Bizar: Off grid parenting
2 aug 2016 Lifestyle 26

Bizar: Off grid parenting

Onlangs las ik op de website van Fabulous mama over het bizarre verhaal van twee ouders die ervoor hebben gekozen om hun kinderen “off grid” oftewel zelfvoorzienend op te voeden. Dit betekent dat zij een aantal bizarre gewoontes hanteren.

Off grid parenting

Het hele begrip off grid parenting houdt in dat dit Britse echtpaar hun twee kinderen volledig natuurlijk opvoedt. De kinderen dragen bijvoorbeeld geen luiers, krijgen geen medicijnen, worden niet ingeënt en krijgen de kinderen thuisonderwijs. Ook krijgen beide kinderen (leeftijd 1 en 5 jaar oud) borstvoeding. En dit is dan allemaal nog niet het ergste van off grid parenting. De  bevalling van de kinderen zijn bijvoorbeeld helemaal uitgevoerd zonder medische zorg. Zelf vind ik dit soort verhalen altijd ontzettend onverantwoord. De navelstreng werd bijvoorbeeld niet afgebonden en heeft uit zichzelf moeten afsterven. Zelfs over de placenta gaan verhalen rond dat ze deze zelf hebben geconsumeerd. In de onderstaande video is er in ieder geval te zien hoe deze gekruid en al werd ingezouten.

Gewoonten van ouders

Na dit verhaal werd ik natuurlijk nieuwsgierig en heb ik zelf de video bekeken. Deze kan je hier ook bekijken. Tjah en wat kan ik er van zeggen. Persoonlijk vind ik het sneu voor de kinderen. Zo lopen de kinderen bijvoorbeeld altijd op blote voeten en lijkt het mij dat ze op deze manier ook niet echt sociale contacten kunnen opdoen. Ze gaan immers niet naar school en krijgen op deze manier alleen maar de gewoontes van hun ouders mee.

Plassen in het openbaar

Bij het rondkijken op internet naar informatie over dit gezin kwam ik diverse berichten tegen die vertelde dat tijdens een live uitzending een van de kinderen (de jongste) gewoon op een kleed staat te plassen. Hier kan je deze uitzending terug kijken. Wat ik zelf erg verbazingwekkend vond is dat de vader van het meisje zit toe te kijken. Hij ziet wat er gebeurt maar reageert gewoon vrijwel niet. Als mij dochter dit zou doen zou ik gillend op staan, honderd keer mijn excuses aanbieden en maken dat ik weg kwam om mijn kind naar het toilet te brengen.

Natuurlijk opvoeden

Nu ben ik zelf best ruimdenkend en probeer ik niet snel te oordelen over hoe een ander zijn of haar kinderen opvoed. Ik weet immers zelf hoe vervelend het kan zijn als een ander denkt alles beter te weten. Alleen dit specifieke gezin vind ik toch wel bizar. Wat betreft natuurlijk opvoeden vind ik dat er soms best mooie aspecten aanzitten. Alleen van deze manier van opvoeden vraag ik mij af of dit wel ten goede komt van de kinderen.

Heb jij al eens gehoord over off grid parenting? En wat vind jij ervan?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Ik heb er weleens van gehoord en er wat dingen over gelezen en gezien. Ik vind het ook nogal extreem.

 • Joyce

  Ik ben denk ik behoorlijk ruimdenkend wat opvoeding betreft en ook ik dit verhaal is dat zo. Als zij er maar gelukkig van worden, dat is het belangrijkste. De kinderen weten de eerste jaren toch niet beter. En tegen de tijd dat ze er wel zelf over na kunnen denken, zullen ze hun eigen keuzes maken. Er wordt in elk geval van ze gehouden. Daar kunnen veel andere ouders nog wat van leren.

 • Leonie van Mil

  Hier had ik echt nog nooit van gehoord. Wat je zegt: sommige aspecten zijn best mooi. Maar dit slaat door! Maar wat Joyce ook zegt, is ook wel weer waar. Het belangrijkste is dat die kinderen gelukkig zijn. Dus ik hoop dat het voor de kinderen werkt en dat zij er niet mee zitten.

 • Tineke

  Ja ik vind het ook gek hoor!! Maar ja, ieder z’n ding denk ik dan maar..

 • Carlijn

  Ik had hier nog nooit van gehoord en vind het ook aan de bizarre kant. Respect voor ieders aanpak, en ik zal niet snel oordelen, maar ik vind in sommige gevallen dat kinderen ook beschermd moeten worden tegen bepaalde praktijken, waarvan ik dit er eentje vind. Prima dat je op je blote voeten wil rondlopen en dat je tot je 5e borstvoeding krijgt, maar ik kan me niet voorstellen dat deze kinderen opgroeien tot sociale wezens, met deze aanpak. En het is ook niet bepaald verantwoord. Ik bedoel: waarom zou je ervoor kiezen je kind niet in te enten en het geen medicijnen te geven als dit nodig is? Dit zijn keuzes die niets te maken hebben met ruimdenkendheid, maar gewoon niet verantwoord en veilig zijn.

 • Merel

  Eerlijk gezegd vind ik dat de kinderen beschermd moeten worden. We leven niet in een maatschappij waarin dit gedrag handig is (om het zo maar te noemen). Of ze moeten in een soort commune gaan wonen, waar andere ouders er precies zo over denken. Dan hebben ze in elk geval nog kans op een partner…

 • Martina

  Heel bizar dit, sommige ideeën zijn mooi maar het voelt als doorslaan… Vind ook dat ze hun kinderen niet mogen ontzeggen van medische zorg. Mocht het erop aankomen dan zal dat ook vast een gevolg krijgen

 • Lilian

  Ik zou het een beetje gênant en gek vinden, nee niks voor mij!

 • Laur

  Tja, het natuurlijk opvoeden vind ik altijd een beetje een raar begrip, alsof ik mijn kind kunstmatig of onnatuurlijk groot breng?! Enfin, ik denk dat deze kinderen later als ze zelf ouders worden van die verschrikkelijk strenge, strakke regels types worden. Aangezien ze dit zelf nu compleet missen..

 • Lisanne

  Wat is dit voor belachelijks iets, sorry voor mij misschien nog al agressieve uitdrukking hahaha. Nog nooit van gehoord maar kom op dit kan toch niet goed zijn. Tuurlijk zal er in onze opvoeding soms ook een tikje te beschermend zijn maar dit is wel echt de extreme andere kant. Daarnaast ben ik ontzettend blij met de medische zorg die voor ons beschikbaar is dus zal ik nooit mijn kinderen (mocht ik kinderen krijgen) totdat zij hier zelf een leeftijd en mening over hebben van deze zorg ontnemen.

 • Marguerita

  Verschrikkelijk… heel sneu voor die kinderen. En je kind op een kleed laten plassen? BAH! Dat is geen opvoeden, dat is ontzettend treurig!

 • Linda

  Ik had hier nog nooit van gehoord maar na het zien van het filmpje komt het me ontzettend bekend voor. Ik ken ook een gezin die zo leeft. Wonen nu nog in een ‘normaal’ rijtjeshuis maar dan zonder tafel en banken maar gaan verhuizen naar een speciaal project in Almere waar alles zelfvoorzienend is en dus ook scholen, wegen etc zelf gebouwd moeten worden.

 • Rory

  Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Het klinkt heel bizar. Maar dat is natuurlijk ook precies zoals de media het brengt. En dat terwijl er ook genoeg andere levensgroepen zijn (Mormonen denk ik ook) die deels dezelfde zienswijze hanteren. Ik ben het met Joyce eens dat het allerbelangrijkste is dat er van de kinderen wordt gehouden. Ze kennen vermoedelijk niet anders en inderdaad, later kunnen ze zelf hun keuzes maken.
  Het doet niets af aan het feit dat ik dit nooit zou doen. En wellicht vele anderen ook niet. Maar ik probeer toch altijd zonder oordeel te kijken naar andere mensen en hun opvattingen (dat betekent overigens niet dat ik het ermee eens moet zijn. Dat dan weer niet).

 • Karen

  Weet je wat ik het raarste vind? Ze leren hun kinderen geen lezen en schrijven want dat hebben ze toch niet nodig??? Daarmee ontnemen ze hun kinderen een goede toekomst. Ik vind dat niet kunnen. Eigenlijk vind ik dat dat niet zou moeten mogen.

  • hilde

   Ik begreep dat ze dat wel gaan doen als de kinderen de leeftijd daarvoor hebben. Mijn jongste is ook 5, die leert ook nog geen lezen en schrijven.

 • Daisy

  Ik vind dat er hele mooie ideeen en aspecten zitten aan off the grid parenting. Je kan het zo extreem toepassen als je zelf wilt gaan natuurlijk, dit gezin is in mijn geval erg extremistisch en dat vind ik eigenlijk bij geen enkele situatie echt goed.

 • Iris

  Toen ik dat filmpje vorige week zag, was ik echt geschokt. Die kinderen hebben geen toekomst, want ze weten niet hoe ze zich normaal moeten gedragen en ze zullen dingen als formulieren invullen, rekeningen betalen, werken et cetera nooit goed begrijpen.

 • YuSt

  Ik ben al een wat ‘oudere’ moeder en heb een gedrilde jeugd gehad, dat was ook niet goed. En ik zie hier twee kinderen die in mijn beleving verwaarloosd worden. Dit vind ik te extreem. Kinderen hebben begrenzing nodig.
  Heftig…

  • Ilona

   Ik vind dat het ook een vorm van verwaarlozing is, inderdaad! Wat is hier nou “natuurlijk” aan.

 • Kelly

  Ik had er voor jou blog nog niet van gehoord. Tja wat zal ik er van zeggen, ik vind dat iedereen moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt ook wat opvoeding betreft maar sommige mensen slaan naar mijn mening soms door en dat vind ik dan weer sneu.

 • hilde

  Ik heb het ook gedeeltelijk meegekregen. Sommige dingen zijn wellicht wat extreem, maar als de kinderen alle liefde van de wereld krijgen, tja, wie ben ik dan om te oordelen? Thuisscholing ( is dat een woord? haha ), komt natuurlijk veel vaker voor, dus zo vreemd is dat niet. Er werd online ook geroepen dat dat zoontje nog niet eens kon lezen of schrijven, hij is 5!! Logisch lijkt mij.
  En of ze echt vervreemd zijn hoeft natuurlijk ook niet als ze niet naar school gaan. Wellicht spelen ze elke dag buiten in de plaatselijke speeltuin met alle buurtkindjes, hebben ze heel veel nichtjes en neefjes etc etc.
  Vaak wordt in de media toch een bepaald beeld geschetst. Ok, borstvoeding t/m 5 jaar zou ik ook niet doen. Maar mijn schoonzusje kreeg dat ook tot die leeftijd, nou die is er absoluut niet vreemd door geworden. 😉

 • Cindy - levenalsmama.nl

  Ik had dit verhaal inderdaad ook gehoord, en dit is denk ik wel meteen een heel extreem geval. Ik vind het erg bizar, maar het ergste lijkt me nog wel dat de kinderen straks totaal geen idee hebben van de normen en waarden in een ‘normale’ samenleving, hoe moeten ze daar dan ooit in meekomen als ze dat zouden willen? Maar sommige dingen die jij noemt, zijn ook in de ‘normale’ samenleving redelijk gewoon, want zo zie je dat steeds meer ouders ervoor kiezen om hun kinderen niet in te enten, en kun je (in de meeste gevallen) ook bij een bevalling onder medische begeleiding ervoor kiezen om de navelstreng te laten zitten tot het afsterft (lotusgeboorte heet dat). Het zouden mijn keuzes overigens ook niet zijn.

 • Lilian

  Hierboven reageerde ook al iemand dat het op zich geen raar idee is, maar sommige mensen zijn er zo extreem in. Na vijf jaar moederschap vind ik sowieso dat een groot deel van de ouders hun kinderen ‘raar’ opvoed of helemaal niet opvoed. Gelukkig is de mens erg flexibel en kunnen kinderen met een rare jeugd ook gewoon succesvol worden 😉

 • Charlotte

  Ik vind het ook wel heel bijzonder… Mijn manier zou het ook niet zijn, maar wat ik me dan ook altijd meteen afvraag is wat voor opvoeding hebben de ouders zelf gehad en waarom denken ze dat dit het beste is voor de kinderen? Waarop hebben ze deze manier van opvoeden gebaseerd, puur op eigen gedachten of komt het echt ergens vandaan?

 • -N | Mommies LIfe

  Ik vind het bijzonder. Niet per definitie goed of slecht. Mijn manier zou het niet zijn. Zeker ook omdat ze totaal geen sociale contacten lijken op te doen en ze straks niet kunnen omgaan met een maatschappij waarin je niet zelf beslist hoe laat je naar je werk komt etc. Er zitten absoluut ook hele mooi beredeneringen tussen. Ach, ieder zijn opvoeding…

 • Nina

  Laat ik beginnen met dat iedere ouder het beste wil voor zijn/haar kind. Maar je kind weghouden van de gesocialiseerde samenleving, zoals wij die kennen, lijkt me verkeerd. Het kan zijn dat de kinderen jaren later per ongeluk in aanraking komen met zoiets als tv of een krant. En dat ze dan pas zien wat er “nog meer” is. Of je dit verhaal genuanceerd kan brengen, zonder de bizarre kanten uit te lichten? Ik betwijfel het.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.