Persoonlijk: De nachtmerrie van elke ouder
11 sep 2015 Lifestyle Mama 28

Persoonlijk: De nachtmerrie van elke ouder

Er zijn van die dingen waar ik liever niet te veel over wil nadenken maar die wel geregeld moeten worden. Zo moesten we bijvoorbeeld bij het kopen van ons huis een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Ik moet er natuurlijk niet aan denken om mijn partner te verliezen, alleen moeten dit soort zaken goed vastgelegd zijn. Een overlijdensrisicoverzekering is noodzakelijk zodat bij overlijden de financiële kant, zoals de hypotheek, goed geregeld is.

Nog iets waar ik niet aan wil, en eigenlijk ook niet aan durf, te denken is wat er met onze kinderen moet gebeuren als Vincent en mij samen iets zou overkomen. Ik denk dat dit de nachtmerrie van elke ouder is, maar toch hebben we hierover nagedacht en een aantal zaken vastgelegd. Zo moesten we onder anderen een  begrafenisverzekering kiezen zodat alles netjes geregeld zou zijn.

Toen ik dit aan het regelen was heb ik ook nagedacht over wat ik wens dat er met mijn kinderen gebeurt, mocht ons iets overkomen. Mijn wens hierin is dat mijn zus voor onze kinderen zal zorgen. Mijn zus en ik hebben een goede band en ik vertrouw haar ten volste mijn kinderen toe. Mijn eigen ouders vertrouw ik hier natuurlijk ook in, maar gezien de leeftijd vind ik dit persoonlijk geen optie.

Echt officieel vastgesteld bij een notaris is het nog niet. Wel weet mijn zus van deze wens af, en heeft ze aangegeven te doen wat in haar kunnen ligt, mocht het nodig zijn. Ook al ligt het niet officieel vast is het wel een geruststelling dat ik weet dat mocht het nodig zijn, mijn zus de zorg voor de kinderen wil dragen.

In de toekomst willen wij dit zeker gaan vastleggen. Destijds hebben we er even mee gewacht omdat Sophia nog geboren moest worden. We hopen natuurlijk dat we helemaal voor niets over deze zaken hebben nagedacht, maar toch geeft het best een beetje rust!

Heb jij weleens over dit moeilijke onderwerp nagedacht?

handtekening-saskia

 

 

Reacties

 • Loene

  Gek is dat he, om nu al over dit soort dingen na te moeten denken… zelf ben ik pas 15, maar ik moet eerlijk bekennen: je hebt me aan het denken gezet! 🙂

 • Renske

  Goed dat je hier aandacht voor vraagt! Ik kan mij voorstellen dat je er liever helemaal niet over nadenkt, maar helaas moet zoiets wel gebeuren. En precies wat je zegt: hopelijk is het allemaal voor niets! Eén van de weinige keren dat een opmerking als deze wordt gemaakt. 😉

 • Alida

  Inderdaad iets waar je niet over na wilt denken, maar goed dat je toch een keuze hebt gemaakt.
  Je hoeft deze keuze niet meer per se vast te laten leggen bij de notaris. Dat kan tegenwoordig ook bij het gezagsregister van de rechtbank bij jou in de buurt. Dit kan heel makkelijk via internet met je Digid. En het is gratis in tegenstelling tot het opmaken van een notariële akte!

 • Céline

  Goed dat je dit onderwerp bespreekt. Het is zo ontzetten belangrijk om alles goed te regelen. Wij hebben ook alles op papier staan en verzekeringen afgesloten.
  Liefs, Celine

 • Charlotte

  Vreselijk om over na te moeten denken hè! Wij hebben het er ook al vaak over gehad maar nog niks vastgelegd… Ook maar eens doen binnenkort!

 • debby

  Goed van je dat je hier aandacht aan besteed, het is toch vaak een onderwerp dat niet vaak gesproken wordt, terwijl doodgaan een gegeven is. Zelf heb ik het goed geregeld, maar het is natuurlijk een minder geregel voor mij omdat ik geen kinderen heb.

 • Liset - Beautydagboek

  Goed dat je dit bespreekt, het is zeker iets om bij stil te staan en te regelen!

 • Cynthia

  Tsja.. mijn ex partner en ik hebben dit ook nog steeds niet vastgelegd. Het risico dat ons allebei tegelijk wat overkomt is wel met 50% gedaald. Maar toch… ga het toch maar weer even aankaarten!

 • Vlijtig Liesje

  Ik heb daar inderdaad wel over nagedacht. Want dat vind ik toch wel belangrijk. Maar het is wel een bedreigend onderwerp vind ik.

 • Janneke

  Pff. Zware onderwerpen zijn dit altijd. Als jurist ben ik me ook erg bewust van de risico’s en de noodzaak om dit allemaal goed te regelen… Goed dat je er zo openlijk aandacht aan besteed..!

 • Ysanne

  Oef, inderdaad een lastig en vooral naar onderwerp! Goed dat jullie er wel al over hebben nagedacht.

 • Leonie

  Dat is inderdaad lastig en een beetje vreemd om over na te denken. Wel goed dat je er mee bezig bent!

 • bella

  Mijn man en ik zijn allebei jong een ouder verloren en we hebben er nu ook zeker over nagedacht. Na de geboorte van onze dochter gaan we het meteen vast laten leggen. Gelukkig wil mijn broer voogd zijn iets wat wij heel graag wilden. En ja het is heel eng en moeilijk om over na te denken maar wij vonden het wel heel belangrijk zeker omdat we al verlies geleden hebben ..

  • Saskia

   Wat moet dat moeilijk voor jullie zijn om daar over na te denken. Wel heel goed om na de geboorte te laten vastleggen, geeft misschien toch een beetje rust dat je het goed geregeld hebt.

 • Lifesabout

  Ja brrr liever denk je er niet over na! Ik heb wel al een aantal jaar een uitvaartverzekering. Klein bedragje per maand wat flink verschil kan maken. We hebben nog niet vastgelegd waar Sarah naartoe zal gaan als wij wegvallen. Dit zijn dingen waar je liever niet aan wil denken, terwijl ze wel heel belangrijk zijn.

 • Daniëlle

  Je hebt gelijk, je zet me wel even aan het denken!

 • Anne-Sterre

  Heftig onderwerp om over na te denken, lijkt mij. Wel heel verstandig. Je kunt maar beter ‘voorbereid’ zijn op dit soort zaken, dan dat wanneer er onverhoopt toch iets vervelends gebeurt, alles nog erger wordt omdat er niets geregeld is..

 • Yolande

  Dat is inderdaad geen fijn onderwerp om over na te denken en het zet je toch even aan het denken. Lijkt me heel apart om daarover na te moeten denken.

 • Iris

  Rot om nu over te denken, maar het scheelt later wel, mocht er iets gebeuren. Als er iets gebeurt en je hebt niets geregeld, is dat dubbel pijnlijk.

 • Sarah

  Wij hebben daar ook al eens een bij stilgestaan en we zouden graag hebben dat ze bij Enora’s grootouders zou kunnen blijven, mijn vriend zijn stiefmoeder is ook haar meter. Alleen zit daar de leeftijd uiteraard een beetje tegen dus ik vermoed dat we dat idee zullen moeten laten varen. Het is alleen dat Enora op hen heel erg positief reageert, haar enthousiasme is x 1000 als ze hen ziet. Mijn eigen zussen en mama ziet ze eigenlijk niet zo erg vaak dus dat vind ik dan al wat moeilijker.

 • Kirsty

  Dit is niet een leuk onderwerp om over na te denken, maar ik vind het wel goed dat jullie dat doen! Mijn ouders hebben het op een gegeven moment aan mijn zusje en mij zelf gevraagd toen we al wat ouder waren om te kijken wat wij zelf het fijnst zouden vinden. Hoewel dat niet iets is waar je aan wil denken, vond ik het wel erg fijn dat wij er ook wat over te zeggen hadden, maar bij hele jonge kinderen is dat natuurlijk geen optie.

 • kim

  Wat goed dat je hier een artikel aan wijdt, want het is toch best belangrijk. Mijn zus is uit huis, maar als mijn ouders iets zou overkomen zouden zij en ik naar mijn tante gaan. Het lijkt me gek om hier over na te denken later als ik zelf kinderen heb..

 • Lilussh

  ik moet er niet aan denken.. moeilijk onderwerp. Kan me niet voorstellen hoe dat gaat zijn.

 • Puck

  Wij hebben alles al vastgelegd voor ik bevallen was van de eerste. Testamenten en alles. Ik vind het heel belangrijk, want ik wil niet dat anderen ook nog eens met die opgave komen te zitten als wij er ineens niet meer zouden zijn. Ze krijgen het dan al druk en zwaar genoeg…

 • Chinouk

  Ai, ja heel naar onderwerp – zou ik zelf ook niet over willen nadenken! Goed dat je het gaat laten vast leggen, toch heel belangrijk en geeft ergens toch weer wat rust.

 • Daenelia

  Ik heb geen kinderen, maar er is altijd moment om een en ander eens door te nemen. Het is geen naar onderwerp, trouwens. Het is juist fijn om te weten dat je dingen geregeld hebt, Het lijkt mij veel ongemakkelijker als je er niet over nagedacht hebt en er niets over hebt vastgelegd. Dus regel het nou maar. Iedereen is sterfelijk, en dat is gewoon de waarheid.

 • Marianne

  Wij hebben daar ook over nagedacht inderdaad! Naast onze uitvaart verzekering en overlijdensrisicoverzekering hebben wij na de geboorte van onze jongste vast laten leggen dat de kinderen mocht er onverhoopt wat met ons gebeuren naar mijn zwager en schoonzus gaan. Hiervoor zijn wij niet naar de notaris geweest maar hebben dat online laten regelen bij rechtspraak.nl Daarnaartoe wordt je doorverwezen vanaf de internetpagina van de Rijksoverheid. Zowel wij als m’n zwager en schoonzus hebben dat ook schriftelijk bevestigd gekregen. Daarnaast heb je geen notariskosten om dat te laten regelen!
  Onlangs geplaatst door Marianne: Day Zero Project | Maandupdate #2

 • Jodi - liefthuis

  Toevallig hier vandeweek over gesproken…geen idee nog ik vind de keuze best lastig. We moeten het wel gaan beslissen…
  Onlangs geplaatst door Jodi – liefthuis: PLOG: Life of lief thuis Oktober…Efteling x2, kleine Picasso en veel liefde…

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.