Wiegje of Ledikantje?
1 sep 2015 Mama 30

Wiegje of Ledikantje?

Zowel Senna als Sophia hebben bij hun geboorte naast hun eigen kamertje een wiegje naast ons bed gekregen. Ik krijg hier regelmatig vragen over waarom we dit doen, maar ook hoe het bevalt en wanneer de kindjes naar hun eigen kamer gaan. Ik besloot er dit blogje over te schrijven!

Eigenlijk is het voor ons altijd duidelijk geweest dat de eerste periode de kindjes bij ons op de kamer zouden slapen. Het is gemakkelijk met de borstvoeding en daarnaast hebben we in ons huis de kinderkamers een verdieping hoger dan onze eigen slaapkamer. Ik vind het simpelweg geen fijn idee als ik eens diep zou slapen en het huilen daarmee niet zou horen.

Een ledikantje op de babykamer en dus een wiegje bij ons op de slaapkamer. Naast mijn kant van het bed zodat ik bij wijze van spreken zo de baby uit het wiegje bij me kan tillen voor de borstvoeding. Wat mij betreft ideaal. Het wiegje is overigens een familiewiegje van de familie van Vincent, mooi dat onze kindjes er ook in geslapen hebben.

Ik denk dat Senna ongeveer twee maanden oud was toen hij naar zijn eigen kamertje ging. Met Senna hadden we het geluk dat hij na ongeveer vijf weken helemaal doorsliep. De overgang is heel gemakkelijk gegaan. En meestal als Senna in de nacht wakker werd en huilde ging het enkel maar om zijn speentje die hij kwijt was.

Sophia is een iets ander verhaal. Zij slaapt nog niet door en zo lang zij dit nog niet doet blijft ze bij ons op de slaapkamer. We willen het liefste voorkomen dat Sophia Senna wakker huilt en daarom blijft ze nog even bij ons. Tot nu toe vind ik het prima gaan zo. Heel soms lijkt het me fijn als Sophia lekker op haar eigen kamertje ligt, maar aan de andere kant moet ik er maar gewoon van genieten. Voordat we het weten is het voorbij.

Sliep jouw kindje bij je op de kamer? Of zou je je kindje bij je op de kamer willen laten slapen?

handtekening-saskia

Doe jij ook al mee met de super leuke winactie?

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Martina

  Melle slaapt ook bij ons op de kamer, gemakkelijk voor de nachtvoedingen inderdaad!

 • Morgaine

  Goedemorgen Saskia, mijn kindje sliep ook bij ons op de kamer en wel 2 jaar lang, maar dat kwam door ruimtegebrek, we hadden maar 1 slaapkamer tot onze beschikking in die tijd, ja ik zeg in die tijd, want ze is alweer 23 jaar, hahahaha

  Pas in dit huis, waar ik nu zit, kreeg zij haar eigen kamertje en ja, toen ging ze daar als bijna 2 jarige ook direct wel naar toe natuurlijk, maar dat bleek nog lastig te zijn, ze was al 2 jaar gewend heel dicht bij ons te slapen, dus pas wel op, dat je die grens bewaakt van bij je houden en overgang naar eigen kamer, voor je het weet, wil ze niet anders meer. 😉 Het heeft echt best lang geduurd ook, zeker een jaar tot anderhalf jaar, voor de mijne echte goed doorsliep in haar eigen bed, en zelfs daarna nog…. kon ik wakker worden met kind naast mij in mijn eigen bed, lol.

  (ik was helaas ook alweer gescheiden of lag in scheiding toen ik met haar hier kwam wonen, dat zal er ook mee te maken hebben gehad, en haar papa kwijt aan een andere vrouw en een nieuw thuis met dus die eigen kamer wat ze niet gewend was).

  X

  PS, mijn nicht is nu zwanger, nog pril maar alles gezond volgens de echo 😀 En nu ben ik dus de kleding van mijn dochter aan uitzoeken wat er nog is, zelf gebreid door onze oma bijv. En ik kwam nog een dekbedhoesje tegen, waarop mijn moeder zei, dat dekbedjes in bedjes tegenwoordig not done meer zijn? is dat zo?

  X

  • Saskia Hardeman

   Goedemorgen Morgaine,

   Klopt hoor, ik houd er inderdaad rekening mee dat ze straks wel weer naar haar eigen kamertje gaat. Ik probeer haar daarom overdag vaak op haar eigen kamertje te leggen. Wat betreft dekbedhoesjes, dat klopt! Ik weet niet exact wat de reden is, maar het wordt wel afgeraden. Geadviseerd wordt een lakentje en een dekentje.

   • Morgaine

    Ah oké, dank je wel, nu jij er middenin zit 😉 Nee nou ja, gaan we ook niet over bomen verder, mijn moeder zei al, ze kan het altijd nog als onderlaken gebruiken of extra laken zonder iets erin… Je kunt nooit teveel goed hebben op dat gebied, hahaha

    Zo ben ik ‘gelukkig’ destijds ook net aan de mutsjes ontsnapt met mijn dochter die tegenwoordig direct worden opgezet als ze net geboren zijn, hahaha ja die weten we wel, mijn moeder heeft zelf bij Prenatal gewerkt ooit, of Babyhallen dan, hoorde erbij, bestaat niet meer, ik dus ook als vakantiekracht, maar die mutsjes hebben we toevallig vorig jaar op zitten zoeken, waarom eigenlijk! hahahaha

    X

    • Saskia Hardeman

     Je kan het zeker bewaren hoor. Voor mijn zoontje gebruikte ik denk ik vanaf een jaar een dekbed met dekbedovertrek. Volgens mij wordt het alleen afgeraden bij de echt kleine baby’s.

    • Morgaine

     Ze moet gewoon haar eigen weg volgen natuurlijk, ze krijgt het gewoon, en dan moet zij maar zien ja of de nee om te gebruiken en hoe 😉

     X

 • Gwen

  Je moet niks hé 😉 het is idd handig met nachtvoeding en, hoewel quinn hier nog steeds spookt en al wel na twee maanden naar haar kamer is gegaan. Maar ja, ze sliep toen een periode wat beter. En ik werd v elke zucht wakker met hartkloppingen.

 • Kelly - Pluiskonijn.nl

  Fay heeft in beide geslapen. Het wiegje maar 3/4 weken en daarna op haar eigen kamer want ze sliep ook rond de 5 weken heerlijk door!

 • Cassandra

  Ik snap je beweegredenen. Had het zelf liever ook gedaan maar onze slaapkamer moest nog verbouwd worden. Ook heeft de kinderarts het afgeraden omdat in de praktijk bleek dat prematuren dan niet meer op hun eigen kamer wilden slapen.

  Wij slapen tegenover de kamer van leia en ik hoor ieder snikje gelukkig meteen. Wel doen we in het weekend dat ze bij ons op bed mag in de ochtend. Een soort ritueeltje, zo gezellig!

 • debby

  Hoewel ik hier zelf niet echt ervaring mee heb, snap ik jou heel goed. Het lijkt mij ook makkelijk om de 1e periode je kindje naast je te hebben

 • Monique | WritingMonique

  Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan heel goed indenken waarom je je kind in jouw kamer zou laten slapen. Zeker wanneer ze nog niet doorslaapt!

 • Tamara

  Ik geloof dat maxim 2 weken bij ons geslapen heeft, Lauren 1 week en Floris? Die kruipt gewoon bij ons in bed snachts! Haha!

 • Simone

  Wij hebben onze zoon al vanaf het begin bij ons op de kamer in een wiegje. Hij slaapt overdag in zijn eigen “grote” bed op zijn eigen kamer, zodat het niet helemaal onwennig is als we straks het wiegje weg doen. We willen dit ook nog wel vrij lang proberen vol te houden, in ieder geval dit jaar nog. In december is hij ongeveer 6 maanden, dus dan gaan we langzaam over op zijn eigen grote bed.

 • Sofie

  Wij hebben een co sleeper, heerlijk makkelijk! Ik hoef nooit op te staan om te voeden. En dan kiezen de kindjes zelf of ze ‘terug rollen’ of gewoon gezellig tegen mij aan blijven liggen … hemels

  • Saskia Hardeman

   Lijkt mij ook ideaal! Heb er weleens naar gekeken maar op de een of andere manier lijkt het mij zo’n gedoe. Wij hebben een boxspring, ik dacht dat het dan ook lastiger was ofzoiets 🙂

 • Anne-Sterre

  Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik vind je besluit logisch en verstandig. Ik denk dat je op deze manier de meest optimale nachtrust voor iedereen waarborgt..

 • José

  Dochter slaapt bij ons in bed. Haha, ik ben zo’n ontaarde moeder xD Al meer dan 7 maanden en weet je? Ik vind het heeeeeerlijk! We gaan wel zien wanneer ze naar haar eigen kamertje gaat (die heeft ze nog niet eens). Dat doen we pas wanneer we daar beide achter staan, zowel wij als dochterlief 🙂

 • Sax and the Pretty

  Hier heb ik geen ervaring mee, maar kan me goed voorstellen dat je kindje in de eerste periode bij jou op de kamer slaapt. Totdat het huilen te veel wordt en een geïsoleerde eigen kamer een vereiste 😉 geintje. x

 • Vlijtig Liesje

  Ik had de baby’s altijd bij op de slaapkamer. Vaak bij me in bed. Dan gaf ik ze halfslapend de borst, en zo kwam ik prima aan mijn nachtrust.

 • Nicoline

  Elisa heeft ook de eerste paar maanden in mijn eigen oude wieg, van 31 jaar oud, geslapen. Bij ongeveer 4 maanden ging ze over naar het ledikantje in haar eigen kamertje. Nu grenst haar kamertje aan de onze met schuifdeuren ertussen, dus deze zetten we eigenlijk nog altijd open. Ze ligt dus wel op haar eigen kamertje, maar nog wel dichtbij ons. Zo hebben we het nog even het liefst. Ook omdat ze nu met haar tandjes niet meer doorslaapt. Bij een tweede zou ik de kleine weer in de wieg naast ons bed doen! Vond het erg fijn haar zo dichtbij te hebben.

 • Charlotte

  Bij ons heeft Aukje ook eerst in een wiegje naast ons bed geslapen. Zeker met de borstvoeding vond ik dat erg fijn! Op een gegeven moment vond ik het tijd worden dat ze naar haar eigen kamertje zou gaan. Ik weet niet meer precies wanneer dat was, maar Aukje heeft er geen last van gehad. Ze sliep daar ook meteen goed.

 • Jess

  Ze is ng niet geboren, maar de co-slapers staat te wachten. Ik zie het niet zitten om telkens uit bed te komen en ook niet om haar ‘alleen’ te laten. Het Zal alleen even zoeken zijn wanneer ze dan in haar kamertje zal slapen. Het is net naast ons, dus misschien vanaf ze minder voeding vraagt snachts?

 • lin mommysworld

  Goede blog! Hier sliepen ze beiden tot 10 maanden ongeveer naast ons bed in een schattig wiegje! Ik kon onze pup al niet alleen beneden laten in de woonkamer laat staan onze baby’s 😉 Hier slapen ze ook beiden op zolder!

 • stephanie

  Leuk stukje! Ons meisje is nu 10 weken oud en slaapt nog naast me in de wieg, heerlijk!
  Ik vind het lakentje met Sophia’s naam erop zo leuk, heb je dat zelf gemaakt of ergens vandaan?

  Groetjes!

  • Saskia Hardeman

   Mijn moeder heeft het voor Sophia gemaakt 🙂 Het zijn de vogeltjes die wij ook hadden op het geboortekaartje!

 • Simone

  Mijn dochtertje heeft alleen de eerste maand bij ons op de kamer geslapen. Ik vond dat ook fijn als ik er ’s nachts uit moest voor de voeding. Toen ze doorsliep hebben we haar ledikantje op haar eigen kamer gezet. Ook met het idee van: hoe vroeger we dat doen, hoe minder dat zij ervan merkt. En dat ging prima. Haar kamer is ook direct naast die van ons, dus horen doe ik haar zeker.

 • Madelon

  Z slaapt niet alleen bij ons op de kamer maar wij slapen samen. Zijn ledikant is aan de kant van ons bed open en hij slaapt de eerste uren in zijn eigen bedje en verhuist daarna meestal naar ons bed en weer terug. Ideaal met de borstvoeding maar wij vinden het ook fijn. Zodra hij geen nachtvoedingen meer wil gaan we hem langzaam laten wennen aan alleen slapen en daarna verhuizen naar zijn kamertje.

 • Silke

  Onze dochter slaapt ook nog bij ons op de kamer, vind het veel gezelliger. Ze is nu 3 maanden oud en voorlopig wil ik haar nog bij ons houden. En inderdaad een stuk makkelijker met de borstvoeding. 🙂

  • Saskia Hardeman

   Leuk! Mijn dochter is ook 3 maanden, 29 mei geboren 🙂

 • Tessa

  Mijn zoon sliep ook bij ons op de kamer de eerste weken, praktisch inderdaad een ik vond het fijn hem dichtbij te hebben. Met een week of zeven ding bij naar zijn eigen kamer. Dat ging prima, maar stiekem had ik hem achteraf nog wel wat langer bij ons willen laten liggen!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.