niet. Mijn zoon kan echt wel boos en driftig worden, maar ik zie toch verschillen met een dochter van een vriendin van dezelfde leeftijd. Samen spelen is op deze leeftijd natuurlijk nog heel moeilijk, maar zij pakt het liefst al het speelgoed af en als mijn zoon iets niet wil geven, dan begint het gillen, huilen etc. Mijn zoon boeit het minder, en pakt dan gewoon wat anders 😂
  Onlangs geplaatst door Kim: New: voorleesboekjes

 • Nicole Orriëns

  Ik vind jongens wat makkelijker en relaxter. Die van mij tenminste.
  Onlangs geplaatst door Nicole Orriëns: Netflix tip: Little Evil

 • Joyce

  Hoi Saskia,
  Onze Sofie was en is nog wel super easy slaapt goed, eet redelijk (de groente gaan op dit moment wat moeilijk) en is over het algemeen vrolijk.
  Maar tot voor kort zag ik een drifbui om het feit dat ik wilde dat ze haar schoenen aan deed. Deze driftbui viel nog mee (heb veel erger gezien en gewerkt op een kdv) toch schrok ik ervan.
  Ojee het is gedaan…..nu heb ik geen driftbui meer kunnen spotten (maar die zullen vast nog wel komen) nu is het vaak huilen. Huilen als er tanden moeten worden gepoets/aan en uitkleden/wachten…..ik vind dat wel vermoeiend.
  Maar goed laten we hopen dat deze “fase””snel voorbij is.

  Saskia, ik vind je een geweldige vrouw zo puur en eerlijk hoe je de dingen schrijft.
  Ik kan altijd genieten van je colums en het is een beetje gedeelde smart zeg maar…..
  Ga zo door dat we nog lang mogen meelezen met je boeiende volgs
  X

 • felicia

  Interessant omderwerp 🙂 ik heb 3 meisjes en sinds kort een jongetje mijn dochtertjes zijn 8 bijna 7 en 1 jaar. En ons jongetje is 3 weken oud .
  tja hoe verschil er zit tussen ons zoontje en onze dochtertjes dat moeten we nog gaan meemaken
  ik ben wel benieuwd hier naar
  ons oudste dochtertje is niet moeilijk gaat ook makkelijk haar eigen gang en houd zelf niet van drama maar ze is 8 misschien heeft leeftijd er ook mee te maken
  ze is de oudste en helpt veel zonder al te veel gezeur. Toen ze kleiner was was ze ontzettend druk en had bergen energie non stop actief hahaha
  maar volgens de familie van mijn man had ze dat duidelijk van hem hij schijnt ook zo te zijn geweest als kind . Ze klom graag in bomen rende altijd weg
  en ontsnapte uit de tuin heel vermoeiend pff
  driftbuien had ze niet
  ons tweede prinsesje was precies het tegenovergestelde een heel rustig meisje
  ze liep nooit weg durfde ook nooit ergens naar toe te lopen zonder ons kon heel rustig spelen en was dan uuren zoet
  en ze is een echt meisjes meisje en kan nu ze 6 is ze word in oktober 7 . Maar ze kan behoorlijk veel drama maken als ze graag haar zin wilt of het ergend niet mee eens is
  mijn man word vaak nog gekker dan ik van haar dramatische gedrag haha. ik zeg dan ja schat zo zijn meisjes he 🙂
  ze kan vooral heel moeilijk doen over wat voor kleding ze aan wilt het liefst alleen maar rokjes pfff
  Ons oudstr meisje wilt het liefst broeken aan en juist weer niet graag rokjes of jurkjes .
  verder zijn ze heel leuk samen maar kunnen ook heel lelijk tegen elkaar doen en dan echt met opmerkingen elkaar pijn doen over en weer .
  ik weet niet hoe dit bij jongens is ?
  En de oudste geeft dan wel altijd sneller een klap of stoot. Ons tweede dochtertje niet en dan hoor je ook meteen huilen en drama over hoeveel pijn ze wel niet heeft weet niet of dit is omdat ze een meisje is ?
  Maar je moet dan heel lang aanhoren hoe erg de pijn wel niet is ze blijft er dan in hangen .
  ons derde prinsesje jasmijn is een heel lief rustig meisje die heel graag knuffelt en kroelt als ze aan iets zit wat niet mag bijvoorbeeld de plant
  En je zegt nee dan kruipt ze gelijk in een hoekje en doet laten zien dat ze gekwetst is zo schattig
  ze kan niet tegen het woordje nee want ze huilt ook snel als ze dat hoort .
  Daarom zegen mijn man en ik maar geen nee meer maar lijjden haar af met iets
  pas als ze ouder is en er beter tegen kan zegen we nee . Maar ik dwaal af haha sorry
  dus dat is ook nog kijken als ze ouder is of ze heel pittig zal zijn .
  en ons jongetje is ni als baby heel rustig een hele kalme rustige baby maar of dat is omdat hij een jongetje is ?
  Ik zou het niet weten .

 • Simone

  Ik ben heel benieuwd hoe dat verschil bij ons zal zijn. We hebben nu natuurlijk alleen nog een meisje, maar er is een jongetje op komst! Dus ik vind dat best wel spannend!
  Onlangs geplaatst door Simone: Zwangerschaps-cravings | Waar heb ik zo’n zin in dan?

 • Jamila

  Heel herkenbaar wat je zegt ik henzelf 4 kinderen waar van 3jongens en 1 meisje ze is echt pittiger dan de jongens op haar leeftijd ze word in november 3 ook is ze de jongste van het gezin en ook hebben ze een groote leeftijd verschil de jongens zijn 18,16 en 11jaar en meschien is ze ook meer verwend daar door kan ook een factor zijn met haar keuren die ze heeft maar zou haar voor geen goud willen missen

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.